× Close
Nanny Nina

Gastouder opleiding volgen?

Haal je diploma in 4 maanden en word gastouder!

Schrijf je in voor de Nanny Academy en start je carrière!

 • Startdatum augustus /  oktober 2022
 • Haal je Zorg en Welzijn diploma (niveau 2)
 • Gastouders verdienen 14-25 euro per uur
 • Studeer vanuit huis (12 uur per week)
 • Wij bieden baangarantie & contract
Schrijf je gratis in!

Vrijblijvend
gastouder opleiding volgen? Hier zien we een student van de nanny nina academy leest de reader op bed en bekijkt haar laptop. Ze heeft een kopje koffie in haar hand en haar zwarte haar zit in een staart.
logo van KLM
Rode kruis logo
npo 1 logo
Linda magazin logo
Volkskrant logo
pwc logo

Versneld een gastouderopleiding volgen?

word gastouder bij Nanny Nina op deze foto zie je Iris en Maud die samen verantwoordelijk zijn voor gastouderbureau nanny nina
Op zoek naar een baan als pedagogisch professional? Haal dan nu je diploma! Heb je ervaring met werken met kinderen? Dan is de Nanny Nina Academy perfect voor jou.
Je haalt binnen 4 maanden een erkend Zorg en Welzijn diploma waarmee jij je carrière als gastouder kan starten! Wij bieden baangarantie en organiseren leuke borrels en evenementen zodat je je collega's kan ontmoeten! Schrijf je dan nu in! Het eerstvolgende startmoment is augustus 2022. Vragen? Bel naar 0633012126 of mail naar [email protected]
Ontvang het Academy Magazine
Naam
team nanny nina selfie op kantoor in haarlem met 5 dames die achter een vergadertafel zitten
Toelatingseisen Nanny Nina Academy

Toelatingseisen Nanny Nina Academy

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt minimaal 200 uur aantoonbare werkervaring met kinderen*;
 • Je spreekt Nederlands op niveau 2F (bij twijfel vragen we je een toets te maken);
 • Vooropleiding: Je hebt een middelbare diploma van minimaal vmbo niveau.

*We checken je werkervaring door een referentie te mailen. Je geeft ons minimaal 1 e-mailadres, en dit mag geen familie zijn. Je mag wel een organisatie of buren opgeven waar je hebt opgepast of naschoolse opvang hebt gedaan.

Studeren doen we samen

Wij vinden het belangrijk dat je samen met medestudenten start aan de opleiding. Dat is niet alleen gezellig, maar je kan elkaar ook helpen en met vragen bij elkaar terecht. Je ontmoet elkaar op de kick-off dag. Na de kick-off plan je je eigen uren in, gewoon vanuit thuis. Je zal er ongeveer 12 uur per week mee bezig zijn en loopt nog 50 uur stage. Je kan vrijstelling krijgen voor de examens en stage mits je aan de voorwaarden voor vrijstelling voldoet.

 

Hoe werkt de gastouder opleiding?

1
woman with hand in the air
Intake & referentie check
2
woman reading
Kick-off - meerdere startmomenten per jaar
3
woman laptop
Zelfstudie 12 uur per week
4
exams
Centrale examens Nederlands & rekentoets
5
Book lover
Instellingsexamens Nederlands
& 2 keuzedelen
afronden
6
Graduation cap green
Na 4 maanden praktijk
examen & je diploma ophalen!
Heb jij al een diploma waarmee jij als gastouder mag werken?
Er zijn veel studies waarmee je zonder extra opleiding al aan de slag mag als gastouder. Staat jouw opleiding ertussen?

YES! je diploma is geschikt!🥳

Ik ben mega blij met jou want we zoeken hard naar mensen zoals jij. Wil je weten wat je kan verdienen als pedagogisch professional?

Ah jammer! Je diploma staat niet op officiele lijst.

Je kan wel binnen 4 maanden je diploma halen via onze Nanny Nina Academy. Verdien 5 euro per uur meer met je diploma. Meer weten? Vul je mail in en wij sturen je meer informatie

✅ Uitleg over hoe de opleiding werkt
✅ Wat de toelatingseisen zijn
✅ Welke vakken we geven

Hoe zit de gastouder opleiding in elkaar?

