× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Wat moet je nou echt weten tijdens het oppassen? 8 Tips!

avatar van jasmijn kok
Datum: 7 januari 2024
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Oppassen is ontzettend leuk, gezellig en leerzaam, maar kan ook spanningen met zich meebrengen. Want hoe pak je het oppassen nou eigenlijk aan? En wat doe je als iets niet lukt? Met onze tips and tricks geven wij antwoord op al je vragen! Zodat jij met een gerust hart kan beginnen aan deze uitdagende bijbaan.

oppas samen met haar oppaskindje aan het bakken in de keuken tijdens het oppassen

Maak plezier met je kinderen

Als oppas zorg jij er voor dat de kinderen zich op en top vermaken. Samen met de kinderen onderneem je activiteiten, speel je spelletjes, rust je uit en regel je het eten. Dit alles kan soms best veel van je energie vragen en daarom geven wij je deze eerste tip: maak plezier! Hoe meer plezier je zelf beleeft met de kinderen, hoe gemakkelijker het oppassen wordt! Dit maakt natuurlijk een heerlijke dag voor de kinderen, maar ook een heerlijke dag voor jou als oppas!

Kies kinderactiviteiten die je zelf ook leuk vindt

Hoe leuk is het dan ook als je dat plezier (zie tips and tricks 1.) krijgt door activiteiten te ondernemen waar niet alleen de kinderen, maar jijzelf óók enthousiast van wordt. Ben je gek op dieren? Ga met de kinderen naar de kinderboerderij. Ben jij een echte heldin in de keuken? Ga samen koekjes bakken. Ga je toch liever voor het creatieve gedeelte? Ga met de kinderen knutselen. Op nina.care/nl staat het boordevol met leuke activiteiten, dus lees je gerust even in!

Door met de kinderen samen iets te gaan ondernemen maak je ze natuurlijk al ontzettend enthousiast, maar als jij zelf óók nog eens uitstraalt dat jij het ook leuk vindt, dan is het helemaal een  feestje!

banner

Durf vragen te stellen aan het oppas gezin

Ouders geven jou als oppas het vertrouwen en de verantwoordelijkheid om op hun kinderen te passen. Dit betekent dat jij een zeer waardevol stukje van de ouders in handen krijgt. Het is daarom helemaal niet gek om het spannend te vinden. De eerste keer is het spannend, maar ook de keren die volgen kan het zijn dat je met vragen/ spanning zit. Durf dit uit te spreken, stel je vragen. Ouders hebben liever dat jij ze volledig ondervraagd (over bijvoorbeeld de bedtijd, het eten, de magnetron, het snoepmoment, de schone luiers, de tandenborstels en het lampje in de gang), dan dat je onwetend bent maar dit niet durft te uiten.
Eventuele vragen die handig kunnen zijn om te stellen zijn:

  • Hoe laat gaan de kinderen (uiterlijk) naar bed?
  • Wat willen jullie dat ik doe als de kinderen hun bord niet leeg hebben gegeten?
  • Hoe lang mogen de kinderen (maximaal) op de tablet/ iPad/ televisie?
  • Hoe werken de magnetron en oven?

Merk je dat je, na het stellen van deze vragen, nog steeds onzeker bent over je eigen handelen? Op de site van Nannynina.nl staat het boordevol met Blogs over oppassen/ oppastips en oppaservaringen. Misschien helpt het je om een aantal ervaringen te lezen, zodat je steviger in je schoenen gaat staan (zekerder bent van je eigen zaak).

Wees duidelijk tegen de kinderen

Als oppas zorg jij er voor dat de kinderen zich opperst vermaken. Samen met de kinderen onderneem je leuke dingen, speel je spelletjes, doe je gek en maak je er een groot feest van. Maar naast alle gezelligheid is het voor kinderen (en zeker ook voor jezelf) belangrijk om duidelijke grenzen te krijgen vanuit een oppas. Grenzen bieden een kind duidelijkheid en houvast: ze weten waar ze aan toe zijn, wat er van hen verwacht wordt en tot hoever ze kunnen gaan. Als een kind weet wat de grenzen van jou (als oppas) zijn, dan zal hij/ zij er de grens minder snel opzoeken om jou ‘uit te proberen’. Voorbeelden van het stellen van grenzen kunnen zijn:

