× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Wat is het gemiddelde uurtarief van een oppas?

avatar van jasmijn kok
Datum: 16 juni 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Wat is het verschil in uurtarief voor een oppas van 16 jaar ten opzichte van iemand van 35 jaar? Lees hieronder wat de gemiddelde tarieven zijn voor oppassers per leeftijd.

Ook woonplaats, ervaring en opleiding zijn belangrijke factoren in het bepalen van het uurtarief. In dit blog leggen we uit welke oppas tarief van toepassing is hiervoor. Lees je mee?

Waar is het uurtarief van de oppas op gebaseerd?

vader met baard heeft twee vraagtekens over hoeveel hij zijn oppas moet gaan betalen per uur

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je gaat berekenen wat je je oppas wil betalen per uur / wat je kan verdienen:

Ervaring van de oppas: Iemand die al veel ervaring heeft vraagt meer dan iemand die net begint met oppassen.

Diploma’s die de oppas heeft (pedagogische diploma’s of EHBO): Hetzelfde geldt voor diploma’s, een oppas die een opleiding gevolgd heeft voor het behalen van een diploma vraagt meer dan iemand zonder een diploma. 

Werkzaamheden van de oppas (koken en opruimen): Wanneer een oppas bereid is meer werkzaamheden te verrichten dan alleen het oppaswerk, zal de oppas ook een hoger tarief vragen. 

banner

Locatie (Een oppas in Amsterdam is duurder dan Breda): Dit komt omdat Amsterdam zelf ook een duurdere stad is om te wonen dan Breda.

Of de kinderen wakker zijn of slapen als de oppas er is: Als de kinderen slapen ligt het tarief lager dan als de kinderen wakker zijn, omdat de kinderen dan niet vermaakt hoeven te worden. Lees hier meer over hoeveel slaap heeft een 13-jarige nodig.

Wanneer en hoe lang de oppas komt: Als de oppas wordt gevraagd op een feestdag of voor een heel weekend inclusief overnachting zal de oppas ook meer per uur vragen. 

infographic gemiddelde uurtarief van een oppas per regio
Een schematische weergave van de uurprijzen van een oppas in Nederland

Hoeveel verdient een oppas in mijn regio?

De regio is eveneens een belangrijke factor in het bepalen van het oppastarief. Het tarief wordt onder andere beïnvloed door vraag en aanbod. In Nijmegen is er veel aanbod van oppassers maar minder oppaswerk dan in de randstad.

Hierdoor verdient een oppas gemiddeld €2 tot €3 minder in Nijmegen dan een oppas in de randstad.

Welke stad is het goedkoopste?

Dit leidt dan ook tot flinke verschillen en tot stijgende oppastarieven. Steden als Groningen en Leeuwarden rekenen de laagste tarieven. In de studenten steden als Amsterdam, Delft, Leiden, etc. is de balans beter dan in Haarlem en vooral het Gooi, zij kenmerken zich door relatief hoge oppastarieven. Dus wat is nu een gemiddeld uurloon per leeftijd?

Gemiddelde oppas tarieven per stad
   
STEDENTARIEF Tarief kinderen slapendTARIEF Kinderen wakker
Oppas in Alkmaar€ 5,50€ 9,50
Oppas in Almere€ 4,50€ 8,50
Oppas in Alphen aan den Rijn€ 4,00€ 8,00
Oppas in Amersfoort€ 6,00€ 10,00
Oppas in Amsterdam€ 7,00€ 11,00
Oppas in Apeldoorn€ 6,00€ 10,00
Oppas in Arnhem€ 5,50€ 9,50
Oppas in Breda€ 5,00€ 9,00
Oppas in Delft€ 6,00€ 10,00
Oppas in Den Haag€ 6,00€ 10,00
Oppas in Dordrecht€ 5,50€ 9,50
Oppas in Eindhoven€ 6,00€ 10,00
Oppas in Emmen€ 5,50€ 9,50
Oppas in Enschede€ 5,00€ 9,00
Oppas in Groningen€ 6,00€ 10,00
Oppas in Haarlem€ 7,00€ 11,00
Oppas in Haarlemmermeer€ 7,00€ 11,00
Oppas in Hilversum€ 6,50€ 10,50
Oppas in Leeuwarden€ 5,00€ 9,00
Oppas in Leiden€ 6,00€ 10,00
Oppas in Maastricht€ 6,00€ 10,00
Oppas in Nijmegen€ 6,00€ 10,00
Oppas in Rotterdam€ 6,00€ 10,00
Oppaswerk in s-Hertogenbosch€ 6,00€ 10,00
Oppas in Tilburg€ 6,00€ 10,00
Oppas in Utrecht€ 6,50€ 10,50
Oppas in Venlo€ 4,00€ 8,00
Oppas in Wassenaar€ 6,50€ 10,50
Oppas in Zaanstad€ 5,50€ 9,50
Oppas in Zoetermeer€ 5,00€ 9,00
Oppas in Zwolle€ 6,00€ 10,00

Hoe bespreek je het oppas tarief met elkaar af?

