× Close

Veelgestelde vragen

Hier vind álle antwoorden op onze veelgestelde vragen over onze services of app!
Gastouder aan huis

Welke aftrekposten zijn er voor ZZP gastouders?

Hieronder staan 3 voorbeelden van slimme regelingen voor gastouders en nannies die werken als ZZP’er:

 

  • Zelfstandigenaftrek. Dit is een verlaging van je inkomsten met € 7.280.
  • Startersaftrek. Dit is een verlaging van je inkomsten met € 2.123 in je eerste drie jaren als ondernemer
  • MKB-winstvrijstelling. Dit is een verlaging van 14% van het inkomen dat overblijft nadat je gebruik hebt gemaakt van de starters- en zelfstandigenaftrek.

 

Regelingen

Maak je gebruik van al deze regelingen, dan verlaag je je inkomen met minimaal € 9.403. Het is echt slim om hier gebruik van te maken. Ook als je nog geen ZZP’er bent is het slim om dit te overwegen.

 

Hoe bepaal je je eigen uurtarief als ZZP gastouder?

In je uurtarief zitten als ZZP ook je verzekering, pensioen en vakantiegeld. Je inkomsten belastingen natuurlijk! Daarom adviseren wij om minimaal 14 euro per uur aan te houden. Gemiddeld in Nederland verdienen nannies en gastouders die bij gezinnen thuis werken tussen de 13,50 en 20 euro per uur (btw vrijgesteld) Dit tarief is ook afhankelijk van hoeveel kinderen er zijn in het gezin waar je werkt. Vind je het lastig? Probeer het anders eens om te draaien: Wat zou ik zelf bereid zijn om te betalen?

 

Nanny Nina Academy

Ben erkend gastouder? Dan kunnen de ouders per kinderopvangtoeslag krijgen. Bij 4 kinderen kun je dus wel hoger gaan zitten met je uurtarief dan bij 2 kinderen. Als je geen diploma hebt om als gastouder te werken kan je deze wel halen bij de Nanny Nina Academy.

 

Wat houd je netto over van je uurtarief als ZZP gastouder?

Je kan als ZZP gastouder of nanny gebruik maken van een aantal aftrekposten van de overheid. Hierdoor hoef je minder inkomstenbelasting te betalen. De belangrijkste zijn de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

 

Wat is mijn winst?

Om te berekenen wat je aan belastingen betaalt moet je eerst weten wat je winst is. Je winst is alles wat je verdient hebt min de kosten die je hebt gemaakt.  Stel je hebt 25.000 euro verdient afgelopen jaar, en 5000 euro uitgegeven. Dan is je winst 20.000 – 5000 = 20.000 euro.

 

Nu we weten wat je winst is kan je hier bereken wat je aan belasting moet gaan betalen via deze makkelijke link: https://zakelijkgroeien.nl/financien/inkomstenbelasting-zzp-berekenen/

 

Ons advies is om een uurtarief te kiezen wat “marktconform is”.  In sommige regio’s zoals Amsterdam zijn de tarieven gemiddeld hoger dan in Groningen. Wat je kan doen is eens rondkijken op www.nannynina.nl om even te kijken wat andere oppassers of gastouders vragen die evenveel ervaring hebben.

Heb ik als ZZP gastouder recht op een ziekte uitkering of vakantiedagen?

Je krijgt niet betaald als je ziek bent en hebt geen vakantiedagen. Als ZZP’er betaalt er niemand werkgeverslasten en daarom heb je geen recht op een uitkering, wel kan je bijstand aanvragen.

 

Vakantiedagen

Als ZZP’er moet je er rekening mee houden dat in je uurtarief al vakantiegeld opgenomen is.

 

Hoe zit het met reiskosten als ZZP gastouder?

Vaak worden de reiskosten niet apart berekend bij een ZZP opdrachtovereenkomst. Dit omdat een ZZP’er een eigen bedrijf heeft en deze kosten kan aftrekken van de inkomstenbelasting.

 

Reiskosten

Maar als jij een standaard tarief hanteert en er een gezin extreem ver weg woont, of in hartje Amsterdam met extreme parkeerkosten dan is het een optie deze kosten op te nemen in je overeenkomst van opdracht. Vaak wordt er gerekend met 0,19 cent per uur reiskosten.

 

Meer weten? Ga naar: https://nannynina.nl/nanny-nina-academy

 

Ik werk als gastouder en mijn kind maakt ook gebruik van gastouderopvang, mag ik hiervoor kinderopvangtoeslag aanvragen?

Als je zelf werkzaam bent als gastouder en jouw eigen kind door jou of een andere gastouder wordt opgevangen, dan heb je geen recht op kinderopvangtoeslag.

 

Kinderopvangtoeslag

Als je naast het werk als gastouder nog een andere baan hebt, dan kun je over de uren die je daarvoor werkzaam bent wel kinderopvangtoeslag aanvragen.

1 2 16 17