De Nanny Nina Academy is een online gastouder opleiding die je thuis volgt. Er is een kick-off bijeenkomst en je maakt examens op een examen locatie. Je bent ongeveer 4 maanden bezig en 12 uur per week kwijt aan zelfstudie. Je start met een groep studenten en doet ook de examens gezamenlijk. Als je vragen hebt app je deze gewoon even naar elkaar, samen slepen we je erdoorheen!

De opleiding bestaat uit video’s,  50 uur stage en een studiereader.

Wat leer je in de opleiding?

 • Pedagogische ontwikkeling van kinderen
 • Ontwikkelingsgebieden van kinderen
 • Gezonde voeding voor kinderen
 • EHBO bij baby’s en kinderen
 • Alles over kinderziekten
 • Vak burgerschap
 • Career design

Kosten van de gastouder opleiding

Vanaf maart 2022 kan je via het STAP budget 1000 euro van de overheid terugkrijgen en hierdoor zijn dit de overige kosten:

Termijn 1 (inschrijving en intake)
€ 375
Termijn 2 (schriftelijke examens)
€ 375
Termijn 3 (praktijk- en keuzedeel examen)
€ 375
Termijn 4 (begeleiding en lessen)
€ 375
Totaal
€ 1500 (* vanaf maart 2022 kunnen burgers het STAP-budget aanvragen bij UWV)
Het volgende startmoment is augustus 2022. Download ook hieronder ons gratis magazine met alles wat je wilt weten! Heb je vragen over de Nanny Nina Academy? Neem dan contact met ons op via tel: 0633012126 of mail naar [email protected]


nanny nina academy student kijkt naar laptop

Vragen van andere studenten

Telt het verzorgen van je eigen kinderen ook mee als werkervaring?

Nee, dat niet. Moeders, vaders, opa’s en oma’s hebben al wel veel ervaring met de zorg elementen maar nog geen bewezen ervaring met kerntaken en werkprocessen die gekoppeld zijn aan een professionele werkhouding. Bijvoorbeeld het doen van een overdracht of goede communicatie.

Kan ik niet meedoen als ik geen 200 uur ervaring heb met kinderen?

Als je geen 200 uur ervaring hebt dan kan je nog niet meedoen. Wij helpen je wel  graag om de ervaring op te doen. Reageer op een van de vacatures en start als vaste oppas om meer ervaring op te doen!

Waar doe ik mijn praktijkexamen?

Je mag het praktijkexamen doen bij je eigen huis thuis, op je stageplek of bij het oppasgezin waar je nu al werkt. Je mag het examen niet met je eigen kinderen afnemen. De examinator neemt het praktijkexamen digitaal af.

Wat als ik een examen niet haal? Kan ik een examen herkansen?

Ja, je mag je praktijkexamen één keer herkansen en de andere examens twee keer, maar hier brengen we wel extra kosten voor in rekening. De kosten voor een herkansing van je praktijkexamen bedraagt 250 euro en voor alle andere examens is het 75 euro per herkansing.

Waar is de kick-off meeting en waar zijn de examens?

De kick-off is in het Nanny Nina hoofdkantoor in Haarlem. ( Hendrik Figeeweg 1-P) De andere examens zijn ofwel digitaal ofwel op een examen locatie in Woerden bij de Korenmolenlaan 4. Je kan hier de route vinden.

Hoe weet ik of ik voldoe aan de toelatingseis van niveau 2F voor mijn Nederlands? Hoe weet ik of ik niveau 2F Rekenen en Nederlands haal?

Goed nieuws: Het rekenexamen telt niet mee voor je eindresultaat! Nederlands telt wel mee, maar geen zorgen. Het gemiddelde cijfer voor Nederlands moet uiteindelijk een 5 zijn. Kan je niet super goed schrijven, maar wel goed Nederlands spreken? Dan kan het gemiddelde nog op een voldoende uitkomen.

