Blog Tips over het betalen van belasting als nanny of gastouder

Categorie: Gastouder aan huis | Datum: 23 april 2020

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Hoeveel belasting moet ik betalen als nanny of gastouder?

Moet je nog inkomsten belasting betalen aan de overheid?

hoe betaal je belasting als nanny of gastouder

Houd ongeveer 33% van je inkomsten apart voor je inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet. Vind je het vervelend en spannend om een bedrag te moeten afwachten op het einde van het jaar? Oplossing: Je kan bij de Belastingdienst een voorlopige aanslag aanvragen. Je vult dan in wat je verwacht te gaan verdienen dat jaar, vervolgens betaal je de Belastingdienst maandelijks een bedrag aan verwachte inkomstenbelasting. Zo heb je geen enorm bedrag wat je achteraf moet betalen. Blijkt het bedrag aan inkomstenbelasting achteraf te hoog of te laag? Dan wordt dit door de Belastingdienst met je verrekend! Ideaal voor mensen die niet zo goed zijn met sparen ;)

 

Zzp nanny/gastouder: hoeveel houd je over na belasting? (bruto- netto)

Tip: ga aan de slag als zzp nanny, dan krijg je zeker de eerste 3 jaar tot duizenden euro belastingvoordeel. Je kan op deze site zelf berekenen hoeveel belasting je in 2021 moet betalen als zzp nanny:  https://www.kvk.nl/tools-en-platformen/rekentool-inkomstenbelasting-2021/

Hoe weet je als nanny wat je moet gaan betalen aan belastingen?

Hoe reken je het totaal aan loonbelasting en premies volksverzekeringen uit? Stel: je hebt het hele jaar gewerkt als gastouder in jouw eigen huis. Je hebt in totaal € 20.000 verdiend. Op welk bedrag aan inkomstenbelasting kom je dan uit als je dit volgens de schijven berekent?

Belastingschijf nanny Loon (jaarbasis) Loonbelasting 2021

Schijf 1          tot €68.508                37,10%

Schijf 2         vanaf €68.508           49,50%

Rekenvoorbeeld belasting nanny:

Bij een jaarinkomen van €35.500 betaal je dus 37,10% loonbelasting. Dat is  €7.420. Maar… je mag hier nog heffingskortingen op toepassen waardoor het bedrag lager wordt :')

 

Heffingskortingen nanny/gastouder

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaal je minder belasting en premies. Er zijn verschillende soorten heffingskortingen en de hoogte die voor jou van toepassing is hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Deze kortingen zijn:

  • Algemene heffingskorting: Iedereen heeft recht op deze heffingskorting. Of je er volledig gebruik van mag maken, hangt af van je leeftijd en of je het hele jaar in Nederland hebt gewoond.
  • Arbeidskorting: Dit is een korting die je krijgt wanneer je werkt. De hoogte van deze korting hangt af van je leeftijd en de hoogte van je arbeidsinkomen. Of en in welke mate je gebruik mag maken van de verschillende heffingskortingen, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Op de site van de Belastingdienst vind je meer uitleg over de verschillende heffingskortingen.

 

belasting betalen als gastouder of nanny

Andere kortingen op je belastbaar inkomen als nanny of gastouder

Naast de heffingskorting kun je je inkomen van het nanny/gastouder werk, en dus het bedrag aan belasting wat je moet betalen, ook op andere manieren verlagen door bijvoorbeeld gebruik te maken van aftrekposten. Het is hierbij van belang of je volgens de regeling dienstverlening aan huis werkt of als zelfstandige (zzp).

 

Zorgverzekeringswet

Je werkt als nanny of gastouder niet in loondienst. Daardoor betaal je geen premie Zorgverzekeringswet. Deze premie is een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering. Ben je in loondienst, dan draagt een werkgever deze voor je af aan de Belastingdienst. Als gastouder of nanny betaal je deze afdracht zelf met je bijdrage Zorgverzekeringswet. Je ontvangt hiervan een aanslag van de Belastingdienst.

De hoogte van de eigen bijdrage Zorgverzekeringswet hangt af van de hoogte van jouw inkomen als gastouder of nanny. Over jouw inkomen draag je een vast percentage van 5,75% af. Het maximuminkomen waarover een bijdrage verschuldigd is, is in 2021 € 58.311.

 

Voorbeeldberekening eigen bijdrage Zorgverzekeringswet nanny/gastouder

Over een inkomen van €20.000 draag je dus 5,75% af. Dit is € 1.150. Welk bedrag aan belasting kun je het beste reserveren? Het beste kun je iedere maand, na ontvangst van je gastoudervergoeding, direct een deel apart zetten voor je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. 

 

 

 

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt