Blog \ Tips om te doen voor een au pair

Activiteiten voor de kinderen als au pair

 

Als au pair is het leuk regelmatig een nieuwe activiteit te doen met de kinderen, er zijn tal van leuke activiteiten die je kan doen.

 

 

Als au pair heb je ook vaak meer tijd voor grotere activiteiten, zoals een speurtocht naar de speeltuin of een dagje naar het zwembad. Extra leuk maak je het voor de kinderen als je er een thema aan toevoegt. Of als je een kleine aanpassing maakt in een spel, kan dit voor kinderen al een totaal andere beleving geven. En voor als je een keer totaal iets nieuws wil: bedenk zelf je eigen activiteit!

Voorbeeldactiviteiten voor een au pair

Ik geef een aantal voorbeelden van activiteiten die jij kunt organiseren voor de kinderen als au pair, het zijn voornamelijk kleinere activiteiten. Maar ik heb goed nieuws: het is bij elke activiteit mogelijk om het onderdeel van een groter geheel te laten zijn. Koppel het aan een thema, zo kun je er zelfs voor kiezen om de activiteit op te delen en te verspreiden over de dag of zelfs meerdere dagen.

Waarom thema’s verwerken in activiteiten voor kinderen als au pair?

Door met thema’s te werken in de activiteiten kan je het voor een kind zoveel leuker maken. Ze gaan namelijk helemaal in een bepaald thema op en ervaren daardoor meer plezier. Daarnaast spreekt het hun creativiteit en fantasie wereld aan.
Verder geeft het hun een duidelijker doel waardoor ze competitiever worden. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijd van: wie kan met Sinterklaas de meeste pakjes in de schoorstenen stoppen?

Denk aan Sinterklaas, Kerstmis, Moeder- en vaderdag, Valentijnsdag, Pasen en Halloween maar ook hun eigen verjaardag! Je kunt ook een totaal ander gebruiken thema zoals smurfen, supermario of filmsterren.

Binnenactiviteiten voor een au pair:

 • Knutselen:

  Er zijn veel leuke dingen die je oppaskind kan maken met papier, lijm en een schaar. Je kunt hier ook heel goed thema’s aan koppelen, zoals allerlei feestdagen. Bijvoorbeeld Kerstmis of Pasen bestaan uit meerdere dagen, juist jij als au pair (vergeleken met een normale oppas) kan daarom meerdere activiteiten in één thema voor de kinderen organiseren.

 • Zelfgemaakte speurtocht naar een schat:

Laat de kinderen eerst een plattegrond met daarop een route tekenen, als jouw kinderen onder de zes jaar zijn, kun je beter zelf een plattegrond maken. Let er wel op dat de getekende route duidelijk te volgen is. Want ze gaan namelijk voor elkaar een route maken, zo heeft iedereen een andere route. Later op de dag gaan ze de routes lopen.
Je kunt dit spel ook buiten spelen, zie verderop in deze blog bij ‘buitenactiviteiten’.

Controleer de routes wel even op veiligheid en of deze zo gemaakt zijn dat de kinderen (bij wijze van spreken) het huis niet afbreken. Leg aan het einde van de route een kleine verrassing neer zoals een snoepje.

Variatietip 1:

Hoe je de activiteit (voor jonge kinderen) over meerdere dagen kan verspreiden is als volgt, de drie routes gaan jullie met z’n allen lopen. Laat de kinderen vooral lekker hun gang gaan, dit vinden ze het leukste en ze leren er het meest van. Geef alleen tips waar nodig.

Variatietip 2:

Als je naar buiten gaat kun je een pauze nemen in de speeltuin, kinderen hebben namelijk niet zo’n lange concentratieboog. Daarom is een pauze inlassen verstandig, een andere tip is dat er gerouleerd wordt met wie de route bij zich houdt. Je kunt als pauze ook ergens gaan picknicken of een kort balspel doen.

