Blog Opvoeding | Hoe stimuleer je je baby om te gaan zitten?

Categorie: Ouders | Datum: 26 januari 2021

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Leren zitten: hoe ziet deze ontwikkeling eruit?

In het eerste levensjaar van een baby vinden er veel ontwikkelingen plaats, bijvoorbeeld leren zitten. Een bijzondere ontwikkeling, want een baby zal dan de wereld op een nieuwe manier kunnen bekijken. Erg leuk natuurlijk als je daar als gastouder getuige van mag zijn en daar een bijdrage aan kunt leveren! Wanneer en hoe leert een baby zitten? En hoe kun jij deze ontwikkeling stimuleren? Lees het in deze blog!

Wanneer leert een baby zitten?

Als een baby gewend is om regelmatig op zijn buik te liggen, zal het met ongeveer 4 maanden lukken om zijn hoofd omhoog te houden. Hiermee kun je dus tijdens de gastouderopvang oefenen. Vanaf het moment dat het de baby goed lukt om zijn hoofd omhoog te houden, kan hij ook gaan oefenen met omrollen. Tussen de 6 en 9 maanden zijn bij de meeste baby’s de spieren in de rug en nek sterk genoeg om zelfstandig te kunnen gaan zitten. Op dat moment kan een baby dan ook gaan oefenen met zelfstandig te leren zitten. Natuurljk ontwikkelt elk kind zich op zijn eigen tempo. Behalve de kunst om in een zitpositie terecht te komen, zal een baby ook moeten oefenen met het vinden van balans. Hier kun jij de baby bij helpen.

Tips om als gastouder het zelfstandig zitten bij een baby te stimuleren:

✅ Als een baby op zijn buik ligt, worden spieren getraind die nodig zijn voor volgende motorische ontwikkelingen. Je kunt hier eerst korte momenten mee oefenen en deze momenten steeds wat langer maken. Vraag ook eens na bij de vraagouder: leggen zij de baby ook wel eens op zijn buik?

✅ Kan de baby zijn hoofd goed omhoog houden? Dan kun je de baby op zijn rug neerleggen, bijvoorbeeld op een kleed of op de commode. Zorg dat de baby jouw vingers vastpakt, dan kun je hem dan wat omhoog te trekken. Baby’s vinden dit vaak een leuke activiteit!

✅ Zorg voor voldoende bewegingsvrijheid! Op het moment dat een baby in bijvoorbeeld een wipstoeltje zit, heeft niet zoveel bewegingsvrijheid en dat maakt het lastig om te oefenen. Probeer deze momenten tijdens de gastouderopvang dus te beperken.

✅ Het is natuurlijk super leuk als een baby een nieuwe mijlpaal haalt en al helemaal als jij daar getuige van mag zijn! Het is alleen wel goed om bewust te zijn van de beperkte bewegingsvrijheid die een zithouding aan een baby geeft. Het is lastig om vanuit zithouding naar een andere houding te gaan. Als een baby te vroeg leert zitten, kan het zijn dat sommige spieren minder worden getraind. Hierdoor kan het zijn dat de baby het kruipen overslaat en zich zal gaan voortbewegen op zijn billen.

✅ Probeert de baby al zelfstandig te gaan zitten? Zorg dan dat zijn omgeving zacht en veilig is! De baby zal misschien nog wat moeten oefenen met het vinden van balans. Als hij achterover valt, is het fijn als daar de ruimte voor is en hij op een zachte ondergrond valt. Je kunt natuurlijk ook zelf achter de baby gaan zitten.

✅ Lukt het zelfstandig zitten al goed? Dan kun je een baby het evenwicht laten ontdekken door een bal naar hem te rollen, een leuk spelletje!

Wanneer kan een baby zitten in de kinderstoel of een fietszitje?

Als een baby goed zelfstandig in een zithouding kan komen en ook goed zelfstandig blijft zitten, kan een kind mee fietsen in een fietsstoeltje (natuurlijk alleen met toestemming van de vraagouder!) of een broodje eten in een kinderstoel. Dat klinkt natuurlijk erg gezellig, maar zo lang het zitten nog niet goed zelfstandig lukt, kun je die houding beter niet forceren. Het kan dan zijn dat de rug- en nekspieren en de wervelkolom hiervoor nog niet stevig genoeg zijn. Dit geldt ook voor speciale stoeltjes die bedoelt zijn om het zitten te stimuleren.

Lees hier ons blog over hoe je een baby kan vermaken!

 

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt