× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Opleiding nodig om op te passen, waar of niet waar?

avatar van jasmijn kok
Datum: 15 juni 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Droom je er van om je vrije middagen en avonden te delen met kinderen en wil je een gezin uit te brand helpen met oppassen? Ben je energiek, enthousiast en vrolijk? Maar wil je weten of je een opleiding nodig hebt om op te kunnen passen? Dan is deze blog echt wat voor jou! Hierin staan tips voor een aanstaande oppas en je eerste keer oppassen!

Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig als oppas?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, er is geen speciale opleiding nodig om oppas te worden en om te mogen oppassen. Natuurlijk zijn er wel een paar eigenschappen en kwaliteiten die handig zijn om te bezitten als je gaat oppassen. Als eerste is het heel belangrijk om je af te vragen wat je van kinderen vindt; het oppassen draait immers om kinderen en het verzorgen van kinderen en als je geen ‘feeling’ hebt met kinderen is het lastiger om voldoening uit het oppassen te halen, maar het is niet onmogelijk. Vraag jezelf eerst af waar je kwaliteiten liggen. Zijn het vooral de jongere kindjes of heb je liever oudere kinderen? Dat is nogal een groot verschil. Bij jonge kinderen ben je veel meer aan het verzorgen dan de oudere kinderen want die kunnen immers al veel meer zelf. Vraag je ook van tevoren af of je alleen overdag of s’ avonds of beide wilt gaan oppassen.

banner

Ben je geduldig, enthousiast en vrolijk, dan zijn dat pluspunten voor een oppas. Kun je (een beetje) koken, voetballen of ben je creatief? Al dit soort eigenschappen en kwaliteiten hebben voordelen tijdens het oppassen. Het is vervolgens belangrijk om verantwoordelijk te zijn; je daagt immers de zorg voor andermans kinderen en de ouders laten jou in vertrouwen achter met hun kind(eren). Natuurlijk kan het ook zijn dat je een bepaalde kwaliteit nog niet zo goed bezit, maar deze kan oefenen. Zo kun je bijvoorbeeld leren koken, door het vaker te doen. Het is dus niet zo dat wanneer je een van de beschreven kwaliteiten en eigenschappen (nog) niet bezit je geen oppas kan worden. Net zoals vele andere dingen is oppassen is een ervaring en van de eerste keer leer je dingen, die neem je mee naar de keer daarna enzovoorts. Zelf pas ik al ruim tien jaar op bij gezinnen, en ook ik leer nog nieuwe dingen!

Heb ik een opleiding nodig voor gastouder (aan huis) of pedagogisch professional?

Ja, dan heb je wel een opleiding nodig! Deze gastouder aan huis opleiding kan je volgen via onze eigen Nanny Academy en deze rond je af met een erkend mbo 2 diploma. De opleiding is online te volgen via je laptop of tablet lekker thuis op de bank! En je kan hem al binnen 2 maanden afgerond hebben.

Het verschil tussen een pedagogisch professional en een oppas is dat je als professional of nanny geregistreerd staat in het LRK, het landelijk register kinderopvang.

Bron: https://www.landelijkregisterkinderopvang.nl/pp/StartPagina.jsf 

Hoe zit het met kindertoeslag voor het gezin waar je oppast?

Sta je op die lijst dan kan het gezin waar je werkt ook kinderopvangtoeslag ontvangen voor de uren die je werkt. Het huis wordt gecheckt door de GGD en geldt als “officiële opvanglocatie.” Het LRK is de officiële lijst van de overheid waar alle nannies instaan die voldoen aan de eisen die de overheid stelt aan jou als professioneel nanny. Je moet onder andere een VOG hebben en een EHBO met praktijk. En daarnaast dus een diploma van een erkende lijst van de overheid. Lees ons blog artikel hierover. Je kan bij ons de nanny test doen en kijken of je opleiding voldoet! Zoek even in de blogs op “nanny diploma test” en dan vind je het:)   In sommige gemeenten moet je ook betalen om ingeschreven te worden op deze lijst. De tarieven wisselen per gemeente in Haarlem is het bijvoorbeeld 870 euro en in Rotterdam is het gratis. De gemeente komt zelf ook nog langs bij je oppasgezin om de “opvanglocatie” te controleren. Een ander belangrijk verschil is het uurloon van een gastouder aan huis. Want zie je, omdat je als gezin kinderopvangtoeslag ontvangt voor een gastouder aan huis kan je als nanny (pedagogisch professional, gastouder aan huis allemaal hetzelfde!) meer vragen per uur. Je moet denken aan een uurtarief tussen de 15 en 18 euro per uur. Lees meer in al onze blogs over gastouders en nannies.

