× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Wat doe je als au pair tijdens je verblijf in Frankrijk?

avatar van jasmijn kok
Datum: 5 oktober 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Wat zijn de voorwaarden om au pair in Frankrijk te worden en waaruit bestaat het proces? Welke documenten heb je nodig en wat ga je precies doen? Kortom, hoe word je au pair in Frankrijk? Allemaal vragen die wij in dit blog beantwoorden. Lees snel verder!

Voorwaarden

Op je vrije dag lekker wandelen door de rustgevende natuur of genieten van een croissantje en koffie in een cafeetje? Dan is een au pair verblijf in Frankrijk zeker iets voor jou!

Tips van andere au pairs: op deze manier vergeet je jouw au pair avontuur nooit!

Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen. Wij hebben de belangrijkste hieronder op een rijtje gezet.

Voorwaarden om als au pair in Frankrijk aan de slag te gaan:

  • Je bent tussen de 17-30 jaar oud
  • Je hebt een andere nationaliteit dan de Franse
  • Je bent ongehuwd en hebt geen kinderen
  • Je blijft voor minimaal 3 maanden in Frankrijk
  • Je beschikt over genoeg geld om je reis te betalen
  • Je beschikt over de basiskennis van de Franse taal
  • Je bent bereid om een Franse taalcursus te volgen

Proces

Om naar Frankrijk te reizen is het belangrijk dat je over een geldig ID of paspoort beschikt. Au pairs en gastgezinnen moeten 2 kopieën van het au pair contract tekenen voordat een als au pair kan beginnen bij het gastgezin.

Het gastgezin moet de au pair binnen 8 dagen na aankomst registreren als “stagiaire aide familial étranger” bij het URSSAF. Hiernaast moet je als au pair zijn geregistreerd bij de publieke zorgverzekeraar CPAM en ontvang je een BSN-nummer. Het gastgezin betaald de sociale premies voor de au pair.

Meer informatie om aan de slag te gaan als au pair in Frankrijk vind je hier.

Contract

Au pair en gastgezin moeten voor aankomst praten over wederzijdse verwachtingen. Deze afspraken moeten dan worden vastgelegd in een contract.

Er zijn 2 verschillende contracten voor au pairs in Frankrijk:

Het is op elk mogelijk om het au pair contract op te zeggen. Volgens het Europese Akkoord dat hierover beslist moeten zowel au pair als gastgezin dit 2 weken van tevoren aangeven. Hierdoor heeft de au pair genoeg tijd om een nieuw gastgezin te zoeken of een reis naar huis te boeken. Bespreek zorgvuldig met je gastgezin wat je verwachtingen zijn en benoem dit in het contract. Zo vermijd je teleurstellingen.

In Frankrijk is het mogelijk om vanaf een verblijf van minimaal 3 maanden aan de slag te gaan als au pair. Het au pair verblijf kan worden verlengd tot maximaal 2 jaar.

De au pair is verantwoordelijk voor de zorg van de kinderen en kan hiernaast helpen met licht huishoudelijk werk. Denk hierbij aan stofzuigen, de vaatwasser inruimen en het draaien van een wasje. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in het au pair contract.

Au pairs afkomstig uit een land buiten de Europese Unie hebben recht op minimaal €320 zakgeld per maand. Au pairs afkomstig uit landen binnen de Europese Unie hebben recht op minimaal €325,80 per maand. Dit bedrag moet specifiek worden benoemd in het au pair contract.

Gastgezinnen in Frankrijk worden gezien als een werkgever. Hierdoor moet de au pair geregistreerd zijn bij het lokale URSSAF-kantoor en worden betaald als werknemer. Bereken hier hoeveel het gastgezin moet betalen aan de au pair.

Au pairs uit EU-landen zijn verplicht deel te nemen aan een taalcursus Frans. Au pairs uit niet-EU-landen moeten de mogelijkheid hebben om een ​​cursus Frans te volgen als ze dat willen. Au pairs moeten deze kosten zelf betalen. Het gastgezin daarentegen is verantwoordelijk voor het inschrijven van de au pair voor een cursus.

In Frankrijk mogen au pairs niet meer dan 5 uur per dag en 30 uur per week als au pair aan de slag. Dit is inclusief oppassen. Au pairs uit landen buiten de Europese Unie mogen niet meer dan 25 uur per week werken inclusief oppassen. Het urenschema van de au pair moet genoeg tijd overlaten voor de au pair om een taalcursus te volgen.

Vrije dagen

Au pairs hebben recht op minimaal 1 vrije dag per week. Minstens één keer per maand moet dit een zondag zijn. Voor au pairs afkomstig van buiten de Europese Unie die naast hun “au pair” uren bij een andere werkgever werken mag de totale arbeidstijd mag niet meer bedragen dan 60% van het wettelijk aantal arbeidsuren zoals gedefinieerd door de Franse wet; dit komt overeen met in totaal 964 uur per jaar. In dit totaal zijn ook de gewerkte uren van het gastgezin meegerekend.

Er zijn geen officiële regels betreft vakantiedagen voor au pairs in Frankrijk. Dit bespreek je samen met het gastgezin. Wanneer de au pair langer dan 6 maanden blijft heeft zij meestal recht op 2 weken vakantie.

Au pair verzekering

Au pairs in Frankrijk moeten verzekerd zijn in geval van ziekte, arbeidsongeval of wanneer iemand zwanger raakt. Het gastgezin moet de au pair daarom binnen 8 dagen na aankomst aanmelden bij hun lokale URSSAF. Na inschrijving krijgt de au pair een sofinummer waarmee hij of zij een uitkering kan ontvangen.

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging?

Zoals besproken zijn er een aantal voorwaarden waarin je moet voldoen om als au pair aan de slag te gaan. Denk hierbij aan de voorwaarde dat je ongehuwd en geen kinderen mag hebben. 

Hiernaast zijn er een aantal stappen na aankomst in Frankrijk zoals de registratie bij het URSSAF en registratie bij de publieke zorgverzekeraar CPAM. Gastgezinnen in Frankrijk worden gezien als een werkgever. Hierdoor moet de au pair geregistreerd zijn bij het lokale URSSAF-kantoor en worden betaald als werknemer.

Het is belangrijk dat de afspraken tussen au pair en gastgezin worden vastlegt in een contract.  Bijvoorbeeld de hoeveelheid zakgeld per maand en op welke dagen de au pair vrij is.

Schrijf je snel in als au pair!

Gerelateerde berichten

  1. au pair in zwitserland
  2. au pair worden in groot-brittannië via nanny nina