× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Werken als zzp gastouder aan huis?

avatar van jasmijn kok
Datum: 15 juni 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Ga je als gastouder werken volgens de regeling dienstverlening aan huis, of toch maar als zzp’er aan de slag? Ik merk dat het voor veel nannies en gastouders niet duidelijk is wat nu eigenlijk de verschillen zijn.

Contents hide

Hoe kies je of je als freelancer zzp gastouder gaat werken of via de regeling dienstverlening aan huis?

Vaak vinden mensen het spannend om een eigen bedrijf te beginnen en als zzp gastouder te starten. Ze weten ook niet precies welke belastingvoordelen komen kijken bij werken als zzp er, dit kan door de starters- en zelfstandigen aftrek namelijk oplopen tot meer dan 9000 euro per jaar. Vergeet niet dat er wel echt werk komt kijken bij het hebben je eigen bedrijf, je moet belasting aangiftes doen en de boekhouding bijhouden. Je houdt dus duizenden euro’s extra over, maar bent ook wel wat tijd kwijt met wat administratie, of moet een boekhouder vragen te helpen.

Veel gastouders die werken volgens de Regeling Dienstverlening aan huis weten dan weer niet dat ze volgens deze wet recht hebben op bepaalde zaken zoals doorbetaalde vakantie en een minimum uurtarief

banner

Om je te helpen een goede keuze te maken zet ik eerst de verschillen tussen werken als zzp of freelancer op een rijtje .Ook geef ik wat tips over hoe je kan berekenen wat je nog overhoudt van je uurloon na de belastingen. Laten we beginnen, lees verder!

Tip: Vind een handig voorbeeld contract voor ZZP gastouders en ZZP oppassers in deze link

Wat is de regeling dienstverlening aan huis voor gastouders?

De regeling Dienstverlening Aan Huis is ontstaan om tegen te gaan dat oppassen zwart gebeurt. Op dit moment werkt het grote merendeel van de nannies ( gastouders aan huis) volgens deze regeling. Dit komt omdat je automatisch onder deze regeling valt als je niet meer dan 3 dagen in de week werkt bij een gezin. ( het aantal uur per dag maakt niet uit) Dat is dus makkelijker dan als zzp-er gaan werken, dan moet je eerst nog langs de kamer van koophandel om je te registreren. 

Snelle tip: Wil je meer dan 3 dagen bij 1 gezin werken? Dan moet je sowieso als zzp-er gaan beginnen, je mag namelijk volgens deze regeling maximaal 3 dagen bij 1 gezin werken ( uren maakt niet uit!) 

Doe de test: Werk jij onder de regeling dienstverlening aan huis?

Vraag 1. Ben jij familie van het gezin waar je werkt?

Vraag 2. Werk je meer dan 3 dagen bij dit gezin per week? 

Vraag 3. Sta je ingeschreven bij de kamer van koophandel

Heb je op alledrie de vragen ” nee” geantwoord? Dan werk je onder de regeling dienstverlening aan huis. 

gastouder aan huis regeling dienstverlening aan huis of zzp freelance inschrijven bij de kamer van koophandel voor belasting voordeel? vrouw houdt pinpassen in hand met blonde vlecht. nina.care

Wat houd je over als gastouder na het betalen van belasting?

Vul de belasting rekentool via deze link in en ontdek wat je nog overhoudt na de belastingen als zzp’er en hoeveel je kan besparen als zzp gastouder. Dit loopt snel op tot 9000 euro per jaar. 

Stappenplan invullen gastouder salaris overhoud rekentool 

stap 1. Je vult in het eerste vakje je ” winst” in. Dat is wat je hebt verdient in dat jaar, maar hier haal je de uitgaven voor je bedrijf vanaf. Stel je hebt 14.000 euro verdient, dan trek je hier nog 1000 euro voor je nieuwe laptop en 1000 voor een fiets vanaf dan vul je dus 12.000 in. 

stappenplan belasting gastouder wat houd je over na belasting rekentool zzp nanny gastouder aan huis

stap 2. Check of je gebruik mag maken van de zelfstandigen en startersaftrek. zo ja, vink deze dan aan. De belangrijkste voorwaarde is dat je minimaal 1225 uur in je bedrijf hebt gewerkt. 

