× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

4 oppastips per leeftijdscategorie die je moet weten voordat je gaat oppassen

avatar van jasmijn kok
Datum: 21 juni 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Wat kunnen kinderen op welke leeftijd? En wat kan je met je oppaskinderen van verschillende leeftijden doen tijdens het oppassen? Deze oppas handleiding geeft je oppastips per leeftijd van de kinderen waar je op past. leeftijd en wil je je goed voorbereiden voor je eerste oppasafspraak? Als je nog geen kinderen hebt grootgebracht is dat spannend. Maar geen zorgen! Met deze oppashandleiding ben je ready to go!


Algemene oppastips

Bij elke leeftijd horen andere eigenschappen en dingen die een kind kan en leuk vindt om te doen. En om het nog ingewikkelder te maken is elk kind weer anders. Het beste is om te beginnen met duidelijke instructies van de ouders en altijd goed en eerlijk te blijven communiceren over wat er gebeurt en waar je vragen over hebt. Dan kun je samen met de ouders de beste oppas worden! Lees verder voor een uitleg over elke leeftijdsgroep en hoe je daar als oppas mee omgaat.

Wat moet ik doen tijdens het oppassen?

het verschilt wat je moet doen tijdens je werk als oppas, dit is afhankelijk van de leeftijden van de kinderen. Met een kindje van 6 maanden doe je andere dingen dan als je oppast bij een gezin met een kind van 9.  Daarnaast zijn de interesses en karakters van de oppaskinderen ook belangrijk om mee te nemen.

Sommige kinderen ravotten het liefste de hele dag in de modder en bouwen tuinhutten. En andere spelen liever binnen met je een bordspelletje of lezen een boekje. Het is belangrijk dat je niet te moeilijke spellen doet, dan raken kinderen gedemotiveerd. Maar te makkelijk is saai en niet goed voor de ontwikkeling van je oppas kinderen. Het is echt een kwestie van uitproberen en leren wat goed werkt!

banner

Ook de verwachtingen en wensen van de ouders van het oppasgezin bepalen je oppas activiteiten. Sommige ouders bellen ons van nanny nina wel eens op dat ze de oppas “te passief” vinden. De oppas zat dan veel op haar mobiel in plaats van aandacht aan de kinderen te geven. Gisteren sprak ik nog een moeder die me vertelde dat het huis “ontploft!” was als de oppas was geweest. De oppas zelf vond dat helemaal niet, ze hadden gewoon een heel ander beeld van een opgeruimd huis. Dit soort problemen kan je voorkomen door heel duidelijk te bespreken wat jij van het gezin verwacht en zij van jou! Help je ook met koken en ruim je de vaatwasser in of niet?

Daarnaast is elk gezin anders met regels. Hoelang mag een kind achter een scherm zitten en gamen? Hoeveel snoepjes mag een kind? Bespreek het goed vantevoren zodat je het beste kan aanpassen en kan bijdragen in een oppasgezin.

Belangrijkste oppastip: Echt alle ouders vinden het echt het belangrijkste dat je aandacht aan de kinderen besteed. Opruimen is minder belangrijk. 

Hieronder beschrijf ik per leeftijdsgroep wat je het beste kan doen als oppas. Deze oppas handleiding gaat uit van gemiddelden, sommige kinderen zijn sneller en sommige iets langzamer! Klaar? let’s start, we beginnen bij de kleintjes van 1 tot 2 jaar oud.

twee kindjes die allebei heel vrolijk kijken omdat hun oppas de allerleukste oppastips van nina.care heeft opgevolgd

Hoe zit het met bedtijden en aantal uren slaap?

We hebben voor jouw gemak daar twee hele handige blog artikelen voor geschreven:

  1. Bedtijd per kind
  2. Hoeveel slaap heeft een kind nodig

Wat kan je doen met oppassen op kinderen tussen 1 en 2 jaar oud?

Kinderen tussen 1 en 2 jaar oud kunnen aan jou als oppas nog niet goed vertellen wat ze nodig hebben of willen. Ze dragen luiers en hebben in de middag nog een dutje nodig om voldoende energie te hebben.

