× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Wat doe je als au pair tijdens je verblijf in Spanje?

avatar van jasmijn kok
Datum: 5 oktober 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Wat zijn de voorwaarden om au pair in Spanje te worden en waaruit bestaat het proces? Welke documenten heb je nodig en wat ga je precies doen? Kortom, hoe word je au pair in Spanje? Allemaal vragen die wij in dit blog beantwoorden. Lees snel verder!

Voorwaarden

Om zo snel mogelijk aan je verblijf te beginnen moet je jezelf goed informeren over de vereisten voor au pairs in Spanje.

Voorwaarden om als au pair in Spanje aan de slag te gaan:

  • Je bent tussen de 17-30 jaar oud
  • Je bent ongehuwd en hebt geen kinderen
  • Je beschikt over genoeg geld om je reis te betalen
  • Je beschikt over een geldige ziektekostenverzekering voor de duur van jouw verblijf in Spanje
  • Je spreekt Spaans en wil je taalkennis verbeteren
  • Je moedertaal hoeft geen Spaans te zijn

Proces

Spanje heeft de Europese overeenkomst inzake de tewerkstelling van au pairs ondertekend. Dit betekent dat als je aan de toegangsvoorwaarden voldoet je als au pair aan de slag kan gaan.

Als je verblijf langer duurt dan 6 maanden moet je bij aankomst in Spanje contact opnemen met de Oficina de Extranjeria of een lokaal politiebureau om een identiteitsbewijs voor buitenlanders aan te vragen.

Als au pair moet je minstens 20 uur per week een cursus Spaans volgen om het au pair visum of studentenvisum te verkrijgen. Au pairs die een studentenvisum aanvragen moeten de taalcursus volgen aan een van de scholen die erkend zijn door de Instituto Cervantes.

Voor au pairs uit Nederland is het van belang om over een geldig paspoort te bezitten om Spanje in te komen. Een visum is niet verplicht voor au pairs die uit de EU of EVA komen.  

Hiernaast is het van belang dat wanneer een au pair langer dan 3 maanden in Spanje verblijft hij of zij inschrijft in het bevolkingsregister. Hierbij informeert de au pair het lokale registratiekantoor over zijn of haar verblijf bij het gastgezin. Vaak wordt hierbij om hulp van het gastgezin gevraagd, omdat deze formaliteiten per provincie verschillen.

De volgende stap in dit proces is het aanvragen van het EU-registratiecertificaat. Wanneer je als au pair in Spanje langer dan 3 maanden verblijft moet je een EU-registratiebewijs bij het Bureau voor vreemdelingenregistratie aanvragen. Ook hier verschillen de formaliteiten per autonome regio en provincie.

Voor deze aanvraag zijn de volgende documenten vereist:

  • Het officiële aanvraagformulier (EX – 18) in tweevoud
  • Een geldig paspoort of ID
  • Bewijs van ziektekostenverzekering
  • Een bewijs, bijvoorbeeld een au pair contract, wat aanduidt dat je als au pair over voldoende middelen beschikt om je verblijf in Spanje te kunnen betalen
  • Wij raden ook aan om een kopie van de Europese Overeenkomst Inzake Au Pair Employment in het Spaans mee te nemen

Het is aan te raden om de vereiste documenten in het Spaans of een van de andere officieel erkende talen aan te leveren.

Meer informatie vind je op de informatiepagina van de Spaanse regering.

Contract

Bespreek vooraf zorgvuldig met je gastgezin wat je verwachtingen zijn en benoem dit in het contract. Zo vermijd je teleurstellingen. In onze app zorgen we ervoor dat dit allemaal klopt!

De werkzaamheden van een au pair in Spanje bestaan voornamelijk uit het zorgen voor de kinderen maar kunnen ondersteund worden door huishoudelijke taken zoals stofzuigen, de vaatwasser inruimen en het draaien van een wasje.

Als au pair woon je bij het gezin in huis en heb je recht op minimaal €70 zakgeld per maand. Kost en inwoning krijg je gratis. Er is geen officiële regelgeving voor het aantal uur dat je als au pair In Spanje werkt. Vaak wordt er uitgegaan van een werkweek van 30 uur, dit is inclusief oppaswerkzaamheden.

De wettelijke opzegtermijn voor een au pair contract bedraagt 14 dagen. Zo is er genoeg tijd voor beide partijen om een andere au pair of gastgezin te vinden.

Vrije dagen

Een au pair heeft recht op minimaal 1 vrije dag per week en minstens één keer per maand moet deze dag een zondag zijn. Er zijn geen officiële afspraken wat betreft het au pair verlof. Dit moet je vooraf met je gastgezin bespreken. Wij adviseren dat wanneer je als au pair 12 maanden in Spanje verblijft je recht hebt op minimaal 4 weken verlof.

Au pair verzekering

In Spanje is het niet mogelijk om een sociale verzekering voor au pairs af te sluiten. Voor de aankomst in Spanje is het dus van belang dat je dit bij je verzekeringsmaatschappij navraagt.

Als EU-burger ben je via je Europese ziekteverzekeringskaart verzekerd. Indien je deze kaart nog niet hebt moet je het voor je verblijf bij je ziekteverzekering aanvragen.

Indien je geen Europese ziekteverzekeringskaart kunt indienen moet je een privé-ziektekostenverzekering afsluiten om aanspraak op een basisgezondheidszorg te hebben. In Spanje bestaan er verschillende privé-verzekeraars. Vraag jouw gastgezin je daarbij te helpen een passende verzekering af te sluiten.

Lees er meer over op onze help pagina “au pair verzekering“.

Ben jij klaar voor een buitenlands avontuur?

Zo, je weet nu wat de voorwaarden zijn en waaruit het proces om au pair in Spanje te worden bestaat. Het enige waar je nu nog aan moet denken is tapas, sol y playa! Meld je snel aan

Gerelateerde berichten