Blog \ Wat als ik als nanny of gastouder zwanger word?

Krijg ik betaald als ik zwanger word als oppas of gastouder?


Waar heb je recht op als nanny bij zwangerschap en krijg je verlof?

 

Het is best spannend als je zwanger bent, je kan niet meer werken dus krijg je dan wel nog betaald? Betaalt de overheid dan mee of doet je verzekering iets bij zwangerschap van gastouders?

 

Wat als ik zwanger wordt?

Je bent gastouder of nanny en zwanger. Waar heb je dan recht op? Lees hier hoe het zit met je werk en zwangerschapsverlof, en je inkomsten tijdens je zwangerschap.

Gastouder of nanny en zwanger, waar heb je recht op?

Jouw recht op zwangerschapsverlof Goed nieuws: je hebt als gastouder of nanny recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit verlof is in totaal 16 weken. In deze periode kun je een uitkering aanvragen volgens de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). De uitkering gaat zes tot vier weken voor de voorspelde bevallingsdag in. Na de bevalling heb je daarnaast nog recht op minstens 10 weken ZEZ-uitkering. Wel heel erg fijn want zo weet je zeker dat je een inkomen hebt tijdens de laatste wen van je zwangerschap en de eerste weken nadat je een kleintje hebt gekregen!

 

Wat krijg je dan, hoe hoog is de ZEZ-uitkering?

Hoeveel geld je ontvang hangt af van het aantal uren dat je hebt gewerkt als gastnanny of gastouder in het jaar voor je zwangerschap. Heb je tenminste 1.225 uur als gastouder of nanny gewerkt? Dan ontvang je de maximale uitkering, deze is gelijk aan het minimumloon. Als je minder werkte dan die 1225 uur dan is je uitkering lager, afhankelijk van hoeveel je hebt verdiend dat jaar.

 

Hoe vraag je een ZEZ-uitkering aan?

Je moet de uitkering minimaal 2 weken voor de gewenste ingangsdatum aanvragen aan bij het UWV. Je moet je zwangerschapsverklaring van je huisarts of verloskundige meesturen.

 

Betaalt je verzekering ook mee aan de zwangerschap?

Je kan even checken of je een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Dan kan het zijn dat je van je verzekering een extra uitkering krijgt. Sommige verzekeraars verlagen de uitkering als je ook een ZEZ uitkering ontvangt.