× Close

Regeling Dienstverlening aan Huis

veelgestelde vragen algemene voorwaarden privacy policy jasmijn en Lyla kok opricthers nanny nina kijken lachend in de camera tweeling.
Is oppassen legaal? Ja! Oppassen valt onder de Regeling Dienstverlening aan Huis.
Deze Regeling is in het leven geroepen om particulieren te helpen om elkaar te helpen. Bijvoorbeeld als de buurman je heg knipt of een buurvrouw die af en toe helpt met boodschappen doen. Maar ook oppassen en schoonmaken valt hieronder. De overheid wil dit vrijwaren van allerlei ingewikkelde werkgeversbelastingen en contracten en daarom bestaat de Regeling Dienstverlening aan Huis.
Vragen? Neem contact op!

Hoe werkt de regeling dienstverlening aan huis?

Als een klus aan alle voorwaarden voldoet van de regeling dienstverlening aan huis, dan wordt de opdrachtgever niet gezien als werkgever. De hulp is daardoor niet in loondienst. Dit maakt de betaling een stuk makkelijker. De opdrachtgever hoeft geen rekening te houden met financiële of administratieve consequenties, bijvoorbeeld de belastingdienst. De hulp moet zijn of haar verdiensten wel een keer per jaar opgeven bij de belastingdienst. De oppas wordt niet betaald als ze niet komt opdagen, de ouders afzeggen of op vakantie zijn.

 


Voorwaarden van de regeling dienstverlening aan huis

Om onder de regeling dienstverlening aan huis te vallen, moeten de werkzaamheden aan de volgende voorwaarden voldoen:

 


De volgende zaken vallen onder de regeling dienstverlening aan huis

 


Moet de oppas belasting betalen? En hoeveel belasting?

De oppas spreekt zelf een bedrag af met het gezin. Het bedrag dat de oppas ontvangt is het bruto bedrag! Hierover is dus nog geen belasting betaald. De oppas geeft elk jaar bij de inkomsten belasting aan wat hij of zij verdient heeft. Het is daarom belangrijk om bij te houden hoeveel je gewerkt hebt en tegen welk uurtarief. Via onze app kan je dit sowieso al zien dus met oppassen is dit geen probleem Hoeveel de belasting precies is, hangt af van het verdiende bedrag en van de persoonlijke financiële situatie van de oppas.

 


Moet je een oppascontract hebben of is oppassen zwart?

Als je je inkomsten niet opgeeft bij de belasting dan heb je zwart opgepast. Dit mag niet! De belastingdienst kan een boete opleggen als ze erachter komen.

 


Vaker dan 3 dagen in de week oppas nodig?

Als de oppas vaker dan drie dagen per week aanwezig is of wanneer de werkzaamheden niet door een particulier worden uitgevoerd (maar bijvoorbeeld door een bedrijfje), geldt de regeling dienstverlening aan huis niet. Voor de wet is de oppas dan namelijk wel in loondienst. De werkgever ( het gezin) is in dit geval verplicht om loonbelasting, premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen in te houden van het loon en een bedrag te betalen aan de belasting. Werkgevers dienen ook de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet te betalen. Het is in dit geval vaak een stuk voordeliger om 2 oppassers te kiezen, en dan kan het wel!

logo van KLM
Rode kruis logo
npo 1 logo
Linda magazin logo
Volkskrant logo
pwc logo