× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Slaaptips bij de overgang van zomer- naar wintertijd

Datum: 25/10/2021
Over de Auteur: Josanne Verhoof is pedagoog en slaapconsulent van Villa Bimbi. Sinds februari 2019 ondersteunt Villa Bimbi gezinnen over de hele wereld door middel van slaapconsults en opvoedingsondersteuning.

Herkenbaar? Zit jouw kleintje net een goed ritme…wordt de klok verzet van zomer- naar wintertijd! Het verzetten van de klok kan dan ook voor veel slaapproblemen zorgen en ik kan mij dan ook voorstellen dat dit best wel een hectische periode kan zijn. Hoe zorg je er nu voor dat jouw kleintje aan het nieuwe ritme kan wennen zonder hier last van te ervaren (en zonder dat papa en mama de komende weken amper slapen)? Mijn naam is Josanne Verhoof, Pedagoog en Slaapconsulent bij Villa Bimbi en vertel je hier graag meer over!

Waarom raakt het ritme van mijn kindje verstoort bij het verzetten van de klok?

Het is belangrijk om te weten hoe de slaapontwikkeling werkt om te kunnen begrijpen waarom het slapen van jouw kleintje lastig gaat op het moment dat de klok wordt verzet. Om alles te weten te komen over de slaapfases kun je de blog ‘De slaapcyclus van een jong kind’ lezen.

Hierin staat uitgelegd hoe de interne 24-uursklok zich ontwikkelt en wat maakt dat deze wordt ingesteld. Zo wordt er gesproken over de term zeitgebers. Dit zijn externe factoren die deze 24-uursklok onder andere instellen. Denk hierbij aan: honger, licht, interactie, lichamelijke activiteit en kou.

Het lichaam heeft circa 3-5 dagen de tijd nodig om deze 24-uursklok in te stellen. Je kunt je dan ook voorstellen dat bij het verzetten van de klok het lichaam even van slag is. Het heeft dan dus tijd nodig om aan het nieuwe ritme te wennen met behulp van de bovenstaand genoemde zeitgebers.

Wat voor gedrag kan ik verwachten bij het verzetten van de klok?

Op het moment dat de klok wordt verzet moet het lichaampje van jouw kleintje dus wennen aan de nieuwe tijden. Dit geldt niet alleen voor het slapen, maar ook voor de eet- en speelmomenten.

Omdat het lichaam de tijd nodig heeft om te wennen, kan het zijn dat jouw kleintje signalen van honger of vermoeidheid laat zien. Probeer dan ook zoveel mogelijk vast te houden aan het vaste ritme van de nieuwe tijd, zodat het lichaam aan de nieuwe structuur kan wennen. Volg hierin wel de signalen van jouw kleintje om oververmoeidheid te voorkomen.

Klein kindje in een pakje met een muts aan het slapen nadat de wintertijd is ingegaan

Hoe kan ik het beste omgaan met het verzetten van de klok voor mijn kindje?

Er zijn verschillende mogelijkheden hoe je om kunt gaan met het verzetten van de klok, namelijk:

  • Cold-Turkey; Direct met het verzetten van de klok meegaan in het nieuwe ritme, zonder voorbereiding voorafgaand;
  • 6 dagen transfer; binnen 6 dagen verzet je stapsgewijs alvast de slaap, voedings- en speeltijden van de dag zodat het lichaampje van jouw kleintje hier langzaam aan kan gaan wennen. Elke dag schuif je het schema met 10 minuten vooruit, zodat je na 6 dagen in totaal een uur bent opgeschoven;
  • 3 dagen transfer; binnen 3 dagen verzet je stapsgewijs het slaap, voedings- en speelritme. Elke dag schuif je het schema met 10 minuten vooruit, zodat je na 6 dagen in totaal een uur bent opgeschoven.

Weet dat de keuze volledig bij jou ligt als ouder. Jij kent jouw kleintje immers het beste. Is jouw kindje erg flexibel in zijn gedrag, en merk je dat het verschuiven van dutjes qua tijden niet direct een probleem oplevert is Cold-Turkey wellicht the way to go.

