× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Alles over verlof en vakantiedagen

Datum: 08/09/2021
Auteur:
Over de Auteur: Dit blog is gepubliceerd door iemand binnen het team van Nanny Nina. We hopen je te informeren, verrassen en te verblijden met onze content!

Er zijn verschillende soorten verlof. Wij gaan in dit blog dieper in op ouderschapsverlof, zwangerschapsverlof, vaderschapsverlof, kraamtijd, partnerverlof en aanvullend verlof. Bij verlof horen wettelijke regelingen waarin is bepaald hoeveel vakantiedagen mogen worden opgenomen. Lees snel verder! 

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling die is bedoeld om ouders de mogelijkheid te geven om tijdelijk minder te gaan werken. De gedachte hierachter is dat de ouder tijdens het ouderschapsverlof zorgt voor zijn kind. Ouders kunnen 26 weken ouderschapsverlof opnemen en komen in aanmerking voor ouderschapsverlof wanneer hij of zij kinderen hebben in de leeftijdscategorie 0 t/m 7 jaar.

Dit verlof is onbetaald, tenzij daar binnen het bedrijf of cao andere afspraken over zijn gemaakt. Vanaf augustus 2022 krijgen ouders negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald.

Lees in deze blog meer over ouderschapsverlof.

Zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof is het verlof waar je recht op heb voor je bevalling. Het verlof na je bevalling is het bevallingsverlof. Vaak wordt er met zwangerschapsverlof de totale verlofperiode van voor en na de bevalling bedoeld.  Je verlof duurt in totaal 16 weken. Je bepaald zelf of je met 4, 5 of 6 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat. Na de geboorte mag je de overgebleven weken dan opnemen.

Je bevallingsverlof gaat in op de dag na je bevalling. Dit duurt minimaal 10 weken. Als de baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren duren je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen langer dan 16 weken. Als de baby te vroeg wordt geboren tel je de dagen dat je het verlof korter duurde dan 6 weken op bij je bevallingsverlof. De totale verlofperiode is dan altijd 16 weken.

Als je zwanger bent van een meerling heb je recht op meer verlof. Je krijgt dan in totaal minstens 20 weken verlof. Hiervan zijn 8 tot 10 weken zwangerschapsverlof. Als je een tweeling verwacht ben je verplicht om uiterlijk 8 weken voor je uitgerekende datum met verlof te gaan. Na de bevalling heb je dan 10 tot 12 weken bevallingsverlof. Sinds 1 januari 2015 is het mogelijk om de laatste periode van je bevalling in delen op te nemen. Het gaat hierbij om het verlof dat overblijft na 6 weken na datum van je bevalling. Dit verlof mag je gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Dit gaat altijd in overleg met je werkgever.

Kraamtijd

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamtijd. Tijdens deze periode ondersteunen de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin. De kraamperiode duurt ongeveer 6 weken en de eerste 8-10 dagen wordt het kraambed genoemd. De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en het wassen en zorgt voor rust en regelmaat. 

Er zijn verschillende soorten kraamzorg. Wij hebben de belangrijkste hieronder op een rijtje gezet:

  • Volledige kraamzorg: volgens het Landelijk Indicatie Protocol is 49 uur kraamzorg het basis aantal uren kraamzorg. Dit wordt verdeeld over 7 of 8 dagen. De kraamverzorgende helpt je met (borst)voeding, voert controles uit en geeft uitleg en instructies over alles wat te maken heeft met de verzorging van de baby. Hiernaast kan zij in overleg ondersteunen met de dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden. 
  • Moeder- en kindzorg: bij deze vorm is de kraamverzorgende er alleen voor de zorg voor moeder en baby. Ze beantwoordt al je vragen en ondersteund bij (borst)voeding. Deze vorm van zorg duurt 3 uur per dag en is geschikt als je in de kraamtijd het fijn vindt om minimale zorg te hebben. 
  • Couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg: wanneer een baby langer dan 10 dagen in de couveuse heeft gelegen, kunnen ouders ‘couveuse nazorg’ of ‘uitgestelde kraamzorg’ krijgen. 
  • Kraamzorg bij thuisbevalling: in dit geval belt de verloskundige in de laatste fase van de bevalling het kraamcentrum en regelt een kraamverzorgende die assisteert bij de thuisbevalling. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgende ervoor dat de gegevens over de bevalling en de baby bij het kraamcentrum terecht komen. Hierna wordt de kraamzorg geregeld.

Kraamzorg wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Deze vergoeding geldt voor minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen. Hierbij wordt geteld vanaf de dag van de bevalling. 

Lees hier meer over de kraamtijd.

Partnerverlof

De partner van een moeder die net is bevallen heeft recht op een aantal dagen vrij om de baby te kunnen verzorgen. Dit heet Partnerverlof. De partner moeten het verlof 4 weken na de geboorte van het kind opnemen en heeft recht op één werkweek, al is dit afhankelijk van het aantal uur dat iemand werkt.  

Aanvullend geboorteverlof

Deze verlofperiode is voor partners van vrouwen die net bevallen zijn. De wettelijke regeling moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. De duur van deze periode is minimaal 1 week en maximaal 6 weken. Naast de werkweek verlof kan je dus nog 5 weken aanvullend verlof opnemen.

Er zijn een aantal voorwaardes waaraan je moet voldoen om aanvullend geboorteverlof te krijgen. Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

  • Het is van belang dat je in dienst bent bij een werkgever
  • Je hebt het standaard geboorteverlof al opgenomen
  • Je neemt het verlof op binnen 6 maanden na de geboorte van je kind
  • Je bent de partner van de moeder of erkent het kind

Als het kind is overleden na 24 weken zwangerschap heb je ook recht op aanvullend geboorteverlof.

Dit is onderdeel van de WIEG: Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Deze wet is ontstaan om ouders te laten wennen aan hun kind en nieuw leven. Volgens deze wet kunnen partners van vrouwen die na 1 juli 2021 zijn bevallen in de eerste 26 weken na de geboorte maximaal 6 weken verlof opnemen.

Verlof

Zoals besproken zijn er verschillende soorten verlof. Wij gaan in dit blog in op onder andere ouderschapsverlof, zwangerschapsverlof, kraamtijd, partnerverlof en aanvullend geboorteverlof. Bij het verlof gelden belangrijke wettelijke regelingen zoals het optijd aanvragen van verlof en het wel of niet worden doorbetaald tijdens deze periode. Hiernaast worden belangrijke begrippen zoals de kraamweek en het kraampakket besproken en wordt er dieper ingegaan op (nieuwe) wetten omtrent de soorten verlof.  

Veelgestelde vragen

Wat betekent verlof opnemen?

Verlof vraagt een werknemer veelal met een specifiek doel of wegens bepaalde omstandigheden aan. Bij een recht op loon bouwt de werknemer ook vakantiedagen op. Viermaal de overeengekomen arbeidsduur per week, ofwel twintig dagen per jaar bij een voltijds arbeidsomvang.
 

Wat is het verschil tussen vakantie en verlof?

Vakantie is een periode waarin de werknemer betaald vrij heeft. Deze vrije uren gaan van zijn vakantiesaldo af dat minstens vier de wekelijkse arbeidsduur is. Verlof is betaald of onbetaald vrij in verband met een gebeurtenis in het leven van de werknemer.
 

Gerelateerde berichten