× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Hoe help ik mijn kindje omgaan met spanningen rondom Sinterklaas?

Datum: 10/11/2021
Over de Auteur: Josanne Verhoof is pedagoog en slaapconsulent van Villa Bimbi. Sinds februari 2019 ondersteunt Villa Bimbi gezinnen over de hele wereld door middel van slaapconsults en opvoedingsondersteuning.

Het is weer zover, “‘t heerlijk avondje” komt er weer aan. De pepernoten, cadeaus en taai taai poppen zijn zich langzaam aan het verzamelen. Een traditie van samen zijn, maar voor veel kinderen dan ook een moment van veel spanning. Dat kan dan ook voor flinke uitdagingen zorgen!

Wij als volwassenen hebben gaandeweg zogenaamde coping strategieën geleerd hoe we met spanning om kunnen gaan. We hebben geleerd hoe we spanning om kunnen zetten in ontspanning. Echter, onze kleintjes hebben deze strategieën dan ook nog niet ontwikkeld en zijn nog niet altijd, afhankelijk van de leeftijd, in staat om hun emoties te begrijpen en te reguleren.

Spannende gebeurtenissen, zoals Sinterklaas, kunnen dan ook heel wat teweeg brengen en heel wat slapeloze nachten veroorzaken. Mijn naam is Josanne Verhoof, Slaapconsult en Pedagoog bij Villa Bimbi en vertel je hier graag meer over!

Wat gebeurt er in het lichaam bij spannende gebeurtenissen?

Spannende en nieuwe ervaringen kunnen bij onze kleintjes spanning en stress opleveren. Ze weten niet precies wat ze kunnen verwachten en willen het altijd goed doen, waardoor de spanning in hun lichaampje dan ook hoog op kon lopen. Stress is een fysieke reactie op gebeurtenissen, stressoren genoemd, die een bedreiging vormen voor ons welzijn.

Stressoren hoeven geen onplezierige gebeurtenissen te zijn. Zelfs de meest positieve gebeurtenissen kunnen stress opleveren. Stress heeft verschillende effecten. Het meest directe effect is doorgaans een biologische reactie.

Door bepaalde hormonen die worden afgescheiden door de bijnieren gaat ons hart sneller kloppen, stijgt de bloeddruk, versnelt de ademhaling en gaan we meer zweten. In sommige situaties kunnen deze directe effecten een voordeel zijn, zodat ze zijn voorbereid op een situatie waarin ze zich moeten beschermen tegen een plotselinge, dreigende situatie.

Gedrag wat zich voor kan doen op het moment dat een kindje veel spanning vasthoudt is:

  • Een emotionele regressie; zo kunnen de kinderen veel agressiever reageren of zich juist veel jonger gaan gedragen
  • Een motorische regressie; zo kunnen de kinderen ineens terugvallen op het gebied van motoriek
  • Een regressie in de zindelijkheid; zo kunnen de kinderen die voorheen zindelijk waren ineens een terugval ervaren
  • Een slaapregressie; zo kunnen de kinderen moeilijker kunnen slapen. Wil je meer weten over de slaapontwikkeling, bekijk dan het blog ‘De slaapcyclus van een jong kind’.
Kinderen die spanning voelen rondom Sinterklaas

Hoe help je jouw kleintje bij spanning rondom Sinterklaas?

Voor onze kleintjes is het helpend om hen stap voor stap te leren hoe ze het beste met spannende situaties om kunnen gaan, zodat ze dit uiteindelijk zelf toe kunnen passen in hun verdere leven. Daarbij is het belangrijk dat je hun gevoel erkend en benoemt.

We zijn vaak bang dat hun emotie alleen maar heftiger wordt zodra we deze benoemen, maar je zult zien dat, doordat ze zich begrepen voelen, de emotie juist zal zakken. Door het hier samen over te hebben en jouw kleintje visueel voor te bereiden op wat gaat komen, zal de spanning al enorm afnemen. Wat je concreet kunt doen bij Sinterklaasspanning is:

