Blog \ Mag een oppas helpen in het huishouden?

Mag een oppas helpen in het huishouden?

Koken, de vaatwasser inruimen en een wasje doen mag je dit vragen?

Huishoudelijke taken en oppas


Kan ik de oppas vragen ook even te stofzuigen, strijken of een wasje op te hangen? Het is een vraag die veel ouders hebben als ze starten met een oppas aan huis. Want wat hoort er precies tot de taken van een “ oppas”?  En wat als de oppas ook iets “ extra’s” doet? Betaal ik dan meer? De oppas heeft vaak exact dezelfde vraag!

Oppas aan huis


Taken van een oppas


Het antwoord in het kort: de oppas is er in principe voor de kinderen.
Hij/ zij hoort actief bezig zijn te met de kinderen en ook op te ruimen wat er gedurende dag aan chaos onstaat. Standaard kan bijvoorbeeld van de oppas verwacht worden dat hij/ zij een doekje over de tafel haalt na het eten met de kids en zorgt dat speelgoed wordt opgeruimt. Ook het bereiden van een simpele maaltijd voor de kinderen hoort echt bij het “ oppaswerk”.

Een oppas die Boodschappen doet?

Toch kan het ontzettend fijn zijn voor een gezin, als de oppas ook boodschappen doet, de was aanzet en eventueel ophangt en andere items oppakt. Het zijn net de dingen waar je als ouder soms niet meer aan toekomt na een dag werken. En ook dingen die de oppas leuk vindt om te doen, lekker naar buiten met de kids!

Leg de ( huishoudelijke ) taken vast in het oppascontract

Wat de taken van een oppas zijn, ligt niet strikt vast. Het verschilt per gezin en per oppas waar behoefte aan is en wat de oppas prima vindt te doen! Het is belangrijk om dit voor aanvang van het oppassen samen te bespreken en dit eventueel ook vast te leggen in een simpel “ oppascontract”.

Er zijn best wat items die “ grijs gebied zijn: om een voorbeeld te noemen: Een “ simpele maaltijd” kan een pan pasta zijn, waar een ander gezin gewend is aan exotische probeersels en uitgebreid tafelen.

Om later misverstanden en irritaties te voorkomen, is het verstandig de basic afspraken met betrekking tot onder andere taakverdeling vast te leggen in een “ oppascontract ”
Voor een voorbeeldcontract: klik hier.
https://nannynina.nl/page/nl/example-contracts

 

Taken die typisch NIET horen bij een oppas:


Onder andere: wc of douche schoonmaken, ramen lappen, vloer dweilen (tenzij nodig omdat kinderen iets echt vies hebben gemaakt) wassen en strijken horen niet tot het standaard werk van een oppas. Toch wordt dit wel vaak gevraagd door gezinnen. Soms durven ouders het onderwerp niet ter sprake te brengen, omdat ze bang zijn dat een oppas beledigd zal zijn schoonmaak werk te doen. Ik vroeg Jasmijn Kok hoe dit gesprek in de praktijk verloopt. Jasmijn is oprichter van Nanny Nina: een internationale  online oppas service dat inmiddels meer dan 1500 nannies heeft koppeld aan gezinnen “ Vaak willen oppassers het gezin zo goed mogelijk ondersteunen. Als ze kunnen helpen door ook een wasje aan te zetten, vinden oppassers dat vaak geen enkel probleem. De grootste struggle waar nannies zich zorgen over maken, is dat ze denken dat hun kook skills niet goed genoeg zijn. De oppas vragen de wc schoon te maken is toch wat lastiger: Het verschilt per oppas of ze dit willen doen of niet. Indien dit structureel bij het takenpakket hoort, en de oppas het ok vindt te doen, dan staat daar ook een net iets hogere vergoeding tegenover. Blog4Mamma geeft een aantal goede voorbeelden van taken die ouders een oppas vragen te doen: https://www.website4mama.nl/blog4mama/wat-mag-je-verwachten-van-je-oppas/

Flexibele oppas

Afbeelding: oppas stofzuigt glitters van vloerkleed

 

