Blog Wat voor soort oppassen zijn er?

Wat voor soort oppassen zijn er?

Wat voor soort oppas ben jij?

 wat voor soorten oppassen zijn er

 

Wat voor soorten oppassen zijn er?

Oppassen kan in alle soorten en maten: het kan in grote groepen, kleine groepen, jong, oud, actief, lekker relaxed en ga zo maar door! Voor elke oppassituatie is natuurlijk een ander soort oppas geschikt. De ene persoon houdt er van om de kinderen in bed te leggen en dan lekker een filmpje te kijken, terwijl de andere persoon er op kickt om tien kinderen bij elkaar te houden als ze op een feestje rond aan het rennen zijn! Weet je nog niet zo goed wat voor oppas jij bent? Of ben je nieuwsgierig naar wat voor verschillende rollen of evenementen jij aan kunt deelnemen? Lees dan snel verder welke soorten oppassen er zijn!

 

Wat is een thuisoppas?

Elke oppas in de hele wereld is begonnen als thuisoppas. Als je bij iemand thuis oppast dan kun je daar al mee beginnen op een best jonge leeftijd. De thuisoppas is meestal het buurmeisje of de buurjongen die gevraagd wordt om een avondje op te komen passen. Je zit dus niet vast aan een vast schema, maar komt langs op de casual date nights. Meestal houdt oppassen in dat je de kinderen in bed stopt en gewoon lekker thuis bent voor als een kind wakker wordt. Je houdt alles in het vizier! Als je bij iemand thuis oppast dan komt het het vaakst voor dat je op een of twee kinderen past. Af en toe kom je een familie tegen van drie of vier, maar dat is meestal een uitzondering. Als je op een klein aantal kinderen past dan vragen de kinderen meestal best wel wat aandacht van je. Hoe minder kinderen, hoe interessanter ze je gaan vinden! Vaak willen ze lekker met je spelen, praten, dollen en ga zo maar door.

Als je al wat langer als thuisoppas werkt dan ben je misschien wel klaar voor wat meer uitdaging. Dan kun je je aanmelden bij een site zoal Nanny Nina die je koppelt aan een oppasgezin. Daar spreek je dan af om een aantal dagen in de week op te komen passen voor een aantal uur. Dan schuif je dus van de avonduren naar de middaguren. Je zal op natuurlijke wijze al een goede band krijgen met je oppasouders en ze zullen je natuurlijk ook wel eens vragen of je wil oppassen als zij een date-night hebben. Als je in de middag oppast dan worden er andere dingen van je gevraagd dan als je oppast in de avond. Het kan zijn dat je de kinderen moet ophalen van school, lunch voor ze maakt en in de tussentijd lekker bezig houdt. Je bent dus veel meer op pad! Je gaat leuke dingen met ze doen als koekjes of taart bakken, lekker naar de speeltuin, vriendjes over de vloer krijgen, in een bakfiets fietsen, verstoppertje spelen en natuurlijk ook eens in de zo veel tijd een filmpje kijken. Omdat het nog steeds een laag aantal kinderen is: een, twee, drie of vier willen ze nog steeds graag je aandacht. Als vaste oppas komt er dus wel iets meer bij kijken dan de date-night oppas. Je moet betrouwbaar zijn door op tijd op te komen dagen, een klik hebben met de kinderen en lekker veel energie hebben om middagen met spelen, knutselen en activiteiten te vullen!

 

wat is een nanny? 

Wat is een Nanny?

De oppas die nog meer verantwoordelijkheden heeft dan de thuisoppas is de Nanny. Een Nanny onderscheidt zich van de normale oppas, doordat je niet zomaar een Nanny kunt worden. Je hebt meer verantwoordelijkheden en je moet betrouwbaar zijn. Het verschil tussen een oppas en een Nanny is dat een oppas in principe je buurmeisje kan zijn. Die komt dan zo nu en dan langs en krijgt meestal contant wat geld. Een Nanny kan niet zomaar een gezin aangewezen kregen of zomaar te werk gaan. Een Nanny heeft bepaalde certificaten nodig, zodat hij of zij een langere periode voor de kinderen kan zorgen. Niet alleen een langere periode oppassen, maar ook met meerdere taken. Je kunt een Nanny worden door certificaten te hebben zoals:

  • Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
  • Sociaal Pedagogisch Werker (SPW Nanny)
  • PABO
  • Diploma Kleuterleidster
  • Onderwijsassistent
  • KV/JV (kinderverzorging/jeugdverzorging)

 

Als Nanny heb je eigenlijk de rol van een extra ouder in huis. Jij zorgt voor de kinderen als de ouders naar werk zijn, maar je zorgt ook voor de huishoudelijke klusjes. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de vaatwasser inruimen/uitruimen of speelgoed opruimen. Je neemt dus ook een heel groot deel van de opvoeding en zorg van de kinderen op je. Je haalt de kinderen uit bed, kleed ze aan, brengt ze naar school etc. Een Nanny moet dus betrouwbaar zijn en de afgesproken dagen op tijd op komen dagen, beschikbaar zijn voor een langere periode, het huis goed in orde houden, koken voor de kinderen en de kinderen in bed brengen. Hierbij komt ook de opvoeding van de kinderen bij. Misschien worden je oppaskinderen opgevoed met een andere cultuur. Als Nanny is het belangrijk dat jij die cultuur op de zelfde manier als de ouders dat doen meegeeft. Lekker flexibel en betrouwbaar dus. Hiernaast ben je zo veel bij een gezin dat je vanzelfsprekend een band met ze krijgt. Een extra familie erbij gewonnen, dus! Ben jij iemand die helemaal ready is om deel te worden van een familie en kinderen onder je hoede te nemen? Dan is een Nanny worden helemaal jouw ding!

