Blog \ Marijkes au pair leven in Madrid

Een dag in het leven als au-pair in Madrid

vrolijk meisje met lang bruin haar, een bordeaux rood vest aan een blauwe spijkerbroek en witte gympen aan op een bankje tussen twee standbeeld mannen

Dit ben ik als au pair met Don Quichot, aan het einde van deze blog vertel ik daar meer over!

 

Toen ik vorig jaar onverwachts een tussenjaar had besloot ik dat ik er even tussenuit moest. Daarom koos ik ervoor om au-pair te worden. Ik was toen al veel aan het oppassen en ik wilde graag naar het buitenland, dit leek mij de perfecte oplossing. Ik pakte mijn spullen en werd au-pair bij een gezin in Madrid.

 

Voordat ik in dit verhaal duik zal ik mezelf even voorstellen. Ik ben Marijke en ik ben sinds November 2018 oppas bij Nanny Nina. Heel toevallig was dit ook de maand dat ik officieel stopte met mijn studie op de Pabo. Omdat ik stopte met deze studie had ik een heel jaar vrij voordat ik weer aan een nieuwe studie kon beginnen. Hierdoor kon ik dus veel oppassen en had ik ook de mogelijkheid om au-pair te worden bij een gezin in Spanje.

 

 

Het gezin bestond uit een vader, moeder en drie kinderen. Alejandro van 10, Ciara van 4 en Lola van 2. Ik ben in contact gekomen met dit gezin via aupairworld.com. Dat is een site waar au-pairs en gezinnen elkaar kunnen vinden en berichten kunnen sturen. Samen met dit gezin had ik besloten dat ik er 2 maanden zou blijven; van mei t/m juni. In deze maanden gingen de kinderen nog naar school. In Spanje gaan de kinderen van 9 uur tot ongeveer 5 uur naar school. In de maand juni veranderde dit, toen gingen de kinderen minder lang naar school.

 

Schoolrun als au-pair

In de ochtend werd ik zelf meestal rond half 8 wakker. Eerst zorgde ik er voor dat ik zelf helemaal aangekleed was en klaargemaakt voor de dag, voordat ik de Ciara wakker ging maken. Alejandro en Lola waren rond dit tijdstip meestal het huis al uit. Alejandro ging zelf naar school en Lola werd door de ouders naar haar nursery gebracht. In de ochtend had ik dus alleen Ciara.

 

Rond 8 uur ging ik haar wakker maken. Ik zorgde ervoor dat alles voor het ontbijt klaar stond. Wanneer we klaar waren, ging Ciara alvast zich alvast klaar maken voor de dag en ruimde ik de keuken alvast een beetje op. Ciara houdt enorm van om te dansen en zoveel mogelijk te bewegen terwijl ze haar tanden poetst, onmogelijk voor mij om die staartjes in te doen.

 

Rond 8:45 waren we net op tijd de deur uit, onderweg naar school. Al huppelend kwamen we aan op school, de juf deed net de rolluiken omhoog. Tijd voor weer een leuke schooldag. Ik zwaaide nog even naar Ciara die ondertussen al enthousiast naar de juf is gerend en ga weer naar huis.

 

Au-pairs gaan zelf ook naar school

Wanneer de kinderen allemaal op school zaten had ik heel even tijd om het huis een beetje op te ruimen voordat ik naar mijn eigen school ging. Ik volgde namelijk Spaanse les met nog een paar andere au-pairs in dezelfde buurt. Ik liep altijd snel naar de bus onderweg naar de Spaanse les. Deze dag leerden we over alle dingen die mensen in huis hebben. Denk aan een stoel (silla), een tafel (mesa) en de badkamer (banjo). Dit waren voor mij handige woorden om te leren, hierdoor kon ik weer beter met de kinderen communiceren. Mijn kinderen spreken namelijk niet allemaal Engels, ze gaan allemaal naar tweetalig onderwijs maar alleen Alejandro en de moeder kunnen communiceren in het Engels. Met de meiden communiceerde ik met mijn beperkte Spaanse vocabulaire, een paar Engels woorden en een heleboel gebaren. Soms leverde dit wel leuke situaties op, dan lagen de kinderen weer in een deuk, omdat ik het verkeerde woord had gebruikt voor een bepaald voorwerp. Gelukkig konden we van elkaar leren. De kinderen leerden aan mij Spaans en ik leerde aan hen Engels.

