× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

De 23 dingen die je niet moet doen als oppas

avatar van jasmijn kok
Datum: 15 juni 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Yes je hebt een nieuw oppasgezin gevonden! Maar… wat zijn eigenlijk de regels? Wat mag je wel en wat mag je echt niet doen als oppas? Lees hier wat de meest gemaakt fouten zijn die we tegenkomen bij Nina.care.  

Misschien ben je al een tijdje oppas en heb je al veel ervaring, maar het kan ook zijn dat je net begint. Voor elke oppas ongeacht je hoeveelheid ervaring kan deze blog van pas komen. In deze blog zal ik je namelijk vertellen welke 10 dingen je als oppas absoluut niet moet doen. Misschien zal je zelf wel enkele dingen bedacht hebben toen je de titel van de blog las. Echter is het nooit verkeerd om herinnerd te worden welke dingen je beter kan laten als oppas. Ben je nieuwsgierig geworden naar de 10 dingen, lees dan snel verder!

oppas met rood jasje aan. rode hartjes ballon in haar hand waar ze in bijt

Te laat komen bij je oppasafspraak

Als je een afspraak hebt gemaakt met jouw oppasouders om op te komen passen dan spreekt het al voor zichzelf dat je op tijd behoort te komen. Vaak is dit geen probleem, want ouders vragen meestal uit zichzelf al of je iets eerder aanwezig wil zijn. Dit doen de ouders om nog eventjes een praatje te maken of om bijvoorbeeld wat aanwijzingen te geven van dingen die er gedaan moeten worden. Meestal hebben de ouders een afspraak waar ze vrij snel na jouw aankomst naartoe moeten gaan. Dan is het erg vervelend als de oppas er nog niet is. Natuurlijk kan het een keer gebeuren dat je wat later komt. Het is bijvoorbeeld erg vervelend als je een keer de bus wil pakken en die te laat of helemaal niet komt opdagen. Tja, dan is er helaas niets aan te doen. Bel in dat geval eventjes jouw oppasouders en vertel wat er aan de hand is. Zo weten zij ook dat jij er niets aan hebt kunnen doen en hoe laat je er ongeveer bent.

banner

Te laat komen is in het algemeen niet fijn en willen we het liefst voorkomen. Overleg daarom altijd goed van tevoren hoe laat je precies al bij hen al moet zijn. Zo voorkom je misverstanden en komt niemand te laat voor hun afspraak!

Foto’s delen van de kinderen op social media

Tegenwoordig wordt alles op social media gedeeld. Het is leuk om te zien wat iedereen om je heen doet en daarbij is het ook leuk om te laten zien wat jij doet. Echter moet je met oppassen hierbij erg uitkijken wat je deelt. Het is niet de bedoeling dat jij als oppas foto’s gaat maken van je oppaskinderen en hun omgeving om deze vervolgens te delen op social media.

Sommige ouders of verzorgers vinden het leuk als je hun af en toe een foto stuurt tijdens het oppassen. Zo kun je de ouders of verzorger laten weten hoe het gaat als zij niet aanwezig zijn. Daarbij dien je de foto’s nooit te delen op een social media platform. De ouders of verzorgers zijn verantwoordelijk voor de kinderen en bepalen in welke mate zij hun kinderen op social media zichtbaar maken. Het is dus niet aan jou als oppas om foto’s van de kinderen te delen. Dus zoals als eerder werd gezegd: laat je mobiel zoveel mogelijk in je broekzak.

De hele dag op je telefoon zitten tijdens het oppassen

Het is geen goed plan om de hele dag op je telefoon te zitten. Uiteindelijk hebben de ouders voor een oppas gekozen zodat hun kind iemand heeft die voor ze zorgt en die met ze speelt. Het is echt de bedoeling dat het kind aandacht krijgt en je niet filmpjes op TikTok zit te kijken. Probeer ervoor te zorgen dat je samen bezig bent met spelen. Of als de oppaskinderen aan het tekenen zijn: doe lekker mee! Je bent aan het oppassen en daar hoort de benodigde aandacht bij. Het is goed om je telefoon bij je te hebben voor als de ouders je een berichtje sturen, maar je moet niet meer op je telefoon kijken dan dat je met de kinderen bent.