Het oppas uurtarief is een veelbesproken onderwerp, zowel bij ouders als bij oppassen. Als ouder wil jij natuurlijk je oppas een redelijke vergoeding betalen, maar liever ook niet te veel. En als oppas wil je eerlijk verdienen. In deze blog geven wij van Nina.care ouders advies over hoe je met het veelbesproken en enigszins “taboe” onderwerp kan omgaan. 

Voor de ouders een tip: Bespreek het bedrag met je nieuwe, goede oppas bij het kennismakingsgesprek. Houdt hierbij in gedachten dat je jonge oppas vaak een jong meisje of jongen is die weinig ervaring heeft in onderhandelen! Hij of zij vindt dit echt een spannend gesprek en heeft nog nooit een “salaris onderhandeling” gedaan.  

Tip voor ouders over de salaris gesprekken met je oppas: lees in deze blog wat redelijk is als uurtarief en stel dit voor bij de oppas kandidaat. Onderbouw ook duidelijk waarom je dit oppas tarief redelijk lijkt “het gemiddelde oppastarief voor  oppassen van jouw leeftijd is dit bedrag”. 

Tip voor de oppas: Lees in deze blog hoe je dit gesprek over je oppas salaris het beste aan kan pakken: https://www.nina.care/nl/blog/tips-voor-het-bespreken-van-een-moeilijk-gesprek-met-ouders

Wat verdient een oppas gemiddeld per leeftijd in een tabel

Grofweg is de verdeling van de gemiddelde salarissen voor oppassen en nannies zoals in de tabel hieronder:

Leeftijd oppasTarief met kinderen wakkerTarief met kinderen slapen
14 jaar3,50 per uur3 euro per uur
15 jaar4 euro per uur4 euro per uur
16 jaar5 euro per uur5 euro per uur
17 jaar6 euro per uur6 euro per uur
18 jaar6 tot 8 euro per uur5 tot 6,50 euro per uur
19 – 24 jaar7 tot 12,50 euro per uur7 tot 8 euro per uur
Oppas 25+ jaar12,50 euro per uur8 tot 9 euro per uur
18+ met opleiding en kinderopvangtoeslag15 – 20 euro per uur7 tot 9 euro per uur
Tabel met leeftijd en bijbehorend oppas tarief

Salaris onderhandeling met je oppas?

Vind je het vervelend om een “salaris onderhandeling” te doen met je oppas? Boek dan makkelijk via ons app, daar is door marktwerking vanzelf een redelijk uurtarief ontstaan en staat dit gewoon bij het oppasprofiel. Je kan zelf kiezen of je de goedkoopste oppas wilt, of een duurdere met meer ervaring en diploma’s

Minimumloon oppas tarief per uur

Bron: https://www.nibud.nl/onderwerpen/kinderen-en-jongeren/wat-kost-een-kind/

Hieronder volgt een tabel met wat een oppas verdient per uur per leeftijd.

Fulltime werkweek in bedrijf21 jaar en ouder20 jaar19 jaar18 jaar17 jaar16 jaar15 jaar
36 uur€ 10,77€ 8,62€ 6,47€ 5,39€ 4,26€ 3,72€ 3,24
38 uur€ 10,21€ 8,17€ 6,13€ 5,11€ 4,04€ 3,52€ 3,07
40 uur€ 9,70€ 7,76€ 5,82€ 4,85€ 3,83€ 3,35€ 2,91
Tabel met minimumloon van oppas per uur

Verschillend oppas uurtarief voor overdag en avond oppas?

Bij Nina.care wordt er ook rekening gehouden met een dag- en avondtarief. Wanneer de kinderen op bed liggen gaat het avondtarief in. Bij ons betaal je gemiddeld €2,00 minder als de kinderen slapen. Dan kan de oppas namelijk iets voor zichzelf doen, bijvoorbeeld studeren.

Zeker voor studenten is oppassen een ideale bijbaan, vooral als ze lekker kunnen werken. Daar hoort echter wel een lager uurtarief bij, omdat het niet hard werken is als de kinderen slapen. 

Waarop baseer je wat je de oppas betaalt? 

De kennis en ervaring die een oppas heeft is van essentieel belang om te bepalen hoeveel je je oppas betaalt. Als je een student kiest met relevante diploma’s betaal je natuurlijk meer dan een scholier. Het verschil zit hem naast de leeftijd van de oppas ook in de jaren oppaservaring die hij of zij heeft.

Het is dan vanzelfsprekend dat je een hoger uurtarief betaalt. Voor ieder gezin is en blijft het een afweging die ze zelf moeten maken. 

Wat voor huishoudelijke taken kan een oppas allemaal doen?