Tip: Maak een schemaatje met de tijden van het dutje en eventueel fles/ melk hoeveelheden en hoe lang een flesje in de magnetron moet. Als je nog nooit melk hebt opgewarmd is het heel fijn de hoeveelheden op te schrijven.

Weet je waar de luiers liggen, hoe je een luier omdoet en waar het eten staat? Wat troost het kindje normaliter als hij of zij overstuur is? Is het kindje allergisch ergens voor?  Is er een lievelingsknuffel die je echt niet kwijt mag raken?

Wat kan een oppaskind van 1 of 2 jaar oud?

Deze kinderen zijn superhard aan het leren! Fysieke vaardigheden zoals lopen, praten, eten en drinken. Je moet hier wel echt nog bij helpen want dit kunnen ze nog niet zelf (ook al vinden deze peuters soms best dat ze dit al zelf kunnen;) Bewegende dingen en kleuren vinden ze heel interessant en dit gebruiken ze om te leren. Ook zijn ze druk bezig met social skills: de eerste woordjes en napraten zijn kenmerkende leerpunten. Ook worden karakter trekken nu steeds duidelijker: boos, lief, vrolijk dit gaan ze allemaal nog meer kunnen uiten. 

Ze herkennen mama en papa natuurlijk en zullen het ook spannend vinden dat jij als oppas en nieuw persoon bij ze bent, zeker als mama en papa er niet bij zijn.  Als je in de avond oppast is dit niet zon groot probleem als het kindje slaapt. Maar als je oppaskindje wakker wordt schrikt hij of zij zich echt een hoedje als er opeens een vreemde bij zijn wieg staat.

Tip: maak altijd eerst even kennis als mama en papa er wel bij zijn en ga een dagje proef oppassen. 1- en 2-jarige oppaskindjes zijn een grote verantwoordelijkheid en het is fijn voor je oppaskindje, jezelf en de ouders om een dagje te nemen om alles te leren en vragen te kunnen stellen.

Welke spelletjes doe je met een kind van 1 of 2 jaar?

Speel winkeltje en doe samen boodschappen. Of speel samen met de poppen/ dinosauriërs. Kinderen van deze leeftijd vinden het heerlijk om een rollenspel te doen. Kunnen je oppaskindjes al lopen? Oei maak dan je borst maar nat, deze energieke mensjes gaan nu echt op ontdekkingstocht en je bent ze zo kwijt! Zorg voor een veilige omgeving zonder scherpe dingen. 

Voorlezen uit een kleurrijk boek is natuurlijk ook heel leuk. Een tweejarige peutel zal het leuk vinden om woordjes te leren.  Benoemen van wat je ziet en uitleggen wat het is doet het ook altijd goed, dierengeluiden bijvoorbeeld nadoen is altijd leuk!

Ontwikkelen van gevoel is ook iets wat kleintjes leuk vinden, daarom voelen ze aan alles. Kleien en daarom ook vaak een succes. Of lekker naar het strand en in het zand kasteeltjes (of iets van een hoopje zand dat erop lijkt;) is heel leuk ook voor jou.  Zorg wel echt voor zonnebrand en vooral goed bedenkte huid /hoedje de kindjes hebben een teer huidje!)

Tip: is een kindje in slaap gevallen/ ligt hij of zij al te slapen als jij komt en hoor je wat geluiden van boven komen? Ga niet meteen kijken maar luister eerst even stil achter de deur! Kindjes worden soms even wakker en maken dan wat geluidjes. Ze vallen vaak snel meteen weer in slaap, en schrikken van je als je dan de deur opendoet en je niet papa of mama bent.

Vooral de twee jarige zal veel lekker “zelluf” willen doen. Zorg daarom dat je wel een oplettend “oogje in het zeil” houdt maar je oppaskindje ook wat vrijheid geeft om zelf op ontdekkingstoch te gaan. Als je oppaskindjes proberen om iets te doen geef ze dan wat tijd om het te proberen en op te lossen. Lukt dit echt niet help dan een handje en laat ze het dan verder zelf proberen.