Wat zijn de belasting voordelen van werken als zzp gastouder aan huis?

Als nanny kan je gebruik maken van meerdere aftrekposten en belasting regels. Bijvoorbeeld van de zelfstandigen aftrek en de startersaftrek. Daarnaast kan je aankopen voor je bedrijf zoals een laptop of fiets aftrekken van je inkomsten en daarmee een stuk minder inkomstenbelasting betalen. 

startersaftrek en zelfstandigen aftrek voor gastouders en nannies

De startersaftrek – duizenden euro’s

Kort samengevat is de zelfstandigenaftrek een aftrekpost op het inkomen van ondernemers. Dit is een vast bedrag, dat elk jaar wordt vastgesteld door de overheid. Als je aan de voorwaarden voldoet (zoals dat je minimaal 1225 uur in je bedrijf werkt per jaar) mag deze aftrekpost toepassen op jouw belastingaangifte.  Lees meer over de startersaftrek voor gastouders

Opbouw zelfstandigenaftrek gastouders 
2020€ 7.030
2021€ 6.750
2022€ 6.500
2023€ 6.250
2024€ 6.000
2025€ 5.750
2026€ 5.500
2027€ 5.250
2028€ 5.000

De zelfstandigen aftrek

Van deze regeling kan je standaard gebruik maken als zzp er als je voldoet aan een aantal criteria zoals dat je minimaal 1225 uur in je bedrijf werkt. Sommige mensen denken dat je minimaal 3 opdrachtgevers moet hebben als zzp ers maar dat is een verouderde wet en dat hoeft dus niet.

computer op een bureau met een rekenmachine ernaast om de belasting te berekenen die een zzp gastouder moet betalen

Hoe kan je inschrijven als gastouder bij de kamer van koophandel?

Hoe start je nu als  zelfstandig gastouder aan huis? Als je zeker weet dat je als zzp er wilt beginnen dan is de volgende stap niet zo moeilijk:  je boekt dan een afspraak bij de kamer van koophandel. Dit kan gewoon online via deze link naar de site van de kamer van koophandel.

De kosten van inschrijven bij de kamer van koophandel als gastouder zijn 50 euro en je kan de volgende zaken doen om je voor te bereiden

  • Bedenk een naam voor je bedrijf. Wil je ook andere werkzaamheden onder dit bedrijf doen houd dan de naam algemeen. Dit geldt ook voor de type werkzaamheden. Je krijgt een code waarmee de kamer van koophandel je indeelt in een bepaalde branche. Als je van plan bent om allerlei werkzaamheden te verrichten kan je het beste ” overige” kiezen. Anders kan je kiezen voor “kinderopvang”.
  • Bedenk de Hoofdactiviteit. Denk na over welke werkzaamheden je gaat verrichten. Het maakt voor eventuele juridische vraagstukken uit wat er is omschrijven als activiteit en werkzaamheden omdat hier eventuele verplichtingen en verantwoordelijkheid bij komen. ” Wat zijn je hoofdwerkzaamheden” is een vraag die je zal moeten beantwoorden. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ” het verzorgen van opvang voor kinderen”. 
roze afbeelding pinpas berekening wat je overhoudt als gastouder aan huis na belasting als zzp freelancer met gebruik van startersaftrek van de overheid en zelfstandigen aftrek.

Is er een minimum loon voor gastouders aan huis of zzp gastouders?  

Ja, gastouders en nannies hebben, ongeacht of ze via de zpp of regeling dienstverlening aan huis werken, recht op betaling van minimaal het minimum loon. Je kan in deze link van de overheid opzoeken wat dit is. 

De overheid is van plan om in de toekomst voor zzp ers dit minimum tarief op 16 euro vast te stellen.  

Hebben gastouders aan huis recht op vakantiegeld?

Ja, gastouders hebben recht op 8% vakantiegeld als ze werken via de regeling dienstverlening aan huis. Daarnaast hebben gastouders via de regeling dienstverlening aan huis recht op 4x het aantal uren per week dat ze werken doorbetaalde vrije dagen. Voorbeeld: Stel je gastouder werkt 8 uur per week, dan heeft ze recht op 4×8=32 uur doorbetaalde vrije dagen per jaar.  Zzp gastouders moeten zelf al 8% opnemen in hun uurtarief dat is hun verantwoordelijkheid en krijgen hun vrije dagen niet doorbetaald, je verdient wat je werkt.

geld overhoud na aftrek van belasting salaris gastouder aan huis als zzp of gastouder als regeling dienstverlening aan huis

Kan een gastouder haar eigen uurtarief bepalen?

