Blog Tips om veilig met je kind te fietsen

Categorie: Au Pair | Datum: 16 april 2020

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Hoe fiets je veilig met oppaskinderen?

Veilig fietsen met oppaskinderen

Hoe fiets je veilig met kinderen?

 

Hoe fiets je veilig met kinderen?

Als oppas is de fiets een van de meest voor de hand liggende vervoersmiddelen met kinderen. Echter kan dit soms nog best onwennig/ gevaarlijk zijn aan het begin, omdat je niet gewend bent om te fietsen met kinderen! Door middel van deze blog wil ik proberen jou een paar tips te geven die je kan toepassen tijdens het fietsen. Met de tips kan je zowel de veiligheid voor oppaskinderen als jezelf vergroten. Daarbij hoop ik dat de tips het oppassen wat makkelijker maken. Ik wens je veel leesplezier!

 

Tien tips om veilig te fietsen met oppaskinderen

Omdat er best veel tips worden genoemd in deze blog zal ik hieronder kort een opsomming geven van de belangrijkste tips:

  1. Overleg eerst met de ouders of verzorgers, mag je hun fiets gebruiken en hoe fietsen zij normaal met hun kinderen
  2. Controleer de fietszitjes voordat je daadwerkelijk de kinderen in de zitjes gaat plaatsen
  3. Oefen eerst met één kind in een zitje voordat je met een tweede kind erbij gaat oefenen
  4. Oefen op rustig terrein met op en af stappen van de fiets
  5. Plaats altijd eerst het kind in het achterste zitje en daarna pas het kind in het voorste zitje, zo voorkom je dat de fiets gaat omvallen
  6. Laat een kind dat zelfstandig fietst altijd aan de binnenkant fietsen, zo kan het niet in contact komen met langsrijdende auto’s of ander verkeer
  7. Laat een kind dat zelfstandig kan fietsen altijd naast je fietsen, dus niet voor of achter je. Wanneer het kind naast jou fietst heb je de meeste controle
  8. Kijk goed vooruit tijdens het fietsen. Zowel wanneer je met kinderen in fietszitjes fietst als met een kind dat zelfstandig fietst. Zo kan je tijdig anticiperen op het verkeer.
  9. Geef het kind dat zelfstandig fietst verbale ondersteuning en complimentjes wanneer het fietsen goed gaat
  10. Wanneer je met een bakfiets gaat fietsen is het aan te raden om eerst te oefenen op rustig terrein zonder kinderen of bagage om bekend te raken met de bakfiets zelf

 

Hoe fiets je veilig met een kind achterop?

Voordat je überhaupt de fiets op stapt met je oppaskinderen is het belangrijk dat je goed hebt overlegd met de ouders of verzorgers. Maak met de ouders of verzorgers afspraken over waar je buiten de deur naartoe mag met de kinderen. Het tweede belangrijke punt waarover je met de ouders of verzorgers in gesprek dient te gaan is het vervoersmiddel. In Nederland heeft de fiets vaak de voorkeur. Je bent lekker in de buitenlucht, het is goedkoop en redelijk eenvoudig. Bijna elke ouder of verzorger heeft wel een fiets die je mag lenen, of je kunt je eigen fiets gebruiken. Vaak is het handig als de oppaskinderen nog klein zijn om de fiets van de ouders of verzorgers te lenen.

De ouders of verzorgers hebben vaak de juiste fietsstoeltjes aangepast op de grootte en leeftijd. Een kind mag pas in een kinderzitje wanneer het zelf in staat is om rechtop te zitten en zijn nek recht te houden. Plaats dus nooit een baby die nog niet stabiel kan zitten in een kinderzitje.

Bij het fietsen met kinderen in een kinderzitje is het belangrijk je te bedenken dat dit een extra gewicht meegeeft. Tot ongeveer maximaal 20 kilo mogen kinderen mee in een kinderzitje. Houd er rekening mee dat je stuur een stuk zwaarder aan zal voelen wanneer er een kind in een kinderzitje voorop zit. Daarbij is het aan te raden om de banden goed op te pompen. Kinderen die achterop in een kinderzitje zitten zullen meer voelen van de hobbels waar jij overheen fietst. Voor jezelf is het ook minder zwaar wanneer de banden goed opgepompt zijn.

Wanneer je hebt besloten om te gaan fietsen op de fiets van de ouders of verzorgers is het belangrijk om eerst een ‘proefrondje’ te maken. Bij dit proefrondje fiets je nog even zonder de kinderen in de zitjes. Zo kan je voelen hoe de fiets fietst en oefen je met de zitjes. Wanneer dit goed gaat kan je ervoor kiezen om eerst één kind in het zitje te zetten en te oefenen, wanneer dit goed gaat kun je een eventueel aanwezig tweede kind in het zitje zetten en een klein ‘proefrondje’ maken.

