× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Wat verdient een gastouder?

Datum: 14/06/2021
Auteur:
Over de Auteur: Dit blog is gepubliceerd door iemand binnen het team van Nanny Nina. We hopen je te informeren, verrassen en te verblijden met onze content!

Wat verdient een gastouder?

Het hangt van de volgende factoren af wat een gastouder verdient: welke opleiding heb je gedaan, hoe oud ben je, hoeveel ervaring heb je? Hoeveel kinderen vallen er onder jouw verantwoordelijkheid?

Gemiddeld liggen de uurtarieven van gastouders tussen de EUR 4,50 en EUR 6,50 per kind per uur.  Als je als gastouder bij een gezin thuis werkt, dan verdien je 13 tot 18 euro per uur. We merken dat het tarief dat ouders bereid zijn te betalen hoger ligt in de randstad dan in kleinere dorpen.

Waar ligt het gemiddelde uurtarief van een gastouder?

Als gastouder werk je in veel gevallen volgens de Regeling dienstverlening aan huis. Dit betekent dat je minimaal recht hebt op het geldende minimumloon.

Gemiddeld ligt het uurtarief van een gastouder tussen de €10,00 en €18,00 per uur. €13,50 euro per uur is meestal het gemiddelde uurtarief van een gastouder. Dit uurtarief hangt vaak af van het aantal kinderen bij het gezin waar je werkt. Ook je opleiding en je ervaring spelen een rol bij het bepalen van een goed uurtarief.

Hoe zit het met pensioen en verzekeringen als gastouder?

Het uurtarief van een gastouder is inclusief voorzieningen voor pensioen en verzekeringen Vergeet niet dat je als gastouder bij het bepalen van je uurtarief ook rekening moet houden met onkosten om in jouw persoonlijke voorzieningen op het gebied van verzekeringen en pensioenopbouw te kunnen voorzien. Je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering regelen wij voor je dus die hoef je niet meer mee te nemen.

Lees hier een uitgebreide blog over verzekeringen voor gastouders!

 Waar kan je werken als gastouder?

Als gastouder kan je aan de slag bij gezinnen die minimaal 3 keer in de week een nanny zoeken. Naast dat je de kinderen zal ophalen uit school, doe je ook wat lichte huishoudelijke taakjes als de vaatwasser in- (en uitruimen), koken voor de kinderen en een beetje opruimwerk.

Wat als een of meerdere opvangen wegvallen?

Houd je rekening met een tegenslag af en toe? Want wat gebeurt er als de opvang voor een of meerdere van je gezinnen plotseling wegvalt, omdat een ouder ontslagen wordt en jouw opvang niet meer nodig is? Hoe ga jij dan je vaste lasten nog betalen, want je inkomsten worden opeens een stuk minder.

Natuurlijk gaan wij dan meteen aan de slag om zo snel mogelijk een nieuw opvanggezin te vinden en dat lukt waarschijnlijk binnen een korte periode omdat we veel aanvragen hebben. Maar toch!  Hoe overbrug je de periode tot dat is gelukt? Het helpt wanneer je terug kunt vallen op een reservepotje. We adviseren je om daarom in je uurtarief rekening te houden met een klein stukje sparen. Zet dit dan ook echt opzij elke maand, je weet nooit wanneer je het nodig gaat hebben!

Om je goed op te kunnen voorbereiden is het verstandig een goede administratie bij te houden. In deze blog lees daar alles over!

Bruto vs netto inkomsten; wat verdien je netto als gastouder of nanny?

Houd er rekening mee dat je nog belasting moet gaan betalen over je inkomsten. Op het moment dat je je gastouder vergoeding ontvangt, is dit een bruto vergoeding, je hebt hierover nog geen inkomstenbelasting betaald. Houd er daarom rekening mee dat je een deel van je gastouder vergoeding reserveert voor inkomstenbelasting en je bijdrage Zorgverzekeringswet.