 

Siësta als au-pair

Om 1 uur stond ik weer bij school. Vrolijk kwam Ciara naar me toe gerend met al haar knutselwerkjes van die dag. Ik liep nog even naar de juf om iets na te vragen en dan konden we naar huis. Onderweg vroeg Ciara of we vandaag naar ‘Gymnasia’ gaan. Op dinsdagen en donderdagen gaat Ciara altijd naar ritmisch gymnastiek. Gelukkig was het donderdag dus kon ik Ciara gelukkig maken door haar te vertellen dat we vandaag inderdaad naar ‘Gymnasia’ gingen.

 

Eenmaal thuis gingen we eerst eten. In Spanje eten ze tijdens de lunch een warme maaltijd. Gelukkig, voor mij, kookt de moeder dit altijd in de avond al en hoefde ik het in de middag alleen maar op te warmen. Na het eten ging de tv meestal even aan, het was namelijk tijd voor de siësta en van tv kijken wordt Ciara vaak wel slaperig. Siësta houdt in dat mensen in Spanje na de lunch vaak even een rustmoment hebben. Tijdens dit rustmoment gaan sommige mensen slapen, de meeste mensen kiezen er echter voor om even rustig op de bank te zitten en tv te kijken of dergelijke. De meeste oudere mensen en kleinere kinderen slapen tijdens de siësta wel, en ook deze au-pair vond het niet erg om even een oogje dicht te doen tijdens de siësta. Maar de siësta was voor mij ook een perfecte gelegenheid om even te douchen, de was te doen of iets anders waar ik geen tijd voor had wanneer de kinderen wakker waren.

 

Rond 3 uur maakte ik Ciara weer wakker. Meestal gingen samen nog even tekenen, Ciara vond het altijd helemaal te gek als ik een eenhoorn tekende die zij dan vervolgens kon inkleuren. Rond een uur of 4 maakte ik een snack voor mij en Ciara. Intussen was Alejandro ook thuis van school en zat hij meestal zijn huiswerk te maken. Na de snack was het voor Ciara om haar gymkleren aan te trekken en de ritmische gymnastiek te gaan! 

 

Eerst gingen we langs de nursery om Lola op te halen. Doordat de bus op specifieke tijden reed kwamen we meestal best wel vroeg aan bij de gymnastiek. Gelukkig zat er vlak bij de gymnastiek een hele leuke speeltuin waar de meiden graag speelden. Op warme dagen nam ik altijd genoeg water mee zodat de meiden niet uitgedroogd raakten tijdens het buiten spelen. Op de dagen dat er geen gymnastiek was gingen we ook vaak naar een speeltuin, meestal op zo een dag zorgde ik er voor zorg dat er ook snacks mee kwamen.

Om 18:00 uur begint de ritmische gymnastiek. Samen met Lola zwaaide ik Ciara altijd uit voordat ze naar de lerares liep. Eenmaal thuis zat mijn werkdag er alweer op.

 

Meestal ging ik even naar mijn kamer zitten om mijn Spaanse les van die dag door te nemen en even uit te rusten. Soms ging ik ook nog even naar buiten om met Alejandro te voetballen of om met de meiden te spelen. Rond 9 uur stond het eten klaar, daarna zat voor mij de dag er officieel op en trok ik me terug in mijn kamer.

 

Weekend als au-pair

Vanaf vrijdagochtend 9:00 uur had ik meestal al weekend. Ik hoefde op vrijdag namelijk alleen Ciara naar school te brengen. De ouders waren op vrijdag eerder thuis, waardoor zij vaak zelf de kinderen ophalen. Hierdoor had ik de mogelijkheid om in het weekend naar een andere stad te gaan of om in Madrid dingen te bekijken.

