× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Hoeveel belasting moet ik betalen als nanny of gastouder?

avatar van jasmijn kok
Datum: 15 juni 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Ook als nanny of gastouder ben je in Nederland verplicht om belasting te betalen over het geld wat je dat jaar verdiend hebt. In dit blog leggen we je precies uit hoeveel belasting je moet betalen en hoe je dit het beste kan doen.

Houd ongeveer 33% van je inkomsten apart voor je inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet. Vind je het vervelend en spannend om een bedrag te moeten afwachten op het einde van het jaar? Oplossing: Je kan bij de Belastingdienst een voorlopige aanslag aanvragen. Je vult dan in wat je verwacht te gaan verdienen dat jaar, vervolgens betaal je de Belastingdienst maandelijks een bedrag aan verwachte inkomstenbelasting. Zo heb je geen enorm bedrag wat je achteraf moet betalen. Blijkt het bedrag aan inkomstenbelasting achteraf te hoog of te laag? Dan wordt dit door de Belastingdienst met je verrekend! Ideaal voor mensen die niet zo goed zijn met sparen 😉

Zzp nanny/gastouder: hoeveel houd je over na belasting? (bruto- netto)

Tip: ga aan de slag als zzp nanny, dan krijg je zeker de eerste 3 jaar tot duizenden euro belastingvoordeel.

nanny met allemaal vraagtekens om zich heen omdat ze niet weet hoeveel belasting ze moet betalen over gaar inkomsten van afgelopen jaar
banner

Hoe weet je als nanny wat je moet gaan betalen aan belastingen?

Hoe reken je het totaal aan loonbelasting en premies volksverzekeringen uit? Stel: je hebt het hele jaar gewerkt als gastouder in jouw eigen huis. Je hebt in totaal € 20.000 verdiend. Op welk bedrag aan inkomstenbelasting kom je dan uit als je dit volgens de schijven berekent?

Belastingschijf nanny Loon (jaarbasis) Loonbelasting 2021

Schijf 1          tot €68.508                37,10%

Schijf 2         vanaf €68.508           49,50%

Rekenvoorbeeld belasting nanny:

Bij een jaarinkomen van €35.500 betaal je dus 37,10% loonbelasting. Dat is  €7.420. Maar… je mag hier nog heffingskortingen op toepassen waardoor het bedrag lager wordt :’)

Heffingskortingen nanny/gastouder

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaal je minder belasting en premies. Er zijn verschillende soorten heffingskortingen en de hoogte die voor jou van toepassing is hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Deze kortingen zijn:

  • Algemene heffingskorting: Iedereen heeft recht op deze heffingskorting. Of je er volledig gebruik van mag maken, hangt af van je leeftijd en of je het hele jaar in Nederland hebt gewoond.
  • Arbeidskorting: Dit is een korting die je krijgt wanneer je werkt. De hoogte van deze korting hangt af van je leeftijd en de hoogte van je arbeidsinkomen. Of en in welke mate je gebruik mag maken van de verschillende heffingskortingen, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Op de site van de Belastingdienst vind je meer uitleg over de verschillende heffingskortingen.
belasting betalen als gastouder of nanny

Andere kortingen op je belastbaar inkomen als nanny of gastouder

Naast de heffingskorting kun je je inkomen van het nanny/gastouder werk, en dus het bedrag aan belasting wat je moet betalen, ook op andere manieren verlagen door bijvoorbeeld gebruik te maken van aftrekposten. Het is hierbij van belang of je volgens de regeling dienstverlening aan huis werkt of als zelfstandige (zzp).

Zorgverzekeringswet

Je werkt als nanny of gastouder niet in loondienst. Daardoor betaal je geen premie Zorgverzekeringswet. Deze premie is een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering. Ben je in loondienst, dan draagt een werkgever deze voor je af aan de Belastingdienst. Als gastouder of nanny betaal je deze afdracht zelf met je bijdrage Zorgverzekeringswet. Je ontvangt hiervan een aanslag van de Belastingdienst.

De hoogte van de eigen bijdrage Zorgverzekeringswet hangt af van de hoogte van jouw inkomen als gastouder of nanny. Over jouw inkomen draag je een vast percentage van 5,75% af. Het maximuminkomen waarover een bijdrage verschuldigd is, is in 2021 € 58.311.

Voorbeeldberekening eigen bijdrage Zorgverzekeringswet nanny/gastouder

Over een inkomen van €20.000 draag je dus 5,75% af. Dit is € 1.150. Welk bedrag aan belasting kun je het beste reserveren? Het beste kun je iedere maand, na ontvangst van je gastoudervergoeding, direct een deel apart zetten voor je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. 

Meest gestelde vragen over belasting betalen als oppas

Zijn er voor gastouders jaaropgaves beschikbaar?

Zeker! Alle gastouders ontvangen elk jaar een jaaroverzicht van de gastouderopvang. Zij kunnen dit tussendoor ook zelf inzien in het Portabase account.

Zijn er voor nanny’s jaaropgaves beschikbaar?

Nee, nanny’s moeten zelf hun gewerkte uren bijhouden. Maar als gezinnen je uitbetalen via de Nina.care app, heb je wel gelijk een overzicht van je gewerkte dagen, uren en inkomsten! En dat is de informatie die je nodig hebt om belastingaangifte te kunnen doen.

Hoe doe je belastingaangifte als zzp gastouder of als oppas zonder registratie bij LRK?

De belastingdienst stuurt je na je afspraak bij de kamer van koophandel een brief waarin staat dat je elk kwartaal je belastingaangifte moet doen. Je krijgt meteen een boete als je dit niet op tijd doet dus wees hier alert op. Je kan aanvragen dat je niet per kwartaal je aangifte hoeft te doen. Ben je gastouder? De kinder- en officiële gastouderopvang zijn vrijgesteld van BTW. Dit betekent dat je gelukkig geen omzetbelasting hoeft te betalen. Dat scheelt weer. Wel betekent dit ook dat je geen btw van laptop en fiets kan aftrekken. Ben je oppas zonder registratie in het LRK? Dan moet je wel btw betalen. Dit is 21%. Je kan via deze site makkelijk je btw berekenen. Als je bij de KVK bent ingeschreven krijg je een brief van de belasting dat je btw (omzet belasting) aangifte moet doen. Je kan hier ook vrijstelling voor vragen als je minder dan 20.000 euro omzet hebt. Doe dit door een brief te sturen aan je belastingkantoor. Lees meer via deze link.

Gerelateerde berichten

banner