Naast bovenstaand genoemde factoren waarop je het tarief kan baseren zijn er nog vele andere factoren, denk bijvoorbeeld aan de werkzaamheden die jij verwacht van je oppas. Verwacht jij dat je oppas wat extra huishoudelijke taken op zich kan nemen in en rondom het huishouden zoals koken? Dan kan dat ervoor zorgen dat je dan ook een stuk meer betaalt. Ook de leeftijd van je kinderen speelt natuurlijk mee.

Bij een baby en peuter zal de oppas voortdurend waakzaam moeten zijn. Wanneer de kinderen minder hulpbehoevend zijn heeft de oppas daaraan minder werk. Sommige oppassen reizen met het openbaar vervoer. Niet alle oppassen vragen daarvoor nog een aparte reisvergoeding. Andere oppassen hebben daarom het uurtarief €0,50 tot €1,00 hoger liggen om zo de reiskosten te dekken. 

Hoe betaal ik de oppas?

Wij adviseren de oppas altijd uit te betalen via de Nina.care app. De reden hiervoor is namelijk dat je dan ook 5% servicekosten betaald waar onder andere de verzekering onder valt. Mocht er tijdens het oppassen dan iets stuk gaan of mocht de oppas per ongeluk de sleutel verliezen, dan zijn jullie hiervoor verzekerd. Mocht je de oppas buiten Nina.care om betalen, dan kan je geen aanspraak maken op onze verzekering en zijn de kosten voor het gezin zelf.

Wit of zwart betalen van het oppas uurtarief?

De oppas wordt via de Nina.care app gewoon wit uitbetaald. Of de oppas belasting betaalt of niet heeft best een grote impact op het uurtarief. Reken daarom 30% extra als de oppas echt fulltime werkt als oppas. Dit is het bedrag dat je oppas aan de inkomsten belasting kwijt is.

Moet je je oppas een fooi geven?

Word je eigenlijk verwacht om een fooi te geven aan je oppas? En zo ja, hoeveel fooi moet je dan geven?! Uit een klein onderzoekje onder de ouders die via onze app een oppas boeken, blijkt dat 53% van de ouders fooi geeft. De hoogte van de fooi is afhankelijk van het totaal bedrag.

Hoeveel bonus moet ik mijn oppas geven?

Voor een avondje van 4 uur oppassen geven ouders gemiddeld €1 bonus en ronden bedragen naar boven af. Op een hele dag oppassen geven ouders minder fooi. Dat heeft te maken met het terugkerende karakter van deze oppasafspraken. Kortgezegd veel ouders ronden bedragen wel af naar boven, maar geven lang niet altijd fooi. 

moeder met een telefoon in haar hand die laat zoen hoe makkelijk het betalingen via de nina.care app is

Hoe werkt het boeken en betalen van een oppas via de Nina.care app?

De ouders kunnen oppassers boeken via de app! Je ziet gescreende oppassers in jouw regio evenals het uurtarief dat ze hanteren. Heb jij die toffe superheld geboekt die toevallig ook nog is om de hoek woont die je nu met liefde wil uitbetalen?

Hoe betaal ik mijn oppas uit via de Nina.care app?

Check de app, hij rekent uit wat de oppas heeft verdiend aan de hand van de uren die ze heeft gewerkt en haar uurtarief en je kan het super makkelijk overmaken! Wij van Nina.care helpen je graag, we’ve got you!! 

Alternatief voor een oppas

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je gebruik maakt van onze au pair service. Wij gaan dan zoeken naar een au pair voor jouw gezin. Misschien dat je nu denkt, maar wat verdient een au pair dan? We spreken liever van zakgeld, lees er alles over op onze au pair pagina.

Hoe werkt de service van Nina.care?

Heb jij meer vragen over de service die wij leveren bij Nina.care? Pak je telefoon download de oppasapp en mail of bel ons. We helpen je heel graag!

Gerelateerde berichten

  1. baby die loopt voordat de oppas van nina.care komt voor de kennismaking met het oppasgezin

Hoe werkt het betalen van een oppas?

Je kan de oppas aan het einde van de oppas afspraak betalen via onze app. Als je een vaste oppas hebt, stuurt de oppas haar uren wekelijks door. Nadat jij daar akkoord voor geeft, betaal je het bedrag elke week. 

Hoe oud moet je minimaal zijn om op te mogen passen via Nina.care?

Bij ons is de minimale leeftijd 16 jaar oud! Maar je kan je wel vast aanmelden bij ons als je jonger bent, dan nodigen we je misschien uit om deel te nemen aan onze lokale promotie teams.

Ik wil graag een vast adresje om op te passen, wat moet ik doen?

Leuk! Gezinnen die op zoek zijn naar een oppas die elke week op dezelfde dag(en) komt, vind je in deze lijst
Typ je postcode in en zie wie er bij jou in de buurt op zoek zijn naar een vaste oppas! Een persoonlijk tekstje naar dit gezin maakt de kans groter dat jij wordt gekozen. Vragen over een gezin? Neem via de chat contact op met jouw country captain!

 

banner