× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Tips en tricks voor een reis met kinderen

avatar van jasmijn kok
Datum: 19 april 2023
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Heerlijk, eindelijk zomervakantie! Lekker op familiereis met de kinderen en nieuwe avonturen tegemoet gaan. Ik vind de zomervakantie altijd fantastisch, omdat alles kan en alles mag, maar niets moet! Een hele dag een boekje lezen in de zon – heerlijk. Je kan in eigen land op reis gaan, maar je kan ook in een ander land op vakantie te gaan en cultuur snuiven. Lekker met het gezin even weg, nieuwe dingen zien en beleven. Leuke familiefoto’s maken, lekker lachen, gieren, brullen. Dit alles is makkelijker gezegd dan gedaan als je twee chagrijnige of verdrietige kindjes op de achterbank van je huurauto hebt. Hoe pak je een lange of verre reis met kinderen aan?

Hoe pak je een vakantie aan met (oppas)kinderen?

Een familiereis met jonge reizigers kan soms lastig zijn. Zij hebben vaak veel tijd nodig om iets te begrijpen en als ze iets moeten uitvoeren gaat dat niet zonder vallen en opstaan. Thuis is dit een bekend verhaal, maar het is belangrijk om te onthouden voor als je op reis gaat! De wereld is mega groot en voor kinderen al helemaal. Er kan wrijving ontstaan door dingen als ongeduld, onbegrip, afleiding, moeheid. Zeker als je verre reizen maakt naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika, dan is het goed dan je voor vertrek een goed plan van aanpak hebt.

Aangezien kinderen nog aan de startstreep van hun reiscarrière staan, is reizen met kinderen heel vermoeiend. De hele wereld is nog nieuw voor hen waardoor ze minder goed opletten. Deze kleine toeristen luisteren minder goed, zijn dromerig en moe. En dat allemaal tegelijkertijd. Dat is ook niet zo vreemd als je beseft hoe veel ze op moeten nemen! Plan voor vertrek extra veel tijd in voor letterlijk alles wat je doet – want alles gaat langer duren dan dat je gepland hebt tijdens een reis met het gezin.

Je kind of kinderen gaan zo opgezogen worden in de nieuwe wereld dat het eventjes duurt voordat het doordringt wat er allemaal moet gebeuren! Geniet lekker van elk moment in plaats van haasten naar een nieuwe locatie. En als je een trein of vliegtuig moet halen? Wees dan ruim van te voren aanwezig op het station of op het vliegveld. Dan hoef je nergens om te stressen.

Wat doe je als je een (oppas)kind een huilbui krijgt tijdens de reis?

Aangezien reizen met jonge kinderen vaak een nieuw avontuur is, kan het zijn dat de ouders ook voor nieuwe obstakels komen te staan. Het helpt dan zeker niet als je zoon of dochter vervolgens met een miljoen vragen naar je toe komt of een huilbui krijgt. Doe in zo een situatie een stapje terug! Uiteindelijk is het toch vakantie en hoeft dat vele zorgen maken even niet meer.

Probeer in situaties waar het allemaal even niet loopt zoals gepland te accepteren dat dat ook “part of the deal” is. Vakanties lopen nu eenmaal niet zoals gepland. Laat dat je alleen niet tegenhouden in de pret ervan ervaren. Niemand wordt blij van een ruzie en zie maar waar je uitkomt – het is nooit het einde van de wereld.

Hoe bereid je je (oppas)kind voor op een vakantie?

Kinderen kunnen dus erg dromerig worden op reis. Het maakt niet uit of het een verre reis is of niet. Aan het einde van de dag naar huis sjokken en als een blok in slaap vallen, omdat ze zo veel moeten verwerken. Je kan je kindje hier een handje mee helpen door hem of haar alvast een inleiding te geven van wat er gaat gebeuren. Niet een keer, niet twee keer, maar keer op keer weer.