Het is aan te raden om eerst het kind in het achterste zitje te plaatsen en daarna pas het kind in het voorste zitje. Anders loop je de kans dat het stuur naar een kant beweegt en de fiets meetrekt wat een val kan hebben als gevolg.

Wanneer je een kind in het fietszitje hebt geplaatst dien je goed te controleren of het op de juiste manier in het zitje zit. Zitten de voeten op de voetensteuntjes en is het tuigje juist bevestigd en dicht? Wanneer je dit allemaal gecontroleerd hebt kun je gaan fietsen.

hoe fiets je veilig met een kind achterop?

Wanneer kinderen rond een leeftijd van vier jaar komen zullen zij gaan leren fietsen zonder de zijwieltjes op hun fiets. Hierbij hangt het van de ontwikkeling en motoriek van het kind af, hoe snel zij dat zullen doen. Elk kind is anders en heeft een andere motorische ontwikkeling. Het is aan te raden om er zeker van te zijn dat je oppaskind ‘goed’ los kan fietsen, voordat jij besluit dat het op zijn/haar eigen fiets mag deelnemen aan het verkeer.

Het is handig om eerst met de ouders of verzorgers te overleggen of zij akkoord gaan met het feit dat je het oppaskind zelfstandig laat fietsen. Daarbij hebben de ouders of verzorgers vaak afspraken gemaakt met het kind. Enkele voorbeelden zijn: blijf naast de ouder of verzorger fietsen, stoppen voor het stoplicht etc. Daarbij is het prettig als je zelf helder en duidelijk de verkeersregels in je hoofd hebt. Als je dit even niet meer weet kan je een kijkje nemen op de volgende site, om je kennis over de verkeersregels weer even op de frissen: www.fietsbond.nl Het is aan te raden om deze regels nog een keer duidelijk te herhalen met het oppaskind voordat je gaat fietsen. Zo weet je oppaskind precies waar hij/zij aan toe is en dat jij dezelfde regelt hanteert als de ouders/verzorgers.

 

Een oppaskind dat zelfstandig fietst

Wanneer je oppaskind zelf gaat deelnemen aan het verkeer is het aanbevolen om het kind een helm te laten dragen. Een helm kan veel hoofdletsel voorkomen en zorgt voor meer veiligheid. Zorg bij het dragen van een helm dat de helm het voorhoofd goed bedekt en dat de bandjes niet te strak om de nek zitten.

Ga met je eigen fiets naast het oppaskind staan en oefen eerst met naast elkaar fietsen in een rustige omgeving als een woonwijk. Wanneer dit goed gaat en het oppaskind goed naar jou luistert kun je de route kiezen die jullie moeten fietsen om bij de bestemming aan te komen. Rij tijdens het fietsen op een fietspad altijd zelf aan de buitenkant en het oppaskind aan de binnenkant, zo voorkom je dat het oppaskind gaat slingeren en de autoweg op kan fietsen. Wissel je blik af tussen het oppaskind dat naast je fietst en je blik op de weg. Probeer daarbij goed vooruit te kijken zodat je tijdig kan anticiperen op bijvoorbeeld een stoplicht of een zebrapad. Laat tijdens het fietsen het kind het tempo bepalen. Het is niet de bedoeling dat het kind ver voor je uit fietst. Maar het is ook niet de bedoeling dat het kind achter jou gaat fietsen, zo heb je namelijk geen zicht op wat het kind doet.

Tijdens het fietsen is het prettig om het oppaskind verbaal de begeleiden vertel hem of haar wat er gaat komen en wat het kind moet doen. Vertel dit op een rustige en duidelijke toon. Het kind krijgt veel prikkels tegelijkertijd binnen die het moet verwerken, jouw aanwijzingen komen het beste aan wanneer deze duidelijk en rustig verteld worden. Geef het kind ook regelmatig complimentjes, dit stimuleert het kind om goed naar jou te luisteren en op de juiste manier deel te nemen aan het verkeer.

 

Fietsen met een bakfiets

Sommige ouders of verzorgers zijn in het bezit van een bakfiets. Een bakfiets kan erg handig zijn omdat je goed zicht hebt op de oppaskinderen en je ze makkelijk kan vervoeren. Echter is het fietsen op een bakfiets een stuk anders dan op een ‘normale’ fiets. Hieronder staan wat tips om zo veilig mogelijk op een bakfiets te rijden.

