× Close

Help mij kiezen!

 

help mij kiezen drie vrouwen liggen op bed en kletsen over hun au pair avonturen
Vaste oppas, au pair of gastouder aan huis?

Lastige keuze, he? Geen zorgen, wij helpen je. Hieronder leggen we kort uit wat het verschil is tussen een vaste oppas,  een gastouder en een au pair. Zoek je op wisselende dagen oppas dan is een af- en-toe oppas ideaal voor jou (met de favorieten optie boek je steeds dezelfde).

Vaste oppas

Onze vaste oppassers hebben ervaring met kinderen én zijn gescreend. Meestal zijn dit studenten die graag oppassen naast hun studie. We vragen ze om minimaal 6 maanden beschikbaar te zijn, zodat jij een vast gezicht hebt voor je kinderen.

Zoek je een oppas op vaste dagen in de week voor 1 kindje, of voor  korte dagen zoals naschoolse opvang? Dan is een oppas een slimme keuze voor jou en adviseren we geen gastouder. Bereken in de tool hieronder de kosten.

Good to know: Onze vaste oppassers zorgen voor intensieve één op één aandacht met je kinderen en helpen een handje in het huishouden en koken voor je gezin.

 

Gastouder

Een gastouder heeft een diploma in de zorg en je krijgt kinderopvangtoeslag voor een gastouder. Gastouders zijn minder makkelijk om te vinden en de registratie bij de gemeente zorgt ervoor dat het wat ingewikkelder is en je administratie bij moet houden. Gastouders zijn ervaren professionals  die jouw kind te ondersteunen en helpen in zijn ontwikkeling.

Good to know: Wij hebben gastouders aan huis, zij komen bij jou thuis of gastouder die kinderen bij hun eigen huis opvangen. Je huis moet dus wel voldoen aan een aantal belangrijke veiligheidseisen, maar daar helpen wij bij. Kosten? Gebruik de tool hieronder.

Au pair

Een au pair mag 12 maanden blijven en woont bij jou in huis. Zoek jij flexibiliteit in je kinderopvang? Dan is een au pair echt iets voor jou. Onze Engels sprekende au pairs zijn gescreend en hebben ervaring met kinderen. Ze woont een jaar lang bij jou in huis en helpt met de kinderen en het huishouden en in ruil bied jij haar zakgeld en onderdak.

Good to know: Het is bewezen dat een au pair goed is voor de (taal)ontwikkeling van je kinderen.

 

logo van KLM
Rode kruis logo
npo 1 logo
Linda magazin logo
Volkskrant logo
pwc logo

Bereken welk oppastype het goedkoopste is

Opvang kind 1
Voeg kind toe
Gezamenlijk bruto jaarinkomen
studente nanny nina academy leest reader om gastouder te worden op bed en drinkt koffie

Veelgestelde vragen over vaste oppassers, au pairs en gastouders

Help! Ik heb snel oppas nodig! Wat nu?

Dan dien je een spoedaanvraag in of neem je contact op via [email protected] Houd moed! We’ve got you.

Kan ik mijn huidige oppas laten inschrijven bij Nanny Nina?

Dit kan zeker! Hierbij is het van belang dat ze haar profiel 100% invult en minimaal één referentie heeft van een gezin waar hij of zij eerder heeft opgepast, bijvoorbeeld dat van jou.

Wat is een au pair?

Een au pair is iemand uit het buitenland tussen 19 – 30 jaar oud die voor een bepaalde periode, tot maximaal één jaar bij het gastgezin in huis woont als een culturele uitwisseling. Ze komt voor de uitwisseling en in ruil voor kost, inwoning en zakgeld ondersteunt de au pair bij de zorg voor de kinderen en lichte hulp in het huishouden.

Welke eisen worden er gesteld aan de kamer van de au pair?

De kamer van een au pair moet tenminste één raam hebben dat daglicht binnenlaat en open kan. Ook moet de kamer een verwarming, verlichting, een bureau met stoel en kastruimte bevatten. Internettoegang moet voor de au pair in het gehele huis beschikbaar zijn.

Hoe lang duurt het voordat mijn gastouder kan starten?

We doen er gemiddeld 2 weken over om een profiel voor te stellen. Dan verschilt het nog per gemeente hoe lang zij erover doen om de aanvraag in het register te zetten. Houd rekening met ongeveer 2 maanden en legeskosten die je soms moet betalen.

Mag ik de betaling van de gastouder zelf regelen?

Nee, dat mag niet. Het is wettelijk vastgelegd dat de betaling van een gastouder via een gastouderbureau moet lopen.

Hoeveel kinderen mag mijn gastouder opvangen?

Dit hangt af van de leeftijd van de kinderen:

De gastouder mag maximaal 6 kinderen tot 13 jaar tegelijk opvangen
De gastouder mag maximaal 5 kinderen tot 4 jaar tegelijk opvangen
De gastouder mag maximaal 4 kinderen tot 2 jaar tegelijk opvangen
De gastouder mag maximaal 2 baby’s (tot 1 jaar) tegelijk opvangen

Kan opa of oma worden geregistreerd als gastouder?

Als opa en/of oma de juiste diploma’s hebben, kunnen zij gastouder aan huis worden! Wel zal opa en/of oma dan als professional worden gezien en moeten zij ook voldoen aan alle eisen die de overheid hiervoor stelt.

Is een combinatie van een gastouder en andere opvang mogelijk?

Zeker! Kinderen kunnen een aantal dagen in de week naar een kinderdagverblijf gaan en daarnaast nog worden opgevangen door een gastouder of een vaste oppas. Maak een proefbreking op mijntoeslagen.nl, dan kan je zien op hoeveel kinderopvangtoeslag je in deze situatie recht hebt.

Meer veelgestelde vragen

Hoe werkt het?

1
woman reading
Lees je in!
Maak een keuze tussen vaste oppas, au pair of gastouder
2
kids
Stel je gezin voor!
Maak in 5 minuten een profiel
aan
3
order confirmed
Plaats een oppasverzoek
Spoed? Binnen 30 minuten een oppas!
4
message
Oppassers ontvangen
direct jouw verzoek
Zij sturen binnen 2 uur een reactie
5
check box
Kies jouw oppas
Maak gratis kennis (98% kans op een match!)
6
quality time
De oppas komt bij
je oppassen
Je betaalt de oppas makkelijk
via onze app