Ja, Gastouders zijn vrij in het bepalen van hun uurtarief, dat geldt voor zpp hetzelfde als de regeling dienstverlening aan huis.  Het belangrijkste is dat het uurtarief boven het wettelijk minimumloon valt en dat daar 8% vakantiegeld bij is gerekend.

Hoe werkt een vrijstelling van BTW voor gastouders en gastouder bureaus?

Je hoeft als gastouder geen btw af te dragen omdat de kinderopvang niet btw plichtig is. Dat is fijn, maar dat betekent ook dat als je een laptop koopt ” op de zaak” je niet de btw kan aftrekken. Dit voordeel heb je dus niet, maar je kan de aanschaf wel aftrekken van de inkomsten waarover je belasting betaalt waardoor je dus minder belasting hoeft te betalen. Is dit ingewikkeld? Mail dan even naar gastouderbureau@nina.care dan leggen we het uit. 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/vrijstellingen/vrijstelling_voor_kinderopvang

Moet je als gastouder aan huis loonheffing en sociale premies betalen?

Via de Regeling Dienstverlening aan Huis hoeven de ouders geen loonheffing en sociale premies af te dragen. Wanneer de nanny / gastouder aan huis wél meer dan drie dagen per week werkt en niet als zzp er werkt dan  is het wel verplicht pom loonheffing en sociale premies in te houden op de vergoeding die wordt betaald aan de gastouder. Maar weinig gezinnen kiezen hiervoor omdat je dan een loon administratie moet voeren en het dus relatief duur kan zijn. Sommige gezinnen die zelf al een aantal medewerkers hebben doen dit soms wel omdat dit in enkele gevallen fiscaal aantrekkelijk kan zijn. 

Kan je ook je nanny diploma kosten van de academy aftrekken van de belasting?

De overheid betaalt mee aan je nanny diploma, dit is een bedrag van 259 euro. Dit heet de ” scholingstoeslag” en het is een percentage van je opleidingskosten. Als zzp-er maar ook als je werkt volgens de regeling dienstverlening aan huis kan je hier gebruik van maken en de kosten aftrekken van de belasting.

Betaalt de overheid mee aan je opleidingen als je zzp’er bent?

Ja, dit kan als je een opleiding volgt die voor je huidige, of je toekomstige werk is. 

Toekomstig beroep of functie aftrekbare kosten opleiding gastouder

Ben je je aan het voorbereiden voor een nieuw beroep? De kosten van je opleiding mag je dan opgevn en aftrekken bij de  aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar. Er zijn een aantal regels:

  • Btw: is niet apart terug te krijgen.
  • Reiskosten: niet aftrekbaar.
  • Verblijfkosten en hotelkosten: niet aftrekbaar.
  • Studeerkamer of werkkamer: niet aftrekbaar.

De overige kosten (ook de afschrijving van je computer) zijn wel aftrekbaar. Er geldt wel een drempel van € 250,- en je moet de kosten in dat kalenderjaar hebben gemaakt.

cursussen en kosten die je mag aftrekken voor je huidige werk

Als je een opleiding of cursus volgt voor je werk zijn de kosten aftrekbaar. De belangrijkste regel is dat de kosten maar voor 37,35% aftrekbaar zijn. Voordeel is wel dat de volgende kosten ook aftrekbaar zijn:

  • Btw: is aftrekbaar
  • Reiskosten: zijn aftrekbaar.
  • Verblijfkosten en hotelkosten: zijn aftrekbaar.

Wordt je EHBO diploma door je verzekering vergoed? Mag je je diploma kosten aftrekken van de belasting als zzp’er?

Je EHBO diploma is soms verzekerd door je verzekering, dat kan je het beste even checken via deze link naar meer informatie over ehbo diploma’s voor gastouders. Best veel verzekeringen hebben dit EHBO diploma in hun basis pakket opgenomen dus check snel of hij vergoed wordt!

