Blog Oppastest

Categorie: Au Pair | Datum: 16 april 2020

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Doe de oppastest

Ben jij een goede oppas?

Zwart-wit foto van een blond meisje van ongeveer 6 jaar met een telefoon in haar handen, ze kijkt lachend naar de oppas. En een oppas van ongeveer 21 jaar die lachend naar de telefoon kijkt. Ze hangen op een bankstel

Lijkt oppassen jou leuk? Alleen weet je niet of je wel een geschikte oppas bent? Dan ben je hier goed! Door deze test kun je erachter komen of jij een geschikte oppas bent. De test bestaat uit dertien vragen met steeds drie of vier opties als antwoord. Bij de meeste vragen is één antwoord goed, bij sommige vragen zijn er meerdere goede antwoorden. Wat je nodig hebt tijdens deze oppastest: pen en papier. Schrijf je antwoorden op je papier en kijk aan het einde van de test je antwoorden na. Of print deze test uit en omcirkel het juiste antwoord. De antwoorden staan onderaan de test. Niet stiekem naar de antwoorden kijk he ;) Succes!

 

De vragen

Vraag 1: Je bent aan het oppassen op een baby van 8 maanden oud. Wat doe je als de baby aan het huilen is?

 1. Negeren, baby’s stoppen vaak vanzelf weer
 2. Speentje geven & knuffelen
 3. Kijken of de baby honger heeft of verschoond moet worden

 

Vraag 2: Het is voorbij bedtijd, maar het kindje weigert om eindelijk te gaan slapen. Wat doe je als het kindje niet wil gaan slapen?

 1. Beneden houden
 2. Nog even laten spelen tot het kindje moe is
 3. Samen nog even tv kijken
 4. Boven in bed nog een verhaaltje lezen/ liedje zingen

 

Vraag 3: De ouders zijn de deur uit en je blijft alleen achter met de kinderen. Wat doe je zodra je aan het oppassen bent?

 1. Samen de hele middag tv kijken
 2. Buiten spelen mocht het mooi weer zijn
 3. (Bord)spelletjes doen
 4. Huiswerk maken terwijl het kindje zelf aan het spelen is

 

Vraag 4: Het is nog lang geen etenstijd, maar toch klaagt het kindje over honger. Wat doe je als het kindje honger heeft?

 1. Geeft het kindje wat hij maar wil hebben
 2. Je zegt dat het bijna etenstijd is, nog even wachten dus
 3. Je geeft het kindje een snack zoals een stukje fruit o.i.d.

 

Vraag 5: Je gaat voor het eerst oppassen. Je hebt er super veel zin in, maar wat neem je nou mee als je gaat oppassen?

 1. Telefoon
 2. Huiswerk
 3. Spelletjes
 4. Eten

 

Vraag 6: Het kindje op wie je aan het oppassen bent wil graag spelen met zijn of haar poppenkast. Wat doe je als het kindje wil spelen met bepaald speelgoed?

 1. Speelt gezellig samen met het kindje
 2. Zorgt dat de kamer veilig is en laat het kindje spelen
 3. Nee zeggen en ander speelgoed pakken

 

Vraag 7: Je bent aan het oppassen en het kindje blijft maar vragen of hij/zij op de iPad een spelletje mag spelen. Wat doe je als het kindje op de iPad of iets dergelijke wil?

 1. Nee schreeuwen, je bent klaar met dat gezeur steeds
 2. Vooraf vraag je aan de ouders hoe lang de kinderen op de iPad mogen spelen
 3. Je zegt dat het kindje beter met iets anders kan gaan spelen

 

Vraag 8: Je hebt nog nooit opgepast op een baby en de ouders zouden terugkomen voordat je een nieuwe luier moest geven. Wat doe je als je nu toch de luier moet verschonen maar niet weet hoe dit moet?