Whatsappen met heel veel uitroeptekens of vraagtekens en spelfouten

Of je nu mailt, via een oppas app chat of via whatsapp contact hebt: Zorg dat je netjes blijft communiceren. Hoe vriendschappelijk je ook bent, het is niet de bedoeling dat je heel vaak vraagtekens stuurt als je ziet dat een gezin je appje wel gezien heeft maar niet reageert. Ook effe snel appen met allerlei typfouten is niet netjes, de ouders zijn in principe je werkgever en een nette manier van schrijven is heel prettig!

Last-minute afzeggen omdat je “ziek bent”

Ouders rekenen echt op jou als oppas! Als je afgesproken hebt dat je gaat oppassen dan verwachten de ouders dat je je afspraak nakomt. Natuurlijk kan je een keertje geen zin hebben omdat het regent of je je niet helemaal lekker voelt. Maar het is echt niet de bedoeling dat je afzegt en dan een smoesje verzint. Wees altijd eerlijk en leg duidelijk met argumenten uit waarom je afzegt, dat is echt het beste! Dan kunnen ouders ook meedenken en samen met jou naar een oplossing zoeken. Bijvoorbeeld als je ver moet fietsen en het erg hard regent kunnen jullie via Nina.care kijken of er een gescreende oppas is die dichterbij woont.

Van huis vertrekken zonder (opgeladen) telefoon

Stel dat je de weg kwijtraakt, dan heb je geen google maps om de weg naar je oppasadresje te vinden. Of stel je voor dat je de ouders of de huisarts moet bellen tijdens het oppassen in verband met een noodgeval? Zonder telefoon kan je ook niet laten weten aan iemand dat je vertrekt aan je terugreis naar huis als het donker is buiten.

Een absolute no go is het ook om zonder mobiel met de oppaskinderen buiten de deur te gaan. Je moet als oppas altijd een hulplijn kunnen bellen mocht dit nodig zijn. Voor je eigen veiligheid is het daarom ook handig om de nummers van de ouders of verzorgers en jouw city captain in je mobiel te zetten. Zo kun je met een paar toetsen de juiste personen in korte tijd bereiken mocht dat nodig zijn.  Vertrek dus echt nooit van huis zonder telefoon voor de veiligheid! Lees ook onze blogs met tips over veilig oppassen…

Ongepaste outfits aandoen naar het oppassen

Als je gaat oppassen is het handig om je gepast te kleden. Het kan zijn dat je gaat spelen met de kinderen dus zorg ervoor dat je kleding aan hebt die makkelijk meebeweegt en wat een beetje vies mag worden. Je ben aan het oppassen en het is daarom ook handig om dat hemdje met lage decolleté of nét wat te kort rokje thuis te laten. In je werk als oppas ben je echt veel van de tijd actief bezig. Samen met je oppaskinderen speel je spelletjes en ga je naar buiten. Voordat je gaat oppassen is het belangrijk dat je bij je kledingkeuze hieraan denkt. Het is niet fijn wanneer jij constant bezig bent met je rokje naar beneden trekken terwijl je in de speeltuin bent met de oppaskinderen.

Daarbij is het vanzelf sprekend dat je niet in je ‘uitgaanskleding’ komt. Het werd al in de eerdere tips verteld maar toch zeg ik het nog een keer, je bent als oppas een voorbeeld voor de kinderen, hier dien je je dan ook naar te kleden. Zo kan een t-shirt met tekst erg leuk staan, daarbij moet je wel letten op wat voor soort tekst dit is en welke boodschap dit overbrengt. Omdat je de oppasouders of verzorgers in het begin nog moet leren kennen, zullen zij zich een beeld vormen van jou mede door jouw voorkomen. Zorg er dus voor dat je netjes en verzorgd op het oppasadres verschijnt. Je gaat naar je werk, dus doe kleding aan die representatief, praktisch en netjes zijn.

