Blog \ Verzekering voor gastouders aan huis | Nanny Nina

Verzekering voor gastouders aan huis | Nanny Nina

Hoe zit het eigenlijk met de verzekering van jou als nanny of gastouder aan huis?

Het is niet verplicht om een verzekering te hebben. Maar.. Wat als je een vaas breekt? En wat als je ziek bent, ben je dan eigenlijk wel verzekerd als gastouder aan huis of nanny?

Om te beginnen heb je twee verschillende verzekeringen:

  1. De aansprakelijkheidsverzekering voor als je bijvoorbeeld een vaas breekt.
  2. En de arbeidsongeschiktheidverzekering voor als je niet meer kan werken.

Of je nu als zzp gastouder werkt of volgens de regeling dienstverlening aan huis, dat maakt niet uit voor je bedrijfsaansprakelijk heidverzekering. 

Aansprakelijkheids verzekering voor nannies gastouders aan huis

Je bent vaak via je gastouderbureau verzekerd via een collectieve aansprakelijkheid verzekering. Dat is goed om te checken, want je eigen persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering is niet geldig als je werkt. Zodra je betaald wordt dan zegt je verzekering " Ah nee sorry dat valt dus buiten mijn verantwoordelijkheid". Je hebt een speciale bedrijfsaansprakelijkheids verzekering nodig. Deze verzekeringen kan je ook zelf afsluiten bijvoorbeeld op deze site voor 75 euro per jaar. https://www.gastouderverzekering.com/gastouder.html 

Als gastouder bent je namelijk beroepsmatig bezig. Wanneer je aansprakelijk wordt gesteld door bijvoorbeeld een ouder dan ben je niet verzekerd op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Je hebt een aansprakelijkheids-verzekering voor bedrijf/beroep nodig. Het is niet verplicht om deze verzekering te hebben. Maar het kan wel heel fijn zijn. Stel je voor dat er letselschade is bij een kind waar je voor zorgt... De kans is klein maar de financiële gevolgen zijn enorm en kan je vaak niet dragen. Ook het kwijtraken van een huissleutel bijvoorbeeld is iets dat zomaar kan gebeurden. Als alle sloten van een huis moeten worden veranderd dan kost dat best veel geld, en is een verzekering wel fijn om te hebben. 

 

Arbeidsongeschiktheids verzekering voor gastouders aan huis

Wat gebeurt er als je niet meer kan werken als nanny of gastouder aan huis? Stel je breekt een been, of raakt depressief? Je hebt vaak 2 wachtdagen waarbij je niet betaald wordt, wat er daarna geldt voor de doorbetaling bij ziekte is afhankelijk van het contract dat je hebt. De 2 wachtdagen zijn overigens  niet verplicht zijn, dit moet zijn vastgelegd in het contract en staan omschreven in de wet als een uitzondering die gebruikt kan worden en die in de praktijk eigenlijk standaard is.

Arbeids ongeschiktheid Verzekering bij Regeling dienstverlening aan huis

Na de twee wachtdagen gaan er 6 weken in waarin je recht hebt op 70% van je loon maar minimaal minimumloon. Het gezin waar je werkt moet dit betalen aan je. Dit is voor veel gezinnen zwaar, ze moeten immers ook de inval nanny betalen. Daarom heeft Nanny Nina de speciale Nanny arbeidsongeschiktheid verzekering opgericht. Hierover later meer.  Na deze 6 weken houdt de verplichting naar het gezin op en moet je bijstand aanvragen. 

Je kan een " vrijwillige verzekering "  afsluiten bij de overheid. Dit is de Vrijwillige verzekering van het UWV die speciaal is gemaakt voor mensen die werken volgens de regeling dienstverlening aan huis. Je kan er alles over lezen op deze site voor verzekeringen voor gastouders van de overheid: https://www.uwv.nl/particulieren/verzekeren/ik-wil-me-verzekeren-bij-uwv/detail/ik-ben-dienstverlener-aan-huis

Arbeidsongeschiktheid Verzekering als zpp-er of zelfstandig nanny. 

Als je als zelfstandige werkt dan gelden de regels die je zelf afspreekt met het gezin in je contract. Vaak komen deze voor een groot deel overeen met de regels van de regeling dienstverlening aan huis. Bij Nanny Nina gastouderbureau werkt bijna iedereen, ook als ze zpp-er zijn met een contract dat werkt volgens de regeling dienstverlening aan huis.

Wil je zelf een verzekering afsluiten dan kan dit als zzp er bij meerdere banken. Ook de overheid heeft een eigen verzekering maar deze zijn relatief duur. Hierbij meer informatie over de verzekering van de overheid. https://www.uwv.nl/particulieren/verzekeren/ik-wil-me-verzekeren-bij-uwv/detail/ik-start-een-eigen-bedrijf en dan een voorbeeld van de arbeidsongeschiktheid verzekering voor ondernemers van de rabobank maar heel veel banken hebben een dergelijke verzekering. 

Heb je vragen over je verzekering als nanny of gastouder aan huis?

Mail ze naar info@nannynina.nl

Liefs, Jasmijn Kok

Adviseur verzekeringen Nanny Nina