 1. Wachten tot de ouders thuiskomen
 2. Op YouTube een filmpje bekijken met uitleg hoe je een luier moet verschonen
 3. Gewoon proberen

 

Vraag 9: Je bent aan het oppassen op twee kindjes. Wat doe je als de kindjes ruzie maken met elkaar?

 1. Houd ze uit elkaar, help ze met het oplossen van de ruzie
 2. Zeggen dat ze snoep krijgen als ze nu gelijk stoppen met ruzie maken
 3. Wordt boos op ze dat ze alweer ruzie maken
 4. Niks doen, ze moeten het zelf oplossen

Tip! Via onderstaande link kun je meer leren over ruzies tussen broertjes & zusjes. https://psychogoed.nl/7-tips-bij-ruzie-tussen-broertjes-en-zusjes/

 

Vraag 10: De ouders zijn net weggegaan en nu kan het oppassen beginnen! Alleen begint het kindje te huilen zodra de deur dichtvalt. Wat doe je als het kindje begint te huilen zodra papa en mama weggaan?

 1. Je troost het kindje
 2. Laten huilen, het kindje moet leren dat papa en mama soms weg moeten gaan
 3. Kindje afleiden door te gaan spelen samen

 

Vraag 11: Wat doe je als de kindjes steeds naar papa en mama vragen?

 1. Je liegt en zegt dat ze zo terugkomen
 2. Negeren
 3. Je legt uit dat papa en mama even weg moeten, maar dat ze ook weer terugkomen

 

Vraag 12: Het is tijd voor het avondeten, helaas weigert het kindje te eten. Wat doe je als het kindje niet wil avondeten?

 1. Betrek het kindje bij de bereiding van het avondeten
 2. Niks, kindje krijgt vanzelf honger
 3. Zeggen dat het kindje geen toetje krijgt als hij/zij zijn bord niet leegeet
 4. Presenteer het eten op een leuke manier

 

Tip! Weet jij het antwoord op deze vraag nou niet zeker? Lees dan eens onderstaande blog met 6 tips voor als een peuter moeilijk is met eten, om meer te leren wat je kunt doen als het kindje niet wil eten.

https://nannynina.nl/blog/peuters-in-de-pubertijd-peuter-wil-niet-eten

 

Vraag 13: Tijdens het oppassen zijn de kindjes heerlijk aan het verven en dit te schattige beeld wil je graag vastleggen. Wat doe je als je een foto hebt gemaakt met/van de kindjes?

 1. Je plaatst de foto’s op sociale media, kan niks kwaad!
 2. Je plaatst de foto’s op sociale media met smileys over de gezichten van de kindjes zodat ze onherkenbaar zijn
 3. Je plaatst de foto’s niet op sociale media
 4. Je stuurt de foto’s naar de ouders

 

Antwoorden

Je bent klaar! Tijd om te kijken hoeveel punten je hebt gescoord bij deze oppastest. Hieronder kun je de antwoorden vinden van de oppastest. Voor elk goed antwoord krijg je 1 punt.

