Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Prijzen & Betalingen

Hoe zit het met het betalen van de oppas? Moet ik een fooi geven aan de oppas?

Het is gebruikelijk dat ouders het bedrag afronden naar boven. Dus als je oppas € 5 per uur kost en ze is 2,5 uur bij je geweest, zou je € 13 of € 14 kunnen geven.

Het maakt daarbij wel uit of jouw oppas een enkele keer of juist wekelijks komt. Als het een enkele keer is, is fooi geven op zijn plaats maar als je oppas elke week komt, is het niet nodig om iedere keer fooi te geven; dan wordt het een duur grapje! Verplicht is het in elk geval niet.

Volgens de wet mag je de oppas contant betalen als de oppas haar inkomsten aangeeft bij de inkomstenbelasting. Bij Nanny Nina lopen alle betalingen via de app en site omdat dit makkelijk en veilig is! Daarom is contant betalen bij ons ook niet mogelijk.

Een oppas kost tussen de € 4 en € 15 per uur. Gemiddeld is dit € 6 als de kinderen slapen en € 10 als ze wakker zijn. Als de kinderen slapen vragen oppassers ongeveer € 2 per uur minder omdat de oppas dan lekker op de bank kan zitten. Voor een professioneel nanny liggen de tarieven hoger (tussen de € 12 en € 20) maar hier kan je kinderopvangtoeslag voor ontvangen van de overheid.

De visie van ons bedrijf is om ouders te helpen genieten van het leven. We verzorgen bij Nanny Nina alle typen oppassen. Als je lid bent bij ons zorgen we dat de leukste en goed gescreende oppassers klaarstaan voor je. Je kan ons altijd bellen en je hoeft je nooit meer zorgen te maken over de kinderopvang!

Nee, je betaalt naast onze oppasservicekosten ook nog de oppas per uur. Dit kan makkelijk via onze app!

Je kan zelf makkelijk je membership stopzetten in je account onder betalingen. Houd daarbij wel rekening met de opzegtermijn. Bij een af-en-toe-oppas is dat 30 dagen en bij een nanny of professioneel nanny is dit 6 maanden.

Ja, volgens de Regeling dienstverlening aan huis is je vaste oppas vrij op feestdagen maar betaal je dan wel door.

Een vaste oppas heeft volgens de Regeling dienstverlening aan huis inderdaad recht op 8% vakantiegeld. Dit zit bij ons al verwerkt in het uurtarief

Ja, de oppas zowel als de professioneel nanny heeft recht op een transitievergoeding als hij of zij 2 jaar heeft gewerkt.

Hoe zit dit? Sinds 1 juli 2015 is de positie van de oppas aan huis versterkt met enkele nieuwe regels. Deze regels gelden voor alle oppas aan huis met een Overeenkomst Dienstverlening aan Huis. Ook indien deze afgesloten is voor 1 juli 2015.

Dit zijn de regels:
- De vraagouder dient na 2 jaar dienstverband een transitievergoeding te betalen, wanneer de opzegging door de vraagouder is gedaan (ongeacht de reden).
- Wanneer een vraagouder zonder geldige reden de overeenkomst met de oppas opzegt, dan kan er een vergoeding of herstel van de overeenkomst worden gevraagd bij de rechter. Opzegging van de overeenkomst kan dus alleen met een geldige reden (verhuizing, kind naar basisschool, geen match).
- Ook is de transitievergoeding van toepassing wanneer de oppas opzegt en ernstige verwijtbaar handelen of nalaten van de vraagouder aangetoond kan worden.

Met deze nieuwe regels hebben vaste oppassers net als andere werknemers recht om opzegging zonder geldige reden tegen te gaan.
De transitievergoeding is wel uitsluitend van toepassing wanneer een oppas minimaal 2 jaar bij een gezin gewerkt heeft

Hoogte van de transitievergoeding:
De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend aan de hand van de hoogte van het maandsalaris en de duur van de arbeidsovereenkomst. Een derde van het maandsalaris per dienstjaar voor de eerste tien dienstjaren.

Ziekte van de oppas aan huis en de transitievergoeding:
Het is iedereen bekend dat wanneer de oppas aan huis ziek wordt, dan moet de vraagouder het loon zes weken doorbetalen (ten minste 70% van het loon, maar minimaal het minimumloon). Wel of niet met twee wachtdagen.

Blijft de oppas ziek, dan kan de vraagouder de overeenkomst pas na twee jaar beëindigen. De transitievergoeding is dan automatisch ook van toepassing. Een uitzondering is wanneer er aantoonbaar sprake is van "ernstige verwijtbaarheid of nalaten" van de oppas.

Kost een oppas bij 1 kind evenveel als bij meerdere kinderen?

Ja! Het tarief staat bij het profiel van de oppas, maar is wel lager als de kinderen slapen. De uurprijs is dus niet afhankelijk van het aantal kinderen.

Lees meer

Meer categorieën:

Au Pair

Gastouder aan huis

Vaste oppas

Flexibele oppas

Stad

Ouders

Over Nanny Nina

Gastouder diploma mbo2 Nanny Academy

Wet- en regelgeving

Babysitter