Wat voor speelgoed is voor kinderen van 1 tot 2 jaar oud?

Zoek je een leuk cadeautje voor je oppaskindjes of komt een kindje bij je spelen thuis? Met de volgende speelgoed elementen maak je kleintjes van 1 tot 2 jaar blij.

Lijstje speelgoed 1 tot 2-jarige oppaskinderen

  • Grote blokken
  • Een oude telefoon of sleutelbos (geen kleine losse dingen!)
  • Voertuigen (auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen)
  • Zachte objecten zoals ballen en knuffels in felle kleuren
  • Simpele puzzels van hout of schuim (niet te moeilijk!)
  • simpele Muziekinstrumenten
  • Grote stiften (geen potloden dit is te moeilijk)

Originele activiteiten voor peuters

Kinderen vinden het ook superleuk om oude kranten te scheuren of een beetje met water te spelen. Samen door de kamer dansen (jij tilt het kindje op), of muziek maken door met pannen en bekers op de tafel te tikken is ook leuk.

Pas op: Geen kleine speelgoed dingen zoals munten of sleutels. En ook bij eten hierlop letten. Kinderen stoppen graag alles in hun mond om te ontdekken en ze kunnen zich verslikken. Bekijk deze EHBO-cursus van Ouders van Nu en het Oranje kruis om je voor te bereiden hierop.

Veilig spelen met kinderen van 1-2 jaar als oppas

  • Er geen speelgoed met scherpe randen is
  • Speelgoed niet te klein is (niet in mond te stoppen)
  • Er geen lange draadjes aan zitten die om de nek verstrikt kunnen raken
  • Je altijd in de buurt bent bij je oppas kind, verlies hem of haar niet uit het oog

Schrijf je in bij Nina.care en wij koppelen je aan een leuk vast gezin!

Zoek oppaswerk

Download de nanny nina app dan op je telefoon op tablet.

Activiteiten die je kan doen tijdens oppassen op kinderen van 3-5 jaar

Kinderen tussen de 3 en 5 vertellen je prima wat ze willen! Ze gaan naar school vanaf 4 en zijn druk met leren schrijven en lezen. Kinderen van 3 kunnen naar de peuterspeelzaal, de perfecte plek om te leren spelen met andere kinderen! Als een oppaskindje net naar school gaat zal het echt even wennen zijn. Ook na vakanties weer in het schoolritme komen is soms echt even aanpassen. Hier kun je als oppas rekening mee houden door goed op te letten hoe energiek kinderen zijn en je activiteiten hierop aan te passen. 

Vaak vinden kinderen die naar school gaan het leuk om te laten zien wat ze geleerd hebben en dit nog extra te oefenen. Tekenen en schrijven en en boekje wat niet te moelijk is lezen, alles kan!  tip: Lees ook ons blog voor de leukste spelletje tips.

Hoe gedraagt een 3 tot 5-jarig kind zich?

Een spannende leeftijd! Hier leren kinderen vaak fietsen en zwemmen. In het begin gaat fietsen nog met zijwieltjes en het is natuurlijk geweldig als ze zo goed kunnen fietsen dat dit niet meer nodig is. Hoe snel dit is hangt echt af per kind. Kinderen tussen 3 en 5 ontwikkelen moeten echt nog wel hun motoriek ontwikkelen, kleuren binnen de lijntjes van een kleurplaat of het rijgen van grote kralen zijn dingen waar je aan kan denken die passen bij deze leeftijd.

Kinderen van 3 hebben nog wel wat moeite om zich goed uit te drukken maar je oppaskindje van 5 kan al goed communiceren met jou als oppas! Op deze leeftijd hebben je oppaskinderen een levendige fantasie. Dat kan lastig zijn voor jou als oppas omdat fantasie en liegen een lastige lijn is. Maar het is ook geweldig om bijvoorbeeld als je over straat loopt als je de kinderen van school haalt hele avonturen te verzinnen samen.