Wil je overwegen om een gastouder te worden? Lees meer op de Nanny Academy pagina!

Oppassen is een proces van leren

Zoals ik beschreef is oppassen een proces van leren. Dat geldt voor jou, maar ook voor het oppasadres in kwestie. Het kan zijn dat je begint bij een gezin die nog nooit een oppas hebben gehad, dat kan dan best spannend zijn voor de ouders en de kinderen. Probeer je in te leven in de situatie van het gezin waar je gaat oppassen. Stel ze gerust, geef aan dat je e op de hoogte zal houden en neem tijd voor het afscheid. Het kan natuurlijk ook zijn dat het gezin al veel vaker oppas heeft gehad maar dat het jouw eerste keer is. Dan is het voor jou heel spannend. Het zou fijn zijn als het oppasadres dit begrijpt en je alles even uitlegt. Wees niet bang om vragen te stellen en onthoud: er bestaan geen stomme vragen! Door het stellen van vragen ontstaat er duidelijkheid dan is voor de ouders fijn zodat ze weten dat het wel goed zal komen, en het geeft jou vertrouwen dat je handelt zoals de ouders dat graag willen.

Hoe werkt de betaling bij oppassen?

Oppassen wordt vaak gezien als een bijbaan. Het kan zijn dat er in de familie een afspraak is dat oppassen ‘gratis’ is, maar over het algemeen word je betaald voor de uren dat je met de kinderen bent. Je kan contact betaald worden of via een ‘tikkie’. Spreek van tevoren af wat het uurtarief is en wat de bijbehorende taken zijn. De meeste oppassers krijgen betaald naar hun leeftijd, ervaring en kwaliteiten/ verantwoordelijkheden of extra taken. Ben je er bijvoorbeeld alleen terwijl de kinderen slapen, dan is het logisch dat je minder betaald zal krijgen, omdat de kinderen immers wel zullen slapen. Breng je de kinderen naar bed/ of moet je met ze eten en wellicht ook koken, dan is het logisch dat je meer zal krijgen.

ehbo les tijdens de opleiding om gastouder te worden. baby light op tafel met bloed. oppas is bezig de baby te verzorgen met de daarvoor bestemde middellen zoals pleisters

Hoe zit dat met EHBO als oppas?

Hoewel het niet verplicht is geeft het jou en het oppasadres misschien een veilig gevoel om een EHBO – cursus (Eerste Hulp Bij Ongelukken) te volgen. Je hoopt het natuurlijk nooit nodig te hebben maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is dan wel handig dat je weet hoe je moet handelen. Je kunt dan bij de kennismaking vertellen dat je in het bezit bent van een EHO-diploma of bereid bent om deze cursus te gaan volgen. Die keuze is aan jou.  Je kan in de Nanny Academy ook gratis onze oppas EHBO met de EHBO quizzen volgen. Hiermee kan je ook een EHBO diploma behalen en dit bij je oppasprofiel zetten.

Pedagogische tricks en trucs

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat een kind een driftbui krijgt, en vaak gebeurt dit op de meest onhandige plekken… of kinderen willen wat hebben en blijven erover doorvragen. Stem je toe of houd je voet bij stuk? Hoe kun je het best handelen en wat kan je beter wel én beter niet doen? Opvoeden is een proces van ervaren en leren. Na een gebeurtenis denk je vaak ‘had ik maar’ of ‘volgende keer ga ik… doen’. Niet alles is te voorkomen maar er zijn situaties die je kunt voorkomen met een beetje kennis over kinderen en opvoeden. Die kennis kun je vervolgens toepassen tijdens het oppassen. Lees bijvoorbeeld eens een boek over kinderen of over opvoeden en stel jezelf de kritische vraag of je hier over na gedacht had. Je kan ook je ouders of vriendinnen vragen om ervaringen of ervaringen juist delen met anderen. 

Een pedagogisch truckje die ik vaak toe pas is om de situatie om te denken, hoe ik dat doe wordt duidelijk in de onderstaande casus:

Je staat op het punt een stuk te gaan met twee oppaskindjes. De peuter van twee wil heel graag zijn loopfiets mee nemen terwijl het fietsen erop nog heel lastig is. In de tuin gaat goed, maar het stuk dat je wilt wandelen is wat te ver. Je hebt de tweelingwagen mee, waar beide kindjes in kunnen. Die wagen is vrij fors en je weet dat je na een aantal meter de loopfiets kan dragen én de wagen kan duwen omdat de peuter niet meer wilt fietsen. De peuter vraagt het nogmaals…

Wat doe je in een lastige situatie met een peuter

  1. Je stemt in, en neemt de loopfiets mee. De peuter is blij en jullie beginnen met wandelen.
  2. Je stemt niet in, legt nogmaals uit dat het niet handig is om de loopfiets mee te nemen.