  • Pietje heeft inmiddels al twee keer gezeurd om een snoepje. Jij vindt het geen tijd voor een snoepje. Dat betekent dat Pietje, ook als hij doorgaat met zeuren, zijn zin niet gaat krijgen. Vertel hem duidelijk dat het zeuren geen zin heeft en leg hem (indien mogelijk) ook uit waarom hij geen snoepje mag. Door het noemen van de reden krijgt een kind meer begrip voor de situatie en komt het erachter dat zeuren geen zin heeft omdat jij een reden hebt voor het niet geven van een snoepje.
  • Sofie en Jan moeten van hun ouders uiterlijk om 20:00 uur op bed liggen. Om 5 voor 8 proberen ze je nog te overtuigen van het spelen van een spelletje onder het motto ‘nog ééntje’. Blijf hierin stand vast: 8 uur is 8 uur. Je kunt ze uitleggen dat jullie nog 3 minuten een spelletje kunnen doen, maar dat ze daarna snel het bed in moeten om alsnog op tijd in bed te liggen. Zo zoek je een compromis, zonder de grenzen te verleggen. Geen zorgen! Nina.care helpt jou graag bij het vinden van de juiste houding rondom het ‘bedtijdprobleem’.

Geef de kinderen verantwoordelijkheden

Kinderen kijken vaak tegen jou op als oppas. Ze staan er dan ook vaak om te springen om jou te helpen bij klusjes. Laat ze dit vooral doen! Geef ze de vrijheid om hun eigen verantwoordelijkheden na te komen! Op deze manier krijgt een kind het zelfvertrouwen dat hij/zij het kan, en dat verdienen ze! Voorbeelden van het geven van de verantwoordelijkheid zijn:

  • Geef de kinderen een bedtijd. Vertel ze dat ze zelf mogen bepalen hoe laat ze naar boven gaan om zich bed klaar te maken, maar dat jij ze stipt om de bedtijd welterusten komt zeggen. Dit scheelt heel wat gezeur en getreuzel, en levert vaak gemotiveerde kinderen op die ‘zeker weten dat ze dit zelf kunnen regelen’.
  • Laat de kinderen helpen met het koken. En dan bedoelen we niet het roeren in de lege pan om ze het gevóel te geven dat ze helpen. Nee, laat ze écht helpen! Geef ze een tafelmes (deze zijn vaak bot) en laat ze de groente snijden, of geef ze de staafmixer en laat ze de soep pureren. Let hierbij wel op dat er altijd wél een risico zit in en rondom de keuken en dat je ze dus (zonder de verantwoordelijkheid af te nemen) goed in de gaten houdt!

Blijf jezelf

Zelf heb ik aan het begin van mijn oppas carrière heel veel geprobeerd ‘de perfecte oppas’ te zijn of ‘lijkend op papa en mama’ te zijn. Nu, heel wat jaren later merk ik dat een kind beter reageert op een oppas die weet wat hij wil en hoe hij dingen graag aanpakt, dan een oppas die probeert een bepaald plaatje na te bootsen. Probeer jouw kwaliteiten zelf in te zien en te gebruiken bij het oppassen en blijf daarbij dicht bij jezelf. Kinderen voelen wat dat betreft haarfijn aan als jij ‘doet alsof’.

Laat de kinderen helpen

Hoewel verplicht helpen vaak niet de favoriete bezigheid van kinderen is, is zelfstandig helpen een absolute topper. Kinderen vinden het heerlijk om te mogen helpen, omdat ze zich dan zelfverzekerd voelen! Laat de kinderen dan ook helpen met bijvoorbeeld (let op: verplicht het ze niet!):

  • Laat ze helpen met de alledaagse klusjes, zoals het opruimen van het speelgoed, het uitruimen van de vaatwasser, het opschudden van de bedden of het stofzuigen van de kruimels.
  • Laat ze helpen met het uitzoeken van de kleren van die dag.
  • Laat de kinderen hun eigen haar doen, of helpen met het kiezen van de speldjes en elastiekjes.
  • Laat ze helpen met het dekken van de tafel of het afruimen ervan.

Let er wel op dat er een verschil is tussen ‘moeten helpen’ en ‘mogen helpen’. Bij het ‘mogen helpen’ is het aan de kinderen zelf om te bepalen of ze zin hebben om je te helpen. Bij het ‘moeten helpen’ hebben ze zich aan de opdrachten te houden (zie tips and tricks nr. 4).

