× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Wat verdient een au pair?

Datum: 21/06/2021
Auteur:
Over de Auteur: Dit blog is gepubliceerd door iemand binnen het team van Nanny Nina. We hopen je te informeren, verrassen en te verblijden met onze content!

Wat verdient een au pair tijdens zijn of haar verblijf in Nederland? Lees hieronder alles over wat een au pair verdient en welke kosten er gedekt worden voor een au pair.

Wat verdient een au pair? Een au pair ontvangt maandelijks een bedrag van €340 zakgeld. Nanny Nina ziet die bedrag niet als een bedrag dat de au pair heeft verdiend. Wij stellen voorop dat een au pair niet wordt gezien en behandeld als een werknemer maar als een gezinslid. Daarom noemen we het ook zakgeld en geen salaris.

Waarvoor is het zakgeld bedoeld?

Het zakgeld wat je als au pair krijgt is bedoeld om vrij te zijn om je culturele uitwisseling zo goed mogelijk te beleven. Om een cultuur te ontdekken moet je op pad. Je moet naast mensen ontmoeten ook het land leren kennen. Hoe zien steden eruit? Wat kan je allemaal doen? Wat voor natuur is er in dit land? Hier kom je natuurlijk maar op één manier achter, het land verkennen. Hiervoor heeft een au pair wel geld nodig en aangezien het niet de bedoeling is dat de au pair naast de 30 uur hulp aan het gastgezin nog gaat werken is dit zakgeld erg belangrijk.

Welke kosten heeft een au pair?

De enige verplichte kosten die een au pair heeft is de maandelijkse zorgverzekering. De zorgverzekering betaald de au pair in principe zelf. Als het gastgezin een au pair verzekering heeft afgesloten kan je als au pair het eigen risico plus het vrijwillig eigen risico op het hoogst zetten. Door dit te doen zakt de prijs van de maandelijkse premie.

Een au pair heeft bijna altijd recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een toeslag die de overheid geeft aan mensen met een laag inkomen/ klein vermogen. Op deze manier wil de overheid iedereen voorzien van een goede basis in de zorg. Elk jaar veranderd de hoogte van de zorgtoeslag iets maar over het algemeen ligt het bedrag rond de €100. Met deze honderd euro kan een au pair de maandelijkse premiekosten denken. Zodra het gastgezin een au pair verzekering heeft en het vrijwillig eigen risico van de au pair op het hoogst zet houdt de au pair zelfs nog geld over van de zorgtoeslag.

Meer info over verzekeringen? Bekijk deze blog!

Welke kosten zijn voor een au pair gedekt?

De au pair woont bij een gezin tegen kost en inwoning. Het gastgezin en het au pairbureau dragen zorgplicht over de au pair. Daarom komen bepaalde kosten van een au pair bij het gastgezin te liggen. Hieronder hebben we de kosten opgesomd:

  • Bureaukosten,
  • Kosten van de vlucht
  • zakgeld,
  • telefoonkosten,
  • NS reiskaart,
  • au pair academie,
  • (extra) au pair verzekering,
  • Museumkaart
  • tuberculose test.

Bureaukosten

De bureaukosten zijn de kosten die aan het au pair bureau betaald moeten worden. Dit is om de administratieve kosten te deken en de kosten van de IND. Zou vraagt de IND een bedrag voor het controleren en alle documenten om de aanvraag goed te keuren. De IND is de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Bij hun ligt de verantwoordelijkheid voor het vreemdelingenbeleid in Nederland. Dus alle verblijfaanvragen verlopen via de IND. In dit deel van de aanvraag voor een au pair moet er van de au pair en van het gastgezin verschillende documenten verzameld worden.

Kosten van de vlucht

De kosten van de vlucht naar Nederland zijn kosten die voor de gastouders zijn. Het is in het gehele proces erg belangrijk dat de au pair niks betaalt voor de komst naar Nederland.

Zakgeld

Het gastgezin is verantwoordelijk voor het zakgeld dat een au pair per maandelijks krijgt. Zakgeld is niet geld dat verdiend is. Het is belangrijk dat een au pair niet als werknemer gezien worden. De au pair helpt maximaal 30 uur per week bij het verzorgen van de kinderen en het uitvoeren van lichte huishoudelijke taken. De au pair mag daarnaast maar 8 uur per dag werken. Dit houdt in dat de au pair ook vrije tijd overhoudt. In deze vrije tijd moet de au pair de ruimte hebben om leuke dingen te ondernemen zoals naar de film gaan, uit lunchen of sporten. Hiervoor kan het zakgeld gebruikt worden.   

