× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

‘’Nu even zelfstandig spelen’’, maar hoe?

Datum: 28/09/2021
Over de Auteur: Mijn naam is Maud Zeebregts (26), gek op de puurheid van kinderen en altijd nieuwsgierig wat er in de kinderkoppies omgaat. Met deze nieuwsgierigheid en mijn pedagogische achtergrond hoop ik jullie met mijn blogs te enthousiasmeren en te inspireren om op verschillende manieren naar kinderen en hun gedrag te kijken.

Zelfstandig spelen is niet voor alle kinderen even makkelijk. Toch verwachten wij dat kinderen ‘’gewoon’’ even zelfstandig gaan spelen. Maar zijn deze verwachten wel reëel? En hoe leer je een kind zelfstandig spelen? Wat kunnen wij doen om kinderen te helpen in het leren van zelfstandig spelen? Mocht je nieuwsgierig zijn lees dan snel verder!👇

Belangen van zelfstandig spelen 

Zowel samenspelen als zelfstandig spelen is belangrijk! Hoe heerlijk is het om helemaal alleen diep weggezonken te zijn in je eigen fantasie. De prikkels en de drukte om je heen te vergeten en zo volledig te kunnen ontspannen en emoties van je af te laten glijden. Dit vrije spel is nodig om tot deze ontspanning te komen. Vanuit hier kunnen kinderen vaardigheden leren die belangrijk zijn in verschillende situaties. Even geen regels en richtlijnen die opgelegd zijn door een volwassene.

Het is belangrijk dat kinderen af en toe in het diepe worden gegooid en worden gedwongen om zonder invloeden van een andere creatieve oplossingen leren te bedenken. Wanneer het kind ervaart dat het zelf iets heeft kunnen oplossen, vergroot dit de creativiteit en het zelfvertrouwen. Dus vanaf nu als een kind zich verveelt, lekker laten vervelen en niet geneigd zijn om ze te gaan vermaken! Door verveling heeft het kind de kans om tot ontdekkingen te komen en dit geeft kinderen mooie leermomenten. 

Wat mogen wij verwachten bij zelfstandig spelen?

Het ene kind kan zich zelfstandig goed vermaken en het andere kind heeft hier moeite mee. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat het kind de oudste of het enige kind is. Het kind heeft hierdoor altijd samen met een volwassene gespeeld en minder de kans gehad om te leren zichzelf te vermaken. Het karakter van het kind speelt ook mee. Wanneer het kind altijd op zoek is naar nieuwe avonturen & prikkels, erg beweeglijk en snel afgeleid is, is het voor deze kinderen lastiger om zichzelf te vermaken. Veel kinderen hebben ook het eerst duwtje in de rug nodig om te starten met spelen. 

Hoelang kan een kind gemiddeld per leeftijd zelfstandig spelen?

👶 Peuter: maximaal 15 minuten 

👧 Kleuter: ongeveer 20 tot 30 minuten 

👱 Kinderen vanaf 7 jaar: een kleine 60 minuten  

Het is belangrijk dat je niet strikt uitgaat van deze gemiddelde. Kijk altijd naar het kind en wat het kind aankan! Het is erg zonde om het kind hierin te overvragen en een negatieve ervaring op te laten doen. 

Help het kind tot zelfstandig spelen!

  • Bouw het rustig op. Verwacht niet direct dat een kind zelfstandig kan spelen, voor sommige kinderen is het lastig en moeten dit stapje voor stapje leren. Begin met naast het spelende kind zitten. Je doet dan niks en speelt niet mee. Als je merkt dat de aandacht van het kind op het spel gericht is, neem je langzaam steeds meer afstand. Zelfstandig spelen hoeft niet te betekenen dat het kind zich alleen in de ruimte moet bevinden. Sommige kinderen blijven het prettig vinden als er een volwassene in de buurt is en dat is oké!
  • Help kiezen. Om te beginnen met spelen, moet je allereerst beginnen met een keuze te maken waar je mee wilt spelen. Dit is voor veel kinderen al erg lastig. Help het kind hierbij. Bij jongere kinderen kun je ze twee keuzes geven en bij de wat oudere kinderen helpt het om een lijst te maken met alles wat ze leuk vinden om te doen. Vanuit deze lijst kunnen ze zelfstandig een keuze maken. Zo blijft de keuze altijd bij het kind zelf. 
  • Niet urenlang. Houd de verwachtingen laag. Kinderen hoeven echt geen uren alleen te spelen. Het is al heel wat als kinderen 15 minuten alleen kunnen spelen. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze er mee geoefend hebben en hoe langer het eindelijk lukt. Heb dus geduld!
  • Beeldschermtijd. In deze tijd zijn tablet, computers en televisies niet meer weg te denken en dat hoeft ook niet! Zorg alleen wel dat er duidelijke afspraken en regels zijn over het beeldschermgebruik, dan voorkom je dat kinderen tijdens verveling direct naar hun beeldscherm grijpen. 
  • Vaste momenten. Spreek met het kind vaste momenten af wanneer het zelfstandig gaat spelen. Bijvoorbeeld na elk gezamenlijk moment; eten, kletsen, buiten spelen, gezelschapsspel etc. 
  • Buitenspelen. Buiten is voor veel kinderen een fijne ruimte om zelfstandig tot spel te komen. Laat ze in de achtertuin spelen of neem ze mee naar de speeltuin. 
  • Nodig vriendjes of vriendinnetjes uit. Wanneer er andere kinderen om de kinderen heen zijn, is het vaak dat kinderen zich makkelijker zelfstandig kunnen vermaken. Er hoeft dat niet perse samenspel te ontstaan, maar een ander kind in de ruimte kan wel voor afleiding en nieuwe ideeën zorgen. 
  • Interesses. Als je merkt dat het kind bijvoorbeeld steeds naar de stofzuiger grijpt, dan geeft dit aan dat het kind dit interessant vindt. Geef het kind dan een alternatief bijvoorbeeld; een speelgoedstofzuiger of een oude stofzuiger. Wanneer er interesses zijn, dan komt het zelfstandig spel van zelf.  
  • Open-eind speelgoed. Zorg dat het kind open-eind speelgoed heeft. Zoals de naam al zegt is er altijd tijdens dit spel een open-eind en stopt het spel dus nooit. Er is geen vast spelverloop en is volledig afhankelijk van de creativiteit en de fantasie van het kind. 

Oneindig zelfstandig spelen met open-eind speelgoed

Een wobbel! Op het eerste oog zal je denken; wat moet je er mee? Op heel veel verschillende manieren kan een wobbel gebruikt worden. Het is maar net hoe rijk je fantasie is; een relaxstoel, een brug voor de auto’s, een bedje voor de baby en ga zo maar door…. 

Houten regenboog! Met de bogen van de regenboog kan je bouwen en van alles mee maken. Kinderen zijn er dus uren zoet mee. De regenboog staat ook nog eens te shinen in de kinderkamer, want hij ziet er super leuk en vrolijk uit. 

Benieuwd waarom ook samenspelen met het kind belangrijk is? En hoe je dit aanpakt in je oh zo volle agenda, meerdere kinderen om je heen en eigenlijk er totaal geen zin in te hebben? Lees dan ook de blog ‘’Wees even kind en speel mee!’’ 💫

https://www.youtube.com/watch?v=nwYECjaCOZY&t=55s

Gerelateerde berichten