× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

10 tips om de leukste oppasbaan te vinden!

avatar van jasmijn kok
Datum: 21 juni 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Vind jij kinderen ook zo leuk om hun vrolijkheid en enthousiasme? Vind je baby’s schattig of ben je geïnteresseerd in hun ontwikkeling en verzorging? Maar heb je geen idee hoe je in contact kan komen met gezinnen die een oppas zoals jij zoeken? In deze blog staan veel tips en tricks om de leukste oppasbaan te vinden zodat jij binnen de kortste keren fijn kan oppassen en ouders met een gerust hart de deur uit kunnen gaan. Dat is voor ouders veel waard!

Tip 1. Vraag je omgeving naar een oppasbaan!

Vertrouwen speelt een grote rol, dus hoe fijn is het voor ouders als er bekende op hun kind(eren) gaat passen zij aan het werk zijn of gezellig een avondje weg zijn? Vraag je ouders of ze vrienden hebben met jonge kinderen, of kijk of er in de straat mensen zijn bij wie je kan oppassen.  

Tip 2. Meld je aan op oppassites

Er zijn vele oppassites waar je je kan inschrijven zodat anderen weten dat je je beschikbaar stelt om op te passen. Maak een profiel aan en schrijf wat leuks over jezelf, probeer een pakkende tekst te schrijven en noem wat kwaliteiten, kan je bijvoorbeeld goed bakken / tekenen vermeld dat dat in het stukje, dat laat zien dat je enthousiast bent. Heb je ervaring met baby’s of een EHBO-diploma’s dan is dat ook altijd handig om te vermelden. Veel ouders met baby’s vinden het namelijk prettig om een oppas te hebben die ervaren is met baby’s en/ of EHBO heeft. Zorg voor een profielfoto zodat ouders een beeld van je hebben en houd je beschikbaarheid up-to-date!

Heb je contact met een ouder gezocht of een ouder met jou? Plan een kennismakingsgesprekje in. Tijdens het gesprek bespreek je de taken die je zou moeten doen, je uurloon, je beschikbaarheid en het is fijn als je wat over je ervaringen/ interesses verteld.

Plan als dat mogelijk is ook gelijk een oefenmiddagje in, zodat het kind/ de kinderen al even aan je kunnen wennen en jij het gezin wat beter kan leren kennen. Vraag een rondleiding door het huis om te weten waar de belangrijke dingetjes (flessen, luiers, sleutels, voeding, etc.) liggen die je nodig hebt tijdens het oppassen. Ik heb zelf al mijn adresjes gevonden via Nina.care, het fijne van die site is dat ze de oppassers screenen en je matchen met een gezin. Zo bespaar je veel tijd! Het is helemaal gratis om een account te maken om via hen op te passen. Daarnaast hebben ze ook een fijne oppas app.

Tip 3. Briefje in de supermarkt voor een oppasbaan

In vele supermarkten hangen borden waarop mensen hun ‘diensten’ kunnen aanbieden. Maak een briefje waar jij op schrijft dat je een oppasbaan zoekt en zet erbij per wanneer je beschikbaar bent, zet ook je leeftijd neer. Maak aan de zijkant een strook waarop je onder elkaar je telefoonnummer zet en knip deze in, zo kunnen ouders je nummer eraf scheuren en kunnen ze contact met je opnemen, Het uurtarief wat je wilt verdienen kan je beter nog niet neerzetten, dit kan je het beste bespreken als je kennis gaat maken.

Tip 4. Briefje op school / sportclub

Als er één plek is waar veel ouders komen, dan is het wel op school of in de sportclub. Vraag wel even toestemming aan de school/ de sportclub of je er een briefje achter mag laten met je naam, je oproep, beschikbaarheid en ook hier weer een strook met je telefoonnummer.

Tip 5. Gebruik je oppasnetwerk!

Het kan zijn dat je inmiddels een adresje hebt gevonden. Geef aan dat je het oppassen heel leuk vindt en dat je het best wel vaker wilt doen. Je kunt zelfs vragen of zij misschien nog buren/ vrienden/ familie hebben die een oppas zoeken. Vertel dat ze jouw nummer mogen doorgeven of vraag of je het nummer van hen mag, zodat jij ze kan bellen om uit te leggen dat je graag komt kennis maken en bij een wederzijdse klik komt oppassen.

nanny die een oppasbaan heeft gevonden en nu met haar twee oppaskindjes op de grond met blokken aan het spelen is

Tip 6. Blijf actief ingelogd op de oppassite

Wanneer je een profiel hebt aanmaakt, zorg dan dat je dit profiel regelmatig bezoekt en check of de informatie nog klopt, en pas dit zo nodig aan. Als ouders zien dat je een dag geleden ingelogd hebt, hebben ze het idee dat je echt op zoek bent. Als je al een maand of drie niet meer hebt ingelogd kan dat een teken zijn voor ouders dat je inactief bent/ dat je gegevens wellicht niet kloppen en dit kan averechts werken en je zoektocht naar oppasadressen belemmeren.

