× Close
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Wanneer heb ik recht op zwangerschapsverlof?

Datum: 28/09/2021
Auteur: Manou Zwolle

Hoelang duurt zwangerschapsverlof en hoe zit het met te vroeg of te laat geboren baby’s? Mag je het verlof gespreid opnemen en waar moet je zwangerschapsverlof aanvragen? Allemaal vragen die wij in dit blog beantwoorden. Van de bijzonderheden bij zwangerschapsverlof tot uitleg over aanvullend geboorteverlof. Lees snel verder!

Wat is zwangerschapsverlof?

Zwangerschapsverlof is het verlof waar je recht op heb voor je bevalling. Het verlof na je bevalling is het bevallingsverlof. Vaak wordt er met zwangerschapsverlof de totale verlofperiode van voor en na de bevalling bedoeld.  

Het is van belang dat je goed voor jezelf zorgt tijdens de zwangerschap. Een goede nachtrust is hier een perfect voorbeeld van. De ondersteuning van Het Slaapcity zwangerschapskussen biedt je hele lichaam verlichting en ondersteunt bij rugklachten. 

Hadden we ook al vermeld dat de vorm van het kussen je baby stimuleert om een optimale geboortepositie aan te nemen? Winning!

Hoelang duurt het zwangerschapsverlof?

Je verlof duurt in totaal minimaal 16 weken. Je bepaald zelf of je met 4, 5 of 6 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat. Na de geboorte mag je de overgebleven weken dan opnemen.

Wanneer je na je uitgerekende datum bevalt heb je recht op langer zwangerschapsverlof. Voor elke dag die je na de uitgerekende datum bevalt krijg je 1 dag extra zwangerschapsverlof. Het bevallingsverlof duurt even lang, alleen wordt de einddatum opgeschoven.

Zwangerschapsverlof berekenen

Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof. Een deel van het bevallingsverlof mag je gespreid opnemen.

Het zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Het begin van je verlof bereken je door vanaf de dag na je uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen.

Je moet uiterlijk 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. De dagen die je minder aan 6 weken zwangerschapsverlof opneemt, tel je op bij je bevallingsverlof.

Zwart wit foto van moeder die legt haar vingers op de voeten van haar pasgeboren kindje tijdens zwangerschapsverlof

Bijzonderheden zwangerschapsverlof

Je bevallingsverlof gaat in op de dag na je bevalling. Dit duurt minimaal 10 weken. Als de baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren duren je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen langer dan 16 weken.

Als de baby te vroeg wordt geboren tel je de dagen dat je zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken op bij je bevallingsverlof. De totale verlofperiode is dan altijd 16 weken.

Als je zwanger bent van een meerling heb je recht op meer verlof. Je krijgt dan in totaal minstens 20 weken verlof. Hiervan zijn 8 tot 10 weken zwangerschapsverlof. Als je een tweeling verwacht ben je verplicht om uiterlijk 8 weken voor je uitgerekende datum met verlof te gaan. Na de bevalling heb je dan 10 tot 12 weken bevallingsverlof.

Sinds 1 januari 2015 is het mogelijk om de laatste periode van je bevalling in delen op te nemen. Het gaat hierbij om het verlof dat overblijft na 6 weken na datum van je bevalling. Dit verlof mag je gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Dit gaat altijd in overleg met je werkgever.

Naast zwangerschapsverlof heb je ook ouderschapsverlof. Deze regeling is bedoeld om ouders de mogelijkheid te geven om tijdelijk minder te gaan werken. De gedachte hierachter is dat de ouder tijdens het ouderschapsverlof zorgt voor zijn kind. 

Zwangerschapsverlof aanvragen

Als je in loondienst werkt moet je het verlof minstens 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat aanvragen bij je werkgever. Je werkgever mag dit verlof niet weigeren. Als je een uitkering hebt of zelfstandige bent moet je dit aanvragen bij het UWV.

Aanvullend geboorteverlof is voor partners van vrouwen die net bevallen zijn.

Moeder met haar pasgeboren kindje een een groen blauw pakje moeder heeft een wit shirt aan en kijkt naar kindje terwijl ze geniet van haar zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof  

Zoals benoemd is zwangerschapsverlof het verlof waar je recht op heb voor je bevalling en duurt het verlof minimaal 16 weken. Een deel van het bevallingsverlof mag je gespreid opnemen en je moet uiterlijk 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof.

Bij te vroeg of te laat geboren baby’s gelden speciale regelingen. Bij een bevalling van een meerling heb je recht op minimaal 20 weken verlof. Als je in loondienst werkt moet je het verlof minstens 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat aanvragen bij je werkgever.

Veelgestelde vragen

Hoe vind je een oppas in jouw buurt via de oppasapp?

Ga naar de homepage (klik op het Nanny Nina logo bovenin) en scroll naar beneden tot je bij ‘scroll door onze oppassers’ komt. Selecteer welke soort oppas je zoekt en vul je postcode in. Zo kan je precies zien wie er bij jou in de buurt wonen!

Waar kan ik chatten met mijn favoriete oppas in de oppasapp?

Je kan heel makkelijk chatten met je favoriete oppas. Ga naar jouw aanvraag en klik op de knop chat. Zo kan je alle voorgestelde kandidaten zien waar je contact mee kan opnemen

Gerelateerde berichten

  1. Baby in het ziekenhuis die net geboren is
  2. Pasgeboren baby waarvan je alleen haar voetjes ziet terwijl ze op een kleed ligt tijdens het verlof van haar ouders
  3. Ouder met een pasgeboren kindje in handen tijdens ouderschapsverlof