Maar heb je een kleintje wat erg gevoelig is voor ritme en moeilijk kan wennen, dan adviseer ik je dit stap voor stap te doen. Wil je meer weten over het temperament van jouw kleintje om erachter te komen welke optie het beste bij jou past, lees er dan meer over in de blog ‘Opvoedingsadvies afgestemd op het temperament van jouw kindje’

Belangrijk om te onthouden

  • Zorg ervoor dat je de slaaptijden goed in de gaten houdt. Slaapt jouw kindje te lang, maak hem dan wakker. Doe de gordijnen open en zorg dat er frisse lucht binnenkomt. Dit alles helpt het lichaam om aan de nieuwe tijden te wennen.
  • Het is ten allen tijde belangrijk om de vermoeidheidssignalen van jouw kleintje in de gaten te houden. We willen voorkomen dat jouw kleintje oververmoeid raakt, omdat dit resulteert in nachtelijk waken of heel vroeg wakker worden in de ochtend.
  • Haalt jouw kleintje het niet om wakker te blijven tot de slaaptijd op het schema, omdat hij erg vroeg in de ochtend wakker is geworden? Biedt hem dan een bridgenap (overbruggingsslaapje) van 15 a 20 minuten aan om zo toch de vaste slaaptijden te kunnen halen.
Moeder met haar baby in een berenpakje na het ingaan van de wintertijd

Doe nu GRATIS mee aan de wintertijdchallenge!

Omdat ik mij voor kan stellen dat het verzetten van de klok best een uitdaging kan zijn en soms ook best wel spannend is, willen we dit graag samen met jou doen! Dit door middel van onze GRATIS wintertijdchallenge vanuit THE SLEEP DOJO!

Binnen deze challenge ontvang je 7 dagen lang elke dag een video waarin we stap voor stap uitleggen hoe je het beste met deze transfer om kan gaan. Daarnaast behandelen we tevens elke dag een specifiek onderwerp over slaap, zodat je aan het einde van die 7 dagen ontspannen kunt slapen samen met jouw kleintje!

Doe hier mee aan de challenge!

Deel dit bericht met alle ouders in jouw omgeving waarvan jij vindt dat ze deze challenge niet mogen missen!

Heel veel liefs en slaap,

Josanne Verhoof

Villa Bimbi

Veelgestelde vragen

Hoe ga ik om met de ochtenden terwijl het nog donker is?

Onze interne 24-uursklok wordt ingesteld door zogenaamde zeitgebers. Dit zijn de externe factoren: licht, kou, honger, interactie en lichamelijke activiteit. Op het moment dat de omgeving donker is maakt ons brein het hormoon Melatonine aan. Hierdoor voelen wij ons slaperig.
 
Om het lichaam in te stellen op ‘wakkertijd’ moeten we ervoor zorgen dat de omgeving licht is, zodat deze Melatonine-productie wordt geblokkeerd. Op het moment dat jouw kleintje dus wakker zou moeten worden, kun je het beste de slaapkamer langzaam licht maken, het raam open zetten en actief tegen hem praten. Dit stelt het lichaam in als ‘wakkertijd’.

Hoe weet ik zeker welke overgangsmethode het beste is voor mijn kindje?

Elk kindje is anders en je mag er dan ook zeker op vertrouwen dat jij jouw kindje het beste kent en weet wat goed is voor hem of haar. Als jouw kindje goed tegen veranderingen kan, dan is het prima om de Cold-Turkey strategie te gebruiken. Vindt jouw kindje veranderingen lastig, dan kun je beter de 3-daagse of 6-daagse strategie gebruiken.

Wat doe ik als mijn kindje bij het verzetten van de klok al om 5:00 uur wakker wordt?

Probeer vroege ochtenden hetzelfde op te vangen als nachtelijk waken. Het is nog geen tijd om op te staan, dus help je jouw kindje terug in slaap. Laat de lichten uit en ga niet te veel interactie aan. Zorg er ook voor dat jouw kindje het niet koud kan hebben.

Als jouw kindje echt te weinig heeft geslapen kun je hem eventueel een bridgenap (overbruggingsslaapje) van 15 a 20 minuten aanhouden om oververmoeidheid op te vangen. Zo kun je vervolgens weer het vaste schema aanhouden.

Gerelateerde berichten