 

Via Facebook kan je in contact komen met een heleboel andere au-pairs in de regio. Hierdoor zat ik in meerdere groepsapps en was er altijd wel iemand om iets mee te doen. Zo ben ik naar een festival geweest in Madrid samen met een andere au-pair. Dit festival heet San-Isidro en is een festival dat vooral in Madrid wordt gevierd. San isidro is de beschermheilige van Madrid.

Ook ben ik een keer een weekend naar Barcelona gegaan met weer een andere au-pair. Via Airbnb kan je redelijk goedkoop een plek vinden om te overnachten. Wij waren toevallig in Barcelona in het pride weekend dus daar hebben we ook gezellig een feestje meegepakt.

 

Via een reis van school kende ik al een meisje in Madrid met wie ik ook een heleboel mooie plekken in Madrid heb bezocht. Zo zijn we naar Retiro geweest, temple debod, plaza mayor, puerta del sol, Gran via, het paleis en ga zo maar door. Omdat zij dus zelf in Madrid woonde wist zij de leukste plekken in Madrid te vinden kon ze me leuke tips geven van plekken die ik zelf nog kon opzoeken!

 

De weekenden kan je natuurlijk ook doorbrengen met het gezin waar je au-pair bent. Ik heb in de weekenden ook meerdere activiteiten ondernomen met mijn host-familie. Zo zijn we naar een rugby wedstrijd geweest van Alejandro. Hij speelde toen in Alcala de Henares. Dit is ook een leuke plek met mooie bezienswaardigheden. Na de wedstrijd zijn we dan ook de stad in gegaan en heeft de familie mij allemaal leuke plekken laten zien. Wist je dat Miguel de Cervantes ook uit Alcala de Henares komt? Hij is de schrijver van het beroemde ‘Don Quichot’.

 

Tips en weetjes voor een au-pair in Spanje

  • Wanneer je in de regio Madrid zit en onder de 26 jaar bent kan je gebruik maken van een transport card die maar 20 euro per maand kost. Hiermee kan je in principe door de hele regio van Madrid reizen. En geloof mij, die regio is groot!
  • Schrik niet van de eettijden van de Spanjaarden. Toen ik er de eerste dag was vond ik het heel raar dat we rond 1 uur nog steeds niks gegeten hadden. Om 2 uur was er dan eindelijk de lunch. De moeder heeft mij toen uitgelegd dat 2 uur zelfs nog redelijk vroeg is voor de lunch. Vaak eten Spanjaarden in de middag rond 3 uur en in de avond rond 9 uur.
  • Over eten gesproken, in Spanje is het heel normaal om tijdens de lunch warm te eten. In de ochtend hebben ze vaak alleen koffie (en de kinderen cereal) en in de avond eten de ouders vaak een kleine snack. De kinderen eten in de avond wel vaak een warme maaltijd.
  • Door die eettijden gaan de kinderen ook later naar bed. Vaak is dit rond een uur of 10.
  • Wanneer je vegetariër bent zal het een lastige tijd worden in Spanje. Hier wordt namelijk intens veel vlees gegeten. Natuurlijk kan je er op letten dat je bij een vegetarisch gezin terecht komt.
  • Om andere au-pairs te ontmoeten is het handig om een taalcursus te volgen. Bij mijn taalcursus waren een heleboel andere au-pairs waardoor we ook de mogelijkheid hadden om elkaar te helpen en tips te geven voor de omgang met onze kinderen.

 

Al met al is het een hele leuke ervaring om au-pair te zijn! Je wordt ondergedompeld in een nieuwe cultuur en ontmoet een heleboel nieuwe mensen! Op internet lees je natuurlijk ook wel hier en daar horrorverhalen, maar vanuit mijn ervaring is het sowieso een ervaring waardoor je ook groeit als persoon. Dus ik zeg doen!

 

Wil jij ook au pair worden? Neem dan een kijkje op www.nannynina.nl of mail naar aupair@nannynina.nl