Blog Vraag | Mag een oppas helpen in het huishouden?

Categorie: Babysitter | Datum: 01 april 2020

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Mag een oppas helpen in het huishouden?

Wat mag een oppas doen in het huishouden?

Wat mag een oppas doen in het huishouden?

Mag ik de oppas vragen ook huishoudelijke dingen te doen als stofzuigen, strijken of een wasje op te hangen? Het is een vraag die veel ouders hebben als ze starten met een oppas aan huis. Want wat hoort er precies tot de taken van een oppas? 

Wat zijn de taken van een oppas?

De taken van een oppas zijn in principe het zorgen voor de kinderen. Hij/ zij hoort actief bezig zijn te met de kinderen en ook op te ruimen wat er gedurende dag aan chaos onstaat. Standaard kan bijvoorbeeld van de oppas verwacht worden dat hij/ zij een doekje over de tafel haalt na het eten met de kids en zorgt dat speelgoed wordt opgeruimt. Ook het bereiden van een simpele maaltijd voor de kinderen hoort echt bij het oppaswerk. En natuurlijk dingen die de oppas leuk vindt om te doen, lekker naar buiten met de kids!

Wat mag een oppas doen in het huishouden?

Een oppas mag ook zeker helpen met andere huishoudelijke taken. Een gezin vindt het bijvoorbeeld fijn als de oppas boodschappen doet, de was ophangt of andere huishoudelijke taken doet. Het zijn net de dingen waar je als ouder soms niet meer aan toekomt om te doen na een dag werken. 

Leg de (huishoudelijke) taken vast in het oppascontract

Wat de (huishoudelijke) taken van een oppas zijn, ligt niet strikt vast. Het verschilt per gezin en per oppas waar behoefte aan is en wat de oppas prima vindt te doen! Het is belangrijk om dit voor aanvang van het oppassen samen te bespreken en dit eventueel ook vast te leggen in een simpel oppascontract.

Er zijn best wat huishoudelijke taken die grijs gebied zijn: om een voorbeeld te noemen: Een “simpele maaltijd” kan een pan pasta zijn, waar een ander gezin gewend is aan exotische probeersels en uitgebreid tafelen.

Om later misverstanden en irritaties te voorkomen, is het verstandig de basic afspraken met betrekking tot onder andere taakverdeling vast te leggen in een oppascontract. 
Voor een voorbeeldcontract: klik hier.
https://nannynina.nl/page/nl/example-contracts

Taken die absoluut NIET horen bij een oppas

Er zijn taken die absoluut niet bij een oppas horen. Onder andere: wc of douche schoonmaken, ramen lappen, vloer dweilen (tenzij nodig, omdat kinderen iets echt vies hebben gemaakt) wassen en strijken horen niet tot het standaard werk van een oppas. Toch worden deze taken wel vaak gevraagd door gezinnen aan een oppas. Soms durven ouders het onderwerp niet ter sprake te brengen, omdat ze bang zijn dat een oppas beledigd zal zijn schoonmaak werk te doen. Ik vroeg Jasmijn Kok hoe dit gesprek in de praktijk verloopt.

Jasmijn is oprichter van Nanny Nina: een internationale online oppas service dat inmiddels meer dan 1500 nannies heeft koppeld aan gezinnen. "Vaak willen oppassers het gezin zo goed mogelijk ondersteunen. Als ze kunnen helpen door ook een wasje aan te zetten, vinden oppassers dat vaak geen enkel probleem. De grootste struggle waar nannies zich zorgen over maken, is dat ze denken dat hun kook skills niet goed genoeg zijn. De oppas vragen de wc schoon te maken is toch wat lastiger: Het verschilt per oppas of ze dit willen doen of niet. Indien dit structureel bij het takenpakket hoort, en de oppas het ok vindt te doen, dan staat daar ook een net iets hogere vergoeding tegenover." Blog4Mamma geeft een aantal goede voorbeelden van taken die ouders een oppas vragen te doen: https://www.website4mama.nl/blog4mama/wat-mag-je-verwachten-van-je-oppas/

