× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Studiekosten van de nanny academy

Datum: 15/06/2021
Auteur:
Over de Auteur: Dit blog is gepubliceerd door iemand binnen het team van Nanny Nina. We hopen je te informeren, verrassen en te verblijden met onze content!

Mag ik deze aftrekken van de belasting?

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je baan of je toekomstige baan aftrekken van de belasting. De overheid noemt dit de ” scholingsaftrek”  Je kan voor de nanny academy tot €240,50 euro terugkrijgen van de overheid voor je opleiding in 2020.

Ja, je kan tot €240,50 euro aftrekken van de belasting als je een opleiding volgt voor je werk. Maar let op, er zijn wel een aantal voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarden om de kosten af te kunnen trekken zijn:

  • Jij of je fiscale partner betalen zelf de opleiding.
  • Betaal je voor een kind dan mag je dit niet aftrekken helaas. 
  • Je kunt geen studiekosten aftrekken als je recht hebt op studie­financiering of studievoorschot. Het Levenlanglerenkrediet valt hier niet onder; heb je het Levenlanglerenkrediet aangevraagd, dan mag je de gemaakte studiekosten aftrekken.
  • Je hebt geen recht op studiefinanciering en dus geen lening, beurs of OV-abonnement van DUO.

Welke kosten mag je aftrekken van de belasting?

De volgende uitgaven voor je opleiding of diplomaroute mag je aftrekken

  • Alle leskosten voor je opleiding zoals collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld
  • Die leermiddelen die je van de opleiding móet kopen, zoals boeken of bepaalde programma’s
Twee dames die allebei in het rood kleed zijn die tegen elkaar praten tussen de dames in twee tekstwolkjes met drie puntjes erin en praten over studiekosten Nanny Academy

Welke kosten mag ik niet  aftrekken?

De volgende kosten zijn niet aftrekbaar:

  • kosten van een laptop, tablet of printer
  • reiskosten
  • rente over een studieschuld
  • de inrichting van je studeerkamer

Heb je 1 of meer studerende kinderen? Die studiekosten mag je niet aftrekken. (jammer!)

Hoe bereken ik mijn aftrek? Hoeveel krijg ik terug van de kosten?

Dit kan je doen via deze  handige aftrek tool ( van onze opleidings collega’s van de NTI)

Dit kan je ook checken bij de overheid website en zie je bij het doen van je inkomsten belasting aangifte. Als je de aangifte inkomstenbelasting invult met je studiekosten wordt automatisch berekend wat je aftrek is en hoeveel geld je dus bespaard. Lees meer op de site van de overheid

Wit je de besparing nu handmatig berekenen?

Tel alle kosten bij elkaar op. Krijgt je een vergoeding van bijvoorbeeld je werkgever? Dan moet je die van de kosten aftrekken. Daarnaast is er een drempelbedrag minimaal van € 250. Trek dat er ook vanaf. Het bedrag dat overblijft, dát is uw aftrek.

Tot slot, je mag maximaal € 15.000 per jaar aftrekken. Bent je jonger dan 30 en zit je in de ‘standaardstudieperiode’? Dan is er geen maximum. De standaardstudieperiode is een periode van niet meer dan 5 jaar waarin je vooral studeert en geen volledige baan kunt hebben.

Wanneer mag ik mijn studiekosten aftrekken?

Je mag je studiekosten aftrekken in het jaar dat je ze hebt betaald. Precies weten hoeveel studiekosten je mag aftrekken? Vul dan de online aangifte in op Mijn Belastingdienst. Dat kan via deze link naar de overheid website om in te loggen

Drie stapels boeken. Op de middelste stapel zit een gastouder in met een blauwe broek en een blauw jasje te lezen in de reader van de Nanny Nina Academy

Meer informatie?

Mail ons op [email protected]

Tip: Heb je een fiscale partner? Dan mag je ook zijn studiekosten aftrekken.

Lees ook: https://nannynina.nl/blog/waar-bestaat-een-goede-administratie-uit-voor-een-nanny

Meest gestelde vragen over belasting voor gastouders

Welke aftrekposten zijn er voor gastouders?

Hieronder staan 3 voorbeelden van slimme regelingen voor gastouders en nannies die werken als zzp’er:

Zelfstandigenaftrek. Dit is een verlaging van je inkomsten met € 7.280.
Startersaftrek. Dit is een verlaging van je inkomsten met € 2.123 in je eerste drie jaren als ondernemer
MKB-winstvrijstelling. Dit is een verlaging van 14% van het inkomen dat overblijft nadat je gebruik hebt gemaakt van de starters- en zelfstandigenaftrek.

Maak je gebruik van al deze regelingen, dan verlaag je je inkomen met minimaal € 9.403. Het is echt slim om hier gebruik van te maken. Ook als je nog geen zpp er bent is het slim om dit te overwegen. Heb je vragen hierover dan kan je ook even bellen met Nanny Nina, we investeren graag tijd in meedenken hoe jij persoonlijk dit het beste kan doen. Er zijn voordelen en nadelen aan, maar het kan echt flink schelen in belasting als je dit slim opzet.

Hoe doe je belasting aangifte als gastouder?

Stap 1. Neem je jaaroverzicht (ontvang je van het gastouderbureau) en kijk hoeveel inkomsten je hebt gehad
Stap 2. Vul je inkomsten in onder winst uit onderneming.
Stap 3. Voer je kosten op (bijvoorbeeld je reiskosten 0,19 cent per km, knutselspullen, voorleesboekjes etc. lees hieronder welke kosten je allemaal mag aftrekken!)
Stap 4. Vul je ondernemersaftrekposten in. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s korting dus is echt de moeite om goed in te vullen. 
Tip: Als je ook onder de regeling dienstverlening aan huis werkt dan vul je die inkomsten in onder inkomsten uit overige werkzaamheden.

Waarom moet ik als gastouder bonnetjes bewaren?

Koop je een laptop of knutselspullen voor de kinderen waar je voor zorgt? Bewaar de bon of factuur (digitaal of gewoon op papier) en houd deze uitgaven bij! Je kan de uitgaven voor je bedrijf namelijk aftrekken van je inkomsten die je invult bij de inkomstenbelasting. Hiermee wordt het bedrag waarover je belasting betaalt dus minder. Hiermee hoef je dus minder belastingen te betalen! Er zijn veel boekhoud appjes waardoor je makkelijk een foto kan maken van een bonnetje zodat je deze niet kwijtraakt. Wij gebruiken zelf Reeleezee, maar er zijn ook gratis varianten. 

Gerelateerde berichten