× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Hoe maak je een spel uitdagend en aantrekkelijk?

avatar van jasmijn kok
Datum: 19 juni 2023
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Hoe maak je een spel? Samen met je kinderen kun je een nieuw spel bedenken, de spelregels bepalen en je creativiteit de vrije loop laten. Het proces van het maken van een spel moedigt kinderen aan om strategisch na te denken, problemen op te lossen en samen te werken met vrienden. Dus haal de spelborden, dobbelstenen en pionnen tevoorschijn en laten we beginnen met het ontdekken van de wondere wereld van het zelfgemaakte spel! En als ouder is het zeker aan te raden om mee te doen en mee te spelen.

Maakt het uit hoe een ruimte is ingericht?

De omgeving speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. De ruimte om het kind heen kan het kind ondersteunen in de ontwikkeling, maar ook zeker afremmen. Denk eens aan; een auto speelmat midden in de ruimte of een auto speelmat aan de zijkant in de ruimte, waar een kind afgebakend en in alle rust kan spelen. Of een baby die in een box zich anders gedraagt, omdat het weinig ruimte heeft om te rollen en te kruipen. Of een kind dat in een omgeving woont met veel verkeer en weinig speelgelegenheid.

Soms kun je met kleine aanpassingen in de ruimte, indeling of omgeving van het kind veel verschil maken in de ontwikkeling van kinderen. Het maakt dus wel degelijk uit hoe een ruimte is ingericht! Het is belangrijk dat de ruimte voor kinderen een uitdagende speel- en leefomgeving is. Een aantal belangrijk tips in de ruimte om spel te stimuleren:

⭐ De ruimte moet kinderen de gelegenheid geven zich terug te kunnen trekken (bankstel, zitzak, aparte chill ruimte, leeshoek) of juist uitnodigingen om deel te nemen aan gezamenlijke momenten (grote gezamenlijke tafel, zand/watertafel, verkleedhoek). 

⭐ Kinderen hebben erg veel baat bij vaste routines denk aan; samen aan een tafel eten/drinken, een vaste plek om te kleuren, een vaste speelkleed om met auto’s te spelen. Hou met het inrichten van je ruimte hier rekening mee. Dit geeft kinderen structuur en duidelijkheid. 

⭐ Om kinderen uit te blijven dagen en te stimuleren tot het gebruik van nieuwe spelmateriaal, is belangrijk om flexibele hoeken of plekken in te delen waar kinderen vrij kunnen spelen. Het is leuk om op deze plekken met thema’s te wisselen denk aan; seizoenen, sinterklaas, sprookjes, dieren. 

⭐ Voor jongere kinderen is een lagere tafel fijner om aan te spelen. Ze zullen dit dan ook sneller kiezen en variëren in op de grond spelen en aan tafel spelen. 

⭐ Het is belangrijk dat een ruimte rust uitstraalt, maar voorkom een mega opgeruimde ruimte. Dit kan namelijk het exploratief spel van kinderen in de weg liggen. 

⭐ Leg tapijten of vloerkleden neer, om te zorgen dat er zachte speel oppervlakken ontstaan. Dit is warm, uitnodigend en werkt geluiddempend. 

⭐ Zorg voor rustgevende kleuren en geuren. Denk aan; een sfeerlamp, geurstokjes, geurdiffuser.  

⭐ Vergeet de buitenruimte niet, ook wanneer je naar een openbare speeltuin gaat! Zorg dat deze overzichtelijk blijft, zodat de kinderen weten wat er allemaal aan buitenmateriaal is. Verdeel ook deze ruimte in verschillende hoeken waar kinderen vrij kunnen spelen denk aan; grasveldje om te voetballen, klimrekken om te klimmen, zandbak om met zand en water te spelen, stoepkrijt om te tekenenen. 

Creatief speelruimtes creëren

Op Pinterest heb je een tal van leuke ideeën om met kartonnen dozen extra speelruimtes in je ruimte te creëren. Een aantal leuke ideeën op een rijtje;   

Kartonnen doos gemaakt als een afgebakende automat:

kindje die aan het spelen is in een doos van karton en auto's

Een kartonnen doos gemaakt als een opvouwbaar huisje:

huisje van karton die je kan opvouwen of je kan er in spelen

Kartonnen dozen gebruikt voor het creëren van een schildertafel:

schildertafel gemaakt van karton om mee te spelen

kartonnen doos gemaakt als kasteel:

kasteel van karton om kinderen in te laten spelen

Hoe maak ik spelmaterialen aantrekkelijk? 