Tip 7. Benader meerdere mensen

Om je kans tot slagen te vergroten is het handig om meerdere gezinnen te vragen of je kan oppassen, vooral bij oppassites kun je meerdere mensen tegelijk benaderen. Stuur meerdere mensen een berichtje waarin je aanbiedt dat je wilt oppassen. Er zal er dan vast wel één bij zitten die daadwerkelijk zullen reageren en wellicht kunnen jullie een kennismakingsgesprek inplannen.

Tip 8. Review en betrouwbaarheid

Wat ook heel belangrijk is, is om je betrouwbaar op te stellen en vraag aan het gezin waar je oppast of ze een review / referentie willen over jou schrijven. Deze referenties kan je dan delen met (het) nieuwe adres(sen). Door de referenties kunnen ouders jou als het ware checken bij een onafhankelijke partij en dat geeft vertrouwen.

Als een nieuw adresje vraagt om referenties terwijl je nog geen referenties hebt kun je vragen of ze akkoord gaan met een telefoonnummer van een ander adresje waar je hebt opgepast, zodat ze met hen kunnen bellen. Vraag voordat je dat telefoonnummer geeft wel even aan het andere oppasadres of ze het goed vinden dat je hun nummer deelt, aangezien een telefoonnummer behoorlijk privé is.

Tip 9. Gebruik Social Media

Social Media is niet meer weg te denken uit ons leven. Het brengt mensen dichter bij elkaar en dat is nou net wat je nodig hebt als je een oppasbaan zoekt. Plaats een berichtje op Facebook en vraag of vrienden je bericht willen delen. Let op dat er geen gegevens in staan zoals adres/ telefoonnummers maar geef in je oproep aan dat ze via de chat contact met je op kunnen nemen. Zet in het berichtje wie je bent, wat je zoekt en noem een paar sterke eigenschappen. En om het berichtje pakkend te maken kun je beginnen met een mooie openingszin of een foto van jou, zo krijgt het berichtje meer aandacht en dat wekt interesse bij de lezer.

Tip 10: Leuk stukje zonder spelfouten

Tot slot is het belangrijk dat je stukje tekst geen spelfouten bevat en helder geschreven is. Vermeld de grote lijnen, de details kun je aan bod laten komen in een kennismakingsgesprek. Ben je bijvoorbeeld bereid om wat huishoudelijke taken te doen? Zet dat dan in je stukje. In het kennismakingsgesprek licht je de huishoudelijke taken toe wat je bereid bent om te doen.

Ik hoop dat je met deze tips sneller en beter aan een oppasbaan kan komen, en dat je binnenkort je enthousiasme en passie voor kinderen kan delen met de ouders.

Zoek je een oppasbaan? Schrijf je in bij nina.care/nl

Voor de leukste adresjes kan je inschrijven bij Nina.care, daar was ik zelf heel blij mee.

Groetjes,

Astrid

Meest gestelde vragen over oppas worden

Ik wil graag een vast adresje om op te passen, wat moet ik doen?

Leuk! Gezinnen die op zoek zijn naar een oppas die elke week op dezelfde dagen komt: oppaswerk. Typ je postcode in en die wie er bij jou in de buurt op zoek zijn naar een vaste oppas! Een persoonlijk tekstje naar dit gezin maakt de kans groter dat jij wordt gekozen. Vragen over een gezin?

Wat doe je als je onverwachts niet kunt oppassen, bijvoorbeeld omdat je ziek bent?

Je accepteert zelf oppasopdrachten en draagt ook zelf de verantwoordelijkheid om te gaan oppassen als je een verzoekje hebt geaccepteerd. Mocht het nu voorkomen dat het je echt niet lukt om op te passen, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met ons. Je moet wel echt een goede reden hebben om af te zeggen en dit mag je maximaal 2x doen. Bij de derde keer in een jaar afzeggen halen we je profiel offline. Je kunt onze nummers vinden in de app en we zijn ook altijd via de chat en het algemene nummer bereikbaar. Vervolgens zullen wij contact opnemen met de ouders en zo snel mogelijk opzoek gaan naar een andere oppas!

Gerelateerde berichten