Bereid je voor op het oppassen

Hoe fijn is het om bij een oppasgezin aan te komen en he-le-maal klaar te zijn om deze oppasdag tot een groot succes te maken! Je voorbereiden op het oppassen is hier een goed hulpje bij. Je hoeft natuurlijk niet een hele dagplanning te maken, maar een aantal kleine voorbereidingen zijn wel zo prettig. Je kunt je voorbereiden door:

  • Er voor te zorgen dat je weet wat de kinderen leuk vinden. Houden ze van knutselen? Ga alvast op zoek naar een leuke knutselopdracht! Zijn ze gek op spelletjes? Neem een spelletje mee!
  • Weet je wat de regels zijn? Hoe laat gaan ze naar bed? Wat mogen ze absoluut niet?
  • Alvast thuis wat kleurplaten uit te printen: Een leuke verrassing voor de kinderen!
  • Heb je thuis nog stoepkrijt liggen? Ga 10 minuten eerder naar het oppasgezin (nog niet aanbellen!) en zet een kleine speurtocht met pijlen en opdrachten door de buurt uit.

Stel je professioneel op tegen het oppasgezin

Jong, oud, bekend of onbekend met het gezin: Elk gezin vindt het prettig een professionele oppas aan huis te hebben. Dit betekent niet dat je niet jezelf mag zijn, absoluut niet, maar probeer je netjes op te stellen richting de ouders. Jij krijgt immers het vertrouwen over hun kinderen, dus ga hier professioneel mee om. Een professionele houding betekent:

  • Kom op tijd. Niet 2 minuten te laat, nee echt op tijd.
  • Meld je, indien je ziek bent, keurig op tijd af en probeer hierbij te helpen waar nodig (bijvoorbeeld door het zoeken naar een vervanger).
  • Drink geen alcohol (niet voor en niet tijdens het oppassen). Zie het oppassen als een echte baan, er is geen enkele werkgever die dat goedkeurt.
  • Breng de ouders op de hoogte van hoe het gaat door bijvoorbeeld een foto, kort berichtje of filmpje.

Maak gebruik van wat er in huis is/ de omgeving 

Het mooiste van oppassen is misschien wel dat er meer mogelijk is dan in eerste instantie lijkt. Zowel in het huis, als in de omgeving zijn er vaak tal van mogelijkheden om jezelf en de kinderen te vermaken. We geven je een aantal tips:

  • De kans is vrij groot dat er een speeltuintje in de buurt is!
  • Is er een supermarkt? Maak met de kinderen een boodschappenlijstje met ingrediënten om koekjes te bakken en ga daarvoor samen op stap naar de supermarkt.
  • Een sloot in de buurt? Ga bootjes bouwen van alles wat er in de natuur te vinden is!
  • Bloemen voor het huis? Maak een bloemenketting!
  • Blokken in huis? Bouw een zo hoog mogelijke toren!
  • Doeken in huis? Bouw een tent!

Bedenk dat er met alles wel iets te doen is en laat de kinderen hierbij meedenken. De vraag ‘Wat zullen we gaan doen met …?’ levert vaak al gigantisch veel originele ideeën op!

Veel knutselplezier!

Bijbaan

Zoals benoemd is oppassen onwijs leuk en leerzaam, maar kan het ook de nodige spanningen met zich meebrengen. We hebben de volgende 8 tips op een rijtje gezet:

  • Maak plezier met de kinderen
  • Organiseer activiteiten met de kinderen die jij ook leuk vindt
  • Durf vragen te stellen
  • Wees duidelijk
  • Geef de kinderen ook verantwoordelijkheden
  • Blijf vooral jezelf
  • Laat de kinderen helpen
  • Bereid je goed voor op je oppasdag

Superhandig: een overzicht met het gemiddelde uurtarief van een oppas.

Dan moet het helemaal goed komen!

Veelgestelde vragen

Hoe werkt de betaling bij Nina.care?

Bij een flexibel oppasverzoek krijg je als ouder 5 minuutjes voor de eindtijd bericht van ons, zodat je jouw oppas meteen kan uitbetalen. Als ze iets korter of langer is geweest, kan je dit aanpassen!  Bij een vaste oppas vult de oppas aan het einde van de week haar uren in, als ouder controleer je dit en kun je direct de wekelijkse oppasbetaling voldoen.

Kost Nina.care geld?

Je kan als oppas gratis en verzekerd werken, we houden niets in op je betaling. Ouders betalen 29% voor de verzekering en app maar niet over de fooi van de oppas. 

Gerelateerde berichten

banner