Blog \ Seizoensknutsels

Creabea door de seizoenen heen

Zomerse tattoo

Voor de stoere kids!

Knutselen met kinderen

Kinderen zijn gek op schmink, glitters en tattoos maar lang niet iedereen is een creatief talent 😉 Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Doe eens wat anders en plaats een leuke zomerse tattoo! Met een beetje vaseline en glittertjes om het af te maken creëer je echte kunstwerkjes! Je dit makkelijk doen als af en toe oppas, maar ook als gastouder of vaste oppas. Deze tattoos zijn vooral heel leuk in de zomer, de glitters glinsteren dan extra goed door het zonlicht.

 

Wat heb je nodig?

 1. Plaktattoos (Aliexpress of Action)
 2. Vaseline of lippenbalsem
 3. Glittertjes (Aliexpress, Xenos of Action)
 4. Klein kwastje of een wattenstaafje

 

Hoe maak je de glittertattoo?

 

 1. Breng eerst de plaktattoo aan. Dit doe je door eerst het folietje van de tattoo eraf te halen. Vervolgens maak je een washandje, een sponsje of een theedoek nat met (lauwwarm) water. Plak de tattoo op de plek waar je kind de tattoo wil hebben. Dep de natte theedoek, washandje of spons tegen de tattoo en druk vervolgens de tattoo goed aan. Houd dit 10 seconden vol, als het goed is is de tattoo nu helemaal nat en makkelijk los te laten. Als dit niet zo is druk je hem nog even extra goed aan. Haal nu het papiertje van de tattoo er vanaf en je hebt een prachtige tattoo en een heel vrloijk kind.
 2. Zodra de tattoo goed is aangebracht kan je losgaan met de glittertjes. Het leukste is om zoveel mogelijk verschillende soorten glitters te gebruiken.
 3. Smeer op de plekjes waar jij glitters wil hebben wat vaseline of lippenbalsem.
 4. Breng met het kwastje of met het wattenstaafje de glitters aan, je kan dit ook het kind zelf laten doen. Die weet immers het beste waar hij de glitters wil hebben.

 

En tada, daar heb je je supervette glittertattoo! Je kan er zoveel mogelijk opplakken als je wil! Maak er een feestje van!

 

 

Beach vibes

Zeeknutsels van papieren bordjes

herfst knutselen peuters

Is weer hondenweer buiten en was je eigenlijk veel liever naar het strand gegaan op deze zomerse datum? Wij hebben een hele leuke oplossing bedacht om het strand in huis te halen! Deze leuke papieren bordjes zijn super leuk om te maken met de kinderen, maakt niet uit hoe oud de kids zijn. Elke oppas kan dit met de kinderen uitvoeren, overigens is dit ook heel leuk om te maken op een kinderfeestje 😊

 

Wat heb je nodig?

 • Papierenbordjes
 • Blauw draad
 • Gekleurd papier
 • Stiften
 • Wobbeloogjes
 • Schaar
 • Perforator
 • Verf (licht blauw, donkerblauw, wit)
 • Lijm
 • Een garennaald
 • Plakband of tape
 • Kwast of een sponskwast
 • Noppenfolie
 • Garen wol

 

Hoe maak je het?

 1. Begin met het tekenen van een lijn in het midden van je papieren bord en verf de helft ervan lichtblauw
 2. Verf vervolgens de andere helft van het papieren bordje donkerblauw. Dit kan het kind heel goed zelf doen.
 3. Leg het papieren bordje even opzij om goed te laten drogen
 4. Download ondertussen de sjablonen van de zeedieren en druk deze af op gekleurd papier. Kies je favoriete kleur papier uit, of je kan het gewoon op wit papier doen. Laat de kinderen de walvis, vis, zeesterren en zeepaardjes inkleuren of schilderen.
 5. Knip ze vervolgens netjes uit.
 6. Lijm nu de leuke wobbeloogjes op de walvis, vis, zeesterren en zeepaardjes.
 7. Knip een noppenfolie af en breng er witte verf op aan. Neem de stervis en druk deze voorzichtig bovenop de noppenfolie. Trek het eraf en laat het drogen.
 8. Als de verf helemaal is opgedroogd, plak je de wobbeloogjes op de zeester en maak je een grote glimlach met een zwarte stift
 9. Je kunt water toevoegen bovenop de walviskop als je wilt, maar dit is alleen als je dit wil. Teken met een potlood drie traanvormen op blauw papier, knip ze uit en plak ze op het hoofd van de walvis.
 10. Maak met een perforator gaten langs de helft van het papieren bord die donkerblauw is geverfd.
 11. Knip een streng blauw wol, rijg deze door een plastic garennaald en knoop het ene uiteinde aan de naald. Plak het andere uiteinde van het garen aan de achterkant van de papieren plaat. Je kunt nu beginnen met het inrijgen van het garen door de gaten in de papieren plaat.
 12. Je kunt één of meerdere keren door de gaten gaan. Blijf doorgaan tot je het einde van je garen hebt bereikt. Bevestig het uiteinde van het garen aan de achterkant van de papieren plaat met tape.
 13. Als je geen garen meer hebt voordat je alle gaten in je papieren bord kunt bedekken, knip dan nog een draad en herhaal deze stap.
 14. Nu ben je klaar om te spelen met je zeedieren in het water. Laat ze zwemmen en geniet van de golven. Is dit vaartuig niet gewoon perfect om te doen alsof?

