× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Wanneer heb ik recht op ouderschapsverlof?

avatar van jasmijn kok
Datum: 30 april 2023
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Heb je recht op ouderschapsverlof als je voor meerdere kinderen tegelijk verlof wilt opnemen en tot welke leeftijd van je kids kan dit? Hoe werkt betaald ouderschapsverlof of onbetaald verlof en hoeveel uur ouderschapsverlof mag je opnemen? Allemaal vragen die wij in dit blog beantwoorden. Van de voorwaarden om ouderschapsverlof te ontvangen tot de uitzonderingen. Lees snel verder!

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waardoor je als werknemer na de geboorte van je kindje een tijdje minder kan gaan werken en betaald ouderschapsverlof krijgt. Bij ouderschapsverlof aanvragen, mag je werkgever kan dit verlof niet weigeren, maar is niet verplicht deze verlofuren door te betalen. Bovendien is het mogelijk om een andere verdeling van uren te maken waarop de dagen waarop je werkt anders worden. Dit gaat dan in samenspraak.

Dit subartikel is onderdeel van ons mega grote artikel “Alles over verlof en vakantiedagen“. 

Ouderschapsverlof is geregeld in de Wet arbeid en zorg en is bedoeld om meer tijd aan je gezin te kunnen besteden. Als je dan toch meer thuis bent wil je volop genieten van je kleine en tijd met je partner besteden.

moeder met haar kindje op bed tijdens ouderschapsverlof

Wanneer heb je recht op betaald ouderschapsverlof?

  • Je kan onbetaald ouderschapsverlof aanvragen voor kindjes tot 8 jaar
  • Je kan voor meerdere kids tegelijk ouderschapsverlof opnemen
  • Bij een tweeling heb je recht op 2 keer verlof
  • Je kan betaald ouderschapsverlof bij je werkgever aanvragen zodra je in dienst bent
  • Je kan ouderschapsverlof krijgen voor je biologische kind, adoptiekind of erkend kind
  • Je kan ook ouderschapsverlof opnemen voor je pleegkind of stiefkind. Hij of zij moet dan wel bij jou wonen volgens de basisregistratie personen uittreksel

Duur van het ouderschapsverlof

Ouders hebben recht op verlof 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Je mag wekelijks maximaal 50% van je arbeidsduur opnemen. Bij een 40-urige week is dit dus maximaal 20 uur per week voor de duur van 1 jaar. Het ouderschapsverlof moet binnen een jaar nadat je kind is geboren, worden opgenomen en je werkgever kan dit niet weigeren.

Als een kind jonger dan 8 jaar is en geadopteerd is, kan je binnen een jaar vanaf de datum waarop het kind lid is geworden van het gezin verlof opnemen. Een onbetaalde werkweek kan door de ouder als onbetaald ouderschapsverlof worden opgenomen. In overleg met je werkgever mag je het verlof op een andere manier opnemen, bijvoorbeeld in een langere of kortere verlofperiode. Ook is het goed om te weten dat wanneer het ouderschapsverlof op feestdagen valt, deze dagen gewoon als verlof worden gezien en er geen extra vergoeding is te krijgen.

De hoeveelheid ouderschapsverlof dat je krijgt als werknemer geldt per kind tot 8 jaar. Dus bij een drieling heb je recht op drie keer de maximale hoeveelheid verlof. Tijdens het ouderschapsverlof blijft je arbeidsovereenkomst gewoon geldig. Je werkgever kan ervoor kiezen om je salaris niet door te betalen, maar dit komt niet vaak voor. Wel is het goed om te weten dat dit dus niet verplicht is. Ook bij onbetaald ouderschapsverlof bouw je geen vakantiedagen op.

Ben jij het eens met de regels in Nederland? Of vind je dat Nederland nog iets kan leren van de Scandinavische landen waar de vader recht heeft op 8 weken ouderschapsverlof en dus andere afspraken gelden? Daar hebben ze ouderschapsverlof samen. Wel is het zo dat je recht hebt op partnerverlof in Nederland als je partner is bevallen. Dit soort verlof heet ook wel kraamverlof of aanvullend geboorteverlof. Je werkgever weet hier meer over en kan je hierbij helpen.

vader met pasgeboren kindje tegen zich aan waar hij naar kijkt tijdens ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof 2022

Een laatste update over het verlof: vanaf 2 augustus 2022 is er een uitbreiding van het ouderschapsverlof geldig en veranderen de regels. Het aantal weken verlof is 9 weken en je salaris krijg je deels doorbetaald door je werkgever. Zoals eerder benoemd, kun je verlof aanvragen voor kinderen tot 8 jaar. Het ligt aan de leeftijd van het kind of je betaald of onbetaald ouderschapsverlof ontvangt.

De voorwaarde hierbij is dat je deze negen weken doorbetaald verlof opneemt voor de eerste verjaardag van je kind. De overige weken kunnen worden opgenomen tot je kind 9 jaar is. Hiermee wil de overheid ouders stimuleren en laten gebruikmaken van ouderschapsverlof en meer tijd door te brengen met hun gezin. Voor sommige gezinnen geldt dat je het verlof met terugwerkende kracht kunt opnemen. Belangrijk hierbij is dat het kind voor 2 augustus 2022 is geboren en nog geen jaar oud is.

Ongeacht of je een nieuwe baan hebt of niet. Verlof opnemen, kan altijd. Je werk betaalt namelijk ouderschapsverlof. Alleen is het de vraag hoeveel ze precies uitbetalen. Maar hier dus duidelijke afspraken over. Je vorige werkgever kan er anders in staan dan je nieuwe werkgever.

Heb je geen baan meer en raak je werkloos, dan stopt je ouderschapsverlof op de dag dat je zonder werk bent geraakt. Misschien kun je nog een regeling treffen met je vorige werkgever. Wil je weten hoe het precies zit met een uitkering, inkomen en de gevolgen voor wanneer je in de bijstand zit? Dan is het aan te raden om de website van de Rijksoverheid te raadplegen. Houdt er dus rekening mee dat er andere regels gelden als je werkloos raakt. Wel is een goed idee om een nieuwe werkgever te zoeken voor wanneer je weer kunt werken.

Ouderschapsverlof

Zoals benoemd is ouderschapsverlof de wettelijke regeling waardoor je na de geboorte van je kind minder kan gaan werken als ouder en zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor ouderschapsverlof.

Als je recht heb op ouderschapsverlof krijg je maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt en vanaf augustus 2022 wordt het ouderschapsverlof uitgebreid waarbij je de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald krijgt.

Gerelateerde berichten

Hoe lang moet je in dienst zijn voor ouderschapsverlof?

Het maakt niet uit hoe lang je in dienst bent voor ouderschapsverlof. Bovendien heb je hier recht op bij zowel een vast als tijdelijk contract.

Hoe werkt ouderschapsverlof 2023?

Het ouderschapsverlof in 2023 werkt als volgt: Zowel moeders als vaders hebben recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. UWV betaaltminimaal 70% van het dagloon en werkgevers kunnen dit verhogen tot 100% salaris. Naastzwangerschapsverlof, verlof dat binnen een jaar na de geboorte van het kind moet worden opgenomen