Allereerst is het belangrijk om eerst te checken of de kinderen juist in de bakfiets zitten. Check de tuigjes/gordels en maak een eventuele Maxi-Cosi vast zodat deze niet kan bewegen tijden het fietsen. Maak bij het fietsen de bak niet te zwaar, dus neem geen onnodige bagage mee. Hoe zwaarder je de bak maakt, hoe minder wendbaar de bak zal worden en daarmee wordt fietsen ook lastiger.

Hoe fiets je veilig met een bakfiets?

Er zijn twee soorten bakfietsen, fietsen met drie wielen en fietsen met twee wielen. Deze verschillende soorten hebben ook een andere manier van rijden en ‘besturen.

De driewieler bakfiets is wat stabieler door het extra wiel. Daarbij is het wel wat zwaarder om de bocht door te komen. Om een bocht door te gaan met een driewieler bakfiets dien je het stuur van je af te duwen en met je lichaam licht in de bocht te gaan hangen. Als de weg schuin loopt is het aan te raden om met je lichaam naar de hoogste kant te gaan hangen. Zo voorkom je dat je mogelijk naar een kant valt. Bij een bakfiets is het nog belangrijker om goed vooruit te kijken dan bij een gewone fiets, zo kan je tijdig anticiperen op het verkeer. Houd daarbij altijd in je achterhoofd dat een bakfiets zwaarder remt dan een ‘gewone’ fiets en dat het langer duurt voordat deze tot stilstand komt.

hoe fiets je veilig met een bakfiets?

De tweede soort bakfiets is een bakfiets met twee wielen. Deze bakfiets is vaak wat makkelijker wendbaar. Wel is het zo dat de bakfiets minder stabiliteit heeft. Zorg dus dat je goede snelheid maakt zoals op een ‘normale’ fiets, zo voorkom je dat je naar één kant valt. Tijdens het fietsen dien je vooral vooruit te kijken en niet naar de bak zelf of de voorwielen, wanneer je dit doet zal je namelijk sneller uit balans raken. Wanneer je klaar bent met fietsen dien je eerst de pootjes onder de bak uit de klappen en daarna de standaard van de fiets zelf. Zo staat de bakfiets stabiel en kan je de kinderen er makkelijk uit halen.

 

Als oppas fietsen met een elektrische bakfiets

Naast een verschil in wielen heb je ook bakfietsen die elektrisch worden aangedreven. Het kan soms erg zwaar zijn wanneer de bak van de bakfiets vol zit met kinderen en bagage, dan biedt een elektrische bakfiets jou de uitkomst. Er zijn binnen de elektrische bakfiets, bakfietsen met twee en bakfietsen drie wielen. De verschillen die hierboven genoemd werden tussen de bakfietsen gelden ook voor de elektrische variant. Daarbij is het vooral belangrijk dat je weet dat de uitneembare accu genoeg geladen is om de afstand te fietsen die jij nodig hebt om je bestemming te bereiken. Vraag eerst aan de ouders of verzorgers een uitleg over het opladen van de accu en hoe je deze op de juiste manier in de fiets plaatst. Wanneer je je bestemming hebt bereikt en de bakfiets op slot zet is het belangrijk om de accu ook uit te nemen of deze te beveiligen met een slot. Zo voorkom je dat je accu gestolen wordt.

Voor elke bakfiets geldt dat je dit eerst onder de knie dient te krijgen voordat je echt met kinderen gaat fietsen. Oefen eerst op een rustig terrein zonder kinderen in de bak, voordat je de weg op gaat met kinderen in de bak. Vraag aan de ouders of verzorgers of zij nog tips hebben betreft het fietsen met de bakfiets, zij hebben vaak veel ervaring en willen jou graag helpen.

infographic tips om veilig met je kind te fietsen uitgelegd in een leuke infographic van nanny nina au pair agency

 

Vervoersverklaring

Je kan met de ouders een klein contractje opstellen waarbij je afspreekt wat wel en niet mag. Mag je bijvoorbeeld met de kinderen met de fiets samen over straat, maar niet in de auto? Of mag dit ook in de auto maar spreek je echt af dat de kinderen dan in het kinderzitje zitten en gordels omhebben? Dit is voor professioneel nannies een veelgebruikt document maar ook voor gewone oppassers is het belangrijk om hierover na te denken en afspraken hierover vast te leggen. Het laatste dat je wilt is dat je met de kids op stap gaat en de ouders achteraf schrikken en zeggen dat dit niet de bedoeling is.

Ik hoop dat je door dit blog wat wijzer bent geworden over veilig fietsen. Ik wens je veel fietsplezier samen met de oppaskinderen!

 

 

 

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt