Blog Wat kan je koken met je oppaskindje?

Wat kan je koken met je oppaskindje?

Hoe leer je je oppaskindje koken?

Hoe leer je je oppaskindje koken?

Wat kan je koken met je oppaskindje?

Een van de grootste interesses in mijn leven is een miljoen procent eten. Pasta, pizza, soep, groenten, chips, koekjes, sla en ijs - het maakt me allemaal gelukkig. En, ik weet heel toevallig, dat dit iets is wat wel degelijk heel veel andere mensen ook gelukkig maakt!

Toen vroeg ik mij af: waarom zouden we de magie van koken alleen maar tot volwassenen beperken? Want, voor zo ver ik weet, genieten kinderen nét zo erg van een koekje of een stukje fruit als volwassenen dat doen! Ik vind het alleen zonde dat kinderen vaak alleen een bak mix in hun handen krijgen gedrukt krijgen en dat dat hun grootste kook kennis is. Hoe gaaf is het als je je (oppas) kind een tool-kit mee kan geven die ze de rest van hun leven kunnen gebruiken? Nu is alleen de vraag: hoe pak je dit handig aan?

 

Hoe leer je je oppaskindje koken?

Een keuken is net een jungle. Als volwassene en begeleider lijk je wel 30 ogen nodig te hebben om de boel in de gaten te houden. Pas maar op of er ligt een pak meel op de grond, iemand snijdt met een mes in zijn of haar vinger of er staat een hete bakplaat op het aanrecht. Daarom is het belangrijk dat je eventjes vijf of tien minuutjes de tijd neemt om een strijdplan te bedenken. Het is belangrijk om in je plan mee te nemen voor hoe veel mensen je kookt, hoe veel concentratie je (oppas) kindje heeft, en wat de mensen lekker vinden. Een groep kinderen eet namelijk heel anders dan een groep volwassenen en een grote groep kinderen kookt heel anders dan een kleine groep! Denk daarom aan de dingen waarmee je (oppas) kindje je kan helpen. Misschien is dat hulp bij de voorafjes in elkaar zetten, groenten snijden of het kaartbeslag mixen.

 

Ik heb het blog opgedeeld in drie categorieën. Hier kan je inspiratie opdoen en kijken wat voor jou en jouw kleine compagnon de beste manier is om aan de kook te gaan:

 • Tussendoortjes voor je oppaskindje
 • Hoe maak je een gezond voorgerecht met je oppaskindje?
 • Wat kan je maken als avondeten met je oppaskindje?

 

Tussendoortjes voor je oppaskindje

Als je een op een kookt dan heb je natuurlijk alle tijd om er eens goed voor te gaan zitten en aandachtig aan het werk te gaan. Juist omdat het zo lekker persoonlijk is, is dit het perfecte moment om jullie kook skills een stapje hoger te zetten en een grotere uitdaging aan gaan. Laten we beginnen met een snack. Laat je oppaskindje eens helpen als je het vier uurtje aan het maken bent! Heel simpel en snel om te maken is de fruitpalmboom.

 

Wat heb je nodig voor het maken van een fruit palmboom?

 • Mandarijn voor de grond
 • Banaan voor de stam
 • Kiwi of peer voor de bladeren
 • Druiven als kokosnoten

 

Deze tropische treat is enorm makkelijk om te maken! Juist omdat er veel aandacht naar de presentatie gaat is het super leuk om samen te doen en echt een momentje voor te nemen. Haal de schil van de kiwi er af, pel de mandarijn en de banaan.

 

Hoe maak je een fruit palmboom?

 1. Snijd vervolgens de banaan verticaal door de midden, zodat je twee plakken banaan hebt. Leg deze in het midden van een bord en snij vervolgens in plakjes. Snij de kiwi in dunne plakjes en leg ze bovenaan de banaan stammen.
 2. Leg vervolgens de gepelde mandarijn stukjes onderaan het bord en ta-da! Een super leuke en creatieve tropische treat in een mum van tijd. Ik heb gemerkt dat mijn oppaskinderen samen een vier uurtje als dit voorbereiden fantastisch vinden!
 3. We hebben er inmiddels een gewoonte van gemaakt om samen ons best te doen om een mooi fruitlandschap neer te zetten.
 4. Vaak merk ik dat ze er best wel intensief mee bezig zijn. Daarom vind ik het ook niet erg als we even de tv aanzetten als we het bordje fruit opeten. Creatief omgaan met fruit is zwaarder dan gedacht!

 

Hoe maak je een gezond voorgerecht met je oppaskindje?

Wederom is dit een mega simpel en gezond gerecht! Groenten is iets wat er soms erg lastig in gaat. Daarom is het tijd voor kinderen om het heft in eigen handen te nemen en zelf te kiezen wat ze willen eten. Een salad-jar is iets wat leuk is om te maken, lekker, persoonlijk en daarnaast nog eens heel erg gezond!

 

Wat heb je nodig voor het maken van een salad-jar?

 • Mason jar met deksel
 • Groenten naar keuze (tenminste vijf)
 • Favo dressing

Deze salade kan je zo wild maken als dat je zelf zou willen. Je kunt er een maaltijdsalade van maken of gewoon een lekker voorgerecht.