Je voldoet aan niveau 2F als je jezelf herkent in de volgende beschrijving: Je kan de belangrijkste punten begrijpen uit standaardteksten over zaken die regelmatig voorkomen op het werk, op school en in de vrije tijd. Je kan je redden in de meeste situaties die optreden tijdens het reizen in gebieden waar de betreffende taal wordt gesproken. Je kan een eenvoudige lopende tekst produceren over onderwerpen die vertrouwd of die van persoonlijk belang zijn. Je kan een beschrijving geven van ervaringen en gebeurtenissen, dromen, verwachtingen en ambities en kan kort redenen en verklaringen geven voor meningen en plannen.

Wat als blijkt dat ik niet voldoende ervaring heb om te mogen starten?

Als er tijdens de intake procedure blijkt dat je nog niet genoeg praktijkervaring hebt, geven wij aan waar jij je ervaring nog kan aanvullen. Dan doen we daarna het gesprek nog een keer, als het dan wel voldoende is kan je starten met de Nanny Nina Academy!

Ik heb staatsexamen NT2 gedaan, spreek ik dan voldoende Nederlands?

Ja! Met dit examen heb je niveau 2F aangetoond.

Kan ik vrijstelling krijgen van de examens Nederlands en Rekenen?

De examencommissie kan besluiten dat je geen examen Nederlands of Rekenen hoeft te doen. Je krijgt vrijstelling als je een Havo, VWO of Mbo-diploma hebt behaald dat voor het het onderdeel Nederlands niet later is behaald dan 2015 en voor het onderdeel rekenen niet later dan 2016. Dan zijn de behaalde diploma’s namelijk vergelijkbaar met de huidige regels. Je kan vrijstelling aanvragen via dit vrijstellingen formulier.

Krijg ik mijn geld terug als ik de opleiding niet afmaak?

Je krijgt geen geld terug, maar je betaalt wel in delen. Als je voor het einde stopt hoef je de nog openstaande betalingen niet te voldoen.

Welke examens moet je maken je bij om je gastouderdiploma te halen?

Je maakt de volgende examens:

-Nederlands (lezen, luisteren, schrijven, spreken en gesprekken voeren)

-Rekenen

-Loopbaan en burgerschap

-Meesterproef praktijkexamen

-2 keuzedelen

Wanneer zijn de examens?

De examendata worden bepaald door de overheid, dit zijn 6 momenten in het jaar. Wij organiseren zelf het praktijkexamen. Maar de examens Nederlands en rekenen worden via CITO gemaakt en afgenomen. Mail ons even voor de laatste data! Dit kan naar: [email protected]

Wat kost deze gastouder opleiding?

Overige kosten na het aanvragen van je STAP-budget:

Termijn 1 (inschrijving en intake): €375
Termijn 2 (schriftelijke en centrale examens): €375
Termijn 3 (praktijkexamen en keuzedeel examens): €375
Termijn 4 (begeleiding en lessen): €375,-

Totaal: €1.500,-

Betaalt Nanny Nina mee aan mijn opleiding?

Verder betaalt Nanny Nina 100 euro mee aan jouw opleiding op het moment dat je via ons gastouderbureau aan de slag gaat. Als je de contracten met een gezin hebt getekend en je gaat werken via ons betalen wij 100 euro extra aan je uit bij je eerste salaris.

Hoe ziet de E-learning eruit?

Neem zelf een kijkje & klik hier!

Welk diploma haal je na het afronden van de Nanny Nina Academy en wat kan je met dit diploma doen?

Je sluit de opleiding af met een Europees wettelijk erkend MBO 2 Zorg en Welzijn diploma. Je kan hiermee gastouder worden maar bijvoorbeeld ook in de (ouderen) zorg gaan werken.

Zijn er nog extra kosten voor lesmateriaal?

Nee, alle kosten zijn inclusief lesmateriaal. Houd wel rekening met reiskosten naar de kick-off in Haarlem en de examen locatie in Woerden.

Moet ik ook stage lopen bij deze opleiding?

Je loopt standaard 50 uur stage. Als bij je intake blijkt dat je al meer dan 400 uur ervaring hebt en uit je antwoorden blijkt dat je voldoende praktijkkennis hebt dan kan je vrijstelling krijgen.

Hoe kan ik vrijstelling krijgen voor examens?

Je kan het vrijstellingen formulier invullen, hierbij moet je bewijs aanleveren van het behalen van je diploma.

Hoe lang duurt het voor ik de uitslag heb van een examen?

