× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Tieners opgelet: vanaf welke leeftijd mag je werken?

avatar van jasmijn kok
Datum: 8 juni 2023
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Wil je graag weten vanaf welke leeftijd je mag werken? In deze blog leggen we je er alles over uit. Er zijn namelijk verschillende regels voor werk als je 13, 14, 15 , 16, 17 of 18 jaar oud bent.

Hoe oud moet je zijn om te werken?

Als tiener wil je misschien graag een baantje om wat extra geld te verdienen, maar vanaf welke leeftijd mag je werken? We willen allemaal een leuke bijbaan om leuke dingen te kunnen kopen, zoals kleren of games. Je kan er ook leuke uitjes mee betalen, zoals naar de bioscoop of naar een pretpark.

Gelukkig is er veel mogelijk als je een bijbaan of weekendwerk zoekt. Je kunt bijvoorbeeld auto’s wassen, kranten bezorgen, fruit plukken, vakken vullen, in de horeca aan de slag of oppassen op kinderen. Het is maar net wat je leuk lijkt.

Voor je een baantje kiest, is het goed om te weten dat de Nederlandse rijksoverheid regels heeft voor werk door jongeren. Je mag op jonge leeftijd bijvoorbeeld nog niet te zwaar werk doen of met grote machines en gevaarlijke stoffen werken.

We hebben een Top 10 bijbaantjes blog geschreven onlangs, ook leuk om even te kijken.

Werken als je 13 of 14 jaar bent

Volgens de wet mag je beginnen met werken als je 13 jaar oud bent. Op je 13e en 14e mag je alleen lichte werkzaamheden uitvoeren. Dat noemen ze ook wel niet-industrieel werk. Soms heb je er ook deskundig toezicht van een volwassene bij nodig.

Een paar voorbeelden van populaire banen voor tieners van 13 en 14 jaar:

  • Klusjes doen in en rondom het huis, zoals auto’s wassen en oppassen op kinderen.
  • Vakkenvullen in een supermarkt of inpakken in een winkel.
  • Meehelpen op een camping, in een speeltuin of bij een manage.
  • Helpen bij een uitvoering zoals een toneelstuk, een modeshow of in een reclame.
  • Meehelpen in het landbouwbedrijf of de winkel van je ouders.
  • Het plukken van groenten en fruit, mits er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
  • Reclamedrukwerk bezorgen, maar alleen onder het toezicht van een volwassene.

Er zijn ook regels over hoe lang je mag werken. Dat zit zo: je mag op een schooldag maximaal 2 uur werken en op zondagen mag je niet werken. Tijdens schoolweken mag je maximaal 12 uur werken. Tijdens vakanties werken, is dat een stuk meer namelijk 35 uur per week.

Werken als je 15 jaar bent

Als je 15 bent, heb je keuze uit meer bijbaantjes. Je bent nu iets ouder en daarom vindt de overheid dat je ook iets zwaarder en zelfstandiger werk mag doen. Je hebt hier ook minder vaak begeleiding van een volwassene bij nodig.

Dit zijn voorbeelden van bijbanen die je mag je doen als 15 bent:

  • Werken in een restaurant, kantine of snackbar, mits er geen alcohol wordt geschonken.
  • Helpen met de afwas in de spoelkeuken van een restaurant.
  • Zelfstandig kranten, folders en huis aan huisbladen rondbrengen.
  • Meewerken in een kledingzaak of een pretpark.
  • Fietskoerier zijn, bijvoorbeeld om eten te bezorgen.

Als je 15 bent, mag je ook op zondag werken. Wel is het zo dat je niet voor 7 uur ’s ochtends en niet na 7 uur ’s avonds mag werken. Die regel geldt ook voor tieners van 13 of 14 jaar. Uiteraard is gevaarlijk werk, bijvoorbeeld met giftige stoffen of zware machines, ook niet toegestaan.