Benieuwd naar hoe je een Nanny kan worden? Lees dan vooral deze blog!

 

Wat is een kinderopvang medewerker?

Een kinderopvang medewerker is nét een stapje meer werk dan dat de gastouder doet. Je haalt dan niet de kinderen uit bed of je brengt de kinderen niet naar school, maar kinderopvang medewerkers zorgen de hele dag door voor een hele groep kinderen die constant aan het ronddragen zijn! Multitasking is hier dé skill die je nodig gaat hebben. Omdat het meer kinderen in een ruimte zijn gaan ze met elkaar spelen, en daarom minder aandacht van jouw vragen, maar op hetzelfde moment zijn het wel een stuk meer kinderen waar je op moet letten en voor moet zorgen. Dat houdt in: zorgen dat er genoeg drinken is, genoeg snacks zijn, duidelijke eetmomenten op een dag, alles schoonhouden op hetzelfde moment én ervoor zorgen dat iedereen lief met elkaar omgaat en veilig blijft. Omdat een kinderopvang meestal een afgebakende omgeving heeft, is het niet onmogelijk om alle kinderen in de gaten te houden. Natuurlijk moet je ze wel in de gaten houden, en heb je nog steeds honderd ogen nodig, maar ze zijn altijd in de buurt. Meestal gaat het ook hartstikke goed omdat ze zelf vriendjes en vriendinnetjes maken. Als je weet wie wie leuk vindt dan kun je ook veel gemakkelijker doelgericht zoeken, waardoor je de groep nog wat beter in de gaten kunt houden! Daarnaast is het ook heel leuk om bij een kinderopvang te werken omdat je allerlei verschillende kinderen tegenkomt met allemaal verschillende persoonlijkheden. Het werk blijft hierdoor divers en belonend. Je kunt echter niet zomaar bij een kinderopvang gaan werken. Net zoals een Nanny heeft het personeel van een kinderopvang ook bepaalde certificaten nodig.

 

Meer details over de certificaten van een kinderopvang medewerker vind je hier onder:

https://www.kinderopvang-werkt.nl/sites/fcb_kinderopvang/files/downloads/integrale_gewijzigde_cao_kinderopvang_2020-2021_0.pdf

 

de feestjes oppas

Wat is een feestjes oppas?

Oppassen bij feestjes is best vergelijkbaar met oppassen bij een kinderopvang. Een feestje zal dan wel niet van negen tot zes zijn, maar de dagen kunnen aardig lang en intensief zijn. De feestjes oppas is iemand die spontaan, flexibel en een echte doorzetter is! Bij feestjes komt er natuurlijk een grote groep kinderen langs, die allemaal bomvol suiker zitten. En, tja, als je dat onder controle wil houden dan moet je wel een bepaalde tactiek hebben! Feestjes oppassen zijn oppassen die goed tegen stress kunnen en goed een grote groep kinderen kunnen handhaven. Hier komt dan wel een stukje ervaring bij kijken. Je zorgt dat iedereen bij elkaar blijft en dat iedereen het leuk heeft! Meestal is er een schema wat je volgt, dus kunnen de kinderen hun eigen ding doen terwijl jij alles globaal in de gaten houdt. Wat gebeurt hier, wie doet daar wat en is het nog wel leuk? Persoonlijk contact en interactie is de sleutel in deze branch, dus een lekker open, sociale oppas is daar perfect voor! Maak je geen zorgen om het aantal kinderen waar je op moet letten. Tenzij je een eigen bedrijf in kinderfeestjes hebt, heb je altijd een ervaren persoon naast je die je helpt en begeleid met de groep. Per persoon mag je acht tot twaalf kinderen. Het aantal kinderen wat je mag begeleiden verschilt per leeftijd van de groep. Nu is het natuurlijk ook niet zo dat er continu acht tot twaalf kinderen met je willen spelen, want ze zoeken natuurlijk elkaar op. Een babbeltje komen maken doen ze echter graag en is natuurlijk ook erg gezellig!

In principe heb je geen opleiding nodig als je een bedrijf dat kinderfeestjes organiseert wil beginnen. Wél is het zo verantwoord om in ieder geval een VOG (verklaring omtrent gedrag) en een EHBO diploma te hebben. Daarnaast is de wel zo nodige ervaring ook heel handig, want binnen no time rennen de kinderen van hot naar her.

 

Doe hier een oppastest en krijg inzicht in je oppasskills: https://nannynina.nl/blog/oppastest l