Blog \ Knutselen met karton met je kinderen of oppaskinderen

Kartonnen knutsels

Herkenbare objecten maken

knutselen met jongens

Deze kartonnen knutsels zien er heel ingewikkeld uit, maar zijn eigenlijk heel makkelijk te maken! Bij iedere fietsenwinkel vind je bergen karton en met een keuken mesje snijd je er met gemak doorheen. Kies een leuk voorwerp uit om te gaan knutselen. Kijk samen goed naar het voorwerp dat je na wil maken (begin niet te moeilijk) en zet op een rijtje wat je daarvoor nodig hebt. Snijd dan zelf alle kanten van het voorwerp uit en lijm of tape ze aan elkaar. Nu kunnen jullie het voorwerp met een stift of papier versieren en dan is het tijd om ermee te spelen!

 

Benodigdheden:

 • Karton > Gratis bij de supermarkt, fietsenmaker of buurman
 • Een schaar of breekmesje > 0,35 ct bij Action
 • Zwarte stift > Bij iedere hobbywinkel voor ongeveer 1 euro
 • Lijmpistool of alleslijm > 2,79 euro bij Action
 • Een goed humeur > Priceless
 • Foto van het voorwerp dat jullie hebben gekozen

 

Stap voor stap uitleg:

Stap 1: Regel karton bij een lokale fietsenmaker, supermarkt of buurman. Of misschien hebben je ouders (papa en mama) nog heel veel karton in de kelder liggen.

Stap 2: Kies een voorwerp dat je na wil maken (afhankelijk van hoeveel karton je hebt kunnen regelen kun je een groter object kiezen).

Stap 3: Teken alle kanten van het voorwerp uit op je karton. Voor de wasmachine kan je de doos gewoon heel laten. Je hoeft alleen een cirkel in het midden van de doos de tekenen en uit te snijden of knippen. Het is belangrijk dat je een stukje overhoudt om er een deurtje van te maken.

Stap 4: Snij of knip ze uit

Stap 5: Lijm alle kanten aan elkaar met alleslijm of een lijmpistool (pas op! Lijmpistolen zijn heel heet, dus dit gedeelte kun je misschien beter zelf doen).

Stap 6: Versier alle kanten van het voorwerp met meer karton of met een zwarte stift. Bedenk samen waar elk knopje voor is, dat maakt het een geweldig fantasiespelletje.

Stap 7: Spelen maar!

 

Zelfportretten

knutselen voor kindereren

Wat je ook kan doen is een zelfportret maken. Super leuk en ook nog eens super simpel! Je hebt bijna dezelfde benodigdheden nodig als het maken van een object. Een hele leuke knutselactiviteit om te doen met je af en toe oppas, vaste oppas of je gastouder. Papa en mama zullen waarschijnlijk ook wel onder de indruk zijn van je schilderkunsten. Je kan dit heel goed doen met kinderen van 3 tot 10 jaar. Een perfecte activiteit voor een kinderfeestje of voor een regenachtige dag. En het leuke is, is dat je er meerdere kan maken! Je kan ook een portret van je oppas maken of misschien van papa en/of mama.

 

Benodigdheden

 • Karton > Gratis bij de supermarkt, de fietsenmaker of de buurman
 • Een schaar of een mesje > € 0,35 ct bij de Action
 • Verf of schuimpistool > Bij iedere hobbywinkel of Action te verkrijgen
 • Een goed humeur > Helemaal gratis en voor niets
 • Een foto van jezelf > Ook helemaal gratis

 

Stap voor stap uitleg:

Stap 1: Regel karton bij een lokale fietsenmaker, supermarkt of buurman. Of misschien hebben je ouders (papa en mama) nog heel veel karton in de kelder liggen.

Stap 2: Snij of knip alle kanten van de kartonnendoos los. Knip vervolgens de vierkanten van de doos eruit en geef ieder kind een stuk.

Stap 3: Verven maar! Schilder eerst een rand met verf om de vierkanten heen. Dit geeft het effect van een lijst. Of spuit met het schuim en rand om de vierkanten heen, voor hetzelfde effect.

Stap 4: Spuit nu met het schuim je gezicht, haar en kleding. Als de schuim opgedroogd is kan je hem altijd nog inkleuren met verf om een extra leuk effect te geven aan je schilderij.