Telefoonkosten

De kosten die verbonden zijn aan een telefoon worden gedekt door het gastgezin. Dit is omdat Nanny Nina het belangrijk vindt dat de au pair zich ten alle tijden veilig voelt. Zodra je nog nooit eerder in een land bent geweest kan dat de nodige spanning met zich mee brengen. Maar au pairs hebben ook nog een verantwoordelijkheid over de kinderen. Zodra er iets gebeurt of er vragen zijn moet een au pair in de gelegenheid zijn om te kunnen bellen, sms’en of te Whatsappen. Dit geeft de au pair een stuk zekerheid. Echter geldt dit ook voor de ouders want als er iets aan de hand is wil je als ouder natuurlijk meteen op de hoogte gesteld worden.

NS reiskaart

De OV-chipcard is erg belangrijk voor een au pair. Dit maakt het mogelijk om binnen Nederland niet alleen de woonplaats te ontdekken maar ook de rest van Nederland of andere dichtbij liggende landen. Om de mogelijkheid tot reizen aan te bieden wordt het sociale leven voor een au pair een stukje makkelijker. De kosten van een OV-chipcard liggen niet heel hoog. Zodra je een weekend vrij abonnement neemt kost dit €31 euro per maand. Voor een kleine €3,- meer per maand heb je een deal waarbij er doordeweeks 40% korting is als je in de daluren reist.

Au pair academy

Nanny Nina biedt de au pairs in Nederland de au pair academy aan. Dit is een online leeromgeving waar au pairs op verschillende vlakken zich kunnen ontwikkelen. Zo worden er lessen gegeven voor de basis van de Nederlandse taal, basiskennis over de Nederlandse cultuur en veel verschillende thema’s die betrekking hebben tot de ontwikkeling van kinderen. De academy biedt niet alleen veel kansen om je kennis te verbreden maar ook een community. Samen met alle au pairs die deelnemen aan de academy kan je contact leggen en is er een mogelijkheid om vriendschappen te maken. Nanny Nina vindt de ontwikkeling erg belangrijk. Daarnaast is dit ook een fijne manier om een au pair makkelijker en sneller thuis te laten voelen in Nederland.

Au pair verzekering

De kosten van de au pair verzekering zijn optioneel. Het is niet verplicht om een au pair verzekering af te sluiten. Desondanks raadt Nanny Nina het ten alle tijden alsnog sterk aan om deze wel af te sluiten. Waarom is deze verzekering zo belangrijk? Deze Verzekering dekt de kosten die een basiszorgverzekering niet dekt. Bijvoorbeeld; Tijdens de reis naar Nederland is er nog geen zorgverzekering afgesloten. Dat houdt in als er op dat moment de au pair iets overkomt is hij/zij niet verzekerd voor de kosten die gemaakt worden.

Heeft u interesse in een au pair of wil u er meer over weten? Bel of mail ons gerust. We helpen graag!

Meest gestelde vragen over een au pair

Hoe lang mag een au pair blijven?

Een au pair mag van de Nederlandse overheid maximaal één jaar in Nederland blijven. Mocht je daarna nog wel gebruik willen maken van een au pair, kan natuurlijk altijd gezocht worden naar een nieuwe au pair voor het volgende jaar. Lees meer over au pairs: https://nannynina.nl/page/nl/au-pair

Hoe ziet het werkrooster van een au pair eruit?

Hoe vaak mag een au pair op de kinderen letten? Mag een au pair ook in het weekend werkzaamheden verrichten?
Een au pair mag maximaal 30 uur per week werkzaamheden verrichten. Een week bestaat uit maximaal vijf dagen. Een werkdag van een au pair kan echter ook in het weekend zijn. Per dag mag maximaal 8 uur gewerkt worden. Een au pair mag maximaal drie keer in de week ook ’s avonds werken. Daarnaast heeft de au pair recht op twee dagen vrij per week. Eén keer per maand moeten deze vrije dagen in het weekend zijn.
Samen met de au pair maak je het verplichte werkrooster.. Het geeft gezinnen en de au pairs houvast en je weet op deze manier wat je van elkaar verwacht.

Wat is een au pair?

Klinkt chique hè, een au pair? Maar wat is het nu eigenlijk precies?
Een au pair is iemand uit het buitenland tussen 19 – 30 jaar oud die voor een bepaalde periode, tot maximaal één jaar bij het gastgezin in huis woont als een culturele uitwisseling. Ze komt voor de uitwisseling en in ruil voor kost, inwoning en zakgeld ondersteunt de au pair bij de zorg voor de kinderen en lichte hulp in het huishouden.
Meer weten? https://nannynina.nl/page/nl/au-pair

Gerelateerde berichten