Aan de spullen van het oppasgezin zitten

Je bent te gast in het huis van het oppasgezin. Je gaat daarom zeker niet alle laden en kastjes opentrekken om te kijken wat daar in ligt. Aan de andere kant is het wel weer een groot pluspunt als je bijvoorbeeld even helpt met wat spullen van het avondeten op te ruimen en in de vaatwasser te zetten. Op die manier kan je echt een supergoede indruk achterlaten.

Ronddwalen in het huis van het oppasgezin

Als je geen reden hebt om in andere kamers te kijken dan doe je dat ook niet. De slaapkamer van de ouders bijvoorbeeld of een kelder of zolder zijn prive ruimten waar je niet in hoeft te komen tenzij er een goede reden voor is. Bijvoorbeeld als je oppaskinderen een spelletje van zolder willen hebben dan kan je wel even kijken of je dit kan vinden.

 Tip: De ruimten die je te zien krijgt van het gezin tijdens de rondleiding zijn vaak de kamers waar je met de kinderen naar binnen kan.

De kinderen continu voor een beeldscherm laten zitten

Deze tip klinkt in eerste instantie wat vaag, maar ik zal hem aan je uitleggen. Als oppas is het jouw taak om goed op de kinderen te letten en hen te begeleiden. Daarbij is het ook zo dat er verwacht wordt dat je samen met de kinderen speelt. Met het spelen kun je kinderen uitdagen om nieuwe dingen te leren en zichzelf te ontwikkelen. Wanneer jij als oppas je passief opstelt zullen de kinderen weinig leren. Zo vinden de meeste ouders of verzorgers het niet prettig als hun kinderen de hele dag voor de tv of Ipad hangen. Wanneer je net begint als oppas kun je duidelijke afspraken maken met de ouders of verzorgers over de beeldschermtijd. Tegenwoordig hebben veel kinderen van hun ouders een bepaalde tijdslimiet voor beeldschermen per dag gekregen. Wanneer jij goed op de hoogte bent van deze tijdslimiet kan je dit ook toepassen tijdens het oppassen.

Vergeten de wifi code te vragen

Als je wilt werken op je laptop bij je oppasadresje is het wel heel fijn om even de wifi code te hebben, dit heb ik zelf echt al meerdere keren fout gedaan:)

Niet checken of er huisdieren zijn

Ben je allergisch voor huisdieren of bang voor grote honden? Check dan altijd even van tevoren of het gezin huisdieren heeft. Bij Nina.care zie je dit bij de boeking staan en reageer je gewoon niet op de oppas oproepjes van gezinnen met huisdieren.

Vrienden uitnodigen op het oppasadres zonder toestemming

Het lijkt misschien een ideale combinatie, wanneer de kinderen op bed liggen, afspreken met een vriend of vriendin. Niets is minder waar, je bent tijdens het oppassen verantwoordelijk voor de kinderen, het is dan niet de bedoeling dat je activiteiten gaat uitvoeren voor jezelf. Daarbij ben je ‘te gast’ in het huis van de ouders of verzorgers, het is niet aan jou om dan vrienden van jou uit te nodigen, het is immers niet je eigen huis. Nodig dus geen vriend of vriendin uit omdat de kinderen even slapen. Wanneer je een boeking hebt ben je aan het werk.

In overleg met ouders is het zo nu en dan prima om in de avond (als de kinderen al slapen) een vriendin of vriend over de vloer te hebben. Dan is het geen probleem om bijvoorbeeld spelletjes te spelen of bij te kletsen. Wel is het een ander verhaal als de kinderen wakker zijn of als je iemand uitnodigt zonder de ouders te vragen. Het is namelijk niet jouw huis en het zou voor een vreemde situatie zorgen als de ouders thuiskomen en er zit een onbekend iemand op de bank. Dat willen we dus liever echt vermeiden! Je bent er voornamelijk voor het kind. En als je dan de hele dag gaat kletsen met jouw vriend of vriendin dan is dat ook niet zo leuk voor hem of haar. Ga lekker met de kindjes spelen, dat is net zo leuk!