 

Hoe maak je een salad-jar?

 1. Als eerste kies je de ingrediënten uit die je graag zou willen. Dit kan van alles zijn als wortel, avocado, tomaat, komkommer, radijsjes, mais etc. Als je een gevuldere salade wil dan kan je bijvoorbeeld nootjes, pasta, kikkererwten, hamblokjes, croutons of boontjes toevoegen. Alles mag! Hier is het belangrijk dat je ten minste vijf groenten uitkiest. Dan heb je én meer groenten wat gezond is, én het ziet er nog eens leuk uit. Win-win situatie, toch!

 

 1. Als je uiteindelijk de ingrediënten hebt uitgekozen, dan kun je je (oppas) kind een eigen snijplank geven en ze iets laten snijden of scheuren. Zorg ervoor dat de stukjes groenten niet te groot zijn. Groenten voorbereiden kun je ook met een grotere groep kinderen maken. Zo heeft iedereen iets te doen en werkt iedereen samen! Let er van te voren alleen wel op dat alle handjes goed gewassen zijn.

 

 1. Nu kan je beginnen met laagjes maken. Begin met een laagje dressing en stapel daarna groente na groente op totdat de pot helemaal vol zit. Draai daarna de deksel op de pot en: schudden maar! Schud de pot goed zodat alle groenten en de dressing goed gemixt zijn. De salade kun je uit de pot eten of opscheppen op een bordje. Eet smakelijk!

 

 1. Deze salade is ideaal om met meerdere kinderen maken. Iedereen kan helpen door iets te snijden of te scheuren. Iedereen zijn of haar eigen salade en heeft iedereen iets wat ‘ie lekker vindt. Ik heb opgemerkt dat kinderen het heerlijk vinden om zelf te bepalen wat er allemaal in gaat. Op deze manier voelt het alsof ze meer controle hebben en een eigen keuze is (wat het natuurlijk ook is) en gaat het gevoel van groenten moeten eten weg! Elke keer zetten ze iets anders in elkaar en hebben ze een glimlach van oor tot oor als ze het opeten.

 

 1. Je kan een salad-jar ook maken voor een lekkere lunch op school of op werk of als je nog restjes hebt. Een jar als dit is ideaal om gewoon weer dicht te schroeven en in de koelkast te bewaren. Zo heb je voor een later tijdstip nog een vet lekkere salade!

 

Tip: je kunt deze DIY natuurlijk ook variëren met fruit!

 

Wat kan je maken als avondeten met je oppaskindje?

Als je je (oppas)kindje graag wil leren koken dan is het een goed idee om bij de klassiekers te blijven. Na mate je een gerecht vaker maakt kan je kindje je ook vaker komen helpen en onthoudt hij of zij het recept veel sneller! Je kan niet vroeg genoeg beginnen om kinderen te leren koken. Het is een onwijs leuke ervaring en herinnering, én het is belangrijk voor hun toekomst. Op deze manier heb je invloed op hoe ze zichzelf later gaan voeden en hoe ze zichzelf kunnen onderhouden als ze volwassen zijn en uit huis gaan.

 

Lasagne maken met je oppaskindje

Om deze reden heb ik een lievelingsgerecht van mij gekozen: lasagne. Lasagne is iets waar je gedurende je hele leven maar geen genoeg van kan krijgen - je kan er oprecht niet de mist mee in gaan. Lekker, makkelijk en leuk om te maken: perfect voor kinderen dus!

Nu is het zo dat bijna iedereen wel over een lasagne recept beschikt. Maar, heb je dat niet? Of wil je een keer iets anders proberen? Kijk dan eventjes op deze site voor allerlei verschillende recepten en ideeën:

https://www.lekkerensimpel.com/10x-lasagne-recepten/

 

Hoe maak je een makkelijke lasagne?

Een lasagne bouwen kan een van de meest waardevolle herinneringen worden tussen jouw en je compagnon. Je leert hem of haar niet alleen heel veel over eten - hoe iets gemaakt wordt, wat er allemaal in zit, verschillende kruiden etc. Het is ook gewoon heel erg leuk om te doen! Zorg ervoor dat, voordat je begint met bouwen, dat je een grote, ingevette ovenschaal hebt voor de lasagne, je een schort aan hebt, want er kunnen wat spetters saus gaan vliegen, de sauzen in pannen of bakjes hebt met grote lepels (op deze manier zorg je er voor dat het scheppen van de sauzen makkelijker gaat voor je compagnon), lasagne bladen en strooikaas bij de hand hebt. Het bouwproces wordt het eigenlijk een groot feest. Door de nodige begeleiding en samenwerking zetten jullie samen iets heel erg moois neer!

Kindjes leren koken een hele leuke en leerzame tocht. Je kan letterlijk van alles doen! Dit zijn drie voorbeelden die als tips en guideline zijn bedoeld voor jou en je (oppas) kindje. Je kan hier helemaal jullie eigen gewoonte van maken. Wie weet is het een leuk idee om in de weekenden samen een gerecht te maken, of eens in de week na school samen een taart te bakken. De regelmaat en de diverse recepten gaan je kind een hele nieuwe wereld laten zien!