Stap 5: Klaar is Kees! Hang het portret op in je kamer of geef het aan opa en oma.

 

Kartonnen Legoland

Knutselen met karton

Alle kinderen zijn gek op Lego! Hoe leuk is dan om een Legoland te hebben van karton? Maak een doos aan één kant los en leg hem over de gehele vloer. Nu is het teken geblazen. De kinderen vinden het super leuk om dit te doen, laat ze los op hun creativiteit met stiften. Je kunt er een hele weg van maken of een dorp op tekenen. Met dit kunstwerk is je kind waarschijnlijk nog een hele week zoet. Met je vaste oppas of gastouder kan je hier de hele dag/ week mee bezig zijn. Dit is vooral erg leuk om met kinderen vanaf 4 jaar te doen, aangezien de wat jongere kinderen de Lego misschien in hun mond kunnen stoppen.

 

Benodigdheden:

 • Karton > Gratis bij de supermarkt, fietsenmaker of buurman
 • Schaar of een mesje > 0,35 ct bij de Action
 • Stiften of kleurpotloden > Bij iedere hobbywinkel te vinden
 • Lego > Ook bij iedere hobbywinkel te vinden
 • Heel veel plezier > Helemaal gratis en voor niets

 

Stap voor stap uitleg:

Stap 1: Regel karton bij een lokale fietsenmaker, supermarkt of buurman. Of misschien hebben papa en mama nog heel veel karton in de kelder liggen.

Stap 2: Maak één kant van de doos los met een mesje of een schaar en vouw de doos vervolgens helemaal open. Leg de open gevouwen doos op de grond.

Stap 3: Het tekenen kan nu gaan beginnen. Laat het kind los op zijn creativiteit. Waarschijnlijk heeft hij allang in zijn hoofd bedacht hoe hij het wil tekenen. Je kan hem eventueel helpen met het inkleuren van zijn mooie creaties dat hij heeft gemaakt. Of mee helpen bedenken wat hij allemaal op het karton kan tekenen.

Stap 4: Klaar? Spelen maar! Hier is het kind waarschijnlijk nog wel een paar dagen mee zoet.

 

 

Kartonnen glijbaan

Kartonnen knutsels 

 Is het weer zo een regendag? En je had net zo een zin om met de kids naar de speeltuin te gaan. Geen zorgen. Wij hebben een hele leuke oplossing, namelijk een glijbaan maken van de trap met kartonnendozen. Je af en toe oppas, vaste oppas of gastouder kan je wel helpen met het uit elkaar halen van de doos en deze vast te plakken aan de muren. Het kind kan vervolgens helpen met het vastplakken van de doos aan de muur en trapreling. Spelen maar! Misschien dat de wat kleine kinderen wat voorzichtiger moeten zijn met het naar boven klimmen en naar beneden glijden, maar in principe kunnen alle kinderen hiermee spelen 😊

 

Benodigdheden

 • Twee kartonnendozen                  > gratis bij de supermarkt, fietsenmaker of buurman
 • Duct tape                                      > € 2,49 bij de Action
 • Schaar of een mesje                      > 0,35 ct bij de Action
 • Heel veel plezier                            > Priceless

 

Stap voor stap uitleg:

Stap 1: Regel karton bij een lokale fietsenmaker, supermarkt of buurman. Of misschien hebben papa en mama nog heel veel karton in de kelder liggen.

Stap 2: Stap 2: Maak één kant van de doos los met een mesje of een schaar en vouw de doos vervolgens helemaal open.

Stap 3: Plak het karton vast aan de beide kanten van de trap met duct tape. Zorg ervoor dat het goed vastgeplakt is, wellicht kan je meerdere lagen duct tape erover heen doen om hem extra stevig te maken. Het kind kan je hier wel mee helpen.

Stap 4: Klaar? Glijden maar!

Hier zal het kind waarschijnlijk de hele dag zoet mee zijn. En nog een voordeel aan deze leuke glijbaan is, is dat het heel makkelijk op te ruimen is. Haal de tape van de muren en vouw de doos dubbel en klaar is Kees! Opgeruimd staat netjes.