  • Zorg ervoor dat jouw kleintje weet wat hij kan verwachten van de Sinterklaasweken. Wanneer mag hij zijn schoen zetten? Maak dit dan ook visueel. Wanneer is het pakjesavond? Maak dit dan ook visueel.
  • Bij een jong kind loopt de fantasie en werkelijkheid door elkaar. Hierdoor kunnen ze dan ook nog veel meer spanning vast blijven houden. Om hen gerust te stellen is het helpend om samen boekjes te lezen over Sinterklaas, zodat hun eigen fantasie indien nodig wordt afgeremd.
  • Bied een bedritueel aan van 30 minuten, zodat ze voldoende de tijd krijgen om te ontspannen. Bied ook de mogelijkheid om jouw kindje te laten vertellen over zaken die nog in zijn hoofd rondspoken. Door het hierover te hebben of ze op te schrijven / te tekenen kan jouw kindje zijn zorgen kwijt en meer vanuit ontspanning in slaap vallen.
  • Bied extra nabijheid en geruststelling. De spanning die sommige kinderen opbouwen rondom Sinterklaas voelt voor hen erg realistisch, waarbij het dus belangrijk is om hun emotie te benoemen en te erkennen. “ Ik kan me voorstellen dat je het spannend vindt of Sinterklaas vanavond iets in jouw schoen komt doen, maar je hebt ontzettend mooi gezongen en op de kalender staat dat je vandaag je schoen mocht zetten, je mag nu lekker je ogen dicht doen en gaat slapen.” Het is belangrijk om dus vooral het gedrag te benoemen dat je wel wilt zien.
  • Als jouw kindje te veel spanning opdoet door het Sinterklaasjournaal, zorg dan dat je deze opneemt en hem deze in de ochtend laat bekijken als jullie dit graag willen. Zo voorkom je piekeren in de avond, wat het slapen in de weg kan zitten.
Schoentjes die gezet zijn voor Sinterklaas

Nog meer weten over spanning bij kinderen? Lees dan de blog ‘Van een gespannen kind naar een ontspannen kind.’

Kortom, het omgaan met spanningen rondom Sinterklaas kan dan ook enorm veel teweeg brengen voor jouw kleintje, maar ook voor het hele gezin. Door een basis van liefde, voorspelbaarheid, ontspanning, geborgenheid en erkenning te creëren, help je jouw kindje om hier op een passende manier mee om te gaan. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze altijd stellen via de website van Villa Bimbi!

Slaap lekker!

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om de Sinterklaasweken visueel te maken?

Om zo goed mogelijk om te gaan met momenten van hoge spanning zoals rond Sinterklaas, is het belangrijk om zoveel mogelijk ontspanning te stimuleren. Door duidelijk te communiceren wat jouw kindje van jou of van de situatie kan verwachten, creëer je voorspelbaarheid. Hoe meer voorspelbaarheid je creëert, hoe meer ontspanning je stimuleert.
 
Door deze verwachten dan ook nog visueel uit te werken, weet je zeker dat jouw kindje deze verwachtingen dan ook begrijpt. Daarnaast werkt de visuele ondersteuning ook als geheugensteuntje op het moment dat ze het even zijn vergeten.

Hoe vaak mag mijn kind zijn schoentje zetten?

Hoe vaak een kind zijn schoentje mag zetten hangt af van zowel jullie thuissituatie als de spanning die jouw kindje rondom Sinterklaas opbouwt. Als jouw kindje veel spanning opbouwt voor Sinterklaas, is het voor hem wellicht te veel als hij ook nog elke dag zijn schoen mag zetten. Dan houdt jouw kindje tot aan Sinterklaas 3 weken lang elke dag spanning vast, wat tot veel nadelige gevolgen kan leiden voor hemzelf als voor het gezin.

Hoe ga ik om met spanning van pakjesavond?

Het is dan eindelijk zover, pakjesavond! De manier hoe je het beste om kunt gaan met de spanning van pakjesavond is vergelijkbaar met de manier hoe om te gaan met het gehele Sinterklaasfeest. Bekijk dan ook de gegeven opties uit het blog ‘Hoe help ik mijn kindje omgaan met spanningen rondom Sinterklaas?’.

Gerelateerde berichten

Gebruikte bronnen

Feldman, R.,S. (2016). Ontwikkelingspsychologie. Amsterdam, Netherlands: Pearson Benelux.

Ford, G. (2017). The new contented little baby book; The secret to calm and confident parenting.

London, England: Vermilion