× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Wat is hechting en waarom is dit zo belangrijk?

Datum: 31/08/2021
Over de Auteur: Josanne Verhoof is pedagoog en slaapconsulent van Villa Bimbi. Sinds februari 2019 ondersteunt Villa Bimbi gezinnen over de hele wereld door middel van slaapconsults en opvoedingsondersteuning.

Hechting, je hebt het woord waarschijnlijk al 100 keer voorbij horen komen. Overal krijg je te horen dat hechting belangrijk is, je hier veel in moet investeren en dat het een proces is dat zeker de eerste paar levensjaren van een kind levensbepalend zijn. Maar er wordt vaak niet uitgelegd wat hechting nu precies inhoudt, waarom dit zo belangrijk is en hoe je dit als ouder of professional het beste aan kunt pakken. Mijn naam is Josanne Verhoof, Pedagoog en Slaapcoach van Villa Bimbi en vertel jullie graag meer over opvoeding en de slaapontwikkeling bij kinderen!

Wat is hechting nu precies?

De Engelse psychiater John Bowlby is de grondlegger van de zogenaamde hechtingstheorie, waarin hij laat zien welke vormen van gehechtheid er zijn en wat bijdraagt aan een zogenaamde ‘veilige hechting’. Gehechtheid is de duurzame affectieve band tussen een jong kind en de vaste verzorger(s). Deze band ontwikkelt zich al tijdens de zwangerschap en versterkt zich continu na de geboorte.

Hoe deze gehechtheid tot uiting komt wordt wat duidelijker vanaf dat een baby 6 maanden oud is. Als een kindje veilig is gehecht zie je vaak dat er zogenaamde scheidingsangst optreedt. Je ziet dan dat de baby overstuur raakt op het moment dat zijn vaste verzorger de kamer verlaat. Ze hebben namelijk nog niet geleerd dat objecten en mensen blijven bestaan ook al zijn ze uit het oog onttrokken. Dit roept dus direct spanning en verdriet op.

Scheidingsangst hoeft zich niet persé rond de 6 maanden te manifesteren, dit gebeurt vaak ook rond de 8, 12 en 18 maanden. Wat je kunt doen om een kindje bij dit proces van zogenaamde ‘objectpermanentie’ te helpen ontwikkelen, is door het spelen van kiekeboe!

Moeder met haar kindje die op de grond liggen en naar elkaar lachen wat goed is voor de hechting

Waarom is hechting zo belangrijk?

Een jong kind is enorm kwetsbaar en is daarbij aangewezen op de verzorging en bescherming van volwassenen om zich heen. Een kindje moet dan ook kunnen vertrouwen op deze personen om te kunnen overleven. En juist deze ontwikkeling van vertrouwen maakt het principe van hechting dus letterlijk van levensbelang.

Een kindje leert dat zijn vaste verzorger er altijd voor hem is en sensitief responsief op hem reageert. Dat betekent dat de verzorger adequaat reageert op de behoeften van het kind die hij uit door middel van zijn gedrag.

Een kind dat veilig is gehecht en dus heeft geleerd te vertrouwen op personen in zijn omgeving, is dan ook in staat de rest van zijn leven positieve langdurige relaties aan te gaan met anderen en deze te onderhouden.

Kindje dat aangekleed word en een kus van zijn vader krijgt terwijl hij heel blij kijkt en lacht

Hoe bouw je een veilige hechtingsrelatie op met een kind?

Nu dat we weten wat hechting inhoudt en waarom dit zo belangrijk is, vertel ik je graag wat meer over de manier waarop je nu een veilige hechtingsrelatie opbouwt.

Je weet dat, op het moment dat een kindje is geboren, je invloed uit kan oefenen op de hechtingsrelatie. Zoals al eerder genoemd is het belangrijk dat je sensitief responsief reageert en dus aan de behoeften van een kindje voldoet. Het basisvertrouwen dat een kind ontwikkelt in interactie geeft hem de kans om de wereld om zich heen te gaan ontdekken. Hij durft dan ook naar buiten toe te treden, omdat hij weet dat er altijd een veilige haven is om op terug te vallen.