taken die niet bij een oppas horen

Verwachtingen van oppaswerk

De insteek en verwachting van het oppaswerk dat moet worden gedaan, maakt veel uit in het al dan niet fijn kunnen samenwerken. Jasmijn Kok van Nanny Nina licht dit toe: “Een oppas kan een heel andere verwachting van het oppaswerk hebben dan een gezin, of andersom. We hebben nu een paar keer meegemaakt dat dit tot vervelende situaties leidt, die makkelijk kunnen worden voorkomen door bij het plaatsen van een oppas aanvraag duidelijk  aan te geven wat jullie als gezin verwachten. Een oppas ofwel oppasservice kan in dat geval meenemen wat de beide partijen zoeken, en er kan een zo goed mogelijk passende match gemaakt worden.”

verwachting van oppaswerk

Wat is het uurtarief van een oppas voor huishoudelijke taken?

Mocht een oppas echt veel tijd bezig zijn met huishoudelijke taken die niet gerelateerd zijn aan de kinderen, dan is het mogelijk hier een afspraak over te maken met betrekking tot een ander uurtarief. Dit hangt wel ook af van de situatie. Soms is het zo dat de oppas zelf graag meer uren zou willen werken, maar heeft het gezin niet meer oppas nodig. Dan kunnen ze aanbieden dat de oppas ook eventuele huishoudelijke taken op zich neemt als het huis schoonmaken. In dat geval is het een win win, en kan het uurtarief voor het oppassen ook worden gevoerd voor de schoonmaak taken.

Hoeveel verdient een schoonmaker gemiddeld per uur?

Gemiddeld verdient een schoonmaker tussen de 1-3 euro per uur meer dan een oppas. Wat dit bedrag is, hangt af van waar je woont. In Amsterdam verdient een schoonmaker rond de 14 euro per uur, in Groningen 12 euro per uur.

Bron: Servicemanagement.nl en indeed.nl

wat is het uurtarief van een schoonmaker gemiddeld?

Bron: https://www.indeed.nl/salaries/schoonmaker-Salaries

 

Loongroepen

1

2

3

4

5

6

Basisuurloon/ leeftijd

17 jaar en jonger

4,78

5,02

5,26

5,52

5,73

6,02

18 jaar

5,84

6,14

6,42

6,74

7,01

7,35

19 jaar

6,90

7,25

7,59

7,97

8,28

8,69

20 jaar

7,97

8,37

8,76

9,20

9,56

10,03

21 jaar

9,03

9,49

9,93

10,42

10,83

11,36

Basisuurloon/ dienstjaren

0

10,62

11,15

11,68

12,26

12,74

13,37

1

11,00

11,55

12,09

12,70

13,19

13,85

2

11,39

11,96

12,52

13,14

13,64

14,32

3

11,75

12,34

12,92

13,57

14,10

14,80

4

12,13

12,74

13,34

14,00

14,54

15,27Bron: https://servicemanagement.nl/uurloon-schoonmaker-2018-wat-verdien-je-bij-een-schoonmaakbedrijf/?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.45359590.316571682.1585723357-1595616737.1585723357

Afspraken maken met de oppas

Het maken van afspraken van een aantal voor de hand liggende zaken is ontzettend belangrijk. Dit wordt vaak onderschat, omdat het de dingen zijn die je normaliter zonder nadenken met je parter al op een prettige manier hebt ingericht. De oppas neemt tijdelijk even de plek in van jullie als ouders en jullie gaan voor langere tijd intensief samenwerken. Je kunt het vergelijken met de afspraken die je met je partner maakt. Het is dus belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt.

Top 5 afspraken met je oppas die jullie bijvoorbeeld op papier kunnen zetten:

1. Regels voor de kinderen en de oppas

Het is fijn als de kinderen het leuk vinden als de oppas er is, en er soms net wat meer mag. Maar omdat de oppas gedurende een langere periode op vaste dagen komt en de taak van ouders tijdelijk overneemt, is het prettig voor de kinderen om consistent te zijn in afspraken en regels. In hoeverre de oppas hiervan kan en mag afwijken, is vaak een gevoelig onderwerp, maar essentieel te bespreken. Het kan handig zijn om verschillende voorbeelden te noemen van veel voorkomende situaties, waarbij er door de ouders een beslissing wordt gemaakt. Geef dan als ouder vervolgens aan wat jouw voorkeurshandelen in die situatie zou zijn, evenals de andere opties waar je mee zou kunnen leven of die af en toe kunnen.

