× Close
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Hoe word je gastouder aan huis?

Datum: 27/10/2021
Auteur:
Over de Auteur:

Wil je werken als gastouder aan huis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of vraag je je af wat een gastouder aan huis eigenlijk is? Lees dan deze blog!

Wat is een gastouder aan huis?

Een gastouder aan huis is een pedagogische professional en biedt kleinschalige kinderopvang. Als je gastouder aan huis bent, van je kinderen op in het huis van het gezin. Dit is een officiële vorm van kinderopvang, waardoor de opvanglocatie en de gastouder moeten staan ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang. Ouders kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen over de uren dat een gastouder hun kinderen opvangt.

Waar moet een gastouder aan voldoen?

Je kunt gastouder worden als je voldoet aan een aantal eisen die door de overheid zijn opgesteld. Je moet bijvoorbeeld minimaal 18 jaar oud zijn, de Nederlandse taal spreken tijdens de opvang, een EHBO certificaat hebben en staan ingeschreven in het personen register kinderopvang. Ook moet je een diploma hebben dat kwalificeert als gastouder. Weet je niet zeker of jouw diploma voldoet? Check het met onze diplomacheck!

Voldoe je nog niet aan alle eisen? Geen zorgen. Wij helpen je graag met het aanvragen van een VOG voor de inschrijving in het personenregister en het vinden van een geschikte EHBO cursus. 

Regeling dienstverlening aan huis vs. zzp’er

Je kunt als gastouder werken volgens de regeling dienstverlening aan huis, of als zzp’er. In de regeling dienstverlening aan huis zijn een aantal rechten opgenomen voor iedereen die maximaal drie dagen per week bij een gezin werkt. Als zzp’er kun je ook meer dag drie dagen bij hetzelfde gezin werken en kan het zijn dat je gebruik kan maken van belastingvoordelen. Lees deze blog voor meer informatie en kijk wat het beste bij jouw situatie past! 

Een match met een gezin

Als je hebt besloten om aan de slag te willen gaan als gastouder aan huis, is het tijd om op zoek te gaan naar een gezin. Als gastouder is het verplicht om je in te schrijven bij een gastouderbureau, zij helpen je ook graag met het vinden van een leuke match met een gezin. Klik hier om je in te schrijven bij gastouderbureau Nanny Nina! Als je je inschrijft bij Nanny Nina wordt je op de hoogte gehouden van openstaande vacatures, daar kun je met jouw profiel op reageren. Het gezin ontvang jouw profiel en kan aangeven of zijn kennis willen maken. Jullie kunnen dan een kennismaking plannen. De voorkeur heeft om dit in het huis van de vraagouder te plannen, dan kun je meteen kennismaken met de kinderen en eventuele werkplek. Ook kunnen jullie ervoor kiezen om eerst eens met elkaar te (video)bellen. Als de kennismaking succesvol is verlopen kan het proces voor de registratie starten! Spannend! 

Registratie in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK)

Het gastouderbureau zal jullie begeleiden bij de registratie in het LRK. Om het proces overzichtelijk te houden hebben we het proces in drie aantal stappen opgesplitst zoals het verloopt bij Nanny Nina: 

Stap 1

Als er een leuke match is ontstaan, zullen we jullie vragen om een account aan te maken in het systeem Portabase. Daar verzamelen wij de benodigde documenten van gastouder en kunnen ook documenten zoals het pedagogisch beleidsplan worden ingezien. Ook wordt de gastouder in het personenregister kinderopvang aan onze organisatie gekoppeld.

Stap 2

Zodra de documenten compleet zijn, ontvangen jullie de contracten en plannen we een huischeck in. Dan komen wij langs voor de huischeck en voeren we het koppelingsgesprek, waarbij verwachtingen en afspraken met elkaar nog eens worden besproken. Hier zijn een bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau, de gastouder en de vraagouder bij aanwezig. Daarna lopen we nog een rondje door het huis om de risico-inventarisatie in te vullen. Hierbij kijken we naar mogelijke risico’s en hoe deze afgewend kunnen worden. Mogelijk komen daar wat (kleine) actiepunten uit voort, denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een rookmelder of het plaatsen van een traphekje. Als de risico-inventarisatie is ingevuld en eventuele actiepunten zijn voldaan, dienen wij de aanvraag in bij de gemeente. 

Stap 3

De gemeente checkt de aanvraag en stuurt hem door naar de GGD, zodat er een inspectie kan worden ingepland. De GGD inspecteur komt langs om de opvanglocatie te bekijken en de gastouder wat vragen te stellen. Aan de hand van de bevindingen maakt de inspecteur een rapport en bij een positief advies zal de gemeente de locatie registreren in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Het proces bij de gemeente en GGD duurt maximaal 10 weken, maar kan natuurlijk ook sneller gaan. Vanaf de dag waarop deze registratie rond is, kan de gastouderopvang beginnen en kan er kinderopvangtoeslag worden aangevraagd. 

En verder?

Hoera, de registratie is rond! Zodra de gastouderopvang start, registreer de gastouder de gewerkte uren in PortaBase. Het gastouderbureau verwerkt de betalingen en zorgt voor de facturen, hier hoef je zelf dus niet meer naar om te kijken. Na de registratie blijft het gastouderbureau ervoor zorgen dat er aan de wettelijke verplichtingen wordt voldaan. Ook zorgen wij bij Nanny Nina voor een leuk activiteiten- en trainginsaanbod gedurende het jaar en stimuleren wij contacten tussen gastouders onderling om met elkaar te kunnen sparren en ervaringen uitwisselen. 

Veelgestelde vragen over gastouder aan huis

Wat houdt de LRKP in voor een gastouder?

Je moet je volgens de Wet Kinderopvang inschrijven bij een gastouderbureau dat ingeschreven staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Als je niet verbonden bent aan een LRKP-nummer, dan krijgen de ouders geen kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Zij hebben namelijk jouw registernummer nodig om deze toeslag te krijgen.

Moet ik zelf betalen voor een VOG en/of EHBO-diploma?

De kosten van de VOG en een EHBO-diploma zijn voor de gastouder. Soms vergoeden gezinnen deze kosten voor de gastouder.

Gerelateerde berichten

  1. Rekenmachine op de telefoon en allemaal papieren van gastouder om belasting betalen
  2. Gastouder samen met kindje tussen de bloemen de wereld aan het ontdekken
  3. Gastouder die werkt voor een gezin waar ze haar urenregistratie voor moet invullen