 

 

Herfst bingo

Perfect voor de tijd van het jaar!

knutselen voor kinderen

Een leuke manier om samen van een dag buiten te genieten is door Herfst Bingo te spelen. We maken een bingoblad met dingen die je in het bos kunt vinden. Het is een perfecte manier om van je koffie te genieten en de kinderen rennen super opgewonden rond over alle dingen die ze vinden. Alle oppassers kunnen dit met de kinderen doen; de af en toe oppas, vaste oppas, maar ook de gastouder. Misschien wel handig om een berichtje naar de ouders te sturen dat je naar het bos bent als ze bijna thuis komen 😉 Je kan dit ook heel goed met alle leeftijden doen, alleen de kleintjes misschien wat hulp nodig hebben met het aankruisen van de icoontjes, omdat ze nog niet alle icoontjes snappen.

 

Wat heb je nodig?

 • A5 of A4 Papier
 • Een zwarte of donkere stift
 • Een liniaal
 • Je creatieve mind
 • Een bos ;)
 • Een lekkere warme jas!
 • een bordje om het A5/A4tje op te doen, dit is straks makkelijker met afstrepen

 

Stap voor stap uitleg:

 1. Zoek allerlei dingetjes uit die te vinden zijn in het bos die jij gaat bezoeken.
 2. Maak met de liniaal het aantal hokjes van de items die gezocht kunnen worden.
 3. Teken het figuurtje van het voorwerp in het hokje. Wees creatief en teken zoveel mogelijk verschillende figuurtjes. Dit maakt het extra leuk voor het kind om straks in het bos te gaan zoeken.

 

 1. Ga nu lekker op zoek naar de figuurtjes en streep ze door zodra jij ze gevonden hebt. Wie als eerst alle hokjes heeft afgekruist roept: BINGO! en heeft natuurlijk gewonnen. Onthoud, valse bingo is een liedje zingen 😉 Thuis kan je het kind een leuk prijsje geven als zijn favoriete koekje of zijn favoriete snoepje.

Tip: vergeet de stift niet mee te nemen om de hokjes af te kunnen strepen!

 

Bron: https://makencreate.com/?p=1557

 

Lente knutsels

Lente bloemen knutselen van wol

zomer knutsel

Hoe leuk zijn deze bloemtjes? Super leuk voor in huis of aan iemand cadeau geven, in plaats van een echt bosje bloemen of je kan hem op een mooie tekening plakken. En wat het nog leuke maakt is dat ze helemaal niet zo moeilijk zijn om te maken. ontzettend leuk om te maken met je af en toe oppas, vaste oppas of gastouder! En wellicht is dit ook nog eens een leuke decoratie voor in de studentenkamer van je oppas. Deze knutselactiviteit is vooral leuk met de wat oudere kinderen vanaf 4 jaar, het is namelijk een priegel werkje en dit kan dus lastig worden voor de wat kleinere kindjes.

 

Wat heb je nodig:

 • Verschillende kleuren wol
 • Schaar
 • Een grote vork
 • Slierdraad
 • Groen draad

 

Hoe maak je de bloemen?