Toepassing van thema:

- Piraten: geef iedereen een piratenhoed, of maak er een aparte knutselactiviteit van om deze te maken. En als schat tover je bijvoorbeeld een oude schoenendoos om naar schatkist.
- Pasen: aan het einde van iedere route ligt een paaseitje. Maak de routes dan wel kort zodat het leuk blijft.
- Filmsterren: verstop letterlijk een aantal sterren, ieder kind loopt een route naar een ster. Mocht je een uitgebreid activiteitenprogramma maken met dit overkoepelend thema, verwerk dan bijvoorbeeld het volgende als onderdeel in je themaverhaal: ze moeten de sterren verzamelen om de filmsterren te redden! Dan willen ze graag de filmsterren helpen en zijn daardoor fanatieker. Het leukste is nog dat ze deze sterren later weer ergens in kunnen zetten.

 • 1 minute challenge: schrijf een aantal kleine opdrachten op zoals:
 • Strik je schoenveters
 • Kruip onder de tafel door
 • Teken een zonnetje
 • Doe een koprol (als het mogelijk en veilig is)

Nummer iedere opdracht, om de beurt gooit iedere speler de dobbelsteen. Op welk getal komt de dobbelsteen? De opdracht van het bijbehorend nummer voert iedere deelnemer zo vaak mogelijk uit binnen één minuut. Zet hier dus een timer voor. De speler die het vaakst de opdracht heeft voltooid heeft 1 punt. Wie uiteindelijk het meeste punten heeft, wint het spel.

Variatietip 3:

Maak dit onderdeel van je speurtocht of in plaats van een pauze om toch even iets anders te kunnen doen, zo kun je dit op elk thema toepassen.

 

Toepassing van thema:

Geef het spel een naam dat binnen het thema past.

 • Snoep- of koek happen:
  Wat je nodig hebt is een afwasteiltje, water, snoepjes en een theedoek als je het spel binnen speelt.
  Probeer het eerst zonder blinddoek, dit kan soms nog best lastig zijn.

 

Variatietip 4:

Doe de kinderen een blinddoek om en laat ze nu snoep happen.

Toepassing van thema:

- Kerstmis: vervang hier de ontbijtkoek door kerstkoekjes.
-  Sinterklaas: gebruik schuimpjes, en nodig ze uit om zich te verkleden als sint of piet.

 

 

Buitenactiviteiten voor een au pair:

 • Overlopertje (bijv. schipper mag ik overvaren)

Eén speler staat in het midden en geeft het sein dat de andere kinderen (de lopers) mogen oversteken. De persoon in het midden (tikker) probeert de rest van de spelers te tikken als ze van de één naar de andere kant lopen. Als de kinderen zijn overgestoken zijn ze voor dan ook vrij, totdat de middelste persoon opnieuw het sein geeft. Lopers doen hun best niet getikt te worden, anders zijn ze af.

Variatietips:

 • Chinese muur: je kunt dit spel ook spelen door de getikte lopers een muur te laten vormen door hun handen vast te houden. Ze helpen nu de tikker, de muur blijft op de plaats. De muur en tikker roepen: ‘chinese muur!’ als sein naar de lopers.
 • Hollandse leeuw: De lopers die getikt zijn door de tikker kun je ook mee laten doen met de tikker, maar dan optillen in plaats van tikken. Het wordt steeds moeilijker voor de lopers want er zijn meer ‘leeuwen’ in het midden. Als de lopers mogen lopen, roepen de leeuwen: ‘hollandse leeuw!’

 Toepassing thema:

                     - Kerst, Sinterklaas of Pasen: de tikker mag zich verkleden als bijbehorend figuur van de
                        genoemde feesten. Haal je paashaas pak maar vast tevoorschijn zo gauw het voorjaar
                        eraan komt!                      

 • Trampoline spel met bal:

Iedere speler begint met drie ‘levens’, er is een bal op de trampoline en de deelnemers proberen deze te ontwijken. Wie is geraakt door de bal verliest hierdoor een leven. Wanneer dit drie keer gebeurt, is die persoon dus af en mag even uitrusten of kort iets voor zichzelf doen totdat de ook rest af is.

Variatietip:
- Doe een extra bal in het spel

Toepassing van thema:
- Speel dat de bal een bom is en pas hier de naam van het spel ook bij aan

 • Stoepkrijt Speurtocht

Dit vergt van jezelf wel wat voorbereidingstijd. Ga één of twee dagen van tevoren richting je oppasadresje met een bakje stoepkrijt. Het idee is dat je de route uittekent op de weg. Begin dus ergens rondom het huis van je oppas en maak de speurtocht.

