Blog Wat kun je doen tijdens het oppassen op een baby?

Wat kun je doen tijdens het oppassen op een baby?

6x inspiratie voor leuke activiteiten voor baby's

wat kan je doen met een baby tijdens het oppassen?

In de eerste 1000 dagen van ons bestaan wordt er een basis gelegd voor de rest van ons leven. In de eerste drie jaar worden er ongeveer 700 nieuwe hersenverbindingen per seconde aangemaakt. Dat zijn er nogal wat hé? In dit blog vind je zes leuke activiteiten waarmee je als oppas, of natuurlijk als ouder, een bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van een baby!

 

1. Rondje door het huis!

 Voordat baby’s met woorden kunnen communiceren, gaan ze op zoek naar alternatieve manieren om zich te uiten. Dit kan bijvoorbeeld door te huilen, klanken te maken of gebaren te gebruiken. In deze fase kun je een baby helpen door te benoemen wat je ziet. Als de baby wijst naar een vaas, dan kun je zeggen: ‘Dat is een vaas’. Als een baby gaapt, dan kun je zeggen: ‘Ik zie dat je gaapt. Ben je misschien moe?’. Hoe leuk is het om samen met jouw oppaskindje eens een rondje door het huis te lopen, de initiatieven van de baby te volgen en daar met taal op in te spelen?

Tip: Vergeet ook niet om je eigen handelen te benoemen. Het geeft kinderen niet alleen duidelijkheid als een situatie wordt benoemd, ze krijgen ook het gevoel gehoord en gezien te worden. En natuurlijk leren ze op deze manier ook veel nieuwe woorden. Hoe leuk als je daar als oppas aan bij kunt dragen?!

 

2. Voorlezen maar!

Voorlezen aan een baby voelt misschien wat onwennig. Baby’s kunnen verhaaltjes nog niet echt volgen, maar luisteren graag naar jouw stem en hebben interesse in het kijken naar plaatjes. Misschien heeft het gezin waar je aan het oppassen bent geschikte boekjes liggen, anders kun je er ook een leuk uitstapje van maken om boekjes uit te zoeken de bibliotheek. Je kunt de baby rustig naar een plaatje laten kijken en benoemen wat je ziet. Ook hiermee draag je bij aan de taalontwikkeling. Op het moment dat de baby weg gaat kijken met zijn ogen, is het vaak genoeg geweest. Een paar minuten zijn meestal al voldoende.

 Tip: Baby’s ontspannen vaak wanneer ze worden voorgelezen. Ze voelen de aandacht die er op dat moment voor ze is en worden daar rustig van. Deze activiteit past dan ook goed in een avondritueel. Vraag eens aan de ouders van de baby of zij dit misschien al doen

 

3. Zie, hoor, voel, ruik, proef

Zintuigen helpen baby’s om de wereld te ontdekken. De eerst ontwikkelingen van en ervaringen met de zintuigen vindt al plaats in de baarmoeder. Na de geboorte ontwikkelen de zintuigen verder en helpen ze een baby om de wereld elke dag weer een stukje beter te leren kennen. Activiteiten om de zintuigen te prikkelen hoeven niet ingewikkeld te zijn. Koop bijvoorbeeld op de markt eens een aantal stofjes met verschillende kleuren en structuren en ga dit samen met jouw baby ontdekken!

Tip: Baby’s ontdekken veel met hun mond, in dit geval dus misschien ook de stof. Dit lijkt misschien wat gek, maar de mond bevat relatief veel zenuwuiteinden en geeft daardoor een baby veel informatie over het voorwerp zoals de vorm en structuur. En, je moet immers er toch een keer achter komen dat stof niet zo lekker smaakt als bijvoorbeeld een banaan

 

4. Kliederen geblazen!

Baby’s zijn nieuwsgierig van aard. Toch zal de ene baby sneller op onderzoek uitgaan dan de andere. Is jouw oppaskindje toe aan wat meer uitdaging? Tijd om te experimenteren, en wel met verf! Je kunt de baby op een groot vel papier neerzetten of neerleggen en om hem heen wat verf verspreiden. Hoe reageert de baby hierop? Begint hij voorzichtig met een vinger de verf ontdekken? Of kliedert hij er vrolijk op los? Ga samen op deze ontdekkingstocht!

Tip: Is de baby al bekend met de structuur van verf? Dan kun je naast de verf ook wat zand op het vel papier of in een bakje aanbieden. Zand heeft natuurlijk weer een hele andere structuur en dit kan de baby gaan mengen met de verf. Dat wordt vast een mooi kunstwerk!

 

muziek voor baby's

5. Trakteer de baby op muziek!

Muziek heeft een positieve invloed op meerdere ontwikkelingsgebieden van een baby. Zo stimuleert muziek bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen en draagt het bij aan taalontwikkeling. Zodra de baby al iets goed kan vastpakken, kun je hem bijvoorbeeld een rammelaar geven. Zo kan hij het geluid dat de rammelaar maakt zelf ontdekken. Je kunt ook zingen voor de baby. Het is fijn om een simpel liedje te kiezen met een herkenbare melodie. Als je dit liedje vaker herhaalt, zal je op een gegeven moment herkenning bij de baby gaan zien. En wees niet bang, vals zingen mag!

Tip: Je kunt bij het liedje dat je zingt ook bijpassende gebaren maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het klappen in je handen bij het liedje ‘Klap eens in je handjes’ of met je handen de vorm van een maan namaken bij ‘In de maneschijn’. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling van de baby en deze gebaren zal hij eerder na gaan doen dan woorden meezingen. Hoe gezellig!

 

6. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

 Wanneer het een baby lukt om zijn hoofd omhoog te houden als je hem op zijn buik neerlegt, dan is het leuk om hem eens voor een spiegel te leggen. Baby’s beseffen nog niet dat ze in de spiegel naar zichzelf aan het kijken zijn. Toch is het eigen spiegelbeeld vaak goed vermaakt voor baby’s. Ze zullen naar zichzelf lachen, aan de spiegel voelen en misschien op hun eigen manier een kusje geven. Je kunt aan de ontwikkeling van het zelfbesef bijdragen door naar het spiegelbeeld van de baby te wijzen en benoemen: ‘Dat ben jij’. Ook kun je eens de mond, neus, wangen en oren van de baby aanwijzen terwijl de baby mee kijkt in de spiegel.

Tip: Geen spiegel in de buurt? Een vloer of muur waarop de schaduw van de baby te zien is valt vaak ook goed in de smaak!