Niet alleen de omgeving is belangrijk bij het stimuleren tot spel, maar ook hoe je de spelmaterialen presenteert. In de vorige blog hebben we het gehad over de verschillende spelniveaus en daarbij de verschillende spelmaterialen & spelideeën. Hoe kan je deze spelmaterialen & spelideeën zo aantrekkelijk mogelijk maken voor kinderen? Om zo te voorkomen dat kinderen steeds voor het voor hen bekende spelmateriaal kiezen.  

⭐ Leg de spelmaterialen op voor kinderen zichtbare plekken. Maak gebruik van open kasten en doorzichtige bakken/potten. 

⭐ Maak de inhoud van de bakken/potten door middel van foto’s en/of labels duidelijk. 

⭐ Bied niet al het spelmateriaal tegelijk aan. Teveel keuze is niet goed en kan tot rommelige spel leiden. Wissel de spelmaterialen die je kinderen aanbiedt regelmatig af. Bedenk dan direct of er oud spelmateriaal weggelegd kan worden om te veel spelmateriaal te voorkomen. 

⭐ Wanneer er nieuw spelmateriaal wordt aangeboden. Vertel en laat het kind zien wat je met het spelmateriaal kan doen. 

⭐ Zorg dat er een ‘’standaard’’ aan spelaanbod is en dat dit spelaanbod altijd blijft liggen. Een bepaalde basis hebben kinderen nodig. Hier kunnen ze ook op terugvallen wanneer ze minder in hun vel zitten. Denk aan; kleurpotloden, auto’s, Ipad, fiets. 

⭐ Zoals je in de ruimte themahoeken creëert, kan je met spelmateriaal ook thema mandjes maken. De inhoud van de mandjes kan zijn; thema tekeningen, thema puzzels, thema woordspelletjes, thema leesboekjes, thema knutselwerkje. 

Wat kun je als ouder doen ter begeleiding?

Als ouder kun je verschillende dingen doen om je kind te helpen bij het maken van een spel. Begin met het uitleggen van het concept van spelregels en waarom ze belangrijk zijn. Help je kind bij het ontwerpen van een speelbord dat past bij het thema van het spel en moedig hen aan om een verhaal achter het spel te bedenken. Geef begeleiding en help je kind de complexiteit van het spel te begrijpen en te beheersen, afhankelijk van hun leeftijd en vaardigheidsniveau. Moedig interactie aan met vrienden en laat hen logisch nadenken over de verschillende aspecten van het spel. Zorg ervoor dat de uitleg van het spel niet te ingewikkeld is, maar duidelijk en begrijpelijk voor andere spelers. Door betrokken te zijn bij het proces en de juiste ondersteuning te bieden, kun je je kind helpen bij het maken van een spel dat zowel plezierig als leerzaam is.

Nu jij!

Ik daag je uit om eens je speel- en leefomgeving onder de loep te nemen. Bekijk wat jij kan aanpassen met de bovenstaande tips in de inrichting van je ruimte en hoe je de spelmaterialen kan aanbieden. Ik ben erg benieuwd of je na het lezen van de blog bijvoorbeeld flink met meubels hebt lopen sjouwen, naar de winkel bent gegaan om doorzichtige bakken te kopen of je wellicht meer wilt gaan richten op thema’s.

Onthoud dat het tijd kost om een ruimte een uitdagende speel- en leefomgeving te laten zijn. Eigenlijk stopt het herinrichten nooit. De behoeften van kinderen veranderen en daarbij dus ook de ruimte en het spelmateriaal. Blijf dus altijd je speel- en leefomgeving onder de loep nemen om te kijken of jij het nog uitdagender en aantrekkelijker kan maken voor de kinderen. Zelf kunnen ze ook soms een tijdje zelfstandig spelen, zodat jij als ouder of oppas het even rustig aan kunt doen..✨

Nieuwsgierig naar de belangen en effecten van spel op de ontwikkeling van kinderen? Tip! Lees ook eens de blog  ‘’Spelen is meer dan alleen een bezigheid’’.

https://www.youtube.com/watch?v=XhKrsEUli9Q&t=30s
 

Welke spellen kun je zelf maken?

Er zijn veel spellen en speeltjes die je zelf kunt maken. Denk aan: blikken waarop je kunt lopen. Deze kun je makkelijk met touwtjes maken. Ook kun je foto’s 2 keer uitprinten en een memory-spel maken!

Wat zijn leuke kinderspelletjes?

Leuke kinderspelletjes zijn bijvoorbeeld bowling met lege flessen en tennisballen, maar ook het dierenspel waarbij je een dier noemt en de volgende speler een nieuw dier zegt die met de letter begint waarop he vorige genoemde dier mee eindigde.

Gerelateerde berichten