Je oppaskinderen zullen al duidelijk aan kunnen geven wat ze willen, en jij zal ook moeten gaan kiezen waar jouw grenzen liggen. Wat leren kleuters op school? Nog best de basics! Dingen als wat “rechts en links” is, en kleuren en vormen zijn ook onderwerpen die kleuters leren. Verwacht dus nog niet dat ze al ingewikkelde dingen begrijpen als je ze uitlegt.

Welke spelletjes kan je doen als oppas met een kind van 3 tot 5 jaar?

Je kan aan je oppaskind vragen wat zijn of haar lieveningspel is. De karakters en interessen van elk kind zijn weer anders dus probeer erachter te komen wat ze leuk vinden! Haren vlechten en verkleden bijvoorbeeld vinden veel kinderen van 3 tot 5 jaar leuk.

Weet je even niet meer wat je kan doen? Vraag gewoon aan je oppaskindje wat zijn of haar lievelingsspelletje is! Of lees ons blog met oppas activiteiten we hebben superveel knutseltips of leuke spellen. Loop een rondje buiten en speel ik zie ik zie wat jij niet ziet. Of omcirkel in een oud tijdschrift alle letters P. Of bouw een hut van lakens en speel verstoppertje. Of maak een dansje en laat het kindje de beweging nadoen die jij maakt, en jij doet die van hem of haar natuurlijk na! Lekker weer? Ga naar het bos en verzamel bladeren! Leuk voor een knutselwerkje. Een boekje lezen is een mooie afsluiting van een drukke dag.

Welk speelgoed is geschikt voor kinderen van 3 tot 5 jaar?

Kinderen van 3-5 jaar krijgen een steeds beter ruimtelijk inzicht en hun fijne motoriek wordt steeds beter. Het speelgoed is daar ook op afgestemd.

  • Duplo (3 jaar) en Lego (5 jaar)
  • Dinosaurussen, dieren en poppetjes
  • Strijkkralen of grote maar let op de grootte en inslikken! (vanaf 4 jaar)
  • Poppen en knuffels
  • Speelgoed voor in de zandbak
  • Knutselspullen (kindveilige schaar, plakgerei, papier, stiften, etc)
  • Zachte ballen

Maak van een emmer of een tijltje een mini zwembad! Heerlijk met warm weer. Met bekertjes water en objecten vissen is een geweldig tijdverdrijf voor de kleintjes. Sommige voorwerpen zinken en sommige blijven drijven, een mooie eerste kennismaking met de “dichtheid” van materialen waar ze later op school meer over leren.

Veilig spelen met kinderen van 3-5 jaar

Ze zijn snel hoor pas op! Verlies je oppaskinderen niet uit het oog, even binnen wat pakken als de kinderen buiten spelen is op deze leeftijd geen goed idee.

Wat doe je tijdens het oppassen op een kind van 6-7 jaar

Je oppaskinderen vanaf 6 jaar gaan naar de basisschool in groep 3.  Spannende tijden want ze leren schrijven en lezen en kunnen simpele boekjes zelf lezen. Rekenen begint nu ook op school, en bij het rekenen en schrijven kan je als oppas ook helpen door spelletjes te doen waarbij ze dit nodig hebben!  Het is ook een heel leuke leeftijd, het karakter is echt al duidelijk te merken en je kan nu nog voordat kinderen beinvloed zijn door de samenleving zien wat ze echt leuk vinden.

Let goed op, want dit is heel waardevolle informatie die een kind later nodig kan hebben bij bijvoorbeeld een keuze voor een school, maar meer nog een studie en zelfs de baan later. Wat je echt heel leuk vindt als persoon is vaak later als je volwassen bent verscholen in meningen van anderen. Let op deze leeftijd goed op en je kan zien waar echt de passie en drijfveren van een kind zijn. En dit zijn onderdelen die later verborden worden!

Wat kan een kind van 6-7 jaar?