Ongezond eten aan de oppaskinderen geven en niet luisteren naar de instructies van de ouders

Iedereen heeft wel eens zin in een snoepje! En dat is ook helemaal prima. Vaak hebben oppasgezinnen een snoeptrommel of lade in huis waar de kinderen dondersgoed van weten dat het er is. Daarom vragen ze er ook vaak naar. Af een toe een snoepje is makkelijk te doen, maar de hele hele dag door snoepen is een minder goed plan. Kinderen krijgen er een enorme sugar rush van en veranderen in stuiterballen! Dat wordt wat moeilijker oppassen en het is niet het gezondste wat je kunt doen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een gezin waar ze geen vlees eten, dat respecteer je natuurlijk gewoon als oppas en geeft de kinderen dan geen vlees.

Niet met gevaarlijke dingen laten spelen tijdens het oppassen

Dit heeft weer te maken met het in de gaten houden van de kinderen. Nogmaals, kinderen zijn nog vol op aan het ontdekken. En dat doen ze zonder enige angst of schaamte. Met het natuurlijke instinct van kinderen om alles vast te pakken, op te eten en te leren kennen is het niet zo handig als ze dat in de buurt van de kast met schoonmaak spullen doen. Hetzelfde geldt voor zeep, (scherpe) messen of (tuin) gereedschap bijvoorbeeld. Het is niet zo fijn als een kind zich per ongeluk snijdt aan een zaag of een slok schoonmaakmiddel neemt. Het is verstandig om eventuele losliggende spullen op te bergen of om neer te leggen/weg te zetten op plekken waar kinderen niet bij kunnen! Houd daarom een oogje in het zeil als je oppaskindje aan het rondkruipen of rennen is. Of kruip een keertje gezellig mee! Dan kan jij op verantwoorde wijze laten zien hoe je de wereld op een veilige manier kan ontdekken.

Verbaal geweld gebruiken tijdens het oppassen

Kinderen doen af en toe iets stouts – dat hoort er bij. Soms expres en soms ook niet. Als oppas hoor je te vertellen wat wel en niet mag, zodat ze leren om te gaan met de mensen om zich heen.

Verbaal geweld gebruiken kan al snel ‘per ongeluk’ gebeuren. Het is iets wat een kind echter erg kan beschadigen. Daarom is het niet de juiste manier om, als een kind iets doet wat niet mag, te gaan schreeuwen. Schreeuwen kan het kind erg laten schrikken en verdrietig maken. Het wekt angst op in plaats dat een kind iets begrijpt door middel van een conversatie. Leg daarom een probleem of oplossing op een rustige manier uit en doe dat niet door middel van schreeuwen.

Fysiek geweld gebruiken tijdens het oppassen

Een opvolgende no-go van het kopje acht is fysiek geweld gebruiken. Als een kind iets doet wat niet mag dan ga je het kind niet fysiek afhandelen. Dat kan bijvoorbeeld zijn door een arm stevig pakken en mee trekken, hard duwen of slaan. Dit is schadelijk voor het kind en dit wekt nogmaals angst op. Kinderen ‘leer je niet een lesje’ door ze fysiek aan te raken.

Roken of middelen als drank of drugs gebruiken

Als oppasser hoor je niet te roken of onder invloed van drank of drugs te zijn als je aan het werk bent. Dit is geen verantwoord gedrag. Dit heeft namelijk een slechte invloed op het kind. Het is niet gezond voor een kind om in de rooklucht van een sigaret te zitten. Rooklucht tast de longen aan en kan de longen beschadigen.

Daarnaast heeft het een slechte invloed op noodsituaties. Als er een noodsituatie is dan is het de verantwoordelijkheid van de oppasser om daar goed op te reageren. Bij acute gevaren kan het zijn dat je snel moet handelen. Snel reageren gaat veel minder goed als je bijvoorbeeld aangeschoten of stoned bent. De ouders en het kind rekenen op jou in zo een situatie en het is niet verantwoord om daar dan niet toe in staat te zijn.

De kinderen uit het oog verliezen

Zeker als het jonge kinderen zijn is het echt nog nodig om ze goed in de gaten te houden. Als je bijvoorbeeld op een dondersteen past dan kan het goed zijn dat hij of zij zichzelf in de nesten werkt. Dan hebben ze jou nodig om ze daaruit te helpen. Kinderen zijn nog volop bezig om de wereld te ontdekken. Daarom doen ze soms dingen die ook gevaarlijk kunnen zijn. Op zo een moment ben jij er voor om ze te beschermen en een veilige omgeving te geven.