 1. Je begint met de slierdraad en het groene draad naast elkaar te pakken met aan de andere kant de vork.
 2. Hier ga je een mooie kleur wol omheen wikkelen, bijvoorbeeld roze. Het is makkelijk om de bol wol op de grond te leggen, zo gaat het wikkelen voor beter.
 3. Je begint met de wol links om te draaien. Dit doe je over de vorm en de andere twee draden heen. Het is belangrijk dat je nog ongeveer 2 centimeter overhoudt van de twee draadjes. Wikkel een goed dik bolletje om de vork heen en knip de rest van de wol af.
 4. Vouw nu de slierdraad naar elkaar toe, dus het bovenste uiteinde naar de onderkand van het stukje wol. Draai dit goed aan om de lange stengel heen. Als het goed is heb je nu alleen nog het groene draad over.
 5. Maak van het groene draad een strak knoopje om het bolletje wol heen.
 6. Als dit hebt gedaan, haal je de wol van de vork af
 7. Nu je met het groene draad om de onderkant van de wol heen wikkelen. Dit doe je tot het draadje stevig genoeg vast zit.
 8. Knoop nu de twee uiteindes aan elkaar vast en knip een stuk van het overgebleven draadje vast. Knoop nogmaals het draadje goed vast en knip nu de rest van het draad af tot 1 centimeter boven het knoopje.
 9. De bloem is nu al bijna klaar! Knip aan de bovenkant van het bolletje wol open. Zorg dat je een scherpe schaar hebt, zodat je makkelijk door de wol kan knippen.
 10. Werk hier en daar nog een beetje bij en breng de bloem nog een beetje in vorm en je hebt een super leuke bloem! Je kan zoveel bloemen maken als je zelf wil, het is nog leuker om verschillende kleuren bloemen te maken voor een extra leuk effect!

 

Bron: https://www.ladylemonade.nl/knutselen-lente-voorjaar-knutselwerkjes/

 

 

Winter wonderland

Sneeuwbollen maken

knutselen lente

Van alle winterknutsels is dit één van de leukste om te maken met kinderen. Hij is zo gemaakt, maar het resultaat is geweldig. Onwijs leuk om als oppas te maken met de kinderen. Alle oppassers kunnen dit doen. Ook alle leeftijden zijn voor deze leuke knutselactiviteit geschikt. Let wel wat beter op bij de wat jongere kinderen dat ze niet van alles in hun mond gaan stoppen.

 

Wat heb je nodig?

 • Schaar
 • Donker gekleurd papier
 • Je favoriete gekleurde papier
 • Witte verf, rode verf, zwarte verf
 • kwasten
 • Wattenstaafjes
 • Wc-rol
 • Vel A4 papier
 • Knutsellijm
 • Een rond bakje
 • Een potlood of pen

 

Hoe maak je de sneeuwbollen?

 1. Je begint met het bakje op zijn kop op het vel gekleurde papier te leggen om zo een mooie cirkel te maken.
 2. Deze knip je uit. Deze mooie cirkel wordt de basis van je sneeuwbol.
 3. Nu kan je als piscasso die je in je hebt los gaan op de cirkel die je hebt uitgeknipt. Maak bijvoorbeeld een leuke sneeuwpop of een kerstman.
 4. Wij hebben een lifehack gevonden hoe je mooie sneeuwvlokjes kan maken, namelijk met een wattenstaafje. Stip wat witte verrf op het wattenstaafje en stip vervolgens de sneeuwvlokjes op het papier. Dit kan je ook doen met de oogjes van de sneeuwpop of kerstman.
 5. Om de sneeuwbol af te maken je gebruik maken van bijvoorbeeld een uitgeknipte hoed of neus of riem voor de kerstman of sneeuwpop. Plak deze op met knutsellijm.
 6. Laat de sneeuwbol drogen.
 7. Terwijl je sneeuwbol aan het drogen is kan je ondertussen het houdertje van je sneeuwbol maken met de wc-rol.
 8. Knip een stukje van de wc-rol af, ongeveer 1/3. Deze wikkel je om met je favoriete gekleurde papier. Doe wat lijm op het papier en plak hem om de wc-rol heen. Als je een te grote strook hebt, knip je gewoon de rest van de strook af.
 9. Nu ga je aan beide kanten van de wc-rol, precies tegenover elkaar, twee kleine gleufjes knippen, zodat je daar straks je sneeuwbol in kan doen.
 10. Als je sneeuwbol droog is kan je hem in je zelfgemaakte houdertje stoppen. Trek hem nog even recht en tada! Je sneeuwbol is af. Super leuk als decoratie in je huis. ook hier kan je er zoveel maken als je wilt 😊

 

Bron: https://www.ladylemonade.nl/winterknutsels-winter-knutselen/