 

Lapjeskatten

fun knutselen

Heb je niet super veel karton, maar wil je wel iets leuks maken? Dan hebben wij een hele leuke oplossing! Maak lapjeskatten. Knip leuke poezenvormen uit een stuk stevig karton. Als je geen lapjes stof hebt, kan je ook oude kleding gebruiken of oude tijdschriften gebruiken. Het voordeel van de tijdschriften is dat je kind lekker kan scheuren en plakken. Als finishing touch kan je ook nog een leuk haldsbandje bij de poes om doen met een lintje en iets van een knoopje. Het eindresultaat is super leuk! Super leuk om te doen met je vaste oppas of gastouder. Je kan dit doen met alle leeftijden!

 

Benodigdheden:

 • Karton > Gratis bij de supermarkt, fietsenmaker of buurman
 • Schaar > 0,35 ct. bij de Action
 • Zwarte stift > Bij iedere hobby winkel voor € 1,00
 • (Eet) lijm > Bij iedere hobbywinkel te verkrijgen
 • Oude tijdschriften of lapjes stof > Helemaal gratis en voor niets
 • Lintjes > Bij iedere hobbywinkel te verkrijgen
 • Knoopjes of iets dat erop lijkt > Ook bij iedere hobbywinkel te verkrijgen
 • Wc rollen
 • Oogjes > Ook bij iedere hobbywinkel te verkrijgen

                                                         

Stap voor stap uitleg:

Stap 1: Regel karton bij een lokale fietsenmaker, supermarkt of buurman. Of misschien hebben je ouders (papa en mama) nog heel veel karton in de kelder liggen.

Stap 2: Maak één kant van de doos los met een mesje of een schaar, dit kan de oppas het beste doen.

Stap 3: Teken een leuke poezenvorm in het karton en knip de poesvormen uit het karton, dit kan het kind makkelijk zelf doen.

Stap 4: Laat het kind de poezen versieren met de lapjes stof of de oude tijdschriften, plak de oogjes op het hoofd voor een extra leuk effect

Stap 5: Versier ondertussen ook de wc rolletjes en plak deze op de poezen als pootjes

Stap 6: Doe er nog een leuk halsbandje omheen met een knoopje erop en tada!

 

Caleidoscoop maken

Voor de échte creatievelingen!

paard knutselen van karton

Een caleidoscoop lijkt heel moeilijk om te maken, maar het tegendeel is bewezen. Bij het volgen van deze stappen zit ‘ie zo in elkaar en het resultaat is super! Deze knutselactiviteit is super leuk om te maken met je vaste oppas of gast ouder. Vooral de oudere kinderen kunnen hier helemaal losgaan op hun creativiteit. Voor de wat jongere kinderen tussen de 1 en 4 jaar is het ook leuk, maar moet je uikijken dat ze geen kraaltjes of andere dingen in hun mond gaan stoppen. Een ideale activiteit als het regent buiten en je niet weet wat je moet doen.

 

Benodigdheden:

 • Plastic kralen (doorzichtige)
 • Spiegelkarton (Knutselwinkel)
 • Plakband
 • Schaar
 • Lijm
 • Lege keuken/wc rol
 • Karton
 • Doorzichtig plastic. (bv. van een speelgoedverpakking)
 • Liniaal
 • Kraaltjes

 

Stap voor stap uitleg:

 1. Meet hoelang jouw keuken/wc rol is en knip van het spiegelkarton deze lengte min 5cm.
 2. Vouw het spiegelkarton (met de spiegelkant naar binnen) als een driehoek en breng deze in de keuken/wc rol aan. Plak dit vast met plakband
 3. Knip dan een rondje net zo groot als de opening van de keuken/wc rol en leg deze op het spiegelkarton, laat hierbij de 5 cm tussen het einde van het spiegelkarton en het einde van de keuken/wc rol. Plak dit vast met doorzichtig plakband
 4. Leg de doorzichtige kralen bovenop het plastic rondje en breng vervolgens nog een laag hard plastic aan zodat de kralen er niet uit kunnen vallen. Plak ook dit weer vast met tape.
 5. Aan het andere uiteinde van de keuken/wc rol knip je van het karton een rondje met dezelfde grootte van de opening van de keukenrol en knip in dat rondje een kijkgat voor je oog.
 6. Plak dit vast met plakband
 7. Je zou jouw zelfgemaakte caleidoscoop nog kunnen versieren met sticker of washi-tape!

 

Nu is jouw super coole caleidoscoop klaar voor gebruik! Veel plezier 😊

 

Bron: https://makencreate.com/?p=2459