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je cijfer weten, dat begrijpen we! Maar wij moeten ook wachten op de overheid soms omdat zij de normering bepalen. Over het algemeen houden we aan dat je  binnen 28 werkdagen je cijfer hebt, en als het sneller kan vertellen we je het sneller natuurlijk

Nederlands Lezen Luisteren en Rekenen

Van de centraal examens Nederlands Lezen Luisteren en Rekenen is het algemeen binnen 5 dagen bekend wat je cijfer is. Alleen aan het begin van een examenperiode, als de normering nog niet bekend is, kan het drie tot vier weken duren.

Nederlands Schrijven, Spreken en gesprekken voeren

Wat betreft de instellingsexamens wordt het cijfer van spreken en gesprekken voeren gelijk na afronden van het examen meegedeeld aan de kandidaat.  De uitslag van het examen schrijven zal binnen 14 dagen bekend zijn.

Kan ik ergens jullie jaarverslag inzien?
Meer veelgestelde vragen
Examens

Wanneer zijn de examens?

Er zijn zes examendata per jaar, dit wordt door de overheid bepaald. De examens Nederlands en rekenen worden via CITO gemaakt en afgenomen. Wij van Nanny Nina organiseren het praktijkexamen. Mail ons voor de meest recente examendata: [email protected]

Praktijkexamen

Een belangrijk onderdeel van onze gastouderopleiding is het praktijkexamen. In dit examen kijkt de examinator digitaal mee op jouw werkplek, waar je gedurende 2,5-3 uur een aantal voorgeschreven opdrachten uitvoert, bijvoorbeeld het ondernemen van een eetmoment met de kinderen. Het examen voer je uit met minimaal twee opvangkinderen onder de 12 jaar. Je kan dit examen op je eigen adres, op je stageplek of op het adres van de oppaskinderen doen. Ook kan je zelf kiezen met welke kinderen je examen doet, zolang het niet jouw eigen kinderen zijn.

Het huis hoeft voor dit examen niet aan alle officiële richtlijnen te voldoen. De omgeving moet wel kindvriendelijk, hygiënisch, opgeruimd en veilig zijn. Dat betekent dat de examinator zal beoordelen of de omgeving veilig is voor de kinderen waarmee je examen doet. Als je bijvoorbeeld examen doet met een kindje dat net kan lopen, zijn een traphekje en beveiligde stopcontacten nodig. Daarbij is het van belang dat je schoonmaakmiddelen veilig opbergt, maar de examinator controleert bijvoorbeeld niet of de woning voorzien is van een blusdeken. De examenopdrachten die tijdens het praktijkexamen aanbod komen, worden van te voren middels een praktijkexamen opdrachten boek met je gedeeld. Na de observatie met de kinderen volgen er simulatieopdrachten en een interview met de examinator. Tijdens dit interview beoordeelt de examinator je kennis, houding en vaardigheden die tijdens de observatie niet aan de orde zijn geweest. De examinator zal je ook vragen naar recente praktijkvoorbeelden. Ook zullen de voorbereidende opdrachten uit het praktijkexamen opdrachten boek worden besproken.

De keuze deel examens worden door middel van een online gesprek met examinator afgenomen.

Keuzedelen om uit te kiezen

 1. Oriëntatie op ondernemerschap
 2. Ondernemend gedrag
 3. Doorstroom niveau 3
NannyNina Image
NannyNina Image

Nanny Nina blog

Oppas of gastouder aan huis die met kinderen tekent
Verschillen tussen oppas, au pair, gastouder en nanny

Twijfel je tussen een oppas, au pair, gastouder of nanny? Of weet je nog niet zo goed wat de verschillen tussen deze vormen van kinderopvang zijn? Na het lezen van deze blog ben jij de verschillen master!

au pair verzekering au pair zit op haar hurken met lief kindje met capuchon ergens in een grote stad
Soorten kinderopvang – welke zijn er en welke vorm is het best voor jouw kind?

Zonder twijfel – jij wil het beste voor je kind. Tuurlijk! Maar je moet of wil ook graag werken en dan wil je dat je kleine op een fijne plek is waar goed voor hem wordt gezorgd! Waar kan hij allemaal terecht en welke soort opvang is het beste voor jouw kind? Wat kinderopvang is…