Verwachtingen van oppaswerk


De insteek en verwachting van het werk dat moet worden gedaan, maakt veel uit in het al dan niet fijn kunnen samenwerken. Jasmijn Kok van Nanny Nina ligt dit toe: “ Een oppas kan een heel andere verwachting van het oppaswerk hebben dan een gezin, of andersom. We hebben nu een paar keer meegemaakt dat dit tot vervelende situaties leidt, die makkelijk kunnen worden voorkomen door bij het plaatsen van een oppas aanvraag duidelijk  aan te geven wat jullie als gezin verwachten. Een oppas ofwel oppasservice kan in dat geval meenemen wat de beide partijen zoeken, en er kan een zo goed mogelijk passende match gemaakt worden”

Gastouder aan huis

Afbeelding: oppas in de keuken met 2 kindjes: samen koken


Betaling afhankelijk van uitgevoerde taken
Mocht een oppas echt veel tijd bezig zijn met huishoudelijke taken die niet gerelateerd zijn aan de kinderen, dan is het mogelijk hier een afspraak over te maken mbt een ander uurtarief. Dit hangt wel ook af van de situatie. Soms is het zo dat de oppas zelf graag meer uren zou willen werken, maar heeft het gezin niet meer oppas nodig. Dan kunnen ze aanbieden dat de oppas ook eventuele schoonmaak taken op zich neemt. In dat geval is het een win win, en kan het uurtarief voor het oppassen ook worden gevoerd voor de schoonmaak taken.

Gemiddeld verdient iemand die schoonmaakt tussen de 1-3 euro per uur meer dan een oppas. Wat dit bedrag is, hangt af van waar je woont. In Amsterdam ligt dit rond de 14 euro per uur, in Groningen 12 euro per uur. ( Servicemanagement.nl en indeed.nl)

Het is makkelijker een oppas te vinden voor hele dagen opvang aan huis, dan voor halve middagen, Dit komt, omdat de dames en heren die voor langere tijd bij 1 gezin blijven ( Nanny Nina houdt minimaal 6 maanden aan).
Tip: Als je in jouw aanvraag vernoemt dat het mogelijk is om meer uur te werken, dan kan dit voor een betere match zorgen!

 

Oppas tarief per uur

Gemiddeld uurtarief schoonmakers vs uurtarief van oppassers (28 maart 2020)
https://www.indeed.nl/salaries/schoonmaker-Salaries

 

uurtarief schoonmakers vergeleken met oppas die helpt in huishouden met schoonmaken ( dit kan je eigenlijk niet vragen van een oppas die is er voor de kinderen) soms in overleg kan je het uurtarief van de oppas verhogen in overleg als ze ook helpt met huishoudelijke taken.
Uurlonen per leeftijd voor schoonmakers ( 2018)
https://servicemanagement.nl/uurloon-schoonmaker-2018-wat-verdien-je-bij-een-schoonmaakbedrijf/?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.45359590.316571682.1585723357-1595616737.1585723357

 

Afspraken met de oppas
Het vastleggen van een aantal voor de hand liggende zaken is ontzettend belangrijk. Dit wordt vaak onderschat omdat het de dingen zijn die je normaliter zonder nadenken met je parter al op een prettige manier hebt ingericht.  De oppas neemt tijdelijk even de plek in van jullie als ouders en jullie gaan voor langere tijd intensief samenwerken. Je kunt het vergelijken met de afspraken die je met je partner maakt.


Top 10 afspraken met je oppas die jullie bijvoorbeeld op papier kunnen zetten:

1. Regels voor de kinderen en de oppas
Het is fijn als de kinderen het leuk vinden als de oppas er is, en er soms net wat meer mag. Maar omdat de oppas gedurende een langere periode op vaste dagen komt en de taak van ouders tijdelijk overneemt, is het prettig voor de kinderen om consistent te zijn in afspraken en regels. In hoeverre de oppas hiervan kan en mag afwijken, is vaak een gevoelig onderwerp, maar essentieel te bespreken. Het kan handig zijn om verschillende voorbeelden te noemen van veel voorkomende situaties, waarbij er door de ouders een beslissing wordt gemaakt. Geef dan als ouder vervolgens aan wat jouw voorkeurshandelen in die situatie zou zijn, evenals de andere opties waar je mee zou kunnen leven of die af en toe kunnen.

