Blog \ Leuke activiteiten om te doen als oppas met mooi en slecht weer

Leuke activiteiten om als oppas met de kinderen te doen...  

Wat kan ik vandaag doen bij het oppassen?

Meisje van ongeveer 7 jaar oud, liggend op een skateboard met een mega mindy pakje aan. Ze heeft kort haar. Op de achtergrond zie je de straat

Werken als een au pair is leuk, heel leuk. Maar soms is het nog best lastig om te bedenken wat je allemaal met de kinderen kunt doen. Elk kind is natuurlijk anders, het ene kind is bijvoorbeeld ouder dan de ander. Is het lekker weer buiten, of regent het juist heel hard? Om het allemaal een beetje makkelijker te maken vertel ik in deze blog wat er allemaal voor leuke dingen te doen zijn. En misschien haal je er nog wel wat inspiratie uit!  

 

In 2018 heeft stichting Jantje Beton onderzoek gedaan naar ‘Buitenspelen’. Hieruit blijkt dat 64% van de kinderen lekker naar buiten gaan wanneer ze dat willen, maar 28% van de kinderen is minder vaak buiten dan dat ze eigenlijk zouden willen. Ook hier is verder onderzoek naar gedaan. Waarom die kinderen dan niet naar buiten gaan wanneer ze dat willen? 39 % van de kinderen gaf aan dat de speelplekken te saai waren. Maar daar kunnen wij wel wat aan doen, toch? Zelf ben ik een enorme fan van buitenactiviteiten, de kinderen houden nou eenmaal van veel lichaamsbeweging en buiten heb je toch écht meer plek om tikkertje te spelen.  

 

Leuke buiten activiteiten:  

Ook met buitenactiviteiten hangt het er natuurlijk heel erg vanaf wat het weer nou écht doet, maar elke activiteit kan natuurlijk water aan toegevoegd worden.   

 

Wat doen kinderen het liefst buiten? 

Wat vinden kinderen nou écht het leukst om buiten te doen? Volgens het onderzoek van Jantje Beton blijkt dat de 3 hoogst scorende activiteiten fietsen, klimmen en klauteren en zelfverzonnen spellen zijn. Fietsen is natuurlijk een onwijs leuke activiteit om te doen en kan eigenlijk bijna altijd en overal wel. Klimmen en klauteren is daarentegen wel wat lastiger, maar als er daar in de buurt de mogelijkheid voor is, zeker doen!  

 

 

Kinderdisco 

Kinderen houden van dansen, bewegen en rennen. Hoe leuk zou het zijn als jij heel toevallig een aantal nummers van de zogenaamde ‘kinderdisco’ dansjes uit je hoofd weet? Zet de muziek aan, laat je dansmoves zien en de kinderen doen hoogstwaarschijnlijk lekker met je mee! En één voordeel, het kan buiten met mooi weer, maar je kunt het ook lekker binnen doen als het regent.   

 

Tikkertje/ verstoppertje 

Tikkertje en verstoppertje, iedereen kent het wel! Lekker achter elkaar aan rennen of kinderen die je al heel lang hebt zien zitten maar toch nog een half uur aan het zoeken bent, omdat ze zó goed zijn verstopt. Maar ook hierin heb je verschillende versies. Combineer bijvoorbeeld eens verstoppertje en tikkertje, of 10 tellen in de rimboe. Je telt tot 10 en tijdens dat je telt moeten de kinderen je aantikken en snel weer verstoppen. Met lekker weer, dat als je iemand gevonden hebt je ze eerst met een waterballon moet raken! Geef er je eigen draai aan, kinderen vinden nieuwe spelletjes altijd éxtra leuk!  

 

Wordt een échte superheld! 

Stoepkrijt. Ook al zo’n bekende. Maar hoe leuk is het als we door middel van stoepkrijt de kinderen kunnen veranderen in een échte superheld. Superman bijvoorbeeld, of toch Spiderman of Mega Mindy. Het kan allemaal. Laat de kinderen een superheld kiezen, teken met stoepkrijt iets wat echt met die superheld te maken heeft en laat hem of haar erbij liggen. Maak een leuke foto, flits! Super stoer! Nu kunnen ze aan papa en mama vertellen dat ze een superheld zijn geweest vandaag! 

 

 

Leuke binnen activiteiten:  

Helaas is het in Nederland niet altijd even mooi weer, daarom is het handig om altijd wat binnen activiteiten in gedachten te hebben.   