Hoeveel belasting betaal je als gastouder?

Voor het betalen van je belasting is het belangrijk om als gastouder 20% tot 30% van je inkomsten apart houdt voor je inkomstenbelasting en bijdrage voor Zorgverzekeringswet. Ik snap heel goed dat het misschien vervelend of spannend om op een bedrag te moeten wachten tot het einde van het jaar. Hier is een hele handige oplossing voor. Je kan namelijk bij de Belastingdienst een voorlopige aanslag aanvragen. Je vult dan eerst in wat je denkt te gaan verdienen in dat jaar. Vervolgens betaal je de Belastingdienst maandelijks het verwachte bedrag aan inkomstenbelasting. Het voordeel hiervan is, is dat je als gastouder niet een enorm bedrag hebt wat je nog moet afbetalen.

Blijkt het bedrag aan inkomstenbelasting achteraf te veel of te weinig te zijn? Dan wordt dit door de Belastingdienst met je verrekend! Ideaal voor mensen die niet zo goed zijn met sparen 😉

Belastingschijf gastouder Loon (jaarbasis) Loonbelasting 2018

Schijf 1           € 0 t/m € 20.142                     36,55%
Schijf 2-3        € 20.143 t/m€ 68.507            40,85%
Schijf 4           € 68.508 of meer                   51,9511%

Wat zijn de voordelen van zzp gastouder

Een nadeel van een baan als gastouder is dat geen netwerk kan opbouwen. De enige waar je mee werkt zijn kinderen. Het contact met de ouders van wie de kinderen zijn is ook niet professioneel. Contact met andere gastouders zal de gastouder buiten haar netwerk moeten zoeken.

Een groot voordeel van een zzp gastouder zijn is dat je kan gebruik maken van meerdere aftrekposten en belastingregels. Bijvoorbeeld van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Nog een voordeel is dat je je aankopen voor je bedrijf, bijvoorbeeld een laptop of fiets, aftrekken van je inkomsten. Daarmee ben je een stuk minder inkomstenbelasting kwijt.

Wat is een zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het inkomen van ondernemers. Dit is een vast bedrag, dat elk jaar wordt vastgesteld door de overheid. Als je aan de voorwaarden voldoet (zoals dat je minimaal 1225 uur in je bedrijf werkt per jaar) mag deze aftrekpost toepassen op jouw belastingaangifte. Lees meer over de startersaftrek voor gastouders.

Opbouw zelfstandigenaftrek gastouders 
2020€ 7.030
2021€ 6.750
2022€ 6.500
2023€ 6.250
2024€ 6.000
2025€ 5.750
2026€ 5.500
2027€ 5.250
2028€ 5.000

Wat houdt een zelfstandige aftrek in?

Je kan standaard gebruik maken van een zelfstandige aftrek als zzp gastouder als je voldoet aan de volgende criteria:

  • Je werkt minimaal 1225 uur in je bedrijf
  • Sommige mensen denken dat je als zzp’er minimaal 3 opdrachtgevers nodig hebt, maar dit is een oude wetgeving en dus hoeft dat niet meer.

Meest gestelde vragen over gastouder worden

Is er een jaaropgave beschikbaar voor gastouders?

Zeker! Alle gastouders ontvangen elk jaar een jaaroverzicht van de gastouderopvang. Zij kunnen dit tussendoor ook zelf inzien in het Portabase account.

Ik ga werken als ZZP’er, moet ik dan zelf facturen opstellen?

Nee, dat doen wij voor je! Zowel de gastouder als vraagouder ontvangt maandelijks een factuur dat gebruikt kan worden voor administratie.

Ik ben gastouder en op zoek naar een vraaggezin, wat nu?

Wat super leuk! Je kunt op www.nannynina.nl een profiel aanmaken. Via de vacature pagina kun je zien welke vacatures er op dit moment open staan in jouw regio.

Gerelateerde berichten

Geen gevonden