Variatietip:

 • Fotoroute: je kunt er ook voor kiezen dit te doen met foto’s in plaats van peilen, maak een foto op iedere hoek van de straat. Print ze later uit en plak ze achter elkaar.


              Toepassing van thema:
              - Valentijn: teken hartjes op de weg in plaats van gewone pijltjes
             

 • Ziekenhuis Tikkertje:

De tikker blijft gedurende het hele spel de tikker, kies dus iemand die graag tikker wil zijn.

Het is ‘gewoon' tikkertje met als toevoeging dat als je getikt bent je je hand op die plek moet houden waar je geraakt bent. Daar ben je nu zogenaamd gewond, als je vervolgens nog een keer getikt wordt, leg je je andere hand op dat lichaamsdeel. Als je hierna nog een keertje getikt wordt ben je echt af.

Variatietips:

 • Je kunt hier ook weer variëren met door een ander soort tikkertje te spelen zoals wc tikkertje en poorttikkertje.
 • Stop meerdere tikkers in het spel om het uitdagender te maken

 

Toepassing van thema:
              - wat super leuke ideeën geciteerd van Scouting Nederland: ‘Als je in een themaverhaal  
                 werkt, heet het spel tikkertje natuurlijk geen tikkertje, maar krijgt het spannende namen als
                de meteorietenregen, rupsen tikkertje, kat en muis, de griepepidemie, etc.’
               Benieuwd naar meer tips? Bekijk dan de volgende link:

  Handleiding Scouting Nederland programmeren, bevers welpen en scouts
        


Specifiek geschikte activiteiten voor een au pair

Juist als au pair kun je gebruik maken van de avond en ochtend, wat als normale oppas niet kan. Het is leuk hier dan ook gebruik van te maken. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, iets heel simpels vinden ze vaak al leuk.

Ochtend:

Ontbijten doe je toch al, maak eens een uitzondering door van dit moment echt een feestje te maken. Hier bedoel ik mee dat je allerlei lekker voedsel klaarzet, wat uitgebreider dan anders. Rijk daarnaast de kinderen creatieve ideeën aan als met broodbeleg een gezichtje van hun boterham te maken. Het is leuk dit af en toe in het weekend te doen. Maak de kinderen wel goed duidelijk dat dit slechts een uitzondering is, vaak herhalen maakt het niet meer speciaal en is niet zo gezond.

Avond:

Dat het ’s avonds donker is kun je gebruik van maken, hieronder rijk ik twee spellen aan die zelfs alleen in het donker mogelijk zijn. Doe dit natuurlijk niet doordeweeks, aangezien dit ten koste gaat van hun nachtrust. Bij het tweede spel let je ook extra op veiligheid, verder is het aan te raden alleen   te spelen als de kinderen oud genoeg zijn.

 • Zaklampverstoppertje:

Er is een zoeker, die heeft tijdens het spel de zaklamp vast en zoekt zo de andere spelers. Er zijn twee hoofdregels: de zoeker mag zich niet verplaatsen en hij mag max 3 tot 10 seconden achter elkaar schijnen (afhankelijk van de grootte van de kamer). Jij als au pair gaat bij de zoeker staan, soms gaan kinderen namelijk uit enthousiasme langer schijnen dan de afgesproken limiet.

 • Vuurtorenspel:

 Dit lijkt erg op het bovenstaande spel, maar met een paar verschillen. Het eerste verschil is dat je het buiten speelt op een terrein met schuilplekken (bijvoorbeeld bomen). Het tweede verschil is dat de deelnemer(s) die zich verstopt niet alleen als doel heeft niet gevonden te worden. Hij gaat ook van het beginpunt tot aan de persoon met de zaklamp lopen zonder gezien te worden. De verstopte spelers leggen dus als het ware een (kort) pad af met onderweg verstopplekken. Van tevoren zet je een bepaald speelveld af, iedere speler mag zelf bedenken hoe hij loopt. Als de spelers gevonden worden door de zoeker, starten ze weer vanaf het beginpunt. Degene die als eerste de persoon met zaklamp bereikt, mag nu zoeker zijn.

