Blog \ Oppas tarieven: Wat betaal je een oppas gemiddeld per uur?

Oppas uurtarief: Wat betaal je een oppas gemiddeld per uur? 

Wat kost een oppas eigenlijk per uur wat is normaal? 

Oppas tarieven

Het gemiddelde oppastarief ligt in Nederland rond de €7,40 euro per uur. Het afhankelijk van verschillende factoren en het uurbedrag dat “normaal is om te betalen wisselt best veel. Bij de factoren die invloed hebben op het gemiddelde oppas uurtarief moet je denken aan:

  • Leeftijd van de oppas
  • Ervaring van de oppas
  • Diploma’s die de oppasser heeft  ( pedagogisiche diplomas of EHBO)
  • Werkzaamheden van de oppasser.  ( koken en opruimen)
  • Locatie ( Amsterdam is duurder dan Breda)
  • Of de kinderen wakker zijn of slapen

Wat kost een oppas bij Nanny Nina per uur?

Een oppas bij Nanny Nina kost  tussen de €4 en €15 per uur. Gemiddeld is dit €6 als de kinderen slapen en €10 als ze wakker zijn. Daarnaast zit er natuurlijk verschil in het uurbedrag van een professionele nanny met kinderopvangtoeslag en een oppas die een avondje komt wanneer ouders er op uitgaan. Bij de professionele nanny kan je ook kinderopvang toeslag ontvangen van de overheid en daarom liggen deze bedragen een stuk hoger dan de zogenaamde “ informele oppas”

Hoe bespreek je het oppas uurbedrag met de oppas?

Het oppas uurtarief is een veelbesproken onderwerp, zowel bij ouders als bij oppassers.  Als ouder wil jij natuurlijk je oppas een redelijke vergoeding betalen, maar liever ook niet teveel;) In deze blog geven wij van Nanny Nina, ouders advies over hoe je met het veelbesproken en enigzins “taboe” onderwerp kan omgaan over het uurtarief van oppassers. 

Bespreek het bedrag met je oppas bij het kennismakingsgesprek. Houdt hierbij  in gedachten dat je oppas vaak een jonge dame of heer is die weinig ervaring heeft in onderhandelen! Hij of zij vindt dit echt een spannend gesprek en heeft nog nooit een “ salaris onderhandeling” gedaan.  

Tip voor de salaris gesprekken met je oppas: lees in deze blog wat redelijk is als uurbedrag en stel dit voor bij de oppasser kandidaat. Onderbouw ook duidelijk waarom je dit uurtarief redelijk lijkt “ het gemiddelde oppastarief voor  oppassers van jouw leeftijd is dit bedrag ” 

Tabel met gemiddelde oppas uurtarieven

Grofweg is de verdeling van de de gemiddelde salarissen voor oppassers en nannies zoals in de tabel hieronder

Leeftijd oppas

tarief met kinderen wakker

tarief met kinderen slapen

tot 18 jaar

6 tot 8 euro per uur

4-5 euro per uur

18-21 jaar

21-25 jaar

8 tot 9 euro per uur

10 tot 11 euro per uur

6 euro per uur

7 euro per uur

25+ jaar

12 tot 15 euro per uur

8 euro per uur

18+ met opleiding en kinderopvangtoeslag

14-18 euro per uur

6-8 euro per uur

 

Salaris onderhandeling met je oppas?

Vind je het vervelend om een “ salaris onderhandeling” te doen met je oppas? Boek dan makkelijk via ons app, daar is door marktwerking vanzelf een redelijk uurtarief ontstaan en staat dit gewoon bij het oppasprofiel. Je kan zelf kiezen of je de goedkoopste oppas wilt, of een duurdere met meer ervaring en diploma’s

Wat is het uurtarief voor een scholier oppasser?

Hebben jullie een scholier die bij u op past? De richtlijn die het Nibud geeft voor scholieren tussen de 15 en 18 jaar de volgende adviezen: Een uurbedrag voor de oppas van €3,20 en €4,80. Dit is gebaseerd op het minimumloon van 15- tot en met 18-jarigen.  https://www.nibud.nl/consumenten/hoeveel-betaal-ik-de-oppas/ . Voor deze bedragen komt een professioneel nanny met baby ervaring haar bed niet uit, dit geldt echt alleen voor de incidentele avond oppas door scholier oppassers. Oppasstudenten zijn ouder en verdienen daarom meer.

Verschillend oppas uurtarief voor overdag en avond oppas?

Bij Nanny Nina wordt er ook  rekening gehouden met een dag- en avondtarief. Wanneer de kinderen op bed liggen gaat het avondtarief in.  Bij ons betaal je gemiddeld €2 minder als de kinderen slapen. dan kan de oppas namelijk iets voor zichzelf doen, zoals studeren.  Zeker voor studenten is oppassen een ideale bijbaan, zeker als ze lekker kunnen werken. Maar daar hoort wel een lager uurbedrag bij omdat het niet hard werken is als de kinderen slapen. 


Waarop baseer je het oppas uurtarief? 

De kennis en ervaring die een oppas heeft is van essentieel belang om het uurtarief te bepalen. Als je een student kiest met relevante diploma’s ligt het uurtarief natuurlijk hoger dan dat van een scholier. Het verschil zit hem naast de leeftijd van de oppas ook in de jaren oppaservaring die hij of zij heeft. Het is dan vanzelfsprekend dat je een hoger uurtarief betaald. Voor ieder gezin is en blijft het een afweging die ze zelf moeten maken. 

