× Close

Veelgestelde vragen

Hier vind álle antwoorden op onze veelgestelde vragen over onze services of app!
Gastouder aan huis

Hebben oppassers bij Nanny Nina een VOG?

Dat verschilt! Het is bij Nanny Nina niet verplicht om een VOG te hebben om in te schrijven. Een VOG betekent dat de oppas geen strafblad heeft en is 1 jaar geldig. Het kost €40 om dit aan te vragen. We hechten heel veel waarde aan de oppaservaring en referenties van eerdere oppasgezinnen. Voor ons zegt dat veel meer over of de persoon een goede oppas is of niet! De oppas kan altijd een VOG aanvragen als je dat graag wilt! We adviseren dan wel de aanvraag kosten voor de oppas te vergoeden.

Is een VOG verplicht om via jullie te kunnen werken?

Nee, we hechten heel veel waarde aan jouw oppaservaring, motivatie en referentie van een gezin waar je al hebt gewerkt! VOG is dus niet verplicht, maar optioneel. Als een ouder hierom vraagt, kun je hem natuurlijk altijd aanvragen! Meer informatie daarover vind je hier: https://nannynina.nl/blog/vogaanvragen-gastouder-of-nanny/

Hoe vraag ik een VOG aan ?

Je kunt hier alle informatie over een VOG aanvragen en hem direct aanvragen vinden: https://nannynina.nl/blog/vog-aanvragen-gastouder-of-nanny/

De kosten van een VOG aanvragen zijn voor de oppasser/gastouder zelf.

Welke aftrekposten zijn er voor ZZP gastouders?

Hieronder staan 3 voorbeelden van slimme regelingen voor gastouders en nannies die werken als ZZP’er:

 

  • Zelfstandigenaftrek. Dit is een verlaging van je inkomsten met € 7.280.
  • Startersaftrek. Dit is een verlaging van je inkomsten met € 2.123 in je eerste drie jaren als ondernemer
  • MKB-winstvrijstelling. Dit is een verlaging van 14% van het inkomen dat overblijft nadat je gebruik hebt gemaakt van de starters- en zelfstandigenaftrek.

 

Regelingen

Maak je gebruik van al deze regelingen, dan verlaag je je inkomen met minimaal € 9.403. Het is echt slim om hier gebruik van te maken. Ook als je nog geen ZZP’er bent is het slim om dit te overwegen.

 

Hoe bepaal je je eigen uurtarief als ZZP gastouder?

In je uurtarief zitten als ZZP ook je verzekering, pensioen en vakantiegeld. Je inkomsten belastingen natuurlijk! Daarom adviseren wij om minimaal 14 euro per uur aan te houden. Gemiddeld in Nederland verdienen nannies en gastouders die bij gezinnen thuis werken tussen de 13,50 en 20 euro per uur (btw vrijgesteld) Dit tarief is ook afhankelijk van hoeveel kinderen er zijn in het gezin waar je werkt. Vind je het lastig? Probeer het anders eens om te draaien: Wat zou ik zelf bereid zijn om te betalen?

 

Nanny Nina Academy

Ben erkend gastouder? Dan kunnen de ouders per kinderopvangtoeslag krijgen. Bij 4 kinderen kun je dus wel hoger gaan zitten met je uurtarief dan bij 2 kinderen. Als je geen diploma hebt om als gastouder te werken kan je deze wel halen bij de Nanny Nina Academy.

 

Wat houd je netto over van je uurtarief als ZZP gastouder?

Je kan als ZZP gastouder of nanny gebruik maken van een aantal aftrekposten van de overheid. Hierdoor hoef je minder inkomstenbelasting te betalen. De belangrijkste zijn de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

 

Wat is mijn winst?

Om te berekenen wat je aan belastingen betaalt moet je eerst weten wat je winst is. Je winst is alles wat je verdient hebt min de kosten die je hebt gemaakt.  Stel je hebt 25.000 euro verdient afgelopen jaar, en 5000 euro uitgegeven. Dan is je winst 20.000 – 5000 = 20.000 euro.

 

Nu we weten wat je winst is kan je hier bereken wat je aan belasting moet gaan betalen via deze makkelijke link: https://zakelijkgroeien.nl/financien/inkomstenbelasting-zzp-berekenen/

 

Ons advies is om een uurtarief te kiezen wat “marktconform is”.  In sommige regio’s zoals Amsterdam zijn de tarieven gemiddeld hoger dan in Groningen. Wat je kan doen is eens rondkijken op nannynina.nl om even te kijken wat andere oppassers of gastouders vragen die evenveel ervaring hebben.

1 2 17 18