Voor je de keuze maakt, is het belangrijk om af te wegen wat de consequentie(s) is/zijn die hangen aan de afweging. Als je toestemt zal je er achter komen dat je de loopfiets en de wagen niet veel later kan duwen en de peuter zit heerlijk in de wagen… als je niet toestemt heb je een wellicht een huilende peuter maar is het wandelen wel veel gemakkelijker. Nu je de consequenties op korter termijn weet, is het goed om na te gaan of er consequenties zijn op de langere termijn. Kinderen leven op regels en grenzen, dus als je iets toelaat, is er een grote kans dat het kind dit ziet als ‘het mag de volgende keer dan ook’ en het kind zal het in een volgende situatie weer proberen. Bedenk of je ‘de keuze’ over twee weken nog steeds zou accepteren, dus zou je, als je elke dag gaat wandelen, de loopfiets meenemen met het gevolg dat je de loopfiets negen van de tien keer kunt dragen? Is het antwoord ja, dan kun je toestemmen met de vraag van de peuter. Is het antwoord van de langere termijn nee, dan is het zaak om niet toe te stemmen en uit te leggen waarom je iets niet wilt. Die uitleg moet dan wel duidelijk zijn en gerelateerd zijn aan het begrip van het kind.

Maak de keuze, en heel belangrijk, houd je vast aan deze keuze! 

Kortom, ben je geduldig, vriendelijk, heb je feeling met kinderen en ben je verantwoordelijk, dan is het oppassen zeker wat voor jou! Er is dus geen opleiding vereist om oppas te worden maar het kan wel handig zijn wat kennis te hebben van kinderen, opvoeden en handelen in geval van nood. Een tip voor en fijn boek met veel informatie is ‘Inleiding in de pedagogiek’ van Annemiek Becker. Dat geeft zowel jou en het oppasadres vertrouwen, en dat staat wat mij betreft aan de basis van een goede oppas en een fijn oppasadresje; het creëren van een vertrouwensband.

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil je ook graag een dag(deel) oppassen? Ga dan naar deze link en schrijf je in! Na de inschrijving neemt  je city captain contact met je op en word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en dan kun je beginnen met oppassen! Liefs Astrid

Bronnen:

– Becker, A. (2012). Inleiding in de pedagogiek. Assen: van Gordum uitgevers.

– Eigen ervaringen

Meest gestelde vragen over gastouder worden

Kan ik mijn EHBO-diploma ook bij Nina.care halen?

Een gastouder moet beschikken over een EHBO-certificaat gericht op kinderen. Je kunt meerdere soorten Eerste Hulpcursussen volgen om een geschikt certificaat te behalen. Bekijk hier waar je dit diploma kan halen: https://www.nina.care/nl/gastouder/

Hoe bepaal je je uurtarief?

In je uurtarief zitten als zzp ook je verzekering, pensioen en vakantiegeld. En je inkomsten belastingen natuurlijk! Daarom adviseren wij om minimaal 14 euro per uur aan te houden. Gemiddeld in Nederland verdienen nannies en gastouders die bij gezinnen thuis werken tussen de 13,50 en 20 euro per uur ( btw vrijgesteld) Dit tarief is ook afhankelijk van hoeveel kinderen er zijn in het gezin waar je werkt.   Vind je het lastig? Probeer het anders eens om te draaien: Wat zou ik zelf bereid zijn om te betalen? 
Weetje: Ben erkend gastouder? Dan kunnen de ouders per kinderopvangtoeslag krijgen. Bij 4 kinderen kun je dus wel hoger gaan zitten met je uurtarief dan bij 2 kinderen. Als je geen diploma hebt om als gastouder te werken kan je deze wel halen bij de Nanny Academy.
Meer weten? Ga naar: https://www.nina.care/nl/gastouder/

Hoe zit het met belastingen?

Houdt 20% tot 30% van je inkomsten apart voor je inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet. Vind je het vervelend en spannend om een bedrag te moeten afwachten op het einde van het jaar? Oplossing: Je kan bij de Belastingdienst een voorlopige aanslag aanvragen. je vult dan in wat je verwacht te gaan verdienen dat jaar.  Vervolgens betaal je de Belastingdienst maandelijks een bedrag aan verwachte inkomstenbelasting. Zo heb je geen enorm bedrag wat je achteraf moet betalen. Blijkt het bedrag aan inkomstenbelasting achteraf te hoog of te laag? Dan wordt dit door de Belastingdienst met je verrekend! Ideaal voor mensen die niet zo goed zijn met sparen.

Gerelateerde berichten

  1. kosten oppas van de zaak
banner