× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Pesten

avatar van jasmijn kok
Datum: 31 augustus 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Als ouder voel je waarschijnlijk machteloos en boos als je kind wordt gepest. Je wilt graag helpen, maar hoe?

Een gepest kind

Veel kinderen krijgen te maken met pesten. Kinderen die gepest worden, denken vaak dat het aan hen ligt. Ze worden fysiek of mentaal gepest. Ze beginnen te geloven wat de pesters zeggen. Vaak worstelen pesters met hun eigen onzekerheden en problemen en reageren dit af op hun slachtoffers. Ook is pesten een soort haantjesgedrag, het is een vorm van aandacht vragen. 

meisje die haar hand uitsteekt om pesten te stoppen

Pesten of gepest worden

Het kan zijn dat jouw kind zelf de pester is of de gepeste. In beide gevallen is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Laat je kind vooral praten, stel open vragen en toon erkenning. Troost je kind en neem zijn verhaal serieus. Het is erg moedig van kinderen om hun ouders in vertrouwen te nemen, veel kinderen schamen zich als zij gepest worden of als zij de pester zijn. 

Een team van helpers

Waarschijnlijk is het al een hele opluchting voor je kind om jou in vertrouwen te kunnen nemen. Bespreek samen wat je kind kan doen (alleen of samen met jou) om het pesten te stoppen. Misschien de leerkracht inlichten? Doe niks waar je kind zich (nog) niet prettig bij voelt, vertrouw op zijn tempo en proces. Maak een actieplan en evalueer deze regelmatig met elkaar. Jij bent nu een van zijn helpers geworden. Bespreek met je kind of hij ook anderen (misschien leeftijdsgenoten) in vertrouwen neemt en of die hem ook kunnen bijstaan in het actieplan. Een positieve sociale kring bevordert het zelfvertrouwen en maakt je kind weerbaarder tegen pesten.

iemand die met een pen in een schrift schrijft en hokjes afstreept van het actieplan tegen pesten

Positieve momenten

Besteed daarnaast ook aandacht aan de positieve momenten. Waar heeft je kind vandaag om gelachen? Wat ging er goed vandaag? Met wie heeft hij fijn gespeeld? Maak samen een lijstje van alle kwaliteiten die je kind bezit. Hierdoor ontdekt je kind waar hij goed in is en kan je kind opmerkingen van pesters gemakkelijker naast zich neerleggen.

Gerelateerde berichten