Hoe zit het met doorbetaling bij ziekte als zzp gastouder of bij de regeling dienstverlening aan huis?

Wanneer een gastouder ziek wordt gelden eerst twee “wachtdagen” waarin je niet betaald krijgt. Deze dagen hoeft het gezin je niet door te betalen. Als je werkt met een overeenkomst Regeling Dienstverlening Aan Huis en de wet Kinderopvang, dan moet het gezin de gastouder gedurende een periode van zes weken doorbetalen maar slechts 70% van je inkomsten. Na zes weken vervalt de betalingsverplichting en kan je “bijstand”  aanvragen. 

Als zzp gastouder krijg je echt alleen betaald voor de uren die je werkt, je moet daarom rekening houden met wat ziekte dagen als je je uurtarief bepaalt. De overheid adviseert om dit op 16 euro per uur minmaal te leggen.

Hoe zit het met verzekeringen als zzp gastouder of regeling dienstverlening aan huis?

Bedrijfs aansprakelijkheid verzekering gastouders

Zowel regeling dienstverlening aan huis als zzp gastouders zijn via de collectieve verzekering van Nina.care verzekerd voor aansprakelijkheid. Dit is bijna altijd het geval als je via een gastouderbureau werkt, maar check dit even met ze.

Uitkering voor gastouders

Bij dienstverlening aan huis worden er geen loonbelasting en premies afgedragen. Daarom heb je als je via deze regeling werkt geen recht op uitkering bij (langdurige) ziekte, uitkering bij werkloosheid en/of uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Wel kan je bijstand aanvragen, dit is een basis recht voor elke Nederlands burger. Lees meer over het aanvragen van een bijstandsuitkering op de site van de overheid: https://www.uwv.nl/particulieren/direct-doen/aanvragen-bijstandsuitkering.aspx.

Verzekering ziektewet voor gastouders

Je kan als nanny of gastouder volgens de dienstverlening aan huis en als zzp er een vrijwillige verzekering afsluiten voor de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de Werkloosheidswet (WW). Het UWV heeft meer informatie over deze vrijwillige werknemersverzekeringen. Dit zijn wel vaak vrij dure verzekeringen waardoor maar weinig nannies dit doen. 

Wat is de opzegtermijn voor een gastouder bij regeling dienstverlening aan huis?

Er staat in de wet van de regeling dienstverlening aan huis voor beide partijen, een opzegtermijn van één maand.

Voor zzp gastouders werk je met een overeenkomst van opdracht. In de overeenkomst van opdracht staat aangegeven wat de start en einddatum zijn. Deze overeenkomst kan je voortijdig beindigen, hierover maak je met elkaar afspraken die je vastlegt in de overeenkomst van opdracht. HIervoor ben je dus niet gebonden aan de 1 maand. Meer lezen over het opzeggen van een opdracht overeenkomst? klik op de link: http://www.wetrecht.nl/opzeggen-van-een-overeenkomst-van-opdracht/

Krijg ik een ontslagvergoeding als gastouder of nanny en wat is het verschil tussen zzp of regeling dienstverlening aan huis?

De ontslagvergoeding heet ook wel een ” transitievergoeding” Vanaf het moment dat je als gastouder aan huis via regeling dienstverlening aan huis twee jaar werkt voor hetzelfde gezin, heb je recht op een transitievergoeding bij ontslag. Deze bedraagt een zesde maandsalaris per gewerkte zes maanden. Onder maandsalaris wordt verstaan: het bruto maandsalaris (inclusief vakantietoeslag).

Als je als zzp gastouder werkt dan werk je met een overeenkomst van opdracht en is er geen sprake van een ontslagvergoeding. 

Heb je specifieke vragen? We denken graag mee en delen onze kennis graag:) Bel ons any time, we hebben bij Nina.care veel ervaring en kennis van de wet-en regelgeving omtrent gastouderbureau wetten en nanny contracten. Of mail even naar gastouderbureau@nina.care.

Liefs, Jasmijn oprichter van Nina.care

gastouder zzp of regeling dienstverlening aan huis uitleg belasting voordelen en hoeveel salaris je overhoudt als nanny

Gerelateerde berichten

banner