 

Wat willen kinderen het liefste binnen doen?                                                                     

Uit het onderzoek van Jantje Beton blijkt dat Tv-kijken, gamen en bordspelletjes de 3 hoogst scorende activiteiten zijn. Tv-kijken is natuurlijk een optie als de kinderen dat willen, zelfde geldt voor gamen, maar zo een schermpje is niet echt goed voor de ogen van die kinderen. Bordspelletjes zijn daarom ook altijd leuk om met de kinderen te doen! Maar niet iedereen heeft natuurlijk bordspelletjes in huis, tenzij je er zelf een meeneemt!   

 

 Just dance op Youtube 

 Met de technologie van tegenwoordig kunnen we heel veel. Voor de Nintendo Wii heb je het spel Just Dance, maar dat is nu ook gewoon te vinden op Youtube! Er staan onwijs veel leuke dansjes op die je op groot scherm aan kunt zetten en lekker na kan dansen met de kids. Het is wel handig om van tevoren te checken of de gekozen liedjes/dansjes gepast zijn voor de leeftijd van de kinderen. Maar Just Dance heeft ook een kinderversie en die is natuurlijk altijd gepast! Om toch lekker in die danssferen te blijven is het natuurlijk altijd leuk om de stopdans of de stoelendans te doen, kinderen houden van een beetje uitdaging en een wedstrijdje.  

                                

Tip: probeer hierbij de afspeellijst ‘Kidz Bop’. Dit zijn top-40 nummers in een kinderversie (zonder ongepaste woorden).  

 

Knutselen 

Creatieve dingen zijn ook een leuke bezigheid, zoals tekenen, knutselen en verven. Een leuk knutselen voorbeeld is bijvoorbeeld om een kijkdoos te maken. Een kijkdoos is handig omdat dit én met goed- én met slecht weer kan. Nu wordt het bijvoorbeeld lente en wordt het dus weer wat mooier weer om lekker naar buiten gaan en leuke voorwerpen te vinden voor in de kijkdoos. De kinderen kunnen zo een beetje buiten rondrennen, en hoe leuk is het dat ze voorwerpen kunnen gebruiken die ze zelf hebben gevonden? Als het echt slecht weer is kunnen ze zelf voorwerpjes knutselen en plakken om in de kijkdoos te plakken. Geef er lekker je eigen draai aan.   

 

Een échte indoor-hut 

Kinderen willen graag dingen ondernemen; hutten bouwen bijvoorbeeld. Maar met regen is dat natuurlijk niet heel handig. Daarom is het hartstikke leuk om met die kinderen van dekens een échte hut te maken en met een beetje mazzel mogen ze daar van papa en mama vanavond wel in slapen. Je hebt maar heel weinig nodig: wat dekens, kussens om op te zitten en een aantal knijpers om de boel een beetje bij elkaar te houden. Zo simpel, maar onwijs leuk.   

 

Spannende maar leuke indoor verstoppertje... 

Ook binnen kun je natuurlijk verstoppertje spelen, alleen is er binnen veel minder plek waardoor je elkaar waarschijnlijk sneller zult vinden. Wanneer de donkere dagen terugkomen is het leuk om alle lichten uit te doen wanneer je dit spel gaat doen, zodat je elkaar niet kunt zien. Dan kun je bijvoorbeeld door middel van geluidjes elkaar proberen te vinden. Misschien is het wel handig om een klein lampje aan te doen zodat je niet overal tegenaan loopt.   

 

Een échte racebaan bij jou in huis! 

Trek de kinderspeelgoed-kast eens open, misschien dat daar nog wel wat leuks inzit waar je mee kunt spelen met de kinderen. Misschien wel leuke speelgoedauto’s? Leuk idee: maak een racebaan. Niet té lang en laat duidelijk zien wat de finish is. Zet de auto’s klaar en wanneer het startsein afgaat duw je je auto naar de finish, wie er het eerste is is de winnaar en krijgt een snoepje of is vanaf dat moment de baas in huis! Verzin iets leuks. 

 

Apenkooien 

Last but not least.. Een van mijn favorieten. Apenkooien! Hierbij kan je allemaal objecten in of buiten huis neerleggen en klauteren maar. Gebruik bijvoorbeeld de bank, zet stoelen achter elkaar neer waar ze overheen moeten lopen, zet een step neer dat ze een klein stukje moeten steppen, laat ze onder de tafel kruipen en verzin zo maar door. Een onwijs leuke activiteit, maar wel voor de wat ouderen.   

  

Genoeg leuke activiteiten om de dag mee door te komen, dus! Zo zijn er natuurlijk nog veel meer leuke dingen die je op zo’n dag kan doen. Bedenk altijd, voor de kinderen geldt: hoe gekker, hoe beter!