Naast bovenstaand genoemde factoren waarop je het tarief kan baseren zijn er nog vele andere factoren. Zoals de werkzaamheden die jij verwacht van je oppas. Verwacht jij dat je oppas wat extra taken op zich kan nemen in en rondom het huishouden zoals koken? Dan kan dat het uurtarief flink verhogen. Ook de leeftijd van je kinderen. Bij een baby en peuter zal de oppas voortdurend waakzaam moeten zijn. Wanneer de kinderen minder hulpbehoevend zijn heeft de oppas daaraan minder werk.  Sommige oppassers reizen met het openbaar vervoer. Niet alle oppassers vragen daarvoor nog een aparte reisvergoeding. Sommige oppassers hebben daarom het uurtarief €0,50 tot €1 hoger liggen om zo de reiskosten te dekken. 

 

Verschillen in tarieven per regio

Regio is eveneens een belangrijke factor in het bepalen van een oppastarief. Het tarief wordt dan ook beïnvloed door vraag en aanbod van het aantal oppasgezinnen en oppassers. In Nijmegen is er veel aanbod van oppassers maar minder oppaswerk dan in de randstad. Het gemiddelde oppastarief van onze oppassers in Nijmegen ligt dan ook lager dan die van in de randstad. Dit leidt dan ook tot flinke verschillen en tot stijgende oppastarieven. De oppassers in Noord-Holland spannen de kroon met hen uurtarieven. Dit heeft voornamelijk te maken met de vraag en aanbod van oppassers. Je kan gerust denken aan een verschil in uurbedragen van 2 tot 3 euro per uur in de verschillende regio’s. Groningen en Leeuwarden zijn voorbeelden waar we de laagste uurtarieven meten.  Haarlem en vooral het Gooi, Naarden en Bussum kenmerken zich door relatief hoge oppastarieven. Dat komt voornamelijk doordat dit geen studenten steden zijn zoals Leiden Utrecht Amsterdam en Delft. In deze steden is het oppas aanbod beter in balans dan in ‘t Gooi.

oppas tarief per uur
Hoe betaal ik de oppas?

Tegenwoordig zijn er super veel verschillende manieren om je oppas te betalen. Vroeger werd er eigenlijk bijna altijd contant betaald maar onderhand zien wij ook veranderingen plaatsvinden. Mensen hebben tegenwoordig minder of geen contant geld meer in hun portemonnee en betalen alles met de pin, Als er een oppas heeft opgepast dan kan er natuurlijk niet gepind worden ;). 

Tikkies zijn een geweldige uitkomst voor ouders die de oppas willen betalen wanneer zij thuiskomen. Wij van Nanny Nina hebben daarin meegedacht en hebben sinds kort een super toffe app! Wanneer je member bent bij ons heb je dus handige mogelijkheden en privileges. Zo kan er gemakkelijk een oppas worden uitbetaald.  

Wit of zwart betalen van het oppas uurtarief?

Sommige oppassers vinden het nog steeds erg belangrijk om contant betaald te krijgen. Dit omdat niet alle oppassers hun oppasinkomsten opgeven bij de belastingdienst als ze inkomsten belasting aangifte doen. Tip: bespreek met je oppas van tevoren hoe jullie de betaling doen. Of de oppas betlasting betaalt of niet heeft namelijk ook best een grote impact op het uurtarief. Reken 30% extra als de oppas echt fulltime werkt als oppasser. Dit is namelijk het bedrag dat je oppas aan de inkomsten belasting kwijt is. Lees meer over welke kosten je oppas mag aftrekken in dit artikel: https://nannynina.nl/blog/belasting-betalen-als-gastouder-stap-voor-stap-belastinghulp-voor-gastouders-en-nannies

Moet je je oppassers fooi geven?

Wordt je eigenlijk verwacht om fooi te geven aan je oppassers? Tot slot nog even, nog een twijfelpunt voor veel ouders:  moet je fooi geven? En zo ja hoeveel fooi moet je dan geven?! We hebben een klein onderzoekje gedaan onder de ouders die via onze app oppas boeken. Van de oppasboekingen via onze app geeft 53% van de ouders een fooi. De hoogte van de oppas fooi is afhankelijk van het totaal bedrag dat de oppas betaald krijgt. Voor een avondje van 4 uur oppassen geven ouders gemiddeld 1 euro fooi en ronden bedragen af naar boven. Op een hele dag oppassen geven ouders minder fooi. Dat heeft te maken met het terugkerende karakter van deze oppasafspraken. Veel ouders geven niet elke week fooi geven aan de oppas dat is een beetje veel van het goede. Kortgezegd ronden veel ouders bedragen wel af naar boven maar geven lang niet altijd een fooi. 

potje met geld erin en "tip" erop

Hoe werkt het boeken van een oppas via de Nanny Nina app?

De ouders kunnen oppassers boeken via de app! Je ziet gescreende oppassers in jouw regio evenals het uurtarief dat ze hanteren. Heb jij die toffe superheld geboekt die toevallig ook nog is om de hoek woont die je nu met liefde wilt uit betalen? Check de app, hij rekent uit wat de oppas heeft verdiend aan de hand van de uren die ze heeft gewerkt en haar uurtarief en je kan het super makkelijk overmaken! Wij van Nanny Nina helpen je graag, we’ve got you!! 

Heb jij meer vragen over de service die wij leveren bij Nanny Nina? Pak je telefoon download de app en mail of bel ons waarmee wij jou kunnen helpen!