Blog \ Wat is een au pair | 10 meest gestestelde vragen over au pairs

10 meestgestelde Au pair vragen

Superleuk dat je meer wilt weten over onze nieuwe Au Pair service. Hieronder vast de 10 vragen die we vaak krijgen.

 

1. Wat is het verschil tussen en Au pair en een nanny of oppas

Het belangrijkste verschil is dat een Au Pair bij je in huis woont en uit het buitenland komt. Hij of zij is tussen de 18 en 31 jaar oud en komt naar Nederland om onze cultuur te leren kennen. Je Au pair helpt jou het tornado effect van je kinderen op te lossen in huis als bedankje voor gratis kost en inwoning. Het fijne van een au pair is dat hij of zij kan helpen in de ochtend en flexibel is, zo heb jij meer vrijheid om te plannen en minder stress.

 

2. Wat mag een au pair eigenlijk doen?


Je au pair mag helpen met oppassen op de kinderen en ook met huishoudelijke taken. Schoonmaken hoort hier dus niet bij, maar ontbijt klaarzetten en kinderen klaarmaken voor school wel. De Au pair komt naar Nederland met als doel " culturele uitwisseling". Daarom mag je au pair maximaal 30 uur per week werken, de rest is vrij om met au pair vriendinnen af te spreken en naar musea te gaan.

 

3. Hoe lang kan de Au Pair bij mijn gezin blijven?

Je au pair kan maximaal 1 jaar in Nederland verblijven, dus na een jaar heb je weer een nieuwe au pair nodig!

 

4. Waar moet mijn huis aan voldoen om een au pair te mogen hebben?

Je moet een slaapkamer hebben voor de au pair met daglicht, en hij of zij moet voldoende privacy kunnen hebben. Wij checken met een video tour in je huis of dit voldoet aan de eisen, maar als je logisch nadenkt kan je zelf ook inschatten of je een acceptabele ruimte beschikbaar hebt voor een Au pair. Vraag gerust ook even aan ons dan denken we mee. Daarnaast is er een inkomens eis.

 

5. Wat moet ik verdienen om een au pair te mogen hebben?

Je gezin bestaat uit minimaal één ouder en één kind. Je bent solvabel genoeg om een Au Pair in huis te nemen Als twee ouder gezin met  aantoonbare inkomsten van € 2.678,84 bruto per maand incl. vakantiegeld en € 2.480,40 bruto per maand excl. Een eigen bedrijf moet minimaal 1,5 jaar bestaan. Alleenstaande ouders moeten minimaal 1984,32 bruto per maand, exclusief vakantiegeld verdienen. Deze bedragen gelden vanaf 1 januari 2020 t/m 30 juni 2020

 

6. Hoe lang duurt het voor de au pair bij mijn gezin kan aankomen?

Dit is afhankelijk van het land waar je au pair vandaan komt. Als er geen visum nodig is dan gaat het sneller. De termijn voor een verblijfsvergunning is wettelijk maximaal 2 maanden. In de praktijk is het visum vaak binnen 2 weken geregeld. Dus het kan heel snel gaan! Als je een au pair uit Europa hebt is het nog sneller dan uit buiten de EU regio.

 

7. Hoe zit het met de Au pair verzekering is dat verplicht?

Je bent verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten voor je au pair. Dat kan vanaf 101,75 per maand als goedkoopste bij ZEKUR. Daarnaast kan je een aanvullende au pair verzekering afsluiten zodat je au pair ook verzekerd is vanaf het moment dat ze op het vliegtuig stapt in haar thuisland en ook als ze europa gaat ontdekken verzekerd is. Deze kan je bijvoorbeeld bij ISIS au pair verzekeringen afsluiten en kosten ongeveer 55 euro per maand. Deze laatste au pair verzekering is niet verplicht

 

8. Betaal je de au pair ook zakgeld en wat betaal je dan aan de au pair?

Je betaalt de au pair minimaal 300 en maximaal 340 euro zakgeld per maand. Je mag zelf kiezen wat dit is. Dit maximale bedrag is vastgelegd volgens de wet omdat dit eigenlijk meer een soort zakgeld is, de au pair komt niet met hoofdreden naar Nederland om te werken maar om op nieuwe dingen te leren en de cultuur te leren kennen in een veilige omgeving en daarom zit hier een maximum op. Dit bedrag verschilt per land maar in Nederland is dit dus 340 euro maximaal.

9. Heeft de au pair recht op vakantie

 De au pair heeft recht op 2 vrije dagen per week. Per maand moet dit minimaal één keer een aaneengesloten weekend vrij zijn.

 

10. Hoe vind ik een au pair en hoe gaat het verder?

Je kan 2 dingen doen om een au pair te vinden: 

1. Je gaat zelf op zoek naar je au pair en wij verzorgen het papierwerk en wet en regelgeving checks. Dit kan via een site zoals Au Pair world . 

2. Wij zoeken en screenen een au pair voor je en sturen je een kandidaat op. 

Beide opties zijn mogelijk!

 

Een van de meest gestelde vragen is natuurlijk : wat kost een au pair nou eigenlijk?

Dat ligt eraan of je een au pair uit de EU neemt of een Au Pair van buiten de EU. De meeste au pairs in Nederland komen uit de Filipijnen op dit moment. Mail even naar aupair@Nannynina.nl en dan maken we een offerte voor de specifieke maandkosten van jouw gezin.