Fantasie en werklijkheid kunnen kinderen van 6 tot 7 steeds beter uit elkaar halen, ze beginnen te begrijpen hoe alles werkt in de wereld en deze kinderen zomaar wat wijsmaken dat kan niet meer. Ook hebben ze het snel door als je ze laat winnen met een spelletje, en het is ook juist heel goed dat ze merken dat ze niet alle dingen kunnenn winnen in het leven. Meningen van anderen worden belangrijk, zoals de juf of vriendjes. Er is een grote stap in de sociale ontwikkeling bezig en wat vriendjes doen en vinden is een belangrijk deel van de wereld van deze kinderen.

Welke spelletjes doe je met een kind van 6-7 jaar?

Kinderen van 6 tot 7 vinden het vaak leuk je te helpen, met koken bijvoorbeeld of samen in de tuin werken. ze verrassen je vaak met hoe slim of begrijpend ze al zijn. Bordspelletjes zijn een goed idee, maar heel complexe spellen is nog te moeilijk pak wel de kinderversies! Lezen en schrijven lukt ze steeds beter in, en dat oefenen ze graag! Stukjes voorlezen zelf om te laten zien hoe goed het gaat vinden sommigen heel leuk. Of doe een spelletje met het bedenken van woorden die rijmen of beginnen met dezelfde letter als het woord wat jij zegt.

Knutselen en tekenen blijft ook altijd leuk trouwens! Deze leeftijdgroep kan ook al goed zelf tekenen met potlood. (afhankelijk van het talent en de oefening natuurlijk sommige hebben gewoon meer aanleg of betere oefening gehad in de fijne motoriek!)

Lekker weer? Dan zijn speurtochten en schatzoek tochten geweldig! Lees ons blog over hoe je een goede speurtocht maakt! Of doe wedstrijdjes met hardlopen of oefeningen in het bos. Hindernisbanen van objecten thuis zijn ook leuk, denk aan emmers of schoenen of andere dingen die niet al te hoog zijn. Let echt op dat je geen te gevraarlijke/ harde/ scherpe voorwerpen gebruikt. Ongeluk? Lees onze blogs over EHBO en doe onze Nina.care EHBO-training online die we het oranje kruis heeft gemaakt. 

Het is belangrijk dat het verantwoord blijft qua hoogtes en moeilijkheidsgraad. Is het mooi weer? Dan is het misschien een goed idee om een watergevecht te gaan houden!

Welk speelgoed is geschikt voor kinderen van 6-7 jaar?

Speelgoed dat hun fantasie kan prikkelen of waar ze zich mee kunnen ontwikkelen, zowel binnen als buiten omvatten:

  • Lego
  • Kapla blokken
  • Playmobil
  • Muziekinstrumenten
  • Sportspullen als tennisrackets of een voetbal(doel)
  • Goochelspullen
  • Knutselspullen
  • Random spullen voor de hindernisbaan

Wat te doen tijdens het oppassen op een kind van 8-10 jaar

Kinderen van rond de 8 jaar worden al echt zelfstandig. Ze willen zelf beslissen bij wie ze gaan spelen, tot hoe laat ze blijven en wat ze eten. Soms mogen deze kinderen al even alleen thuisblijven. Overschat echter niet hoeveel ze zelf kunnen, de beste beslissingen zullen ze echt lang niet altijd zelf maken!

Wat kan een kind van 8-10 jaar?

Ze gaan zichzelf vergelijken met andere kinderen en worden zich bewust van hun lichaam. Invloed van media en bekende mensen is ook vaak een invloed factor. “sophie is beter in gym dan ik” of “Isa zei dat ze me mooi vond” zijn dingen die kinderen bezighouden. Vroeger was het niet zo erg als ze niet waren uitgenodigd op een verjaardagsfeestje of een vriend(in) wilde niet afspreken.

Nu kan dit echt indruk maken en kunnen kinderen daar oprecht heel verdrietig van worden. Ze vertellen ook niet meer alles aan ouders en oppas omdat ze zich ergens voor schamen. Dat is lastig, zeker omdat je soms wel kan zien dat er iets is, maar het kind wil het niet vertellen! Jij als oppas staat qua leeftijd vaak dichter bij de kinderen dan de ouders en kan soms sneller in vertrouwen worden genomen.