2. De oppas en boodschappen /  koken
Het lijken kleine items om vast te leggen, maar omdat de oppas langere tijd bij het gezin blijft, heeft het veel impact op zowel de oppas als het gezin: Wie doet de boodschappen? Staat alles al klaar? Sommige ouders koken vantevoren of in het weekend voor de hele week, waardoor de oppas alleen iets even hoeft op te warmen. Sommige oppassers vinden het echter juist leuk om te koken en maken er een feestje van door dit met de kinderen samen te doen.

3. Flexibiliteit en taakverdeling van de oppas
Hoe flexibel zijn jullie en de oppas? is het ok als jij nog een half uurtje langer op kantoor blijft om iets af te maken, of heeft de oppas een strakke planning en wil hij zij echt om 18:30 sharp vertrekken? En als de oppas tijd over heeft, ofwel langer blijft, doet ze dan wat extra’s zoals wasje aanzetten, of is dat niet nodig en heb je liever dat ze dan nog een extra spelletje speelt met de kinderen of alvast hun lunch voorbereidt voor de volgende dag?

4. Communicatie met de oppas over de huishoudelijke taken
Ook als er afspraken over de taakverdeling zijn gemaakt, kan het voorkomen dat een situatie anders loopt dan verwacht. In dat geval is het goed af te spreken hoe de oppas je kan bereiken. Geef je carte blanche mbt de taakindeling of wil je graag dat de oppas even overlegd als hij/zij twijfelt wat het beste te doen? Wil je het tussendoor horen als jouw kleuter een enorme verf ramp heeft veroorzaakt zodat je dit als verassing ziet bij thuiskomst? Of wordt je graag alleen gestoort bij noodgevallen als er echt iets aan de hand is?

5. Thuiskomt bij de oppas
Hoe willen jullie het huis en de kinderen bij thuiskomst aantreffen? Kinderen in pyama, haren gekamd, tanden gepoetst en in bad geweest? Of doe je dit liever zelf als familiemoment en heb je liever dat de vaatwasser al is ingeruimd?
Allergieen en eetafspraken per kind. Wel of geen snoepje meer na het eten? Is de helft van de groentes ook ok, als vis wel op is? etc.


Bovenstaande 5 items zijn de redenen dat de meeste oppas-ouder koppels uiteindelijk splitsen, na wat een ontzettend goede match leek te zijn in het begin!

Achtergrond en praktische tips mbt het op papier vastleggen van de taakverdeling en afspraken mbt of de oppas schoonmaakt, kookt, afwast, wasje ophangt, strijkt etc geeft het cultuurcollege: https://www.cultuurcollege.nl/blog/schriftelijke-contracten Indien je zelf een contract opstelt met jouw oppas of nanny, kun je onderstaande checklist van Sprout gebruiken om ervoor te zorgen dat je niets mist! https://www.sprout.nl/artikel/expertblog/checklist-hoe-maak-ik-een-goed-contract-7-tips

Oppasser inhuren


Afbeelding: Het voorbeeld oppas contract van Nanny Nina waarin ook huishoudelijke taken zoals atrijken, stofzuigen en vaatwasser inruimen worden opgenomen  (31 maart 2020 )


Experimenteer met de taakverdeling van de oppas
Als je start, weet je nog niet precies hoe alles zal lopen! Jasmijn Kok “ het is het belangrijkst eerlijk naar elkaar te zijn en open te communiceren over hoe het gaat. Plan een evaluatie gesprek in na de eerste 2 weken, en vervolgens elke 2 maanden. Zo kun je samen experimenteren wat voor jullie het beste werkt met betrekking tot de taken die de oppas doet”

Heb je zelf hulp nodig? Dien vrijblijvend je nanny aanvraag in en geniet van rust en zekerheid voor de kinderen! www.nannynina.nl

 

Groetjes Lyla, oprichter Nanny Nina

Superpower: Goed met forecasts, sales analyses en grootse plannen maken