Probeer dit al een aantal weken voor de vakantie te doen. Hoe vaker ze de planning horen hoe beter ze het onthouden en ze zich er op voor kunnen bereiden. Dit voorkomt dat de kinderen veel onbegrip hebben en chagrijnig worden. Niet iedereen is even flexibel en net als volwassenen hebben kinderen verwachtingen. Als die niet worden volbracht kan er hier en daar nog wel eens een traantje vallen. Heb dus persoonlijke aandacht voor je kinderen en vertel alles heel duidelijk. Reizen met kinderen wordt op deze manier een makkie!

jongen en een meisje die samen uit het raam van een auto hangen. lachen allebei en hebben een zonnebril op

Hoe vermaak je je (oppas)kind tijdens een auto- of treinrit?

Of je nu dichtbij in eigen land of ergens verder weg heengaat met je gezin. Tijdens de reis zelf kan het heel goed zijn dat je met je gezin een langere periode in een auto of een trein zit. Het is dan zeker geen pretje als de hele trein- of autorit een grote verveling wordt. Ga voorbereid op reis door wat tijddoders mee te nemen! Je kan bijvoorbeeld met z’n allen een spelletje spelen als uno of bijvoorbeeld een reis-size spelletje meenemen, zodat je overal kan mens erger je nieten! Luister ook naar de wensen van je kinderen. Dit helpt je namelijk ook de familiereis beter te maken.

Je komt waarschijnlijk ook langs mooie natuur als je in de trein zit met je gezin. Voor kinderen is het ook heel bijzonder om dit te zien en is alles een groot avontuur. Kom je langs deze mooiste plekjes, vertel dan wat erover. Misschien zie je prachtige zandduinen, mooie stranden of kom je langs de kust. Je kunt natuurlijk ook wat over het land vertellen waar je je bevindt. Ga je bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika? Dan is zal er vast veel te vertellen zijn over de bruisende hoofdstad, cultuur en de populairste bestemmingen van het land.

Een spel hoeft niet per se fysiek te zijn: het dierenspel of raden aan wat voor persoon of voorwerp iemand denkt is ook heel leuk om te doen met je gezin op reis! Wat mij vroeger heel erg hielp bij een lange trein -of autotocht was een boek. Boekjes zijn altijd goed om mee te nemen tijdens het reizen. Even weg van het scherm en duiken in een nieuwe wereld. Houdt je kind niet van lezen of wordt hij of zij snel ziek in de auto? Probeer dan eens een luisterboek! Super handig aangezien je meerdere boeken mee kan nemen en er zijn zat apps voor.

Hoe vermaak je oudere kinderen tijdens een auto- of treinreis?

Je kan je oudere kinderen ook bezighouden door ze een reisdagboek mee te geven! Gaat er een tiener mee reizen? Dan kunnen ze tijdens een autotocht of treinreis bijvullen wat ze allemaal hebben gezien en meegemaakt. Neem een etui mee met daarin pennen en stiften in verschillende kleuren, zodat ze er een mooi werkje van kunnen maken.

Om deze herinnering nog levendiger en bijzonder te maken kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je kinderen een wegwerpcamera te geven. Zo kunnen ze hier en daar pagina’s leeg laten om, als ze weer thuis zijn en de foto’s zijn uitgedraaid, de foto’s in het boekje te plakken en nog een keer op de reis te reflecteren! Op deze manier geef je je kind een eigen projectje om aan te werken tijdens jullie familiereis en zal verveling ver te zoeken zijn! Dit idee is super leuk als je meerdere plekken of steden ziet.

watermeloen en sinaasappel op een stokje op een houten bordje als snack voor tijdens de reis met kinderen

Neem genoeg snacks mee op reis!

Een andere tip om je kinderen wat rustig te houden is snacken. Zorg dat je veel snacks bij je hebt, want trek kan op alle momenten toeslaan waarna een vervelende of chagrijnige bui kan volgen. Wees je kinderen daarom een stapje voor en neem lekker eten en drinken mee.

Je kan bijvoorbeeld voor power-food kiezen door een energy bar bij de hand te hebben. Zo houden de kids het in ieder geval vol tot de eerstvolgende maaltijd. Ga ook eens naar de lokale supermarkt om daar allemaal nieuwe en verschillende smaken snacks te proberen. Zo leren jullie ook meer over de cultuur een eetgewoonten van het land waar je bent. Met een ijsje van de lokale ijsboer kan je ook zeker niet de mist in gaan.