Werken als je 16 of 17 jaar bent

Ben je 16 of 17 jaar oud? Dan heb je nog wat meer keuze uit bijbanen. Je mag nu bijvoorbeeld wettelijk gezien wel werken in de horeca bij een restaurant of een bar werken waar ze alcohol schenken. Je mag het nog niet drinken, maar je mag het dus wel bedienen. Daarnaast mag je nu ook achter de kassa werken en bijvoorbeeld oppassen via oppasbureaus. Vaak gaat het hier om eenmalige verzoekjes.

een bijbaantje als serveerster in een restaurant
Een bijbaantje als serveerster in een restaurant

Dit zijn voorbeelden van een bijbaan voor 16-jarigen en 17-jarigen:

  • Als eenmalige oppas via Nina.care aan de slag
  • Kassawerk doen in een supermarkt of een winkel.
  • Werken in een restaurant of bar waar ze alcohol schenken.
  • Zelfstandig kranten en reclamefolders rondbrengen.
  • Als fietskoerier pakketten bezorgen.

Op je 16e en 17e zijn er nog wel een aantal regels. Je mag bijvoorbeeld maximaal 40 uur per week werken. Een werkdienst mag maximaal 9 uur duren en je mag niet na 11 uur ’s avonds werken. Ook gevaarlijk werk is nog steeds uitgesloten.

Werken als je 18 jaar of ouder bent

Op je 18e ben je volwassen voor de wet. Je bent nu niet meer minderjarig, maar meerderjarig. Daarom is elke bijbaan vanaf dit moment toegestaan. Je kunt reageren op alle vacatures die je leuk lijken en hebt geen toestemming meer van je ouders nodig. Dus hou je van oppassen? Kijk dan snel via deze link welke gezinnen bij jou in de buurt op zoek zijn naar een oppas!

Hier heb je een paar voorbeelden van een bijbaan als je 18 jaar oud bent:

  • Werken in ziekenhuizen en zorginstellingen.
  • Pakketjes bezorgen met een auto of een bus, mits je een rijbewijs hebt.
  • In een fabriek werken aan een lopende band.
  • In een magazijn werken om bestellingen te verwerken.
  • Werk doen met gevaarlijke stoffen, lasers en machines.
  • Werken in het leger, de scheepvaart of bij de politie.

Je eigen bedrijf beginnen

Je hoeft natuurlijk niet als werknemer in dienst te gaan bij een werkgever. Het is ook mogelijk om als ondernemer je eigen bedrijf te starten. Steeds meer mensen beginnen een eigen bedrijf en soms kun je er meer mee verdienen dan met een bijbaantje.

online je eigen bedrijfje beginnen
Online je eigen bedrijfje beginnen

Je kan je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel als je 18 jaar bent. Hier moet je dus volwassenen voor zijn. Van de Kamer van Koophandel krijg je een eigen KvK-nummer en een btw-nummer. Daar kun je zaken mee doen!

Ben je 16 of 17 jaar en wil je toch al graag je eigen onderneming beginnen? Dat kan gelukkig ook. Hiervoor heb je wel toestemming nodig van een ouder of een voogd.

Aan de slag!

Vanaf 13 jaar kunnen tieners aan de slag om naast school ook te werken. School gaat volgens de overheid tot 18 jaar nog wel voor. Het is voor je persoonlijke ontwikkeling belangrijk om je schooltijd goed af te ronden. Met een diploma op zak maak je later meer kans op een mooie baan.

Hopelijk weet je nu precies welk werk je op welke leeftijd mag doen. Misschien heb je bij de vele voorbeelden ook wel een bijbaan gezien die bij jou past. Het is in ieder geval duidelijk dat er heel veel mogelijk is!

Waar mag je werken als je 12 jaar bent?

Kinderen van 12 jaar mogen nog niet werken. Dit komt alleen voor als zij een werkstraf hebben.

Wat mag een kind van 15 jaar bijverdienen?

Je mag als kind van 15 onbeperkt bijverdienen. Vanaf 1 januari 2020 zitten hier geen regels meer aan verbonden.