 

Activiteiten zoeken als au pair

Soms heb je niet genoeg tijd om een eigen activiteit te verzinnen, daarom hier een aantal handige sites waar veel inspiratie op staat:
- https://activiteitenbank.scouting.nl/zoek-een-activiteit
- https://www.kidsproof.nl/
-https://www.leukmetkids.nl/101-dingen-om-binnen-te-doen-met-kinderen-als-het-regent-of-koud-is/

Hoe bedenk je als au pair zelf een nieuw spel of activiteit?

 

DITMUSA – zo maak je je eigen spetterende activiteit als au pair

Als je zelf een spel of andere activiteit wil bedenken (of zelfs al een idee hebt), is het handig om wat richtlijnen te hebben. Zo bevat het namelijk alle nodige aspecten, het zou zonde zijn als jouw leuke idee bij de uitvoering toch niet goed uit de verf komt.

DITMUSA is bijna essentieel bij grote activiteiten, bij kleine activiteiten is het een handig geheugensteuntje. Iedere letter staat voor een aspect, we behandelen ze hieronder één voor één.

D: doel
Bedenk wat je doel is met deze activiteit, kinderen kunnen namelijk op een simpele manier van dingen leren zowel voor hen bewust als onbewust. Het kan hun grove of fijne motoriek verbeteren, ze leren verbanden leren leggen en hun creativiteit wordt gestimuleerd. Leerzame activiteiten zijn natuurlijk goed, maar bedenk dat plezier soms ook het hoofddoel mag zijn.

Zorg dat de kinderen in ieder geval genoeg uitdaging hebben, maar dat het ook niet té moeilijk is.
Als je het doel zicht- en tastbaar maakt, is dit voor jezelf makkelijker in de rest van de uitwerking van de activiteit en komt het doel ook beter tot zijn recht.
Dus: wat wil je nou echt bereiken met deze activiteit?

I: inkleding
Dit gaat over thema gebruiken in je activiteit, in het eerste onderdeel van het blog komt dit ook al aan bod. Mijn boodschap is dat het erg waardevol is om een thema in je activiteit te verwerken, voor het kind geeft dat een hele grote toevoeging aan de activiteit. Op heel veel manieren kun je een thema erin verwerken, dat nodigt nog meer uit om dit toe te passen toch?

T: terrein
Van tevoren moet je natuurlijk beslissen waar je het spel of de activiteit wil uitvoeren. Je zorgt ervoor dat er genoeg ruimte is, het is ook handig om het speelveld af te zetten. Een relatief kleiner speelveld creëert meer betrokkenheid en een groter veld zorgt voor meer fysieke inspanning, kies een van de opties die bij jouw activiteit past.

Verwijder eventueel aanwezige voorwerpen die gevaarlijk zijn, zoals glas of andere scherpe voorwerpen.

M: materiaal
Denk na over wat je allemaal nodig hebt. Moet er misschien nog iets aangeschaft worden of is alles in huis? En denk ook hier weer aan veiligheid, een kind van drie kan nog niet met een gewone schaar omgaan. Geef hem daarom een kinderschaar of knip het desnoods zelf.


U: uitleg
Dit onderdeel kan zeer van belang zijn, zeker bij ingewikkelde activiteiten. Sommige spellen hebben misschien een wat kortere uitleg. Een goede tip is om in je hoofd even na te gaan hoe je het wilt uitleggen, dan stel je jezelf de vraag: is mijn uitleg compleet zodat het niet meer op een andere manier te interpreteren is?

Deze vraag brengt mij ook meteen bij het volgende onderdeel.

S: spelregels
Een valkuil van onvoldoende spelregels is namelijk het volgende: als jij een spel bedenkt, neem je automatisch bepaalde regels aan, want je ziet het als logisch hoe het zal verlopen. Maar de deelnemers kunnen dat anders interpreteren. Als je dit niet concretiseert, kun je tijdens het spel misverstanden krijgen.