 • Het goede antwoord is C. Dit is het eerste wat je doet. Allebei niet van toepassing? Dan kan het speentje en knuffelen ook helpen.
 • Het goede antwoord is D.
 • De goede antwoorden zijn B & C.
 • Het goede antwoord is C. Had jij nou antwoord B? In deze situatie is het niet goed aangezien het nog lang geen etenstijd is. Gaan jullie nou over 10 minuten eten, dan was antwoord B beter geweest.
 • Strikvraag haha! Alle antwoorden zijn goed. Wat je meeneemt is heel persoonlijk en kan per keer verschillen. Telefoon is altijd belangrijk in geval van noodgevallen. Pas wel op dat je niet afgeleid raakt door alle appjes die binnenkomen op je telefoon. Moet jij nou oppassen terwijl de kindjes slapen en heb je nog bergen huiswerk liggen? Dan is het helemaal niet gek om huiswerk mee te nemen. Spelletjes zijn altijd leuk, zo hebben de kinderen weer iets nieuws wat vooral heel interessant is. Vervolgens kun je dit elke keer meenemen als ze het leuk vinden, zo maak je mooie herinneringen. Eten klinkt misschien een beetje gek, maar eet je met de kinderen en heb je speciale allergieën of een dieet? Zelf eten meenemen is dan voor jou en voor de ouders fijn, win-win dus!
 • Het goede antwoord is A.
 • Het goede antwoord is B.
 • De goede antwoorden zijn B & C. Heb jij voor C gekozen? Altijd goed om het te proberen. Mocht het nou niet lukken, kun je altijd nog op YouTube zoeken hoe het wel moet!
 • Het goede antwoord is D. Had jij antwoord A? Het beste is om de kinderen het eerst zelf te laten oplossen. Mocht dit niet lukken, dan kan je ze uit elkaar houden en helpen met het oplossen van de ruzie.
 • Het goede antwoord is A & C.
 • Het goede antwoord is C.
 • De goede antwoorden zijn A & D.
 • Het goede antwoord is C. Had jij nou antwoord D? Eventueel kun je de foto’s naar de ouders sturen als ze dit willen. Dit kun je met ze overleggen voor de volgende keren. In dat geval is D ook goed, maar niet zonder toestemming van de ouders.

 

Het resultaat

Spannend! Je bent aan het einde aangekomen, het resultaat. Ben je ook al zo benieuwd hoeveel goede antwoorden je hebt gegeven? Tel alle punten bij elkaar op en kijk hieronder wat dit zegt over jou als oppas!

 

Beginnende oppas

Heb jij tussen de 0-4 punten? Dan ben jij een beginnende oppas. Je hebt waarschijnlijk nog niet heel veel ervaring, of tenminste niet met deze situaties. Je bent op de goede weg, maar kunt nog veel leren! Hoe meer je gaat oppassen, hoe mee je zult leren. Maak je niet ongerust, het komt allemaal goed. De meeste situaties zijn nog onbekend voor jou. Door te kijken naar de antwoorden die je fout had, kun je leren van je fouten en ben jij ook binnen no-time de perfecte oppas!

 

Goede oppas

Heb jij tussen de 5-8 punten? Dan ben jij een goede oppas. Dit wil zeggen dat je al goed weet hoe je moet handelen in sommige situaties. Nog niet alle situaties zijn je bekend en daarom raad ik je aan om eens te gaan kijken naar de antwoorden die je fout had. Door te kijken naar de juiste antwoorden kun je veel leren! En vergeet niet, oefening baart kunst. Hoe vaker je oppast, hoe beter het zal gaan J

 

Super oppas!

Heb jij tussen de 8-12 punten? Dan ben jij een super oppas! Je hebt waarschijnlijk al veel oppas ervaring en weet je in de meeste situaties een goede houding te geven. Op een paar situaties na, zal jij je altijd redden op een avondje oppassen zonder Google! Kijk nog even naar de antwoorden die je fout had, hierna zal je ze nooit meer fout doen. Je bent al erg goed op weg, met nog iets meer ervaring ben jij in een mum van tijd ook de perfecte oppas!

 

Perfecte oppas

Heb jij alle vragen goed beantwoord en dus in totaal 13 punten? Gefeliciteerd, jij bent de perfecte oppas! In elke situatie weet jij hoe je met de situatie moet omgaan en hoe je moet handelen. Je hebt waarschijnlijk al heel wat oppas ervaring want oefening baart kunst, ook bij oppassen! Geen situatie is voor jou te gek, van kinderen die ruzie maken om de iPad tot baby’s die aan het huilen zijn. Als de perfecte oppas weet je precies wat je moet doen op dit soort momenten.

 

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

Haalt kids van school & kookt

Hulp in huishouden

98% match binnen 1 week

vanaf € 39 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Boek & chat onbeperkt

Gratis kennismaken

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

98% match in 2 maanden

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Au pair start < 8 weken

vanaf € 1596 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt