× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Tips en tricks voor een reis met kinderen

Datum: 15/06/2021
Auteur:
Over de Auteur: Dit blog is gepubliceerd door iemand binnen het team van Nanny Nina. We hopen je te informeren, verrassen en te verblijden met onze content!

Heerlijk, eindelijk zomervakantie! Lekker weg met de kids en nieuwe avonturen tegemoet gaan. Ik vind de zomervakantie altijd fantastisch, omdat alles kan en alles mag, maar niets hoeft! Een hele dag een boekje lezen in de zon – heerlijk. Je kan het natuurlijk ook ietsjes verder van huis zoeken door in een ander land op vakantie te gaan. Lekker met de familie even weg, nieuwe dingen zien, nieuwe dingen eten. Leuke familie foto’s, lekker lachen, gieren, brullen. Dit alles is makkelijker gezegd dan gedaan als je twee chagrijnige of verdrietige kindjes op de achterbank van je huurauto hebt. Hoe pak je een (lange) reis met kinderen aan?

Hoe pak je een vakantie aan met (oppas)kinderen?

Kinderen zijn nu eenmaal niet de aller handigste. Ze hebben vaak echt veel tijd nodig om iets te begrijpen en als ze iets moeten uitvoeren gaat dat niet zonder vallen en opstaan. Thuis is dit een bekend verhaal, maar het is zeker belangrijk om te onthouden voor als je op reis gaat! De wereld is mega groot en voor kinderen al helemaal. Er kan wrijving ontstaan door dingen als ongeduld, onbegrip, afleiding, moeheid etc. Dit zijn allemaal bijwerkingen van reizen en voor het eerst nieuwe dingen zien!

Aangezien kinderen nog aan de startstreep van hun reiscarrière staan is reizen heel vermoeiend. Ze letten minder goed op, luisteren minder goed, zijn dromerig en moe. En dat allemaal tegelijkertijd. Dat is ook niet zo vreemd als je beseft hoe veel ze in zich op moeten nemen! Plan als je op vakantie gaat extra veel tijd in voor letterlijk alles wat je doet – want alles gaat langer duren dan dat je gepland hebt.

Je kind of kinderen gaan zo opgezogen worden in de nieuwe wereld dat het eventjes duurt voordat het doordringt wat er allemaal moet gebeuren! Geniet lekker van elk moment in plaats van haasten naar een nieuwe locatie. En als je een trein of vliegtuig moet halen? Wees dan ruim van te voren aanwezig op het station of op het vliegveld. Dan hoef je nergens om te stressen.

Wat doe je als je een (oppas)kind een huilbui krijgt tijdens de reis?

Aangezien vakantie elke keer weer een nieuw avontuur is kan het zijn dat de ouders ook voor nieuwe obstakels komen te staan. Het helpt dan zeker niet als je zoon of dochter vervolgens met een miljoen vragen naar je toe komt of een huilbui krijgt. Doe in zo een situatie een stapje terug! Uiteindelijk is het toch vakantie en hoeft dat vele zorgen maken even niet meer.

Probeer in situaties waar het allemaal even niet loopt zoals gepland te accepteren dat dat ook “part of the deal” is. Vakanties lopen nu eenmaal niet zoals gepland. Laat dat je alleen niet tegenhouden in de pret ervan ervaren. Niemand wordt blij van een ruzie en zie maar waar je uitkomt – het is nooit het einde van de wereld.

Hoe bereid je je (oppas)kind voor op een vakantie?

Kinderen kunnen dus erg dromerig worden op reis. Aan het einde van de dag naar huis sjokken en als een blok in slaap vallen, omdat ze zo veel moeten verwerken. Je kan je kindje hier een handje mee helpen door hem of haar alvast een inleiding te geven van wat er gaat gebeuren. Niet een keer, niet twee keer, maar keer op keer weer.

Probeer dit al een aantal weken voor de vakantie te doen. Hoe vaker ze de planning horen hoe beter ze het onthouden en ze zich er op voor kunnen bereiden. Dit voorkomt dat de kinderen veel onbegrip hebben en chagrijnig worden. Niet iedereen is even flexibel en net als volwassenen hebben kinderen verwachtingen. Als die niet worden volbracht kan er hier en daar nog wel eens een traantje vallen.

Jongen en een meisje die samen uit het raam van een auto hangen. Lachen allebei en hebben een zonnebril op

Hoe vermaak je je (oppas)kind tijdens een auto- of treinrit?

Tijdens de reis zelf kan het heel goed zijn dat je met je gezinnetje een langere periode in een auto of een trein zit. Het is dan zeker geen pretje als de hele trein- of autorit een grote verveling wordt. Ga voorbereid op reis door wat tijd doders mee te nemen! Je kan bijvoorbeeld met z’n allen een spelletje spelen als uno of bijvoorbeeld een reis-size spelletje meenemen zodat je overal kan mens erger je nieten!

Een spel hoeft niet per se fysiek te zijn: het dierenspel of raden aan wat voor persoon of voorwerp iemand denkt is ook heel leuk! Wat mij vroeger heel erg hielp bij een lange trein of auto tocht was een boek. Boekjes zijn altijd goed om mee te nemen op vakantie. Even weg van het scherm en duiken in een nieuwe wereld. Houdt je kind niet van lezen of wordt hij of zij snel ziek in de auto? Probeer dan eens een luisterboek! Super handig aangezien je meerdere boeken mee kan nemen en er zijn zat apps voor.

Hoe vermaak je oudere kinderen tijdens een auto- of treinreis?

Je kan je wat oudere kinderen ook bezig houden door ze een reis dagboek mee te geven! Dan kunnen ze tijdens een autotocht of treinreis bijvullen wat ze allemaal hebben gezien en meegemaakt. Neem een etui mee met daarin pennen en stiften in verschillende kleuren zodat ze er een mooi werkje van kunnen maken.

Om deze herinnering nog levendiger te maken kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je kinderen een wegwerp camera te geven. Zo kunnen ze hier en daar pagina’s leeg laten om, als ze weer thuis zijn en de foto’s zijn uitgedraaid, de foto’s in het boekje te plakken en nog een keer op de reis te reflecteren! Op deze manier geef je je kind een eigen projectje om aan te werken tijdens jullie reis en zal verveling ver te zoeken zijn!

Watermeloen en sinaasappel op een stokje op een houten bordje als snack voor tijdens de reis met kinderen

Neem genoeg snacks mee op reis!

Een andere tip om je kinderen wat rustig te houden is snacken. Zorg dat je veel snacks bij je hebt, want trek kan op alle momenten toeslaan waarna een vervelende of chagrijnige bui kan volgen. Wees je kinderen daarom een stapje voor en heb wat lekkers te eten en te drinken bij je.

Je kan bijvoorbeeld voor power-food kiezen door een energy bar bij de hand te hebben. Zo houden de kids het in ieder geval vol tot de eerstvolgende maaltijd. Ga ook eens naar de lokale supermarkt om daar allemaal nieuwe en verschillende smaken snacks te proberen. Met een ijsje van de lokale ijsboer kan je ook zeker niet de mist in gaan.

Hoe houd je je (oppas)kinderen in de gaten op vakantie?

Iets wat wel heel belangrijk is en wat je maar niet vaak genoeg lijkt te kunnen doen is je kinderen in de gaten houden. Als je bij een zwembad bent, in de stad loopt of kaartjes koopt op een treinstation: weet waar je kinderen zijn. Geloof me, ik ken deze situatie. Blijkbaar ben ik zelf als peuter een keer van mijn ouders weggelopen en met de roltrap naar beneden gegaan toen we in de rij op Schiphol stonden.  Mijn moeder heeft mijn vader nog nooit zo hard zien rennen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen!

Het is alleen wel een “friendly wake up call” om een oogje in het zeil te houden. Je kan situaties zoals die van mij op Schiphol voorkomen door bijvoorbeeld een afspreek punt te hebben als je elkaar kwijt raakt. Dan weet iedereen waar hij of zij naartoe moet.

Als je in een stad rondloopt kan het echter wat moeilijker zijn. In zo’n situatie is het fijn om je kinderen de telefoonnummers van de ouders te geven. Dit kan bijvoorbeeld op een kaartje aan een kettinkje vast zitten die de kinderen moeten dragen als ze naar buiten gaan. Dan hebben ze altijd de adresgegevens of telefoonnummers van de ouders bij zich.

Wat moet je allemaal meenemen als je op gaat met de (oppas)kinderen?

Als je eenmaal bent aangekomen op de bestemming dan wil je het liefste de hele dag op pad! Een hele dag op pad betekent natuurlijk ook goed pakken voor als er iets gebeurt. Een extra waterfles, extra petje, extra zwemkleding met zwembandjes erbij, wat eten, een kaart van de stad, een fotocamera, zakdoekjes en extra onderbroeken. Allemaal essentials natuurlijk, maar kijk alleen wel uit met hoe de dag gaat eindigen.

Waarschijnlijk zijn je kinderen aan het einde van de dag onwijs moe en willen ze naar het hotel gedragen worden. Pak daarom zo licht mogelijk! Maak het jezelf makkelijk door een planning te maken voor wanneer jullie gaan zwemmen bijvoorbeeld. Jullie kunnen bijvoorbeeld een tijdstip met z’n allen afspreken waar jullie ergens iets gaan drinken en eten.

Je zou wellicht ook je kind een rugzakje kunnen geven waar ze hun eigen waterflesje en petje in doen voor als het warm is en ze dorst krijgen. Om te voorkomen om de kinderen aan het einde van de dag te tillen werkt het ook goed om regelmatig eventjes te gaan zitten en rusten. Dan zitten jullie even in de schaduw, ijsje in de hand, drankje erbij en hoppa – jullie kunnen weer door.

Hoe maak je het voor jezelf makkelijk op vakantie?

Vakantie is een super leuke, gezellige en grote rommelboel. Dit betekent alleen niet dat je het voor je kinderen en jezelf zo makkelijk mogelijk kan maken door te bespreken wat er gaat gebeuren, regelmatig te rusten met wat eten en drinken, en als het fout gaat even je schouders op te halen. Het is vakantie! Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en geniet met volle teugen van alle dingen die je met je gezinnetje aan het doen bent.

Gerelateerde berichten