Constant hard achter je betaling/ geld aanzitten

Ouders zijn druk! Met baan, en de kinderen en ze zijn soms niet supersnel met je tikkie betalen van je oppas avond. Maar ga er niet constant achteraan bellen en appen! Het is gepast om een keertje een reminder te sturen na 2 dagen. Daarna na 3 dagen nog een appje en daarna kan je het beste even bellen. Blijft de betaling daarna uit dan kan je contact opnemen met Nina.care en dan gaan wij erachteraan dat het goedkomt.

Zelf ongezond eten

In je vrije tijd kun je natuurlijk volledig zelf bepalen wat je eet en wanneer je eet. In bepaalde mate kan dit ook tijdens het oppassen. Daarbij is het wel te adviseren om je ongezonde gewoontes tijdens het oppassen even te laten voor wat ze zijn. Daarmee bedoel ik dat het niet verstandig is om in het bijzijn van je oppaskinderen energiedrank o.i.d. te drinken of chips te eten als zij dit niet meer mogen omdat ze al wat gegeten hebben. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen de kinderen dit ook niet van hun ouders of verzorgers. Wanneer jij dit zal drinken in hun bijzijn geef je ze het ‘verkeerde’ voorbeeld. Kinderen leren veel door te spiegelen en na te doen. Zij zullen leren door te doen wat jij als oppas ook doet. Wanneer jij veel ongezonde dingen eet en drinkt zullen de kinderen dit als ‘normaal’ zien en dit graag ook willen. In een andere blog worden tips gegeven voor gezonde snacks voor oppaskinderen als je het lastig vindt om zelf gezonde snacks te bedenken.

Schelden tijdens het oppassen

Het kan zijn dat je in je vrije tijd met vrienden soms een scheldwoord laat vallen. Wanneer je met leeftijdsgenoten bent en zij hierover dezelfde normen en waarden hebben kan dit allemaal prima. In het geval van oppassen is dit een ander verhaal. Tijdens het oppassen, jawel daar komt de tip weer, ben jij het voorbeeld. Kinderen leren door jouw woorden na te zeggen. Kinderen zijn al vanaf hele jonge leeftijd gevoelig voor taal en klanken. Wanneer jij zal schelden zullen zij de scheldwoorden oppikken en mogelijk ook zelf gaan gebruiken. Dit wil je echt niet als oppas en daarom is het belangrijk dat je tijdens het oppassen let op je taalgebruik. Dit geldt zelfs wanneer je op kinderen oppast die zelf nog niet praten. De woorden die jij gebruikt zullen zij later ook kunnen gebruiken wanneer zij zich wel gaan uitdrukken in woorden en gaan praten.

Eigen koosnaampjes verzinnen

Deze tip sluit een beetje aan op tip vijf. Beide gaan over de woorden en het taalgebruik wat jij als oppas gebruikt. Ouders of verzorgers hebben een naam voor de kinderen uitgekozen. Dit hebben zij gedaan omdat ze deze naam erg mooi en toepasselijk vonden. Vaak worden namen van kinderen afgekort en zal je de ouders of verzorgers deze afkorting zelf ook horen zeggen. Wanneer jij zelf afkortingen gaat verzinnen als oppas kunnen de kinderen hieraan gaan wennen. Dit is niet fijn voor de ouders of verzorgers die graag willen dat hun kind op een bepaalde manier wordt aangesproken. Probeer daarom ook de kinderen aan te spreken met hun volledige naam of de afkorting die de ouders of verzorgers ook gebruiken.

Werken als oppas? Nina.care!

Heb je een vraag voor hoe je moet reageren in een bepaalde oppas situatie? Bel of mail gerust even of stuur een appje! De city captains van Nina.care helpen je graag verder. Of meld even aan voor een leuke baan als oppas! Liefs! www.nina.care

Geschreven door oppassers Julia en Maaike, bloggers bij Nina.care

Gerelateerde berichten

banner