Om sensitief responsief te kunnen reageren is het belangrijk om te weten wat het karakter en temperament van een kindje is. Er zijn veel verschillende soorten temperament, maar hierover staat meer beschreven in de blog over temperament. Zodra je weet wat het temperament van een kindje is, kun je jouw handelen hierop afstemmen. En dit is belangrijk! Zo kan je bijvoorbeeld een druk en levendig kind lastig vinden omdat jouw eigen karakter hier niet op aansluit en je merkt dat jouw handelen dan ook vaak niet in één lijn staat met de behoeften van het kind.

Als je het kind bekijkt vanuit zijn eigen karakter en temperament, zie je een kind dat nieuwsgierig is en sta je misschien wel versteld van de ondernemingslust die hij in zijn gedrag laat zien. Door het karakter en de behoeften in kaart te brengen, kan jij jouw handelen beter afstemmen op het kind en dan dus ook sensitief responsief reageren.

Dr. Sears noemt 6B’s om een veilige hechting te stimuleren. Deze hebben wij dan ook aangevuld met de punten die wij hierboven als belangrijk hebben genoemd.

  1. Bandvorming; onderneem samen activiteiten afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van het kind. Volg het kind in zijn spel om er zo achter te komen waar hij op dit moment mee bezig is en wat hem dus interesseert.
  2. Borstvoeding; ook als een kind flesvoeding heeft ontvangen is het in staat zich veilig te hechten. Zorg ervoor dat je van de voedmomenten een ontspannen één op één momentje maakt waarbij je zo veel mogelijk oogcontact weet te maken.
  3. Babydragen; geef alle liefde die het kind nodig heeft (hier groeien ze letterlijk van). Huid op huid contact is dan ook een zeer positieve manier voor het stimuleren van de hechting. Denk hierbij ook aan baby- en kindermassages, of het dragen in een draagzak of draagdoek.
  4. Baby in dezelfde slaapkamer; zeker de eerste 6 levensmaanden is het helpend om een kindje op dezelfde slaapkamer als zijn ouder(s) te laten slapen.
  5. Begeleiden van emoties; reageer sensitief responsief op het gedrag van een kind. Luister naar het kind en observeer zijn gedrag om jouw handelen hier op aan te kunnen passen. Respecteer hierbij zijn eigen karakter en temperament.
  6. Balans en begrenzing; zorg ervoor dat jij de veilige haven bent waar het kind altijd op terug kan vallen en hij zich veilig kan voelen. Dit doe je mede door voorspelbaar te zijn in jouw handelen, maar ook in de leefomgeving van het kind. Regels helpen bijvoorbeeld voorspelbaarheid te creëren en dit biedt veiligheid omdat het kind weet wat hij kan verwachten.

Zoals je ziet zijn er dus veel zaken die bijdragen aan het ontwikkeling van een veilige hechting, maar ik weet zeker dat je het al fantastisch doet! En onthoud dat jij als ouder jouw kindje het beste kent en jij als professional een kind goed kan leren kennen door hier met ouders over in gesprek te gaan en zijn gedrag goed te observeren. Zo werken we allen samen aan de veilige gehechtheid van een kind, zodat hij zich kan ontwikkelen tot sterk en gelukkig persoon in onze maatschappij.

Gerelateerde berichten

Gebruikte bronnen:

Barnard, P., Morland, I. & Nagy, J. (2019). Children, Bereavement and Trauma; Nurturing Resilience.

England, London: Jessica Kinglsey Publishers [JKP]. 

Hogg,T. & Blau,M. (2005). The Baby Whisperer: Solves All Your Problems. London,

England: Vermilion.

Hoof van, L. & Vries de, M. (2014). Als opvoeden niet vanzelf gaat; Orthopedagogiek in de praktijk.

Nederland, Amersfoort: ThiemeMeulenhoff.

Karp,H.,M.,D. (2015). The happiest baby on the block: The new way to calm crying and help

your newborn baby sleep longer. New York, NY: Bantam Books

Mindell, J.,A. & Owens, J., A. (2015). A clinical guide to pediatric sleep: Diagnosis and  Management

of Sleep Problems. London, England: Wolters Kluwer.

Perry, B.,D., M.D. & P.h.D. (2011). Born For Love; Why Empathy Is Essential And Endagered. USA,

New York City: HarperCollins Publisher. 

Sears, W. & Sears, M. (2018). Het attachtment parenting boek.  Nederland, Amsterdam: Samsara.

Spock, B. (1998). Baby- en kinderverzorging & opvoeding; nog altijd de beste gids voor ouders en

grootouders. Utrecht, Netherlands: Kosmos.