Verder nog wat goede tips:
- begin bij de basis van het spel, ga dan verder naar moeilijkere spelregels. Dit geldt zowel voor het maken van een spel als het uitleggen.
- spreek duidelijke en eerlijke regels af.
- zorg dat er uitdaging blijft, pas de regels dus eventueel tijdens het spel aan. Leg het spel dan echt even stil, zodat de kinderen goede concentratie hebben om naar je te luisteren.
Bovenstaande tips komen van de volgende bron:
https://www.spelensite.be/tips/zelf-spelen-maken

A: aanpassen
Dit is bedoeld als een laatste check-up om te controleren of je overal aan gedacht hebt.
Maar ook tijdens de activiteit moet je soms aanpassen, wat doe je bijvoorbeeld als de weersomstandigheden omslaan?
 

Bedenk met 2 woorden je eigen activiteit als au pair

Er is nog een manier hoe je je eigen activiteit kunt bedenken. Het klinkt misschien best moeilijk, maar dat valt heel erg mee en er komen hele originele ideeën uit voort.

Je maakt allemaal briefjes met op ieder briefje een woord. Het briefje moet zo klein zijn dat je het makkelijk op kan vouwen. De woorden mogen dingen zijn die direct gerelateerd zijn aan dit onderwerp, maar dat hoeft niet. Er kunnen juist originele ideeën uitkomen als je ook wat woorden opschrijft die ‘random' gekozen zijn. Vervolgens doe je alle briefjes in een grote bak en ga je als het ware grabbelen (ja, net als vroeger inderdaad). Je pakt er twee of drie uit, met de woorden die hierop staan bedenk je een activiteit. Als het woord wat op het papiertje staat, maar in een vorm aanwezig is. Dit kan dus een klein detail zijn, het kan ook de hele activiteit vormen.

Neem even de tijd ervoor zodat je je brein op de vrije loop kan laten gaan en jouw creativiteit tot zijn recht komt. Want zoals ik al zei kunnen er hele leuke ideeën uitkomen als je dit toepast, dus ik zou zeggen: probeer het vooral uit!

Waar hou je nog meer rekening mee als au pair qua voorbereiding of uitvoering van je activiteit?

Het is belangrijk structuur in je activiteit aan te brengen, dit geldt het meeste voor grote activiteiten.
Denk daarbij als basis aan een begin, midden en eind. Bij het eerste spel dat ik bij het onderdeel ‘voorbeeldactiviteiten voor een au pair’ van het blog heb uitgelegd zie je ook van een kleinere activiteit een duidelijk begin, midden, en eind. Het is belangrijk te zorgen voor afwisseling wat betreft actief en passieve bezigheden, anders raken de kinderen te snel vermoeid en dat is voor niemand leuk. 

Een competitie element in je activiteit maakt het voor veel kinderen nog leuker spannender, want er is uitdaging en kans om te winnen. Door een timer of stopwatch te gebruiken, kun je er makkelijk een wedstrijdje van maken. Maar denk er wel goed over na of het ook past bij de sfeer die je wil creëren en het doel van de activiteit.

Bij lange activiteiten is het goed rustmomentjes in te bouwen, zo houd je goed rekening met de spanningsboog wat betreft de concentratie van de kinderen. Kinderen lijken soms heel druk, maar de fout die veel ouders maken, is als volgt. Ze weten niet dat kinderen juist nog drukker worden als ze moe zijn, veel ouders en verzorgers handelen dus naar hun eigen inzicht dat het kind niet vermoeid zal zijn. Het kind heeft dus eigenlijk rust nodig, las daarom de nodige pauzemomenten in.

Deze rust kun je inbouwen door een simpele lunchpauze of een ‘vrij spelen’ momentje in te lassen.
Zo is er daarna weer voldoende energie en concentratie voor iedereen.


Wat wij als Nanny Nina van onze au pairs en oppassers verwachten, is dat zij leuke maar ook veilige en verantwoorde activiteiten aanbieden aan de kinderen van een gezin. Wat creativiteit en originaliteit wordt daarnaast zeer gewaardeerd.

Heb jij ook nu al zin in een geweldige baan als au pair? Meld je gauw aan via: www.nannynina.nl/register


Nanny Nina