× Close

Veelgestelde vragen

Hier vind álle antwoorden op onze veelgestelde vragen over onze services of app!
Af-en-toe oppas

Hoe lang duurt het voor een ik oppas vind?

Voor de vaste oppas: We proberen binnen 1 week een eerste profiel te delen, maar dit kan ook 2 tot 4 weken duren, afhankelijk van waar je woont en welke dagen/tijden je zoekt. Voor af en toe oppas verzoekje duurt het vaak maximaal 4 uur, mits we oppassen in de buurt hebben wonen.

Hoe werkt de betaling van de oppas?

Betalen gaat makkelijk via de app! Als vaste oppas krijg je eind van de week bericht om je uren in te vullen, ouders kunnen dit direct goedkeuren in de Nanny Nina app en dan wordt de betaling voldaan! Een flexibele oppas krijgt direct na het oppassen uitbetaald, ouders geven zodra ze thuis komen in de app aan hoe lang de oppas er was, de appt rekent het bedrag uit en voila! Geen gedoe met contant geld en rekenen meer;)

Moet ik belasting betalen als ik niet als ZZP oppas werk maar volgens de Regeling dienstverlening aan huis?

Ja je betaalt inkomsten belasting, deze vul je in onder het kopje “inkomsten uit overige werkzaamheden”.  

Inkomsten belasting

Je betaalt geen btw oftewel omzetbelasting omdat je geen facturen stuurt, je werkt als particulier.   Meer weten? Ga naar: https://nannynina.nl/nanny-nina-academy   https://www.youtube.com/watch?v=m1FE22i3SgU

Wat kost een bruiloft oppas?

We gaan uit van één oppas per 8 kinderen. Komen er veel kleine kindjes, jonger dan 4 jaar? Dan is het verstandiger uit te gaan van één oppas per 5 kids.  

Bruiloft oppas

  1 nanny:                  € 55 2 nanny’s:               € 110 3 nanny’s:               € 165   Naast bovenstaande kosten betaal je de oppas(sen) € 10 per persoon per uur. Je kunt de oppas(sen) achteraf betalen via een tikkie of contant. Easy toch?

Heeft een oppas recht op transitievergoeding?

Ja, de oppas zowel als de gastouder heeft recht op een transitievergoeding als hij of zij 2 jaar heeft gewerkt.   Hoe zit dit? Sinds 1 juli 2015 is de positie van de oppas aan huis versterkt met enkele nieuwe regels. Deze regels gelden voor alle oppas aan huis met een Overeenkomst Dienstverlening aan Huis. Ook indien deze afgesloten is voor 1 juli 2015.  

Dit zijn de regels

- De vraagouder dient na 2 jaar dienstverband een transitievergoeding te betalen, wanneer de opzegging door de vraagouder is gedaan (ongeacht de reden). - Wanneer een vraagouder zonder geldige reden de overeenkomst met de oppas opzegt, dan kan er een vergoeding of herstel van de overeenkomst worden gevraagd bij de rechter. Opzegging van de overeenkomst kan dus alleen met een geldige reden (verhuizing, kind naar basisschool, geen match). - Ook is de transitievergoeding van toepassing wanneer de oppas opzegt en ernstige verwijtbaar handelen of nalaten van de vraagouder aangetoond kan worden.   Met deze nieuwe regels hebben vaste oppassers net als andere werknemers recht om opzegging zonder geldige reden tegen te gaan. De transitievergoeding is wel uitsluitend van toepassing wanneer een oppas minimaal 2 jaar bij een gezin gewerkt heeft.   Hoogte van de transitievergoeding: De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend aan de hand van de hoogte van het maandsalaris en de duur van de arbeidsovereenkomst. Een derde van het maandsalaris per dienstjaar voor de eerste tien dienstjaren.   Ziekte van de oppas aan huis en de transitievergoeding: Het is iedereen bekend dat wanneer de oppas aan huis ziek wordt, dan moet de vraagouder het loon zes weken doorbetalen (ten minste 70% van het loon, maar minimaal het minimumloon). Wel of niet met twee wachtdagen.   Blijft de oppas ziek, dan kan de vraagouder de overeenkomst pas na twee jaar beëindigen. De transitievergoeding is dan automatisch ook van toepassing. Een uitzondering is wanneer er aantoonbaar sprake is van "ernstige verwijtbaarheid of nalaten" van de oppas.   https://youtu.be/81LEtwp1zaM

Moet ik belasting betalen over mijn inkomsten als oppas?

Je moet altijd inkomstenbelasting betalen.  

Inkomstenbelasting

Ook als je contant betaald krijgt, moet je dit opgeven bij de belasting. Als je dat niet doet, ben je zwart aan het werken en dat is strafbaar. De kans is aanwezig dat je uiteindelijk geen belasting hoeft te betalen indien jouw inkomsten per jaar minder zijn dan € 6000. Maar dit verschilt per persoon dus check het bij de Belastingdienst!
1 2 7 8