Hoe houd je je (oppas)kinderen in de gaten op vakantie?

Iets wat wel heel belangrijk is als je gaat reizen met kinderen is je kinderen in de gaten houden. Als je bij een zwembad bent, in de stad loopt of kaartjes koopt op een treinstation: weet waar je kinderen zijn. Geloof me, ik ken deze situatie. Blijkbaar ben ik zelf als peuter een keer weggelopen en met de roltrap naar beneden gegaan toen we in de rij op Schiphol stonden. Mijn moeder heeft mijn vader nog nooit zo hard zien rennen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen!

Het is alleen wel een “friendly wake up call” om een oogje in het zeil te houden. Je kan situaties zoals die van mij op Schiphol voorkomen door bijvoorbeeld een afspreekpunt te hebben als je elkaar kwijtraakt. Dan weet iedereen waar hij of zij naartoe moet.

Als je in een bruisende hoofdstad ergens op de wereld rondloopt kan het echter wat moeilijker zijn. In steden is het fijn om je kinderen de telefoonnummers van de ouders te geven. Dit kan bijvoorbeeld op een kaartje aan een kettinkje vast zitten die de kinderen moeten dragen als ze naar buiten gaan. Dan hebben ze altijd de adresgegevens of telefoonnummers van de ouders bij zich.

Wat moet je allemaal meenemen als je op gaat met de (oppas)kinderen?

Als je eenmaal bent aangekomen op je bestemming dan wil je het liefste de hele dag op pad! Een hele dag op pad betekent natuurlijk ook dat een goede voorbereiding van belang is. Een extra waterfles, extra petje tegen de zon, extra zwemkleding met zwembandjes erbij, wat eten, een kaart van de stad, een fotocamera, zakdoekjes en extra onderbroeken. Allemaal essentials natuurlijk, maar kijk wel uit met hoe de dag gaat eindigen.

Waarschijnlijk zijn je kinderen aan het einde van de dag onwijs moe en willen ze naar het hotel gedragen worden. Reizen vergt ook veel energie. Pak daarom zo licht mogelijk! Maak het jezelf makkelijk door een planning te maken voor wanneer jullie gaan zwemmen bijvoorbeeld. Jullie kunnen bijvoorbeeld een tijdstip met z’n allen afspreken waar jullie ergens iets gaan drinken en eten.

Je zou wellicht ook je kind een rugzakje kunnen geven waar ze hun eigen waterflesje en petje in doen voor als het warm is en ze dorst krijgen. Om te voorkomen om de kinderen aan het einde van de dag te tillen werkt het ook goed om regelmatig eventjes te gaan zitten en rusten. Dan zitten jullie even in de schaduw, ijsje in de hand, drankje erbij en hoppa – jullie kunnen weer door.

Hoe maak je het voor jezelf makkelijk op vakantie?

Vakantie is een super leuke, gezellige en grote rommelboel. Dit betekent alleen niet dat je het voor je kinderen en jezelf zo makkelijk mogelijk kan maken door te bespreken wat er gaat gebeuren, regelmatig te rusten tussen de activiteiten en excursies door met wat eten en drinken, en als het fout gaat even je schouders op te halen. Het is vakantie! Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en geniet met volle teugen van alle dingen die je met je gezinnetje aan het doen bent.

Wat te doen in je vakantie met je gezin?

In de vakantie met je gezin kun je de volgende dingen doen:
– Ga naar een dierentuin
– Pak de auto en ga naar een leuke stad in Nederland
– Ga naar een waterpark
– Bezoek een museum voor kinderen
– Verblijf in een hotel met een animatieteam

Wat thuis doen voor je op vakantie gaat?

Voor je op vakantie gaat, doe je de volgende dingen thuis:
– Check of je je paspoort hebt
– Zet alle lichten uit of laat er maximaal een aanstaan
– Geef de planten water
– Check je koelkast op voedsel dat kan bederven

Gerelateerde berichten