Onze tip: Hoewel een kindje heel verdrietig kan zijn als een vriendje wat onaardigs heeft gezegd en jij je daar ook slecht bij kan voelen kan je je bedenken dat dit is hoe het werkt: kinderen moeten leren hoe sociale regels werken en dat is gewoon een moeilijk proces. Hier zijn we allemaal doorheen gegaan en dit is essentieel om goed te kunnen gaan functioneren in de samenleving. Het is jouw taak als oppas om zekerheid en vertrouwen te bieden en een veilige omgeving te creëren waar je oppaskindje eerlijk durft te vertellen wat er speelt en jij eerlijk en zorgzaam antwoord kan geven op bepaalde vragen.

Welke spelletjes doe je met een kind van 8-10 jaar?

Deze kinderen vermaken zich vaak prima zelf al en hebben niet altijd meer je aandacht nodig. Ze kiezen echt zelf waar ze zin in hebben maar vinden jou als oppas ook heel interessant om van te leren. Hoe doe je make up op, heb je een vriendje, heb je gezoend met je vriendje en dat soort vragen zijn te verwachten.  Veel kinderen zitten ook ontzettend vaak achter schermen zo vaak als kan. Daarom is het belangrijk hier afspraken met de ouders en de kinderen over te maken. Doe een wedstrijd hutten bouwen of doe met buurkinderen een sporttoernooi met verschillende spellen.

Welk speelgoed is geschikt voor kinderen van 8-10 jaar?

Echt speelgoed is niet meer populiar, denk eerder aan videogames, buitenspelen (tikkertje en verstoppertje zijn classics die het altijd goed doen!) knutselen of tekenen zijn ook altijd fijn.  Knikkeren voor een prijs of bordspelletjes met een prijs zijn ook altijd leuk en het feit dat er een prijs (ook al is hij maar klein) te winnen is maakt de competitie extra leuk.

Kan ik zonder diploma ook aan de slag bij Nina.care?

Ja, dat kan! Heb je ervaring met het werken met kinderen of het oppassen bij kinderen thuis? Dan kan je ook aan de slag als Nanny/Oppas. Gezinnen die een vaste oppas zoeken, ook zonder diploma vind je in deze u003ca href=u0022https://nannynina.nl/word-oppasser/u0022u003elijstu003c/au003eu003cbru003eTyp je postcode in en kies een gezin dat bij jou past! Een persoonlijk tekstje naar dit gezin maakt de kans groter dat jij wordt gekozen. Vragen over een gezin? Neem via de chat contact op met jouw captain!u003cbru003eLiever meer verdienen én een erkend diploma halen? Volg de Nanny Academy! Meer info is hier te u003ca href=u0022https://nannynina.nl/nanny-nina-academy/u0022u003evindenu003c/au003e

Ik wil graag aan vast adresje, wat moet ik doen?

Leuk! Gezinnen die op zoek zijn naar een oppas die elke week op dezelfde dagen komt, vind je in deze u003ca href=u0022https://nannynina.nl/word-oppasser/u0022 data-type=u0022URLu0022 data-id=u0022https://nannynina.nl/word-oppasser/u0022u003elijstu003c/au003e.u003cbru003eTyp je postcode in en die wie er bij jou in de buurt op zoek zijn naar een vaste oppas! Een persoonlijk tekstje naar dit gezin maakt de kans groter dat jij wordt gekozen. Vragen over een gezin? Neem via de chat contact op met jouw captain!

Moet ik echt een referentienummer toevoegen?

Ja, bij Nina.care kan je zonder ervaring niet aan de slag. Een referentie kan een telefoonnummer zijn van een eerder oppasgezin, een stagebegeleider, werkgever, maar ook je tante of buurvrouw als je daar op de kinderen hebt gepast!

Gerelateerde berichten

banner