2. Boodschappen doen en koken met de oppas

Het lijken kleine dingen om vast te leggen, maar boodschappen doen en koken met de oppas heeft veel impact op het gezin. Sommige ouders koken van tevoren of in het weekend voor de hele week, waardoor de oppas alleen iets even hoeft op te warmen. Sommige oppassers vinden het echter juist leuk om boodschappen te doen en te koken en maken er een feestje van, door dit met de kinderen samen te doen.

3. Flexibiliteit van de oppas

Hoe flexibel zijn jullie en de oppas? Is het goed als jij nog een half uurtje langer op kantoor blijft om iets af te maken, of heeft de oppas een strakke planning en wil hij zij echt om 18:30 sharp vertrekken? En als de oppas tijd over heeft, ofwel langer blijft, doet ze dan wat extra’s zoals wasje aanzetten, of is dat niet nodig en heb je liever dat ze dan nog een extra spelletje speelt met de kinderen of alvast hun lunch voorbereidt voor de volgende dag? Het is belangrijk dat de oppas flexibel is in jouw tijdsschema. 

4. Communicatie met de oppas over de huishoudelijke taken

Ook als er afspraken over de taakverdeling zijn gemaakt, kan het voorkomen dat een situatie anders loopt dan verwacht. In dat geval is het goed af te spreken hoe de oppas je kan. Geef je carte blanche mbt de taakindeling of wil je graag dat de oppas even overlegd als hij/zij twijfelt wat het beste te doen? Wil je het tussendoor horen als jouw kleuter een enorme verf ramp heeft veroorzaakt zodat je dit als verassing ziet bij thuiskomst? Of wordt je graag alleen gestoort bij noodgevallen als er echt iets aan de hand is?

5. Thuiskomst afspraken met de oppas

Maak duidelijke thuiskomst afspraken met de oppassen. Wil je bijvoorbeeld dat de kinderen in pyjama zijn, haren gekamd, tanden gepoetst en in bad geweest als je thuiskomt? Of doe je dit liever zelf als familiemoment en heb je liever dat de vaatwasser al is ingeruimd? Allergieën en eetafspraken per kind is ook hele belangrijke afspraken om te bespreken met de oppas. Maar ook wel of geen snoepje meer na het eten etc.

Bovenstaande 5 items zijn de redenen dat de meeste oppas-ouder koppels uiteindelijk splitsen, na wat een ontzettend goede match leek te zijn in het begin!

Achtergrond en praktische tips mbt het op papier vastleggen van de taakverdeling en afspraken mbt of de oppas schoonmaakt, kookt, afwast, wasje ophangt, strijkt etc geeft het cultuurcollege: https://www.cultuurcollege.nl/blog/schriftelijke-contracten Indien je zelf een contract opstelt met jouw oppas of nanny, kun je onderstaande checklist van Sprout gebruiken om ervoor te zorgen dat je niets mist! https://www.sprout.nl/artikel/expertblog/checklist-hoe-maak-ik-een-goed-contract-7-tips

Oppas boeken

Wees eerlijk naar de oppas

Als je start, weet je nog niet precies hoe alles zal lopen! Jasmijn Kok “ het is het belangrijkst eerlijk naar elkaar te zijn en open te communiceren over hoe het gaat. Plan een evaluatie gesprek in na de eerste 2 weken, en vervolgens elke 2 maanden. Zo kun je samen experimenteren wat voor jullie het beste werkt met betrekking tot de taken die de oppas doet.”


Heb je zelf hulp nodig? Dien vrijblijvend je nanny aanvraag in en geniet van rust en zekerheid voor de kinderen! www.nannynina.nl 

 

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt